Jump to content
Порталът към съзнателен живот

192. Свещено правило - (НБ - 11 февруари 1923 г.)


Recommended Posts

Молитвена програма за начало:

Вехади

Добрият път - молитва на ученика

Велик си Ти, Господи, Велики са Твоите дела - формула

Беседа: Свещено правило

Молитвена програма за край:

Ихриш Бен Рут. (Господи, където ме зовеш, там отивам.) (три пъти)

Господнята молитва

В изпълнение волята на Бога чрез Любовта е силата на човешката душа. (3 пъти)

Поставете си следната цел в живота: Каквото и да ви се случи, бъдете готови да изпълните Божията воля. Дръж в съзнанието си свещеното правило: Аз искам да изпълня Божията воля без никакво съмнение.

Свещеното правило отличава човека от другите същества. Това е човек с убеждение. Когато изпълнява свещеното правило, той забравя, какво говорят хората за него. Прилагайте и вие свещеното правило!

Свещено правило

Link to comment
Share on other sites

Има условия в човешкия живот, когато с човека става коренна промяна. Той сам не се познава. Казват за него, че се обърнал към Бога.

Един английски писател пише за себе си: Станах една сутрин с особена идея за "аз-а" в себе си. В мене стана някаква промяна, особено пробуждане, като че никога до този момент не се съзнавах като личност, като "аз". От този момент, с него станали много пробуждания – нещо ново влизало в съзнанието му. Пробуждане на съзнанието става с всеки човек, в различните възрасти: от 7–14 години, от 21–28 и т.н.

Когато твоето съзнание се пробуди, ти ще бъдеш абсолютно спокоен. Нещо в тебе говори: Не бой се! Това вътрешно спокойствие те прави устойчив, стабилен. Щом те срещне неприятелят, той веднага отстъпва. Когато пътищата на човека са угодни на Бога, Той го примирява с враговете му. Светът е пълен с недоволни, завистливи същества. И ще – не ще, човек ще мине през тези огньове. Ще мине през ада, ще чуе такива неща, каквито на ум не са му дохождали. Като отиде на небето, там ще види истинската красота.

Свещеното правило отличава човека от другите същества. Това е човек с убеждение. Когато изпълнява свещеното правило, той забравя, какво говорят хората за него. Прилагайте и вие свещеното правило!

Свещено правило

Link to comment
Share on other sites

Пътят, от който идете, е пълен със съблазни и изкушения, които имат за цел да спрат развитието ви. Големи борби стават не само на физическия свят, но и в духовния, и в умствения. Но и те ще се свършат. Обикновено борбата започва отгоре и върви надолу. Ще бъдете смели и ще се държите за Божествения принцип. Бог води войната. Той воюва сега. Всички трябва да държите Неговата страна. Сега е истинската война.

Поставете си следната цел в живота: Каквото и да ви се случи, бъдете готови да изпълните Божията воля. Дръж в съзнанието си свещеното правило: Аз искам да изпълня Божията воля без никакво съмнение.

Свещено правило

9. Стани, стани!

и тук

Edited by Розалина
Link to comment
Share on other sites

Здравейте приятели.

Много силно съм впечатлена от един факт.Вчерашното Утринно слово на Портала и днешната беседа имат обща водеща основна идея.Напоследък често се случва това в двата цикъла на Утринните слова и неделните беседи.Желая на всички светла седмица .

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за беседата и за споделените мисли!

Съществуват известни моменти в природата, които се отразяват върху човека наркотически, като отрова, която действа бавно, в продължение на много време. Ако се изследва кръвта на такъв човек, няма да се намери никаква отрова, а всъщност той е отровен. Този начин на отравяне е средство на черната ложа.

Една от задачите ви е да различавате ученика на Бялата ложа от този на черната. Погледът на ученика на Бялата ложа е установен; лъчът, който излиза от очите е възходящ, нагоре. Погледът на ученика от черната ложа е разсеян, а лъчът – низходящ, надолу. В погледа му има нещо скрито, затаено. Нека всеки от вас вземе по едно огледало и да следи установен ли е погледът му, или не. – Като Бога не можем да бъдем. – Това е изключено. Подобен на Бога можеш да бъдеш, но като Него – никога. Това значи: Когато живее в човека, Бог е подобен на него, щом е вън от човека, Той не е като него. Докато е в човека, Бог му дава условия да се проявява. Щом излезе вън от него, Той се проявява. Тогава Той започва да те учи и възпитава. Че си говорил за Него лоши думи, Той не те съди. – Защо? – В тебе е бил. Излезе ли вън от тебе, ти ще видиш и разбереш Неговата сила. Като се намериш в мъчнотия, питаш: Кой си ти? – Аз съм Този, Когото ти хулеше. Ще те науча да въздържаш езика си. Докато е в тебе, Бог говори само три пъти. Той ще ти каже тихо: Не се отдалечавай от мене. Не прави зло. – Аз съм свободен, никой не може да ми бъде господар. И наистина, като дойдат страданията, човек вижда, че не е господар на себе си. Казано е в Писанието: "На горделивия Бог се противи, а на смирения дава благодат." Горделивият казва: Знаеш ли, кой съм аз? – Кой си? Едно от ограничените същества, което не знае своя далечен произход. Който знае своя далечен произход, лесно се справя с живота. Той знае защо е дошъл на земята: взема мотика, лопата и отива на работа. Той казва: Един Бог има в света. Всички хора са Негови съработници.

Кои деца са законнородени и кои – не? – Родените от Духа са законнородени. Стремете се да бъдете и вие такива деца. На всички са дадени условия да бъдат законнородени. Ако днес си житно зърно турено в хамбара, утре ще те посеят в земята, да се новородиш. Нека остане в ума ви мисълта – да служите на Бога беззаветно! Светът да се обърне с главата надолу, вие да останете верни на тази идея. Няма сила в света, която може да ви ограничи. Колкото и да ви ограничават, пак ще служите на Бога. Ще изпълнявате волята на Бога – нищо повече. В това е вашата сила. – Не е ли достатъчно, че вярваме в Христа? – Вярвате, но вярванията ви се подлагат на изпит. Вярваш в приятеля си, но като ти поиска 1 000 лв., започваш да се съмняваш дали ще ги върне. Даваш му 1 000 лв., които след два-три дена получаваш. После ти иска 2 000 лв. – услужваш му, но съмнението не те напуска. Приятелят ти не успява да ги върне навреме. Не само това, но иска да му дадеш още 3 000 лв. Какво ще правиш сега? Ето един изпит и за двамата. Съмнението в тебе расте, докато един ден се отречеш и от Христа и кажеш: Ще тръгна в широкия път. – Не издържа изпита си. Каквото и да се яви на пътя ви, не допускайте съмнението в себе си. Това е характер! Когато дойдат най-големите изпитания и противоречия в живота ви, тогава ще намерите истината.

Вървя по улицата и си мисля върху различни въпроси. Срещам хора, всеки настроен зле, заканва се нещо. Една жена се разговаря в себе си: Няма да се моля вече на Бога! Оглупях с тези молитви. Ще се разправям с хората, както ми попадне. Отговарям й мислено: Ти сега, именно, си оглупяла. По-рано не беше глупава.

Продължавам пътя си и срещам един мъж, войнствен, сърдит, заканва се на някого да му тегли куршум. Човек трябва да бъде смел и решителен. Отговарям: Ти сега, именно, си страхлив. Едно време ходеше без револвер, никого не искаше да убиваш. Тогава ти беше смел и решителен. Сега вие един – друг се плашите. Носете Оръжие, но по-силно от револвера. Не казвам да хвърлите револверите си. Носете големи ками в джобовете си, та като я забиете в противника си, да разбере, че неприятел има пред себе си. – Какъв неприятел? – Който убива злото в него и вместо да го повали мъртъв на земята, го освобождава от всички ограничения. Що е камата? – Словото Божие. Ще говориш на противника си разумно. Това е твоята сила...

Когато твоето съзнание се пробуди, ти ще бъдеш абсолютно спокоен. Нещо в тебе говори: Не бой се! Това вътрешно спокойствие те прави устойчив, стабилен. Щом те срещне неприятелят, той веднага отстъпва. Когато пътищата на човека са угодни на Бога, Той го примирява с враговете му. Светът е пълен с недоволни, завистливи същества. И ще – не ще, човек ще мине през тези огньове. Ще мине през ада, ще чуе такива неща, каквито на ум не са му дохождали. Като отиде на небето, там ще види истинската красота. И колкото повече мълчи, толкова по-добре е за него. – Мъчно се живее с Бога. – Велико нещо е да живееш с Бога, да съзнаваш, че живееш,; да чувстваш живота на всички същества, да влезеш даже в съзнанието на една мравка. На земята ти не я разбираш, нямаш отношение към нея. В горния свят, светът на съзнанието, ти я разбираш. Затова, на земята, и вие не разбирате Бога.

Поставете си следната цел в живота: Каквото и да ви се случи, бъдете готови да изпълните Божията воля. Дръж в съзнанието си свещеното правило: Аз искам да изпълня Божията воля без никакво съмнение...

Свещено правило
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...