Jump to content
Порталът към съзнателен живот

ДНИ НА ДУХОВНОСТ „СВЕТЛИНА И ДВИЖЕНИЕ” СОФИЯ,18 юни - 20 юли 2012, Арт галерия НДК


Recommended Posts

ДНИ НА ДУХОВНОСТ „СВЕТЛИНА И ДВИЖЕНИЕ”

СОФИЯ 2012

Арт галерия НДК

С откриването на изложбата на Лили Димкова „Светлина и движение”

в галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 (29.05.2012) 6еше поставено началото на

Дните на духовност,

инициирани от ученици на Учителя Петър Дънов

и от Национален граждански инициативен комитет „Петър Димков”.

От 18 юни 2012г. изложбата ще продължи да приема посетители в

Арт галерията на НДК и от тази дата стартират културните събития.

Програмата включва концерти, филми, беседи, изложби и други, чрез които ще бъдат представени личността на Учителя Петър Дънов – създател на Учение за Любовта, хармонията и красотата, както и на Петър Димков – негов ученик и народен Лечител.

Дните на духовността се посвещават на 100 години от „Завета на цветните лъчи на светлината”, завещан от Петър Дънов и на юбилея на художничката Лили Димкова. Този метод на Учителя вече цяло столетие прелиства Библията по необикновен начин, пресъздава словесната мощ на стиховете й и с красотата на многоцветни трептения ги прави причастни на сетивата ни. „Завета на цветните лъчи на светлината” е своеобразна философия за хармонизиране на духа. Почитатели на Учителя са великият физик Алберт Айнщайн, Пако Рабан и създателят на Майкрософт Бил Гейтс. Петър Дънов зае второ място, след Левски, в кампанията на БНТ „Великите българи” през 2007 г.

В материалния свят, в който живеем днес, хората повече от всякога се нуждаят от хармония, за да бъдат щастливи, за да се усещат цялостни.

Програма

(18 юни –20 юли 2012г.)

18 юни, 18:30 часа

Арт галерия НДК

Изложба „Светлина и движение” на Лили Димкова. Продължение на юбилейната изложба живопис, организирана от СБХ на “Шипка”6 (29.05.-17.05.2012). (арт фон на Дните на духовност, организирани по повод 100 години от Завета на цветните лъчи на светлината и юбилея на художничката)

Почитателите на творчеството й ще имат възможност да разгледат знаковите цикли "Български светци", "Богомили", "Лазарки”, „Кукери", "Заветът на цветните лъчи на светлината" и "Лица от бъдещето", както и множество портрети и пейзажи.Картините на Лили Димкова са излагани както у нас, така и в редица престижни музеи по цял свят - Ню Йорк (музей "Николай Рьорих"), Сан Франциско, Виена, Будапеща, Берлин, Алжир, Мароко.

Официално откриване: Даниела Кънева

18 юни, 18:30 часа

Арт галерия НДК

„Петър Димков – философ и мислител”, беседа

Лектор: Христина Бързанова

Национален граждански инициативен комитет „Петър Димков” (НГИК)

19 юни, 18:30 часа

Арт галерия НДК

„Петър Димков – Лечител”, беседа

Лектори: проф.д-р Христо Карагьозов - Председател на Националния граждански инициативен комитет „Петър Димков”, преподавател във ВТУ „Кирил и Методий и

Тодор Ялъмов – Зам. председател на Националния граждански инициативен комитет „Петър Димков”

21 юни, 18:30 часа

Арт галерия НДК

„Будителят Петър Димков”, беседа

Лектор: проф. д-р Христо Карагьозов

Председател на Националния граждански инициативен комитет „Петър Димков”, преподавател във ВТУ „Кирил и Методий”.

24 юни, 8:00 часа, неделя

Сборен пункт: Последна спирка на трамвай № 5 (градинката)

„Еньовден” – хижа „Момина скала”, Витоша.

За седми пореден път се организира от НГИК И тази година любителите на планината и здравословния начин на живот ще извървят любимия на Лечителя Димков маршрут: кв Княжево – Златни мостове – хижа „Момина скала”.

Програмата:

І част – Туристически поход по маркираната пътека „Петър Димков”.

8:00 ч. Княжево – сборен пункт посл. спирка тр.№ 5. /градинката/

8:15 – 12:30 ч. Поход по маршрута: Княжево /градинката на посл.спирка тр.№ 5/ – Дендрариума – „Златни мостове”/поляната/ - х. „Момина скала” /естрадата/

ІІ част – Фолклорна програма – естрадата х.”Момина скала”.

13:00 – 13:10 ч Кратко слово за Лечителя П. Димков /текст Н. Кафтанджиев/

13:10 – 13:25 Еньовден – на мистичния ден на годината – слово на Б. Баракова

13:30 – 14:30 ч - народни песни и танци, изпълняват фолклорни групи от ученици; масово хоро на поляната

14:00 – 17:00 ч Възстановка на стари народни обичаи /провиране под арка от 77 билки, „медена питка”, ръсене с „мълчана вода” и др. Викторини, рисуване на на цветя. Билкари ще демонстрират билки и обясняват вълшебните им свойства.

26 юни, 18:30 часа

Арт галерия НДК

„Петър Димков и Николай Рьорих”, мултимедийна презентация

Лектор: Тодор Ялъмов

Зам. председател на Националния граждански инициативен комитет „Петър Димков.

Тодор Ялъмов е председател на Националния Клуб „Приятели на Рьорих“, един от основателите на клуб „Фантастика и прогностика „Иван Ефремов”, изследовател на българската история, пътешественик. Участва в научни изследвания в областта на слънчевите затъмнения и климатичните промени. От 1998г. се включва в работата на Института за древни цивилизации.

30 юни, 18:30 часа

Арт галерия НДК

„Богомилите – предвестници на Ренесанса”.

Беседа за Скритата истина за Великите посветени на България Богомилите, които водят Човечеството от хармонията на Орфеевото учение, през светлината на Богомилството, към свободата на Универсалното учение. Така те периодически обновяват света. Беседа за мисията на България - патриарх на Човечеството и семе на нови цивилизации, в която ще бъде разкрита космологията и гносеологията в учението на Учителя Беинса Дуно.

Лектор: Христо Маджаров

Автор на книгите: „Завръщането на Богомилите”, „Големият заговор срещу българите”, „Скитникът евреин под небето на Тангра”, „Житен благослов”, „Златна България”, „Пътуване през времето. Българо-японски мистерии” и др.

4 юли, 18:30 часа

Арт галерия НДК

Мултимедийна презентация по „Завета на цветните лъчи на светлината”.

Лектор: Андрей Грива

Андрей Грива е трето поколение последовател на Учителя Петър Дънов, музикант и говорител на Общество „Бяло Братство” и три мандата председател на УС на духовното общество.

Творческият тандем: Галина Герасимова-режисьор и Светла Нейкова-оператор, са създатели на много документални филми, сред които „"Свещените скрижали на Веригата". „Паневритмия – помагало за практически упражнения” и др.

6 юли, 18:30 часа

Арт галерия НДК

Представяне на филма „Авантюрата Хамлет”, документална драма, България, САЩ, Германия от проф.Станислав Семерджиев – сценарист и продуцент.

Режисьори: Ивайло Дикански, Грег Роуч.

Филмът е сниман на 2600м. надморска височина, до Седемте Рилски езера.

Отличен с Наградата на София за 2008г.

Проф. Семерджиев е изп. директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни училища (CILECT – Брюксел, Белгия). Ректор на НАТФИЗ в периода 2003-2011г.

7 юли, 18:30 часа

Арт галерия НДК

„Скрити послания в Завета на цветните лъчи на Светлината”, беседа

Лектор: Д-р Константин Златев, Българско библейско дружество

Д-р на богословските науки, автор на книгите: „Духовното познание”, „Учението на Бялото Братство” , „Пътят към Истината” и др.

Д-р Златев е един от големите изследователи на живота и делото на Учителя Петър Дънов.

9 юли, 10:30 часа

Арт галерия НДК

„Да нарисуваш Светлината” – деца рисуват на живо в Арт галерия НДК, сред картините на Лили Димкова.

Участници: Деца от 3 до 7 години от Детска школа „Бялото кокиче”

9 юли, 18:30 часа

Арт галерия НДК

Представяне на филма „Едно хубаво място за почивка”, посветен на градината на Учителя Петър Дънов от режисьора Галина Герасимова.

Оператор: Светла Нейкова

Галина Герасимова е автор на документални филми, дългогодишен сътрудник на Джеки Стоев.

11 юли, 18:30 часа

Арт галерия НДК

Концерт на Хор "Евера", с диригент: Искра Рачева.

В програмата: Песни от Учителя Беинса Дуно, Брамс и Соловьов.

Хорът е създаден през 2001 година от Йордан Камджалов и приятели, негов диригент и художествен ръководител. Хор „Евера” е участвал и в концерти под диригентството на Петър Ганев.

12 юли, 18:30 часа

Арт галерия НДК

Представяне на 7-ма книга от поредицата „Езотерични записки” – „Повелята на времето” от Радка Иванова-Радея и д-р Константин Златев

Автор: Радка Иванова-Радея

14 юли, 18:30 часа

Арт галерия НДК

„Песни за Любовта” - концерт на Симеон Симеонов – тенор

В програмата: Беинса Дуно, Ф. Шуберт, Ц. Франк, Дж Джордани, Хаджиев, италиански канцонети.

„Любовта е онази космическа сила в света, която може да тонизира човешкия организъм. Любовта, даже в своето низше проявление, е сила, която хармонизира всички органи и дава импулс на човешкия живот. Любовта става причина за идването на светлината, на топлината, на науката, на хубавите отношения, дава подтик на цялата природа, на цялото човечество и този подтик само може да подобри света.” Петър Дънов

16 юли, 18:30 часа

Кино “Люмиер”, НДК

Вечер, посветена на голямата Лили Димкова по повод юбилея й на 16 юли.

Премиера на филма „Лили Димкова.”

Режисьор: Стилиян Иванов

Автор на филмите: “Истината за Орфей”, „Траките”, „Музиката”, „Месопотамия - следи в пясъка”, „Анатолия – земя на богове и гробници”, с филми за Лили Иванова, Емил Димитров, Хачо Бояджиев, Ванга и др.

Награди за филма „Лечителят” за Петър Димков: 10-ия юбилеен Eвразийски фестивал за телевизия и кино-2007г.; Втори международен кинофестивл "Верное сердце" в Москва - 2007г.; "Я - человек", Оренбург - 2007 г.

18 юни - 20 юли

Арт галерия НДК

В периода на Дните на Духовност „Светлина и движение” изложбата на Лили Димкова е отворена за посетители всеки делничен ден от 11:00 до 20:00 часа.

Вход свободен!

източник

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Продължават дните на духовност в просторната арт галерия в НДК. И почти всяка вечер сред 107 картини на Лили Димкова - подредени по случай 80-годишния й юбилей - прекрачваме границите между видимия и невидимия свят. Изложбата й "Светлина и движение" е подредена и по повод 100-годишнината от създаването на "Завета на цветните лъчи на светлината" на Петър Дънов. Поредица от беседи другата седмица в галерията ни връщат към това авангардно и днес послание на Учителя.

Една особена прозрачност има в лицата, в очите, в небето, земята, дърветата, водите. Кара ни да усетим, че материята в този свят не е просто вещество, а живо тайнство на вибрираща енергия. Рисува от двегодишна. И умее да улавя светлината, красотата, добротата и обичта. Защото е порастнала в този свят край един от малцината посветени на нашата земя, баща й лечителят Петър Димков, учителя Петър Дънов, писателя и езотерика Николай Райнов. И в циклите си за българските светии, богомилите, шестата раса и лица от бъдещето, тя ни напомня какво духовно богатство таи българската земя.

Търси вътрешното измерение на нещата. Интересуват я предимно очите като докосване до духа. Така ни преоткрива образите и на Свети Иван Рилски, Свети Киприан, Патриарх Евтимий, Левски, Ботев, безименната богомилка, тръгнала към Европа да сее най-напредничавите идеи на времето. Лили Димкова мисли, че България е на път да бъде отново световен духовен център, както по времето на Орфей, богомилите и Петър Дънов.

Линк към коментар
Share on other sites

Вчера бяхме с Криси на изложбата на Лили Димкова. Изключителни картини, въздействащи, прекрасно...

Видяхме и филма на Галя Герасимова. Също много ми хареса, както и пеенето на едно младо момиче с ангелски глас /за съжаление не запомних името му/.

Много хубаво изживяване. Благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...