Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Къде могат да се намерят.....?


Recommended Posts

Здравейте, някой знае ли къде могат да се намерят четирите картини, дадени в беседата "Работа върху чистотата и самообладанието". Благодаря предварително! www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13799#entry179912

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, някой знае ли къде могат да се намерят четирите картини, дадени в беседата "Работа върху чистотата и самообладанието". Благодаря предварително! www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13799#entry179912

Здравей, Атанас! :) Извинявай за закъснението с отговора. Може би някой друг да ти е отговорил вече на лични, но въпросът който си задаваш предполагам, че интересува и други хора. Затова реших да ти отговоря в темата.

В съборната беседа от 1920 г. "Работа върху чистотата и самообладанието", се говори за тези картини, но не са показани в книгата от която е взета беседата. Цялата книга ("Беседи, обяснения и упътвания от Учителя, дадени през 1920 г. в Търново,") за събора през август, 1920 г., може да се изтегли от тук. Изданието е от 1920 г.

За самите картини има информация в книгата "Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново - том 2" и конкретно в главата "Картините в горницата".

Авторите на книгата за учителя и Търново, казват "Тези картини не успяхме да открием, освен Пентаграма и знамето..." Не знам дали някой разполага с копия от картините? Ако има такъв, то е добре да вземе отношение по темата, тъй като е интересно да се видят. :)

Ако картините са "изчезнали", то може би затова си има причина. Направиха ми впечатление думите на Учителя, цитирани в "Картините в горницата":

Онези, които влязоха горе, в молитвеното здание, видяха форми, които са емблема, азбука за проучване. Те, обаче, не трябва да ви бъдат като култ, който ще да ви съблазнява, защото в Писанието се казва: „На никакъв образ да не се покланяте". Но на Слънцето на вечния Живот трябва да се покланяте, макар и да е един образ, защото изгубите ли този образ, изгубвате и живота си. Образите са като шишетата — счупи ли се шишето, изчезва образът му. Следователно, образът е една необходимост в сегашния живот, за да може да се пренесе вечността на Живота. Образите, които съществуват в църквите, са окултни форми, които имат дълбок смисъл, но понеже тези форми са изгубили своя вътрешен смисъл, днес хората взимат само външната страна на образите и им се кланят, без да влагат в тях някакво съдържание. Ако речем да отхвърлим тези форми, ще изпаднем в друга грешка. Във всяка форма има известно съдържание, което трябва да изучите и да опитате.

от "Разбиране и прилагане"

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...