Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Conceptual art - Концептуално изкуство


Recommended Posts

Концептуално изкуство

Какво представлява концептуалното изкуство?Кога възниква? Как съществува и до днес ?ПОд каква форма ?

Кои са неговите основатели, предизвестници?И разбира се представители?

Мисля, че всеки модерен съвременен човек от 21 век, трябва да знае някои неща за този феномен.

Концептуалното изкуство черпи от много посоки и извори, но традициите на Марсел Дюшамп са в основите му.

Можете да се поинтересувате кой е той.Част от кое течение на изкуството е работата му, защо е основополагаща. Хронологически концептуалното изкуство започва от края на 60-те/ в България зачатъци на концептуално изкуство се появяват в късните години на 90-те/, развива се до края на 70-те години.

Групата "Флуксус "1 и Йозеф Бойз2 изиграват своята роля за това концептуалното изкуство да бъде водещо за 20-ти век в целия свят.През втората половинана 60-те години на 20 -ти век концептуалното изкуство се превръща в абсолютната интелектуална тенденция /на целия културен свят/включително фотографията, но само тези които наистина са учили фотография в академия , знаят това, хах//, подържана от критици, социолози.

Концептуалното изкуство търси връзки и с литературата, науката и обществото, поради наукообразният си характер.

Това е последната голяма иконоборческа тенденция на 20-ти век против опредметяването,опит за рационално изграждане в изкуството.

Това намира израз дори във външния вид на художниците, които са се разделили с бохемския вид и изглеждат по- скоро като инженери, изследователи, археолози.

Основен е принципът на синтезиране, зоната на рационалност, разумност, интелект.

Prehistory

Две имена :Марсел Дюшамп и Джаксън Полак

Джаксън Полак и неговото използване на индустриални материали, като автомобилни бои,така нареченото/activе drawing, или представянето на самия акт, като изкуство, вместо крайния продукт/картина/ за обект на изкуството.

Концептуалистите виждат по различен начин Марсел Дюшамп, сменят контекста,сменят семантичния ореол на произведението.

Намират интересен и в Полак факта, че той цели повече действието, картините са само факт, осмислят по нов начин жеста в пространството.

Към предисторията на Концпептуалното изкуство е и 1953 година, когато Робърт Раушенбърг/друг голям живописец/, прави рисунка върху работата на Уилям Де Куунинг или това е т.н."Erased De Koonong drawing".Поставя под въпрос дали е изкуство изтриването на друг известен художник автор дали това е акт на изкуство,и дали една творба е изкуство, само защото е създадена от голямо име?

1.Флуксус- ще отворя тема и за тази творческа група от художници, сподвижници и идеалисти

2.Йозеф Бойз - художник, основател на концептуалното изкуство, разпространител и идеолог, преподавател

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

CONCEPTUAL ART / КОНЦЕПТУАЛНО ИЗКУСТВО

За основател на концептуалното изкуство се приема художникът Соломон Ле Уит/Сол ле Уит.Негови са думите:

"В концептуалното изкуство идеята или концепцията са най- важният аспект на работата.Когато художникът използва концептуална форма на изкуството означава, че цялото планиране на всички решения са направени предварително и изпълнението е нещо повърхностно.Идеята се превръща в машината, която създава изкуство".

Paragraphs of conceptual thinking

Според него концептуалното изкуство е рационалност, лишена от чувства.Минимализмът е гранична форма между късният минимал арт и концепт.Основополагащи, изключителни творби са "Open cube" и "Incompleate open cubes".

1451.jpg1.

S9758big.jpg2.

Линк към коментар
Share on other sites

Още един художник, който е оставил широка следа в началното развитие на концептуалното изкуство е Робърт Бари.Изключителни участия в престижните"When attitude becomes a form" и "Documenta 5 ".

Той споделя, че за него концептуалното изкуство е поривът на абстракцията,знаково синтетично, не е стил, а начин на мислене.

Концептуалното изкуство има своите корени и в поп арта,поради своята знакова роля,използването на текст и слоган идва оттам./работите на Джаспър Джоунс и Анди Уорхол/.Анди Уорхол прави документалният филм "Sleep". през 1963

Концептуализмът развива хепънинга до пърформанс, превръща го в концетуализиран хепънинг.

В предисторията на концептуалното изкуство се причислява и работата на Ив Клайн/Празен шкаф/.

През 1957. Ив Клайн прави Аеростатична скулптура,в Праиж, където композира 1001 сини балона, които отлитат в небето, през 1958 казва, че неговите картини са невидими и представя т.н."Empty room"

През 60-те и ранните години на 70-те езикът и текстът стават основна концепция и изказ в концептуалното изкуство, автори като Лорънс Уийнор,Едуард Руча,Джоузеф Косът,Робърт Бари,започват да правят изкуство с основно лингвистично значениЗнакова творба на Джоузеф Косът е "One and three chairs", през 1965г.

Линк към коментар
Share on other sites

Марсел Дюшамп - ready made objects

fountain-253x300.jpg6.jpg

44875.jpg

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Ето една изложба на българския художник Станислав Памукчиев. Позиционирана е на първия етаж на Шипка 6. Пускам линк с видео и неговия концепт. Станислав Памукчиев е прекрасен пример за съвременното българско концептуално изкуство. Част от неговата практика са художествения обект, инсталацията и пърформанса. В тази изложба зрителите могат да разгледат и видео арт освен всичко изброено, изложбата е юбилейна и ще е експонирана до 31 май.

                         

  ОБРАЗИ НА ВЪТРЕШНОТО ПРОСТРАНСТВО

Да лишиш телата от тяхното телесно състояние и да преобразуваш в тела субстанциите, лишени от телесност  воден от древното напътствие, Станислав Памукчиев опитва да материализира душата.

Юбилейната му изложба гранично– без/гранично/, която продължава до 31 май на „Шипка” 6 в столицата, преосмисля значими за художника произведения от последните години. Организацията й изгражда единна смислова и психологическа среда. Ето как я определя Станислав Памукчиев: „В тъмното изложбено пространство са раздвижени мистично значимите фигури на дълбинно психологически конструкти, атавистични и архетипни съдържания, енергиите на Ерос и Танатос, на мъжкото и женското начало, интуициите за скритото, неназованото, трансграничното. Основната тематична линия търси проекциите на емоционално-психичните и духовни напрежения в състояния на граничност, на обръщане от крайното към безкрайното.”

 

 

 

 

http://kultura.bg/web/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Бих искала тук да публикувам информация за още една знакова изложба с куратори - Станислав Памукчиев и Петер Цанев. Изложбата се нарича "Неразказаната абстракция". Изключително интересна селекция на автори, както и концептуална посока. Малко повече за концепцията, станала причина за дискусия между известни художници, докторанти, куратори и изкуствоведи:

 Няколко са посоките на селектиране на автори, които работят в различни стилистични категории на абстракцията, такава, каквато се е развивала в България и такава, каквато е днес :

 

1.Абстрактни космологии - тук абстракцията се оказва психологически мост между художника и природата, абсолюта, космоса

 

2.Абстракция на празните структури и пространства - тематична форма на краен редукционизъм, поставяне под темата "пустота" и "празнота", силното интуивно и интелектуално съзнаване на отсъстващото

 

3.Органична абстракция - остро-сетивна пластичност, която поставя под въпрос вещественото в живописта и скулптурата

 

4.Антропологична абстракция - категория, която се занимава с невидимата анатомия на отсъстващия субект, с призрачните  знаци на отсъстващия антропос, с архетипни съдържания и атавистични сенки на съществуващото

 

5.Концептуална абстракция - събира идейни и полиморфни ситуации, доминирани от мисловни фигури, породени от сложната постмодерна реалност на концептуалния контекст 

 

6.Технологична абстракция - нулирана реалност, футуристичното прочистване на съзнанието и въображението, антипсихологизъм, геометрия на утопиите и отчуждението

 

АВТОРИ:

Кирил Петров, Николай Дюлгеров, Борис Елисеев, Магда Абазова, Никола Даскалов, Веса Василева Иван Кирков, Стоимен Марков, Георги Бояджиев, Петър Дочев, Георги Янакиев, Георги Божилов, Иван Георгиев – Рембранд, Григор Бояджиев, Петър Арнаудов, Асен Ушев, Георги Алайков, Иван Кънчев, Стоян Цанев, Емил Попов, Петър Ралев, Димитър Грозданов, Свилен Блажев, Милко Божков, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Милко Павлов, Атанас Парушев, Йордан Парушев, Димитър Илиев, Николай Найденов, Румен Жеков, Илиян Лалев, Симеон Симеонов, Красимир Русев, Стоян Куцев, Валентин Господинов, Деля Чаушева, Любен Генов, Даниела Ляхова, Петер Цанев, Слав Недев, Николай Петков, Ивайло Аврамов, Николай Колязов, Симеон Стоилов, Иво Бистрички, Мария Чакърова, Ани Иванова, Павлин Радевски, Георги Димитров, Лора Пармакова

big_ABSTRAKTSIA.JPGbig_IMG_7949.JPG

big_IMG_7951.JPG

big_IMG_7955.JPG

tumblr_n5am8lCNjy1tq1hvto3_1280.jpg

img_7958_16884585.JPG

Линк към коментар
Share on other sites

Съжалявам, че не мога да намеря инсталацията на самия Станислав Памукчиев, за мен най- доброто от цялата експозиция.

Тук се вижда на заден план част от нея, но пък материалът е добър, струва си да се прочете:

 

http://xn--b1agjhxg2e.com/post/85196567046

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

https://issuu.com/mariaart/docs/art_for_change_web/387?e=0

Това е линк към един каталог на Софийска градска художествена галерия, с избрани български авангардисти и концептуалисти, събрани под названието на проекта " Изкуство за промяна". Каталогът съдържа близо 300 стр с фотографии, документи на инсталации, пърформанси и други акции на художници от България, съвременници от изключително значение за българското концептуално изкуство. Фотокопието може да се увеличава до четивен размер, така че приятно разглеждане.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще публикувам и интервютата с част от художниците, които участват в този проект "Изкуство за промяна". Любопитно е какво мислят и те по повод този слоган.

https://www.facebook.com/video.php?v=818045198234496

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Каня всички на уникалната изложба на Христо Явашев в Софийска градска художествена галерия на 13 септември, единствена по рода си и за първи път в България!!!!

Грандиозна изложба на Христо Явашев-Кристо и Жан-Клод ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия на 13 септември.

Това е първото по рода си представяне на най-известния български художник у нас и ще обхване цялостното му творчество в над 150 произведения. Кристо вече е дал съгласието си за гостуването на експозицията, като според организаторите ще участва с пространственото решение за подреждането й в залите на СГХГ.

Изложбата ще включва оригинални платна, графики, обекти и инсталации, собственост на художника.

Творбите ще пристигнат директно от Базел, където той съхранява своите работи в огромен склад. Една от причините досега да не е имало такова мащабно представяне са разходите по логистиката, поради което като жест към родината си Кристо участва и във финансовата реализация на събитието.

В България има съвсем малко произведения на Кристо, предимно студентски рисунки от периода, преди да емигрира във Франция. Художникът е най-известен със създаването на временни форми на изкуство в открити пространства, поради което произведенията му не могат да бъдат съхранени във времето. В галериите те се представят пред публиката като документация - фотографии, книги и филми, както и чертежи, съпътствали тяхното развитие.

Повод за мащабната изложба е 80-годишният юбилей на Христо Явашев-Кристо, който е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, на същата дата като покойната си съпруга - спътница в живота и в творчеството.

изт.

 

http://bnt.bg/part-of-show/hristo-yavashev-kristo-na-80

yavashev_raichstag.jpeg___________s.jpgchristo_installation_02.jpg

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...