Jump to content
Порталът към съзнателен живот

65.Истинската добродетел


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Молитва на благодарността

Истинската добродетел-беседа

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва

9 глава от Марка.

Под пост и молитва в буквален смисъл се разбира работа в духовния свят. Значи трябва да работиш. Защото постът, въздържане от една работа, значи да постиш, да се въздържаш от един вид работа, например да ядеш и пиеш, а да вършиш друга. Даже и онези, които постят, след като са постили 24 часа или два деня, те почват да мислят, че ако повече се въздържат от ядене, ще им стане лошо или може да отслабнат. Има едно вътрешно неразбиране на поста и молитвата. Ние мислим, че ако само физически изкажем няколко думи, това е молитва. Не, това не е молитва. Ако сърцето на човека не участва и ако неговият ум и дух не участват в молитвата, тази работа не може да има никакъв резултат. Някой път може да се каже, че молитвата не е послушана, значи резултат няма. Просиш нещо, но нищо не става. Та казвам, хората вървят по един път на завършените резултати. Те очакват като кажат една молитва и да бъдат послушани. Като прочетат "Отче наш" и кажат "Да бъде Волята Твоя, да бъде Царството Твое", така ли става в действителност? Хиляди християни се молят. От две хиляди години тази молитва е произнасяна, но Царството Божие още не е дошло на земята. На земята е дошло, но в сърцата на хората още не е дошло. Ние искаме Царството Божие да дойде отвън, а то трябва да дойде в сърцата на хората. Аз съм срещал много християни, които критикуват другите, че не постъпвали добре, но не се минават 15-20 минути и те ще извършат същата погрешка както другите. Те казват, че другите не са милостиви, че нямат обхода, но виждаш, че те самите нямат никаква обхода. Те виждат, че другите са груби, а същевременно и те са груби. Сегашните християни вече две хиляди години не могат да се разделят от останалите нехристияни.

Първото нещо е да чувствате, че живеете в Бога. Живееш ти при един богат човек, но трябва да плащаш наем. Като дойде края на месеца той казва: Ти трябва да платиш. Ти живееш там, но този човек не те обича, ти живееш като един наемник. Ако живееш на друго място, пак при един богат човек, но който те обича, той ще ти каже: Нищо няма да плащаш. Той ти услужва, не те безпокои. Питам тогава аз, каква е разликата между първото живеене и между второто? Ти можеш да живееш при Бога, но ще си плащаш данъка. А може да живееш в Божия дом и нищо да не плащаш. Нали всички в Бога живеете? Тогава защо едни сте щастливи, а други сте нещастни? И най-нещастните са най-непокорните. Има нещо криво в тях. Сега за умни хора считам ония, които живеят при всички нещастия и несгоди, които могат да ги споходят на земята, и са благодарни. Те са благодарни, разбират Божиите пътища. Като влезе при Бога, той най-напред започва с процеса на чистенето. Страданията са процес на чистене. Човек като страда се намира в първата фаза на чистене. Много страдаш, значи чистиш се. Христос носеше греховете на хората и трябваше да пострада, защото в тях имаше голяма нечистотия, която трябваше да се изчисти, да се изпере. Той трябваше да ги изпере. Като общо правило ще имате: Страданията на земята са признак на нещо, което трябва да се изправи. Дали тия страдания са ваши или на другите хора, това е безразлично. Някой път ние чувстваме само своите страдания. Вземете майката например, тя се нарича майка, защото тя влиза в страданията на децата. Тя има 4-5 деца, но едно от тях се разболее и тя веднага чувства болката на детето. Ако майката не чувства болката на децата си, тя не е майка. А един ден тя може да обича цялото човечество, но тогава ще влезеш в страданията на страдащите и в радостите ще участваш, както и в страданията. В това отношение страданията на хората и Бог ги носи. Той, Който е свързан с хората, Който ги изпитва, едновременно носи и техните страдания и по този начин отчасти изпитва страданията им. Опитва ги по този начин. И прави един опит да изправи погрешката. Бог учи хората. Той знае причините защо хората страдат. И им казва: По тия и тия причини вие страдате. И така ги учи как могат да се избавят от всекидневните си страдания. Питам: Ако човек е пълен с Божествената Любов, в света може ли той да бъде сиромах?

Истинската добродетел

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за представянето на беседата Слънчева .

Много интересно, ценно ,навременно напомняне за поста и молитвата. За истината и лъжатаа реалността и илюзиите на нашите вярвания. Вяра в Бог ни е нужна .Вяра безусловна и сериозна работа на физическото поле. Не сме дошли ,за да разчитаме на лотария .Печалбата, богатството и силата е вътре в нас, а не отвън. Външните условия на живота се редуват -благоприятни и неблагоприятни. И едните и другите са за нас . Благоприятните условия на живота е добре разумно да използваме ,а неблагоприятните да приемаме с благодарност .

Когато се намирате в противоречие и затруднение четете за Йов -казва Учителя в тази беседа .

Страданията са процес на чистене .

Разковничето е в Божествената Любов, която трябва да отгледаме и запазим в себе си при всичките условия на живота .

Питам: Ако човек е пълен с Божествената Любов, в света може ли той да бъде сиромах? Може ли силният човек да бъде изнасилван от слабите? Не може. Той ще бъде господар на положението.

Работа трябва, за да има резултат. Някои от вас искате да имате само едно приятно настроение. Приятността е хубаво, но това са само външни условия. Тази приятност вие трябва да я използвате. Соковете на приятните чувства трябва да внесете във вашата мисъл и после цялата си мисъл трябва да турите на работа.

Трябва да се учите на земята да контролирате всички ваши движения и постъпки, всички ваши чувства, мисли.

Кажи ми ти истината

До ще ден

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...