Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Особености на личността в зависимост от градусите на зодиака


Recommended Posts

Градусите на зодиака са най-малката единица, която подлежи на тълкуване в астрологията, макар че е имало произведение - "Moeriogenesis", което дава тълкуване на отделните минути от градуса, но то не е стигнало до нас.

Значението на градусите е тема от XIX до XXX глава в произведението на Фирмик Матерн - "Матесис". Но съществена работа върху тази тема се осъществява около хиляда години по-късно от астролога Пиетро д'Абано в неговия "Astrolabium planum". Той дава символично описание на градусите, а двеста години по-късно немския астролог и астроном Йохан Енгел, добавя изображения и тълкуване към градусите.

В тази тема няма да се разглеждат теченията в тълкуването на градусите от периода 19-20-ти век. Ще се наблегне именно на изложеното "Astrolabium planum". Градусите ще бъдат разглеждани в контекста на тропическия зодиак, към всеки градус ще има текста от Пиетро д'Абано, както и изображението и тълкуването на Йохан Енгел. Към всеки градус ще бъде посочена и мономойрата или планетата, която управлява всеки градус, по системата на Павел Александрийски. Ще се постарая към всеки градус да добавя имената на известни личности, които са имали Asc, Слънце и Луна в въпросния градус.

Aries%207.png

7-ми градус на Овен

27 март

"Напълно въоръжен мъж, носи стрела в дясната си ръка"

Тълкуване от Енгел

"Човек, който защитава от врагове"

Мономойра - Марс

Слънце в този градус имат Марая Кери, Фърги, Елизабет Кисинджър.

Луна в този градус имат Том Брайди, Хелен Хънт, Люси Лоулес.

Асц имат Лойд Бриджис, Че Гевара, Маргарет, принцеса на Англия.

Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

Доста усложнено си го написал, но май схващам идеята, а тя е много практическа и всеки може да научи доста неща за себе си.

Имам предвид следното нещо и то е едно от многото аспекти на дискусията. Например близостта или отдалечеността, например на Слънцето или други планети до асцедента. Умишлено споменавам Слънцето, което за мен е особено важно за изявата на личността в реалния живот, не просто и само като потенция. Същото се отнася и за бързите планети, като Меркурий, Луната, Марс и Венера. Наличие на подобни планети близо до Асцедента, значат едно, а отдалечени - нещо съвсем друго.

Още повече, че според мен, не всички домове са толкова важни за личността. Най-важни приемам, лично аз кардиналните или онези, които чертаят кръст, символ на човека изобщо, поне в този му еволюционен етап.

Ще е хубаво да дадеш примери от личната си практика, за натали или хорариуми, при които имаме едното и другото. От друга страна, в личните хороскопи, едни домове са огромни за сметка на други. Осветли малко нещата от практическа гледна точка.

Link to comment
Share on other sites

Огромно благодаря за идеята!

Надявам се, че съм намерила правилната книга: тук и изображението тук

Разбира се, първо си погледнах моите градуси - слънцето - 17гр 30 мин Дева

В книгата е написано - човек, който живее в сигурност - в десятката! :3d_146:

Интересно е, че следващият градус е свързан с гората - а това е мястото, където се чувствам най-уютно и най-защитена.

Интересно беше и другото попадение - 7 гр. лъв - асцендент - излиза мъж, яздещ лъв - силен и храбър, доблестен... :3d_146: По принцип аз съм стеснителен човек и като малка имах голям проблем със страховете си, но иначе през целия си живот са ме възприемали като самостоятелен смел човек, способен да води, особено в професията ми - като се знам, чак ми става смешно. Но пък колкото пъти съм се опитвала да се скрия от тази роля, за ушите са ме връщали в нея.

Link to comment
Share on other sites

Вариацията в астрологията е основен пункт за създаване на модели за прогностика, както за събития, така и за характери. Това поставя един въпрос, който е основополагащ за разсъждения в тази насока.

Както казва Ивета, планетите близо до кардиналните оси изковават иключителността на съдбата. Планетите в такива позиции създават индивиди, които се запомнят, лицата им се разпознават, а делата им служат за урок на следващите поколения.

Например, ако разгледаме една база от 100 човека с един и същ изгряващ градус, само единици ще имат планета на кардиналните оси, и ако проучим биографиите им, ще видим че те са изтъкнати личности в своята област.

Извън правилото за кардиналните оси, имаме личности, които имат струпване на планети във фиксираните и променливите домове. Те компенсират слабата позиция на планетите, като акцентират и компенсират, превръщайки своята слабост в своя сила.

Тези два модела изключват масата от хора от хода на съдбата и даровете, с които тя би обсипала своите избранници.

Освен в наталната карта, тези правила се налагат и в хорарната астрология. При нея няма събития, или по-скоро няма значими събития, ако нямаме сигнификатори в кардиналните оси или в съвпад, или аспект с натрупване на планети.

Но, да се върнем на темата за градусите.

Ако разгледаме една група от 63 души взети от Астро-дейтабанк, които имат изгряващ градус в 27 Скорпион, само няколко ще са известни и познати на масата. Такива са Аманда Лиър, която има Венера на Дсц, Марс на Иц ит стелиум на Меркурий, Луна и Слънце в 8-ми дом, Херман Гьоринг, който има съвпад на Луна и Уран на Асц и Нептун и Плутон на Дсц.

Тези два примера показват как планетите "запалват" изгряващите градуси.

Така например, едно Слънце в близост до Асц ще гарантира изявата на индивидуалността, докато Сатурн в същата позиция ще препятства изявата на позиция, но пък ще даде една издръжливост. Обратното се получава когато планетите се отдалечават от тези позиции, влиянието им намалява.

Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

Така например, едно Слънце в близост до Асц ще гарантира изявата на индивидуалността, докато Сатурн в същата позиция ще препятства изявата на позиция, но пък ще даде една издръжливост. Обратното се получава когато планетите се отдалечават от тези позиции, влиянието им намалява.

Всъщност, почти никога имаме като разположения подобни градуси на Слънцето - бллизо или в точен съвпад с асцедента.

Пагубно е, когато хорара търсят звездна съпричастност в позиции, които не означават нищо, освен, казано иначе "триене на географски плочи", а тяхната индивидиуалност, съкровена индивидуланост, чертае пътищата на племето.

Тогава, кой е значим - онзи ли, чието Слънце в точен съвпад с Асцедента или онзи, чието Слънце, мрачно е затъмнено от тежки планети, например в 5-ти или в 8-ми дом?

Правдата на битието не е оправдана - тя е потулена във вината, за чиято многовековност няма оправдателни присъди, но няма и утеха - ако имаш Слънце в точен съвпад с асцедента, то ти си обречен на Съдбата или поне, на онази сила, която не вещае добро, освен, ако не си платил с жертвата на поне една Венера ... :mellow:

Каква е отговорността, ако Слънцето свети близо до дома ти, и, ако отразената светлина е Луната -ти, но тях ги няма, защото са преразпредеделни в чужди домове.

Та, какво е вината на онзи, който, в своя дом е приютил всички тях, и, и щастието на другия, за когото те са просто звездна мечта от небосклона, невъзможна за натала му? Но, въпреки това, те са негов страж, но не и отговорност?!

Edited by Ивета
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...