Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Пътешествията на Питий – реалност или измислица?


Recommended Posts

Питий е гръцки пътешественик , който се завръща в Масалия през IV век пр.Хр. Той твърдял , че е плавал на север и е открил страна , която просто не може да съществува . Неговите разкази обаче , отначало приемани с възхищение , били жлъчно осмивани . Запазени са само отделни части от неговите описания .

Островът на север е гъсто населен . Той притежава извънредно студен климат .

Нима Питий е открил Британските острови ?

За населението на островите той пише :

То е извънредно приятелско и гостоприемно . Хората имат прости навици и мошеничеството и лукавството са им чужди . Храната им е скромна и много се различава от лукса , произлизащ от богатството . Не пият вино , а питие , което те варят от ечемик и наричат курми .

Още 1 от тези сведения ни насочва към Англия . Този народ имал многобройни князе и крале , които обикновено спазвали мира помежду си . Значи ли това действително Англия с многото й крале , които не били нищо повече от племенни вождове или старейшени на кланове ? Дали точно Англия или някой от северните острови -Оркнейските или Шетландските ?

Срещу това предположение говори обстоятелството , че липсват описания на животните в тези области .

Също така Питий твърди , че срещнал ледени блокове , по-големи от собствения му кораб . Следователно айсберги . Това означава , че Питий е достигнал зчачително по на север. Но докъде ? Норвегия , Шпицберген или Исландия ? Това остава без отговор .

В своите стари митове и легенди гърците също разказвали за 1 чудна северна земя . Те смятали , че тя е недостижима от 1 смъртен . Но със своите разкази Питий твърдял , че е постигнал невъзможното -че тази северна земя не е толкова недостижима .

Времетраенето на това пътуване не може да бъде определено . Учените смятат , че то може да е продължило 6 години .Могъл ли е Питий за това време да достигне вечния лед ? Или е стигнал само до бреговете на Норвегия -също огромно за времето си постижение . Сигурно е , че е прекъсвал на няколко пъти пътешествието си . Често е слизал на брега и няма съмнение , че така е станало и в Англия -страната на бирата .

Загадката остава неразрешена и до днес . Лъже ли той или наистина е достигнал Туле , който се е намирал в днешна Гренландия ? Какво мислите по въпроса ?

Link to comment
Share on other sites

Това е много интересно.

За съжаление не знам нищо по въпроса. Можеш ли да дадеш източници на информация, да прочетем по подробно това, което е достигнало до наши дни?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...