Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Противо слузообразуващи храни


Recommended Posts

Моля кажете храни ,който премахват слузта в организма например в синусите или поне ,който спират образуването на слуз.
Чувал съм за хрян, ако може кажете и други.

Линк към коментар
Share on other sites

Може би трябва изцяло да промениш режима си на хранене, храните които консумираш

Пробвал ли си вегетарианство?

Също така без чипсове и снаксове, без дюнери, без газирано, без всякакви сокчета със съмнително съдържание, без кока-кола и другите й подобни

Повече плодове и зеленчуци, по възможност сурови..,

и много вода, за твоите килограми - около 2 литра вода на ден

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за съвета. Аз съм си почти вегетарианец - ям всичко без месо. Не пия кока кола и газирани напитки и чипсове и тнт. Но ме оперираха ,защото имах кисти в сфеноидалния синус и сега пак често се възпалява и не искам да се събира слуз и да се възпалява. Затова искам нещо като диета или продукти ,който премахват тази слуз или възпалението.

Линк към коментар
Share on other sites

Ааааа, храните не са решението в случая. Смени си обкръжението - имам предвид най-близките хора, с които живееш. Някой от тях страхотно те дразни (ти може дори да не съзнаваш ясно, т.е да е някак подсъзнателно, но със сигурност го има). Това е решението при такива проблеми.

 

П.П. Ох, сега прочетох и другата ти тема - ти си само на 15 години. За съжаление ще ти бъде трудно да се изнесеш от семейството ... И все пак опитай - например да се прехвърлиш да учиш в друг град, като живееш при баба/дядо или леля/чичо, ако е възможно...

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Сигурни ли сте ,че само това е решението ? Защото не само ще ми е трудно ,но невъзможно дори. Ако е само това и наистина това причинява всичко ще е доста тъжно. А може ли да не е от семейството например от приятелите ? От доста натоварване в училището от пренатоварване или такива ?

 

 

 

И все пак ,ако някой има храни или диети ,който да знае да пише.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Strudy,

Преди да предприемеш някакви конкретни стъпки за общото намаляване на слузта трябва да знаеш, че тя се образува неслучайно в организма. Отделянето и от специални клетки в различните тъкани е свързано с т.нар. първична защита - това е най-малкото, което тялото може да направи, че да не допусне да навлезнат болестотворни бактерии, които да го разболеят. Представи си го като един вид защитна стена, която пречи на бактериите да заразяват.

Ето защо самоцелното и отстраняване не е съвсем препоръчително. Най-добре би било да се намери причината, поради която тялото ти се предпазва така усилено, отделяйки слуз. Понякога причините може да не са бактерии, а например други фактори - например прах (запрашеност на помещения, тютюнопушене, включително и пасивно), различни замърсители, токсични вещества, алергени. В такъв случай просто трябва да се избегне провокиращия агент.

И като стана въпрос за алергени - много често алергична реакция в организма, която предизвиква отделянето на слуз е консумирането на определен тип храна или хранителна съставка. Веднага правя уговорката, че има хранителни алергии, които се виждат и изявяват веднага - с обрив, подуване, зачервяване, дори шок. Но множество алергии протичат скрито, т.е. нямат външни симптоми и с времето, въздействайки на организма го провокират той да се пази като от бактерии. Т.е. отделя слуз.

От гледна точка на храненето са възможни 2 начина за овладяване на процесите. Но пак казвам, след като е установена причината за слузообразуване (т.е. скритата инфекция или алергия), предприемайки комплексен подход - справяне с инфекцията (или алергията) и правилно хранене.

Единият възможен подход е чрез консумация на храни, които по принцип имат противовъзпалителен ефект. Наличието им ще успокои имунната система, ще неутрализира редица процеси, които в крайна сметка водят до отделянето на слуз. Такива храни са: на първо място студено-пресования зехтин, който следва да замени около 90 % от мазнините, които към настоящия момент консумираш. Останалите мазнини от дневния ти прием е хубаво да идват от сурови ядки, както и от мазна риба (скумрия, сьомга, херинга) или добавки, съдържащи рибено масло (ще ги познаеш по името им - омега-3). На второ място - зеленчуците - консумирай колкото можеш повече сурови зеленчуци. Сега идва сезона на салатите - удобно е. От тях най-полезният е лука. Ако на ден успяваш да изядеш по 1 глава суров лук, то ще неутрализираш до голяма  степен и ефекта на храни, които действат провъзпалително (т.е. улесняват възпалението). Същото важи и за чесъна. На трето място - плодовете - по принцип е  добре да се избягват сладките плодове и да се наблегне на по-кисели, а най-добър избор са яркооцветените горски плодове - боровинки, къпини, малини,  ягоди. Подходящи са също череши, вишни, диня, праскови, киви. Останаха протеиновите източници - тъй като не ядеш месо вариантите за теб са риба, яйца, млечни продукти (с една уговорка - ще видиш по-долу).

Вторият подход включва елиминирането на някои групи храни за кратко време и под наблюдението на специалист, за да се установи евентуална скрита алергия. Често кръвните тестове са скъпи, а понякога дори да дадат информация, то тя пак е твърде обща. Такива храни, които могат да се изключат временно и после постепенно отново да се въведат и да се проследи реакцията към тях са зърнени храни (хляб и всички производни, съдържащи брашно), млечни храни (мляко, сирене, кашкавал, извара и всички храни, съдържащи под една или друга форма сухо мляко или суроватка). Тези 2 групи храни съдържат по един специфичен протеин - житните глутен, а млечните - казеин, които могат да предизвикват фоново тъканно възпаление. Има и други, като например съдържащите соя, но тези са най-честия случай.

Какво да избягваш и за важността на приема на течности вече е станало въпрос по-горе в темата.Водата наистина трябва да ти е около 2 литра (не и много повече).

В заключение - недей да предприемаш каквото и да е, дори това с хряна (който безспорно има свойства да изчиства слузта) без знанието и съдействието на родителите ти и без да е консултирана всяка конкретна стъпка със специалист. Защото изчиствайки слузта може да направиш така, че да допуснеш развитието на по-голяма инфекция - все пак ще премахнеш бариерата, с която организма се защитава.

 

Ако имаш допълнително въпроси или нещо неясно - не се чувствай притеснен да попиташ.

 

Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Много Ви Благодаря за отговорите наистина ми бяха много полезни. Георги Балджиев вярвам Ви във всичко ,което сте написали проблема е там ,че никой не намира какво ми има или от къде идва температурата. Ходих на ЯМР, 2-скенера (единия след операцията), ЕЕГ, Кръв ми взимаха и казаха ,че там няма никаква следа за възпалителен процес в организма. Просто вече и аз и родителите ми не знаем къде да ходим и реших ,че поне аз до някъде мога да се пазя и да се храня здравословно.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако не представлява трудност, можеш ли да дадеш резултатите от кръвните си изследвания -  най-вече CRP (С реактивен протеин ако ти е измерван).

 

Иначе спазвай насоките, които споделих по-горе като се храниш и достатъчно - за височината си ми се струваш слаб, така по мерките като гледам.

Линк към коментар
Share on other sites

Е, ти пък само за протеина написа...няма ли нищо друго в тези изследвания?

Напиши всичко подред, така ще помогнеш на доктора да получи по-пълна предтстава

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля си..да не би преди година да сте си взели някакъв домашен любимец

много хора са алергични към различни животни

Или пък да сте поставили климатик, и ти да спиш или да учиш близо до него

Линк към коментар
Share on other sites

Моля ви, бъдете по-внимателни какво казвате на 15-годишно дете (да ме извинява "детето" ако се обижда :-)!

Младежо, на твоята възраст се извършват много важни психични и физиологични процеси и не е тайна, че много хора се чувстват най-зле тогава - между 14 и 19 година. Накратко- във всички части на човека се извършва една борба, която външно понякога се демонстрира като борба във взаимоотношенията. Но най-важното е, че в момента се формира твоят Аз.

Възпалението може да означава, че тази система от твоя организъм има определена слабост и сега се опитва да се засили по този начин (много е вероятно в ранна детска възраст да си имал подобни проблеми, както и чести възпаления на гърлото , гнойни ангини и отити, които да са лекувани с антибиотици и затова организмът да не се е научил да се справя). Засилвай общо организма си, бъди физически активен и поддържай поне един сериозен интерес в живота си (хоби, учебен предмет или каквото и да е там).

Линк към коментар
Share on other sites

CRP - 45/31

Glucose 5.9

c_Reactive_Protein(CRP) 2.3 mg/l

Creatine 71

ALAT(ALT) 8

Ако трябва нещо друго кажете ?

 

Предполагам, че двете стойности на CRP са преди и след, т.е. сега е в границине на нормата. Или с други думи - имало е възпаление, а сега го няма. Единственото, което остава е да се установиш в някакво равновесие, в което ще се чувстваш комфортно. Това на твоите години става със спорт и правилно хранене. Под правилно хранене имам предвид да се храниш редовно - 4 пъти на ден - 3 основни хранения и 1 междинна закуска. Във всяко хранене е добре да присъстват и трите основни компонента на храните - въглехидрати, протеини и мазнини. Много важно при теб е от въглехидратите да избираш т.нар. комплексни въглехидрати - целозърнест хляб, зърнени храни без добавена захар, кафяв ориз, картофи и да избягваш т.нар. прости въглехидрати - това са всички храни, съдържащи под някаква форма захар или глюкозо-фруктозен сироп и бяло брашно. Закуски като кифли, баници и мекици е хубаво да избягваш поне за известен период от време.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...