Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Депресия и витамини?


Recommended Posts

Здравейте,

От близо 3 години съм в някаква депресия или нещо подобно. Сменил съм няколко психиатъра и почти всички антидепресанти без особен ефект. От една година пия само Ривотрил по лекарско предписание, но явно вече не ми действа така както в началото и искам да го спра. В момента пия по 3 мг. дневно, може ли от него да ме боли главта в тила почти всеки ден и имам трептене на единият клепач което много ме дразни.

Гледах този филм който е много интересен затова как храната се отразява на човешкото здраве. В него се споменава за лечение на депресия с много високи дози витамин Б3 (ниацин). Дали това е истина не знам, но въпроса ми е има ли лекар към който мога да се обърна по този въпрос. Витамин Б3 (ниацин) мога и сам да почна да взимам, но не искам без лекарско предписание. Искам да кажа, че не очаквам с приема му да станат някакви чудеса, поне да намали симптомите ми на тревожност, главоболие, болки в мускулите и др. а след това вече аз сам да си помогна.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Не съм специалист, затова ще отговоря спрямо това, което съм чела.

Витамините от група В никога не се срещат изолирано в природата, а само като комплекс. Затова е безсмислено да се приемат само отделни синтетични витамини от групата.

В3/ниацин, витамин РР, никотинова киселина е храна за нервните клетки. Нито един витамин не може да стигне толкова близо до пределите на психиката в процеса на обмяна на в-вата, както достига ниацинът. Човешкият организъм е в състояние и сам да произвежда витамин В3 от аминокиселината триптофан, която основно се съдържа в месото, пилешкото, изварата. Но голяма част от нея се превръща в ниацин, който е незаменим в производството на енергия. И често триптофанът се оказва недостатъчен за така необходимия за нервната система серотонин, който регулира съня и настроението. Той е единственият витамин, който е в съставна част на хормоналния обмен. Не може да се съхранява в организма, затова излишното количество се изхвърля с урината.

Приемането на В3 се препоръчва и с други В-витаминни продукти.

Например при депресивните състояния, главоболието, разсеяността, проблемите със съня, мускулната слабост, лесното уморяване, гадене, кожни проблеми и т.н. често свидетелстват за недостиг на витамин В3.

Необходимата дневна доза: за мъже е 15-20 mg, за жени е 13-15 mg, за деца 6.6 mg.

Растителни продукти, които са богати на витамин В3:

Бирена мая, 100 g - 35.6 mg

Фъстъци, 1 чаша - 24,2 mg

Сушени кайсии, 1 чаша - 5.2 mg

Натурална пшеница, 1 чаша - 5.2 mg

Бадеми, 1 чаша - 4,7 mg

Гъби, 1 чаша - 4,6 mg

Зелен грах, 1 чаша - 3,8 mg

Соя, 100 g - 2.9 mg

Също и при - картофи, домати, шиитаке, авокадо, спанак, аспержи, артишок, коприва, кресон, карфиол, броколи, киви, гуава, пъпеш "Канталупа", маракуя, банани, манго, лешници, орехи, кашу, киноа.

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря много за мнението!

Повече се интересувам от това дали има лекар-специалист към който да се обърна по въпроса за приема на хранителните добавки(витамини, минерали, аминокиселини и др.) а не главно дали витамин Б3 може да помогне в лечението на депресия.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...