Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Петдесетница - слизането на Светия Дух


Recommended Posts

50-ят ден след възкресението на Исус отбелязваме големият християнски празник Петдесетница.

Празникът се нарича още Ден на Света Троица или Духовден.

Той прославя слизането на Светия Божи Дух върху апостолите.

Този ден се смята също за рожденният момент на християнската църква.

Историята му е свързана с празника Шавуот, който се пада седем седмици след Пасха. Той е един от трите най-важни религиозни празници за юдеите. Първоначално се отбелязва края на жътвата на ечемика, а впоследствие - получаването на Тората на Синай, 50 дни след избавлението от Египет. Организират се големи празненства.

След Възнесението апостолите заедно със св. Богородица и десетки вярващи, се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята на Шавуот изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове.

По думите на апостол Павел (Галатяни 5:22-23) даровете на Духа са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание.

Под влиянието на Светия Дух те започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света и да проповядват християнството на други народи.

Поради вихрушката и шума много жители и посетители на Ерусалим се събрали около сградата. Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност.

Петдесетница или понеделник на Свети Дух е почивен ден в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Исландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Швейцария, Швеция. Във Франция Петдесетница е официален неработен ден до 2004 г., а от 2005 г. е променен в работен, но неплатен „ден на солидарност с възрастните хора". От 2008 г. е отново е определен за неработен ден.

03.06.2012

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=911770

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...