Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Елективна астрология. Теоретична основа.


Recommended Posts

Елекцията е клон в астрологията, който е точно противоположен на хорарната астрология или хорарна карта наобратно. Целта на елекцията е да се избере правилния момент за започване на събитие и довеждането му до желания резултат. Елекция може да се прави за всичко, от време за тръгване на работа, пътуване, покупки, продажби,строене на сгради и тн. За да има успех, като за начало, трябва да се спазватнякои основни правила.

 

Най – важната планета в елекцията е управителя на знака на Асцендента. Положението на Луната, положението на управителя на Медиум цели или всеки друг дом нямат отношение към елекцията, освен като цел. Само асцендента може да опише и качеството и възможностите на това, за което се прави елекцията. Това задължава да се подбере момент, в който управителя на асцендента е силен. Асцендента е фиктивна точка, сам по себе си той няма сила, няма лостове на действие. Той действа чрез управителя на знака, в който се намира, затова той трябва да е в максимално есенциално, и по възможност акцидентално силен. Това директно изключва три положения в знак – изгнание, падение и пилигрим.

По презумпция може да се предположи, че ако разположим, в елективната карта, естествените благодетели – Венера и Юпитер в кардинални домове те ще окажат положително влияние на резултата от начинанието, но това не може да се случи ако Благодетеля няма достойнства в знака на асцендента или сам по себе си е есенциално слаб. Другия вариант с Благодетелите, например ако са поставени на Мц, в елекция за работа, а на асц са техните знаци на изгнание и падение, то те няма да отдадат своето благотворно влияние на асцендента.

 

Когато се прави елективна карта, особено когато става въпрос за съревнование, може да възникне проблем. Например, ако и двамата съперника са се допитали всеки до своя астролог, и съответно двата астролога са стигнали до една и съща карта за начало на сблъсъка, съответно един и същ асцендент е отдаден на двамата противници. То в такъв случай, кой ще победи, след като и двамата противници са описани от един и същ асцендент в една и съща карта.

 

Една такава хипотетично наложена ситуация налага следващото правило в елективната астрология - всяка елективна карта трябва да е съобразена с наталната карта на този, за когото се прави елекцията. На първо място управителя на асцендента от елективната карта не трябва да се противопоставя на управителя на асцендента от наталната карта, те трябва да са или от сходна природа, да управляват един и същи триплицитет или да се намират в общ триплицитет. С две думи двата управителя трябва да имат връзка по между си. След като това условие е спазено, доколкото е възможно, трябва да се внимава асцендента да не попада в знаци, които управляват "лоши" места в наталната карта, като шести, осми, дванадесети дом, освен ако целта на елекцията не включва темите на тези домове. Третото условие е асцендента на елективната карта да не попада до планети вредители в наталната карта, или до планети управители на "лоши" домове в наталната карта. Четвъртото важно условие, може би най-важното, е да се търси отношение на асцендента от елективната карта с планета от наталната, която управлява темата, за която се прави елективна карта.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...