Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Перверзна любов" ?


Guest Христо

Recommended Posts

Случайно попаднах "Перверзна любов" - статия на Дубравка Угрешич (хърватски

литературен изследовател, писател, преводач). Майка и е българка от Бургас.

Досега не бях срещал подобно мнение за неща от типа "любов към родината", "любов към Бог".

Цитирам :

Любовта към родината е част от психопатологията на човешкото поведение. Нейната перверзност може да се съизмерва само с любовта към Бог. Парафилията се дефинира между другото и като „любов към някакъв не-човешки обект“. В този случай понятието любов обозначава някаква импулсивна и натрапчива сексуална възбуда, предизвикана от някакъв определен, не-човешки обект. Във всеки случай днес много психиатри отричат думата „парафилия“ като прекалено негативна и използват вместо нея неутралното обозначение „психическо смущение“.Любовта към родината е чувство, насочено към един не-човешки обект. Но защо, освен любовта към родината, никоя друга психопатологическа склонност не е успяла да бъде възприета като нормална? Защо, освен нея, никоя друга не е била легализирана и институционализирана? Защо никоя друга не притежава такава социална мощ, защо никоя не може да се позове на една толкова дълга и богата история на собствената мощ? Как се е стигнало до едно такова преобръщане, до това, че нещо, по основните си предпоставки толкова анормално, се е превърнало в нещо нормално, дори желателно? – Много просто. Достатъчно е нашият не-човешки обект да бъде хуманизиран, и нашата любов към него изведнъж става нормална и разбираема. Това, между другото, е и причината вярващите да поглъщат нафората – брашнения заместител на абстрактното тяло христово – и да пият вино като течен заместител за абстрактната кръв христова. Даде ли ни се възможността да го помиришем, гризнем или близнем, недостижимият божествен дух изведнъж ни става близък.

И т.н. Тук има още :

http://www.svobodata...rid=63&archive=

Какво смятате за твърдението, че любовта към родината и любовта към Бог са извращение?

Парафилията се дефинира между другото и като „любов към някакъв не-човешки обект“.
Е, значи ако си обичаш кучето, любимия отбор, дадена дреха, извънземно, то ти си ненормален ? Или тази госпожа може би говори за сексуална любов...(не уточнява). Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Какви перверзници сме били всъщност.....

Всеки,който задълбае може да събере две и с друго две и да докаже, че правят пет, ,десет, и даже нищо.

Напоследък изобщо имам подозрения, че науката не е никаква наука, а някаква заблуда.

Като се започне от древността, някой от великите умове допуска нещо, вярва в него, взира се в него и съвсем логично е да направи откритие точно там. И понеже е авторитет и други хора вярват в него и вече приемат това за даденост. Върху тази база, вече служеща като доказателство се надгражда, надгражда.... а в основата е просто едно взиране и възприемане на нещо, като определено нещо и вярването, че това е така.

Така, че науката е основана върху, вяра, но която уж се гради на доказателства. Всъщност повечето религии въпреки, че твърдят, че вярата няма нужда от доказателства, правят точно това, с п римери доказват, че са прави.

На този принцип всеки може да докаже всичко, стига да си повярва, и да има и други да му повярват. И случи ли се то влиза вече като "факт" в някоя част от "знанието".

Така, че дали нещо е перверзно или не то е въпрос на вътрешно усещане, не на класификация, приравняваща нещо, към друго нещо, по някакъв критерий.

Не знам Дубравка Угрешич с какви подбуди е стигнал до този невероятен извод,

Мисля, че хората по принцип са склонни да наричат другите, не споделящи техните ценности за перверзни. Ако влезете в един секс форум, в дискусия за това, какво е перверзно, едни перверзници наричат други перверзни защото са различни от тях, А други се опитват да са различни за да се чувстват горди от това, че са перверзни.

Класифицирането на някое явление би трябвало да се прави за да бъде по-лесно за намиране, по-лесно за изразяване и т.н. Но всъщност, когато се опитваме да класифицираме неща, които са трудни изобщо за описание, определение, неуловими неща, неща до които само за миг на прозрение можем да се докоснем, това е израз на безсилие.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...