Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Потенции за брак в наталната карта


Recommended Posts

След дълга пауза, за да могат практикуващите да напреднат с материала, следва последната задача за закриване на това ниво на курса.

 

Последната тема от това ниво ще обобщи всичко научено до сега, като го насочи в тема, която според мен интересува 99% от всички занимаващи се и допитващи се до астрологията. Става дума за брак, семеен партньор и любовни отношения.

 

Когато става дума за брачни отношения има един човек, за който често се сещаме, това е Хенри VIII.

 

Неговата натална карта

 

Брачните партньори се описват по седми дом. Право върху този дом имат Венера и Юпитер. И двата сигнификатора са в Близнаци в десети дом. Дома описва областта, в която се проявяват връзките с партньора, в случая това е "професията" на натива. Но тук по-интересен е статуса на планетите сигнификатори на темата, която ни интересува. И двете планети са с "лош" статус, Венера няма достойнства в този знак, а Юпитер е в своето изгнание. Тук трябва да се направи напомняне. Това са "зли" планети в хороскопа на натива. Според съвременните тълкувания всички планети в хороскопа описват личността, от тук следва, че тези зли планети трябва да вредят на Хенри VIII, но това не е така. Вредата е изцяло за неговите съпруги. И двете планети са в знака на Меркурий, който управлява и асц. Това е и връзката, която трябва да се търси във всяка натална карта, за да се открие наличието на брак и да се опише неговата характеристика. Числото на браковете при английския крал е много добре описано от знака на върха на седми дом - Риби, двоен знак, а самият Юпитер се намира в Близнаци, отново двоен знак. И двата знака описват голям брой и разнородност, променливост и несигурност. 

 

Всеки който иска да види по-добре ролята на сигнификаторите може да се запознае по-подробно с биографията на Хенри VIII.

 

Новата задача ще се състои в това всеки, който желае да анализира по една карта от базите, които ще дам. Трябва да се изведат водещите сигнификатори, да се анализира връзките и да се направи съпоставка с вида на отношенията.

 

1. База с хора с повече от един брак

 

2. База с хора, които имат голяма разлика във възрастта  с брачния си партньор

 

3. База с хора, които имат късен брак.

 

От всяка база трябва да се избере по една карта, и да се направи анализа.

- сигнификатор на асц

- сигнификатор на дсц

- да се намери връзката или липсата на такава.

- да се опишат отношенията

 

Успех!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Сори за закъснението :)

 

След доста наблюдения над различни карти, предпочитам да си изложа резултатите - предположения за две карти на добре познати ми хора, на възраст над 60 г. Единият е с неуспешен брак и живее самостоятелн, макар и да е имал ного възможности за връзки. Другият е очарователен човек с много успех в общуването, но със здрав продължителен брачен живот. 

 

Ето сравненията на картите им:

 

1.12.08.1946 g. 16-17:00 41.96 N / 25.35 E

Dsc. в близнаци - управител Меркурий - в Лъв в 8 дом (слаба позиция) / по триплицитет - сатурн - в лъв - 8 дом (негативна позиция)

Асц. в стрелец - упр. юпитер - във везни 10 дом (достойнството е по домова позиция и наистина човекът има отлична професионална реализация, която в известен смисъл е заместила семейството, т.е. човекът приема работната си среда като свое семейство) 

Близнаците сочат към много добри комуникативни умения и забележителен интелект, което е вярно, но и до лесна смяна на хората от близкото обкръжение (изключвам роднинските връзки) - също има голяма доза истина

 

IC - овен - марс е във везни 9 дом (негативна позиция)  слънцето - в лъв (на трон) в 8 дом

MC - везни - венера  е в същия знак в 9 дом (на трон) - отново се чувства силата на професионалната реализация в потенциите за брак, според моите разбирания. 

 

 

 

 

 

Карта 2 (успешен брак) 

19.05.1930 г. между 09:00 - 10:00 42.01 N / 25.51 E

 

Dsc - водолей - сатурн в козирог (на трон) в 6 дом - бракът е типично патрирахален в добрия смисъл на това понятие.

Асц. - лъв - слънце в телец 10 дом достойнство по домова позиция. Бракът е много тясно свързан с професионалната позиция и реализация на човека и е подкрепял професионалния растеж и на двамата партньори. 

 

IC - везни - венера в телец (на трон) в 10 дом!

Мc - овен - марс в овен!! (на трон) в 9 дом 

 

 

(Моля за по-подробно обяснение на ролята на IC/MC )

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Силвио Берлускони

Асцедент Дева, Медиум цели Близнаци- управител Меркурий в първи дом, ретрограден, изгорен от Слънцето, западен.

7 дом Риби- управител Юпитер в Стрелец-на трон в 3 дом,западен.

Венера в Скорпион- 2 дом, западна, управител на Слънцето и Меркурий в 1 дом, има достойнства в Риби, алмутен на 7 дом.

Нищо не мога да измисля за взаимоотношенията, но когато си се осигурил финансово,няма проблем да имаш няколко жени и 5 деца.

:hmmmmm:

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

Много хубав пример! Благодаря! Повтаря се десцендентът от примера на Йордан - Риби - двоен знак, променливост, нестабилност. Обаче този път управителят е много силен - на трон - според мен много силни потенции за връзки и то в които той е доминантният партньор. Сферата, вкоято ще се проявяват потенциите - близкото обкръжение, приятели, колеги (3 дом) - връзките му наистина са в сферата на телевизията - тези, които работят за него, но не толкова като подчинени, а по-скоро като съмишленици и хора със сходни интереси и ценности. 

 

Интересна е позицията на венера, която определено е в неблагоприятна позиция - в скорпион - но от друга страна скорпион и риби са свързани по триплицитет, което ме води до заключение за връзки с много силни емоционални измерения за двете страни, страст да си кажем. Освен това венера е във втори дом - на материалната сигурност и притежанията - връзките му са в собствената му територия.. 

 

Имам въпрос към Йордан - можем ли в тази карта да търсим някаква взаимна рецепция с определящо значение в групата :

Марс (управител на водния триплицитет), който е в дева + Меркурий (управител на асцендента дева и падение в риби) който е във везни - Венера (екзалтация в рибите и управител на везни), която пък е в знака на Марс - скорпион. 

 

въпрос 2:

Да обърнем ли внимание на естествения управител на седми дом - Луната - то тя е в същите тези риби, но в 6 дом - службата, служителите

Link to comment
Share on other sites

Без да имам кой знае какви знания, ама Юпитер дори и на трон  е в 3 дом. Управител на огнения триплицитет и собствен такъв. Показва, къде ще се проявят връзките. Не успях да го свържа с 1 дом.

Още нещо снощи видях, но не бях сигурна дали е показателно. Луна и Марс са във взаимна рецепция по триплицитет. Луната управлява земния- 1,8 и 12 дом, Марс- водния- 2,6 и 7 дом. Сатурн е в съвпад с Луна и заедно са в квадрат с Юпитер. Предполагам Сатурн вреди и на Луната и на Юпитер.

Марс е в секстил с Венера, на която е и диспозитар.  Това е подкрепа. :hmmmmm:

Edited by rossin
Link to comment
Share on other sites

Да се поправя по отношение на триплицитетите.

Луна управлява земния триплицитет а това са 1,9 и 12 дом.

Марс управлява водния тр.- 3, 5 и 7 дом.

Link to comment
Share on other sites

Ана  испанска

 

http://www.astro.com/astro-databank/Anna,_Queen_of_Spain

 

има я в двете бази от данни- тази за късен брак и за такъв с голяма разлика във възрастта.

За късния брак, добре че става въпрос за 16 век... :rolleyes: на 21 години е била все пак.

 

Асцеден Лъв, десцедент Водолей.В тези знаци екзалтации няма.

Слънце в Скорпион в 4 дом, няма есенциални достойнства, но има възможност да действа.

Сатурн в Козирог- на трон, но в 6 дом, западен.

Юпитер и Венера са в рецепция по управление-5 и 8 дом, 3 и 10 дом-нещо като да чакаш принца, който ще ти даде сигурност и поле за изява.

Юпитер - управител на огнен триплицитет-1,5, и 9 дом е в 10 дом, преминал опозицията със Слънцето- западен, ретрограден, няма да донесе облагите, които се очакват,дневна планета разположена извън секта.

Луна-управител на земния триплицитет-2,6 и 10 дом,западна, в собствена секата, лично аз я свързвам в тази карта с религиозни убеждения.

Луна и Юпитер са в рецепция по триплицитет-личноста, склонностите и религиозните вярвания с преплетени с личните притежания, служенето и общественото положение.

Марс в Скорпион в 4 дом, изгорен от Слънцето, източен, управител на воден триплицитет-4,8, и 12 дом.

Меркурий-управител на въздушен триплицитет-3,7 и 11 дом, в 4 дом ,Скорпион, изгорен от Слънцето, западен.

Ана, родена кралица, е знаела призванието си, зависима от потеклото си, да запази и продължи рода, в съответствие с религиозните си убеждения /Марс/,който съответства на нея самата /Слънце/ и общественото и положение/Юпитер/.

В уикипедия пише, че е четвъртата му съпруга и е била любимата му такава.Била добра мащеха на децата му от предишните бракове и му родила още 5. Нищо не се споменава на нейното отношение по въпроса....... 

 

Изписах достатъчно глупости вече..... :rolleyes:

И аз имам въпроси.

Кое в картата е показател за късен брак и за такъв с голяма разлика във възраста?

В тази карта Юпитер като тригонократор на огнения тр.,е ретрограден, това дали е равно на забавяне?

Сигнификатора на  брачния партньор е Сатурн, който също може да показва по-възрастен съпруг/га и общо забавяне на делата по 7 дом, който управлява?

И накрая секстила между Сатурн и съвпада Слънце/Марс

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Имам въпрос към Йордан - можем ли в тази карта да търсим някаква взаимна рецепция с определящо значение в групата :

Марс (управител на водния триплицитет), който е в дева + Меркурий (управител на асцендента дева и падение в риби) който е във везни - Венера (екзалтация в рибите и управител на везни), която пък е в знака на Марс - скорпион. 

 

въпрос 2:

Да обърнем ли внимание на естествения управител на седми дом - Луната - то тя е в същите тези риби, но в 6 дом - службата, служителите

 

Първият ти въпрос засяга отношенията между планетите на база достойнствата в знаците или рецепциите. основните проблеми идват от това, че нещата не се нареждат по приоритети и по начин, който да е ясен за извод. Например, в картата на Берлускони управителя на асц е Меркурий, управителя на Дсц е Юпитер. Защо точно те? Меркурий от всички претенденти по триплицитет има единствено право върху Асц, дори ретрограден, но в кардинален дом, той може най-добре да опише темите на дома, който управлява. Юпитер отново е пълновластен управител на темите на седми дом, защото есенциално е най-добре поставен. Остава да се види дали между двата управителя има някаква връзка, а тя би съществувала, ако Юпитер се намира в терма, декана или друга част от знака, които се под управата на Меркурий и обратното. Тогава имаме взаимна рецепция, а според силата й можем да съдим и за характера на връзката.

 

По вторият въпрос.

Връзката на планетите с домовете, като естествени управители говори за тяхната акцидентална сила, те не могат да се ползват като алтернативни управители или като жокер, с който да се измъкнем, когато това с което разполагаме не ни помага. Ако Луната управляваше седми дом и се намираше в него, това би говорило за нейната изключителна сила, а ако управителя на Асц е по-слаб е напълно ясно кой ще доминира във връзката.

И аз имам въпроси.

Кое в картата е показател за късен брак и за такъв с голяма разлика във възраста?

В тази карта Юпитер като тригонократор на огнения тр.,е ретрограден, това дали е равно на забавяне?

Сигнификатора на  брачния партньор е Сатурн, който също може да показва по-възрастен съпруг/га и общо забавяне на делата по 7 дом, който управлява?

И накрая секстила между Сатурн и съвпада Слънце/Марс

:rolleyes:

 

В астрологията няма готови формули за каквото и да е, всичко е логически извод от позициите, с които разполагаме. Вариациите са много, а за жалост сюжетите малко, но всички те са описани с подходящата конструкция, отговаряща за спецификата на ситуацията.

Но като Сатурн, като най-бавната планета може да е повод за притеснение, ако го имаме в картата, макар че същата роля може да изиграе и една ретроградна планета, планета в знаци на бавно издигане или в знак с фиксирана природа.

 

Това което ми прави впечатление, в това което правите като анализ е че не успявате да се ориентирате в това какво да правите с планетните достойнства - трон, екзалтация, триплицитет и техните противоположности, макар на тях да не е отделено специално внимание.

 

Когато тълкуваме хороскоп и искаме да разгледаме определена тема от него, както е в случая - брака, трябва да разгледаме първо кои знаци описват оста Асц - Дсц. Започва се с това, кои планети управляват тези знаци, обикновено имаме трима претенденти - управителя по дом, след това по екзалтация и накрая управителя по триплицитет, съответно с корекция за дневно или нощно раждане. След като разполагаме с тези три планети трябва да разгледаме, коя от тях е най-силно поставена есенциално и акцидентално, защото точно тя ще опише дома, на който сме й поверили управата. Когато разберем коя планета управлява дома, който ни интересува, трябва да разберем каква е връзката й с другата. Търсим рецепции. Рецепцията може да е по терм, дори по градус, тя може да е по отрицателна, положителна или едностранчива, но ако има въпроси по тази тема, ще ги обсъдим в темата за рецепциите. Едва когато се открие такава връзка, можем да съдим за характера на връзката, която разглеждаме.

 

Достойнствата се използват и за връзка между домовете, например триплицитета, той е най гъвкавата връзка и свързва домове и теми от общ характер, но тяхната употреба е с други цели и няма отношение когато разглеждаме конкретен дом.

Link to comment
Share on other sites

Остава да се види дали между двата управителя има някаква връзка, а тя би съществувала, ако Юпитер се намира в терма, декана или друга част от знака, които се под управата на Меркурий и обратното. Тогава имаме взаимна рецепция, а според силата й можем да съдим и за характера на връзката.

 

Един опит:

картата на човек 19.05.1930 г. между 09:00 - 10:00 42.01 N / 25.51 E - късен и стабилен брак

 

7 дом - (партньора) - водолей - управителят сатурн е в козирог - на трон есенциално достойнство. Би трябвало да означава съществена роля на отношенията с партньора, поставени на основата на традиции, достойнство... Също така управител по триплицитет - партньорът ще търси стабилно приятелство с човека. 

 

1 дом - лъв - слънцето е в телец (няма есенциални достойнства) но е в 10 дом - има акцидентални достойнства. Един от тригонократорите е сатурн и той е същият сатурн, който има есенциални (трон) достойнства, но е в 6 дом, т.е. слаби акцидентални. Може би човекът ще има раздвояване между кариерата, която ще бъде негов приоритет и силна сфера, и отношенията с партньора, особено като дълг, приятелство и достойнство

 

Връзката между управителите на асц. и десц. виждам в сатурн , който ще даде приятелството и сътрудничеството, отговорността във връзката - тя обикновено става основа на отношенията в по-зряла възраст. Доминант на тази характеристика на семейството ще бъде партньорът, който ще осигурява вероятно кариерата - това също предполага човекът първо да даде приоритет на кариерата и после на брака. 

Забележително е положението на луната - 7 дом - водолей. Акцидентално достойнство, но в заточение. Същата тази луна еказлтира в телец, където се намира управителят на асцендента. Може би това означава, че партньорът ще изпитва възхищение към човека (или човекът към него? или ще бъде взаимно?? - това още не го схващам - моля за помощ), но неговият живот ще бъде до голяма степен подчинен на кариерата на човека. Може ли това да бъде тълкувано като съществена рецепция? 

Link to comment
Share on other sites

Оливия Нютън Джон

 

7 дом - партньорът - в риби. Управителят  Юпитер - на трон в Стрелец и в 4 дом. Венера (екз.) е с доста по-малко достойнства - Лъв в 11 дом. Марс - нощният тригонократор - е на трон в скорпион, но е в 3 дом

 

1 дом - личността - в дева. Управителят и екзалтиращ в дева Меркурий, обаче е слаб (във везни и във 2 дом). Допускам, че сигнификатор ще стане Луната, която е управител на триплицитета в нощното раждане и в тази карта е на трон - в Рак и в много силен дом - 10ти. 

 

Връзката между асцендента и 7 дом намирам в Юпитер, който в качеството си на сигнификатор на партньорския дом едновременно е и в екзалтация в знака, в който се намира на трон сигнификаторът на асцендента. Опит за тълкуване:

- Всеки от двамата партньори има много силни самостоятелни позиции. Оливия определено е силна в професионален план - за нея тази реализация на практика е станала дом и усещане за истинското себе си. Партньорът е "екзалтиран" именно от този аспект на нейната личност. На Оливия партньорът ще бъде "другият дом", семейството, в което тя ще намира отдих и спокойствие, сигурност. Връзката, обаче ще страда откъм комуникация - Естественият управител на асцендента - Меркурий е в "сянка" и в същото време е в заточение и в стрелеца, и в рибите на партнорския дом. 

Доколкото разбирам активният от двамата ще бъде партньорът - неговият сигнификатор е в основата на рецепцията, докато планетите на Оливия или нямат отношения към него, или ако се намери такова, то е по-скоро в ущърб на връзката. 

 

Напоследък забелязах нещо, за което имам въпрос:

Като винаги противоположни знаци асцендентът и десцендентът винаги имат конфликтни планети. Оформило ми се е усещането, че позициите на конфликтните планети като че ли показват сферата и средствата, с които или се създава или може да се преодолее конфликтът - все още не съм сигурна. Например в разгледаната по-горе карта общата конфликтна планета - Венера (екз. в риби и падение в дева) се намира в 11 дом - идейните съдружия. Възможно е връзката да се разпадне заради несходство в това отношение или напротив - точно това да стане ключът към нейната стабилност. Всъщност двете не са лишени от смислова връзка... 

Имаме ли някакви основания за подобни разсъждения?

Благодаря предварително :)

Link to comment
Share on other sites

Аз ще се опитам да разсъждавам по картата, поставена от Донка.

Между управителите Меркурий и Юпитер няма връзка.

Асцедента е в терма на Юпитер, десцедента в терма на Маркурий.

Луната управлява земния триплицитет, Марс-водния. Луната е на трон и под влиянието на Марс, доколкото това може да бъде определящо.

Венера е втори управител на воден и земен триплицитет, диспозитар на Слънце и Меркурий, във взаимна рецепция със Слънцето.

Според таблицата за достойнствата рецепцията по терма е по-слаба от тази по триплицитет, но става въпрос за вторите управители.

От биографична справка прочетох, че след 10 години брак се е развела и "са били много различни като характери със съпруга и".

Според мен това подходжа повече на липсата на връзка между Меркурий /упр. на 1 и 10 дом/ и Юпитер / упр. на 4 и 7 дом/. :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Относно картата на Хенри, а и за другите с ДСЦ в риби, Венера разглеждате за У7 като естествен управител на дома за брак, затова ли?

Юпитер е диспозитор на риби, но Нептун защо го пропускате? При Хенри Нептун У7 в 4д е екзалтиран в знака на Юпитер, но е ретрограден, в опозиция с Юпитер съУ7, заточен в близнаци в 10д - от една страна бракът е важен за него и партньорът трябва да е с високо положение, от друга страна идеалната съпруга трябва да си гледа дома и семейството. Двете планети са част от тао-квадрат с връх Марс У4 в 1д- традицията повелява той да ръководи дом, семейство и страната. При него да управлява и доминира е вътрешна потребност, изразена от Луната му в овен, която по дуод е в лъв- знак, в който е Меркурий У1 е в падение. Според едно друго правило има 5 възможности за брак, тъй като Луната му има 5 сходящи мажорни аспекта, ако включим и един куинконкс с Марс стават 6. Другият участник в аспекта описва партньора относно слънчев знак, асцендент и основен типаж. Първият аспект е със Слънцето в рак, в който Юпитер е екзалтиран, а Марс в падение, но не е задължително последователността на аспектите да съответстват с последователността на жените му, може първата да е била по Плутон, а последната по Слънце и т.н. За определяне на брак при жените се гледат сходящите аспекти на Слънцето, като в някои случаи и един сходящ аспект с Луната е достатъчен за брак. 

Link to comment
Share on other sites

Понеже в това предходното мнение има доста основни грешки в подхода ще си позволя да го коментирам по-подробно.

 

Относно картата на Хенри, а и за другите с ДСЦ в риби, Венера разглеждате за У7 като естествен управител на дома за брак, затова ли?

 

Венера е взета като управител на седми дом, не като естествен управител на брака, каквато не може да бъде, а като планета екзалтираща в знака Риби. Може би трябва да обясня отново, че върху правото да управлява един дом се борят няколко планети. За по нагледно, когато се разглежда даден дом, може да се правят описи с планетите, които имат достойнства в знака на върха на дома.

 

Например за седми дом със знак Риби на върха:

 

Обител - Юпитер

Екзалтация - Венера

Триплицитет - за дневна карта Венера, за нощна карта Марс

 

В зависимост от това, коя от тези три планети има най-добра позиция, сама по себе си, като комбинация от акцидентални и есенциални качества, то и тя ще бъде основен претендент да управлява дома. Това се нарича Алмутен, който е бил използван някъде до 17-ти век, като основна система за управител на дома, след това за управители на домовете са започнали да се използват планетите управители на знаците, а това е само първия кръг от кастинга :)

 

Юпитер е диспозитор на риби, но Нептун защо го пропускате?

 

Юпитер не диспозитор на Риби, а управител по обител, може би това е грешка "в бързината", но е много важно да се използва правилната терминология, за да не се получават недоразуменя. Що се отнася до Нептун, вече изяснихме, а и искам да повторя, че Нептун няма влияние в Риби, там пълновластен господар е Юпитер.

 

Друго което искам да подчертая, е че в курса се работи с планетите от септенера, в бъдеще и с лунните възли. Останалите фактори, като астероиди, Селена, Лилит, Нептун, Уран, Плутон и тн. няма да бъдат обект и инструмент за работа.

 

При него да управлява и доминира е вътрешна потребност, изразена от Луната му в овен, която по дуод е в лъв- знак, в който е Меркурий У1 е в падение.

 

За дуодите разбирам, но защо точно тях? При положение, че те са най-малкото деление, след мономойрите, с които работи западната астрология. Обикновено търсенето на връзки, между планетите, от рода на достонства, рецепции спира до термите, дори деканите, не са от такова голямо значение, а заемат десет градуса. Интересно ми е защо се спря точно на дуоденариите?
 

Според едно друго правило има 5 възможности за брак, тъй като Луната му има 5 сходящи мажорни аспекта, ако включим и един куинконкс с Марс стават 6. Другият участник в аспекта описва партньора относно слънчев знак, асцендент и основен типаж. Първият аспект е със Слънцето в рак, в който Юпитер е екзалтиран, а Марс в падение, но не е задължително последователността на аспектите да съответстват с последователността на жените му, може първата да е била по Плутон, а последната по Слънце и т.н. За определяне на брак при жените се гледат сходящите аспекти на Слънцето, като в някои случаи и един сходящ аспект с Луната е достатъчен за брак.

 

Техники, с които да раздвижим картата и да видим какво ни вещае има доста, всяка със своите предимства и недостатъци. Това което описваш е известно. Но преди да се започне да се разглежда в динамика една карта, или въобще да се прави всякаква прогностика, трябва да се усвои работата със сигнификаторите на различните теми, да се определи тяхната природа и какво те обещават те в картата. В случая с Крал Хенри VIII, имаме двоен знак и сигнификатори в двоен знак, два показателя за множественост, с които трябва да се започне, а след това всичко останало.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...