Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Планинска екипировка през лятото


Иво
 Share

Recommended Posts

Спомням си преди десетина години, когато се качих за пръв път на Седемте Езера в Рила. Тогава не знаех нищо за екипировката на планина. Тръгнах с роднини по маратонки, без раница и с почти никакви дрехи за планина. През целия път нагоре носихме една около двадесет килограмова стара палатка и много торби в ръцете. Изключително неудобно. Престоят не беше лесен...

Малко по малко после разбрах, че екипировката за планината е изключително важна. Човек трябва да е подготвен! Планината обича подготвените хора. Тя обича хората, които разбират езика и и спазват законите и.

Предлагам в тази тема да направим списък със задължителните и с препоръчителните вещи за прекарване на планината през лятото. А може би два списъка - един за по-дълги и друг за по-кратки планински престои?

Приятели, моля споделете каква екипировка ползвате?

Какво си носите за планината през лятото / пролетта?

Колко багаж вземате и какъв? До колко килограма?

Кои неща вземате задължително? И кои само ако имате място?

Опаковате ли ги по специален начин?

А колко средства са нужни за добра екипировка и от къде може да се набави?

С какво може да се направи компромис или да се купи на по-ниска цена и от къде?

Link to comment
Share on other sites

Да, на планина- като на планина. Май наистина не е шега работа и не се подразбира... Ето някои дълбоко изстрадани от мен и приятелите ми принципи за екипиране за планина:

1. Лятос- без абичка, зиме- без торбичка да не тръгвам. :) Тривиално, но верно. :)

Оттук нататък принципите се отнасят за преход по- голям от два дни, все пак:

2. Голяма и хубава раница, която се оглежда преди тръгване внимателно- важно е да е непромокаема, да е с широки ремъци, по- удобно- със самар, но не е задължително, с достатъчно джобове, да е конструирана така, че като се напълни тежестта и да не е изнесена много назад - да ляга повече по гърба, по- изнесена нагоре- към раменете и главата, отколкото надолу. Удобни са раниците на секции- с отделен достъп до различните части на раницата. Чувалоподобната раница е един кошмар.

3. Желателно е винаги да има два чифта обувки- за ходене по време на преход- нещо като леки зимни обувки- сега има доста такива модели- дебела подметка с грайфери, глезена- обхванат, по възможност. И леки маратонки, гуменки- за времето на почивка (Или докато се сушат "стабилните" обувки...)

4. Достатъчно количество чорапи не по- малко от 2-3 чифта на ден (зависи от обувките и от вида чорапи)- и да останат-по- добре е, отколкото да не стигнат

Всички дрехи- опаковани в полиетиленови торби- например по групи- чорапи, блузи, пуловер

5. Поне един пуловер (през лятото- един, през зимата- два). Въпросът с блузките и тениските е въпрос на личен избор, само да са в достатъчно количество.

6. Желателно е якетата да са две, или едно- но двойно (има такива сега)- просто по време на вървене е удобно или яке без ръкави, или тъничко-например- шушляково, но вечер и сутрин- на Рила, Пирин, Стара планина- дебелото (направо зимно) яке е незаменимо. Зависи къде се отива, не е зле и ръкавички човек да си носи през лятото, за зимата- ясно, поне два чифта, единия- по възможност- двойни вълнени.

7. През зимата- задължително очила с UV защита- най- малкото- стъклени, или поне качествена и сигурна защита. Иначе имам рецепта за осветени очи...

През лятото- козирка, или шапка с козирка- иначе носът може доста да пострада; масло против изгаряне, или поне спирт- откритите места предварително се намазват със спирт и не изгарят (това е и за зимата, и за лятото), В групата трябва да има осигурени подръчни лекарства- за гърлобол, аспирин, универсален крем, интересуващите се от системата на д-р Бах- Спешни капки... Един полуластичен бинт, лепенки, хубав нож с поне 2-3 остриета и добавки

8. - Храната- в лек амбалаж, добре опакована. Задължително- мед, шоколад, сушени фурми, или др. сушени плодове- лесно достъпни и в достатъчно количество. Съд за вода.

9. Мисъл за чая- желателно е да има термос. Или малко бързоварче, канчи, или сух спирт- изобщо въпросът с чая не е маловажен. често си вземам малко маркуче- особено на Пирин- за случаите, в които жадувана вода ромоли между камъните, до които не мога да стигна...

10. 2-3 дебелички вестника- стават за всичко

11. Дъждобран- по- голям- по- добре.

12. Пътеводител, карта, компас (Е, ако сте стар планински вълк... ама пък такива няма да четат написаното тук...)

13. И винаги при тръгване се говори с хората- накъде, през къде и т.н.; които са в началния пункт- не се знае какво и как...

Това май беше най- важното.

Откъде се купува екипировка- ами както всичко останало- според парите, с които разполагаме. Не е добре да се пести непременно, защото понякога от стабилността на екипировката зависи животът ни и този на спътниците. Но витаги има и по- евтини варианти. В София има специализирани магазини, или базари, на които има всичко.

Ами, който си знае- няма да чете тук- който не знае- дано да му е полезно!

И умната! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Направените тук препоръки са много точни.Радвам се ,че са зададени тези въпроси , защото когато си неподготвен за лагеруване или ходене в планината ,си в тежест не само на себе си ,но и на групата/лагера/.Преди около пет години аз направих в www.bratstvoto net/традиции,Седемте рилски езера/подробен списък на необходимото за лагеруване на Рила/Направен е въз основа на моя 18 годишен опит/.Той не претендира за изчерпателност , но през последните години беше много полезен при подготовката на багажа на много от приятелите на сайта ни.

Надявам се да бъда полезен на тия ,които нямат опит в лагеруването на Рила.

Ако някой има въпроси , може да ми пише на parosan@abv.bg

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

В планината няма лошо време, има само неподходяща екипировка и неподходящ маршрут.

Избираште си маршрутите и екипировката с оглед на времето и на ситуацията,

вземете вси4ко, дето ще ви потябва и нищо от това, дето няма да ви трябва

1 ВАЖНО другар(и) никога не тръгвай сам

2.Обувки- удобни, високи с добра подметка и да не пускат вода

3.Раница- удобна, висока, с колан за кръста и широки презрамки(по възможност със много джобове и рамка) и да не пуска вода

4.Ветровка- лека, непромокаема, широка, за да може да се сложи върху другите дрехи

5.един 4ифт 4орапи за ходене, един 4ифт 4орапи за спане и един 4ифт резервни 4орапи

6.спален 4увал, достатъ4но широк да не е степкан и да му работи ципа.

Ако ципа е развален-по-добре го зашийте

7.шалте(постелка) лека и не много мека, за да не се усещат шишарките под нея

8-кан4е, неръждаемо, леко, около 1 литър

9нож4е, за вси4ко може да потрябва

10 огън4е, поне 2 запалки и един кибрит за всеки слу4ай

11 гети, за да не ви се мокрят кра4олите

12.пове4ко по-тънки дрехи , от разли4ни материи и с разли4ни размери, та да могат да се носят една върху друга.

13. ВАЖНО! Тояжка. няма нужда да си носите от града, но когато сте в планината никога не се движете без тояжка, особенно по нанадолнище. Последиците могат да бъдат фатални

въпросът за храната и за палатките- в зависимост от слу4ая. все пак един джоб орехи, един джоб стафиди и един голям ,лек найлон не са излишни, дори някой другда е взел храна и палатка за вси4ки.

Edited by КирилЗен
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Още малко информация за екипировката

"Съвети за намаляване на багажа:

Предварително си направете списък на нещата, без които наистина не можете. Вземете само най-необходимото.

След като съберете вещите си, пробвайте дали се събират в раницата ви и колко тежи, дали ще можете сами да я качите. Ако трябва, премислете и оставете нещо. Обменете опит с хората, които сами качват багажа си дори за 20-дневен престой на Езерата.

Най-тежкият багаж е храната, но значително можем да намалим този товар, ако наблегнем на високоенергийна, не много тежка и обемиста храна, като например различни видове ядки.

Примерен списък:

 • спален чувал (добър чувал, подходящ за минусови температури)
 • шалте
 • палатка (лека и за планина, може да ползвате палатка с някой друг, важно е да не пропуска вода, ако пропуска, вземете допълнително найлон, но лек)
 • няколко комплекта бельо (достатъчно за целия престой, тъй като не може да перете горе)
 • яке против дъжд и вятър, дебело яке
 • слънцезащитни мазила
 • по един чифт здрави обувки и сандали
 • бележник и фотоапарат за впечатления
 • храна за няколко дни (изберете лека и калорична храна – мед, ядки, шоколад и др.)
 • един чифт дебели дрехи, няколко чифта по-леки дрехи
 • дебели вълнени чорапи – 2 бр., летни чорапи – 4-5 бр.
 • фенерче
 • тениски (с призив за спасяване на Рила )
 • дрехи за защита от дъжд (или дъждобран)
 • прибори и съдове за храна
 • газов котлон – примус и канче
 • голяма игла и дебел конец
 • бяла лятна шапка
 • шапка и ръкавици за защита от студа
 • кибрит
 • ножче и малка аптечка

Сред най-важните вещи са добрият спален чувал и палатка. Внимателно ги изберете, най-добре от специализиран магазин за планинарска и алпийска екипировка. Посъветвайте се с приятели дали цената съответства на качеството."

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

от мойте пътувания по върхове и гори съвет да дам ВИНАГИ носете закачено за раницата камбанка или звънче така се избягват нежелани срещи с горски животни 211897_fr.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Едно въпросче :P

Виждали ли сте да се продават допълнителни покривала за върху палатката, в случай че тази която ще се ползва е еднослойна?

И ако има такива, има ли смисъл от тях изобщо? :D

И още един въпрос:

Има ли някой палатка Vango? Колко мм воден стълб трябват за Рила за над 2000 метра (за езерата) :3d_138:

Link to comment
Share on other sites

Добра работа вършат:

-импрегнаторите за обувки от спортните магазини,не от обикновените,защото дори и гор-текс обувките могат да се намокрят.:sleeping:

-челник е по-добре от фенерче.

Link to comment
Share on other sites

Guest devashaktika

Едно въпросче :P

Виждали ли сте да се продават допълнителни покривала за върху палатката, в случай че тази която ще се ползва е еднослойна?

И ако има такива, има ли смисъл от тях изобщо? :D

И още един въпрос:

Има ли някой палатка Vango? Колко мм воден стълб трябват за Рила за над 2000 метра (за езерата) :3d_138:

Аз лично не съм чувала за такива допълнителни покривала, все пак можеш да попиташ в специализираните магазини за екипировка (Екипировка, Стената, Алпи, РедРок и др.). За планина определено е за предпочитане двуслойната палатка - предпазва от дъжд и вятър. За марката Vargo нямам наблюдения. Що се касае за водния стълб, 3 000 би трябвало да е достатъчно за тези условия, за които питаш. Моята палатка е с толкова и досега не ми е пропускала дъжд, като съм я използвала над 2 000 м. Освен това е много важен спалният чувал и изолацията под него - двуслойно шалте или надуваема постелка.

Link to comment
Share on other sites

Разбира се, че има допълнителни покривала за палатките! Преди години съм срещал в "Метро" с размери 6:4, а от няколко години се намират и в някои железарски или селскостопански магазини с размери 4:4 и на тях пише, че са за оранжерии, но материята е същата. Цената в момента не знам каква е, защото постоянно се променя, но е някъде кам 25-30лева.

:thumbsup:

Edited by Тесаракт
Link to comment
Share on other sites

Ако няма покривало може да се използва и дебел найлон, но е желателно да има нещо отгоре, за да пази палатката, както от дъжд, така и от слънцето!

:feel happy:

Edited by Тесаракт
Link to comment
Share on other sites

Guest devashaktika

За такова покривало може да се използва и плащ за кола от М. Бриколаж. Една приятелка скоро ползва такова и мисля, че издържа на дъжд, но идва малко късо и не покрива цялата палатка (е, зависи и от палатката де). Все пак това са някакви резервни варианти. За оригинално покривало за палатка не съм чувала....А найлонът, по личен опит, малко тежи...Ако човек има възможност, най-добре е да си вземе двупластова палатка. Ако ли не, поне е някаква опитност :) В началото и аз ходих по планините с една лятна, еднопластова палатка, която беше по-скоро за плаж, отколкото за планина, а от дъжд пазеше, колкото един чадър. С нея си изживях една прекрасна буря на Мальовица, при която само входът на палатката се беше наводнил :whistling:, тъй като бяхме под такъв наклон, че водата се събра там.

А и в крайна сметка едно време, като че ли са имали кой знае каква екипировка. На първите екскурзии с Учителя на планина са нямали ни палатки, ни чували, правили са си заслони от клекове, жените са ходили с рокли в снеговете, някои са ходили пеша от София до Рила...И днес като тръгна на планина с всичките си "екстри", все се сещам за тях и се възхищавам на смелостта им...

Link to comment
Share on other sites

Guest alma9

Здравейте,

вече си приготвям нещата за Мусала и се настройвам за пътуването. Екипировката е на първо място, храната ми е по оскъдна - основно сухари , мед , лимон.

Понеже сгава дума за палатки, ще кажа мнението си: за високата планина е абсолютно задължително двупластовата палатка. Когато палатката е без покривало и трябва да си търсим такова, трябва да се съобразяваме със следното: - максимално да покрива палатката, да е импрегнирано, да предвидим как ще го монтираме към палатката, как ще се захваца за земята, покривалото не трябва да има контакт с палатката , това значи да е добре изпънато над нея минимум на 3 - 4 см., така се създава "въздушна възглавница", която пази палатката..

Имам наколко палатки, някои съм си ги шил сам. Сега на Мусала ще съм с една такава - тил "отшелник". Покривалото на палатката е от ацетатна коприна импрегнирана със сребърен феролит, прилича на сребриста твърда мушама.

Поздравче:

http://www.youtube.c...feature=related

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...