Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Аспекти. Теоретични основи.


Recommended Posts

Аспектите в съвременното разбиране на тази тема, са доста опростени. Тяхното значение, често пъти, се свежда до това квадратурата да се приема за напрегната, а секстила за попътен вятър и едно голямо „Ура”.

 

Но за да сме обективни и правилно да се възползваме от аспектите, трябва да отчетем много фактори, преди да пристъпим, към тълкуването им.

 

Преди всичко „аспект” означава „поглед”. Това означава връзка, контакт, между две или повече тела, които участват във взаимоотношение. Но за да имаме отношение, между участващите тела, аспекта трябва да е придружен и с рецепция. За да се долови разликата, аспекта между две тела, може да се сравни със среща между двама души на улицата, напълно непознати, който се виждат, но се разминават – нямаме събитие. Когато имаме само рецепция, тези двама души са близки, но са далеч един от друг. А когато имаме и рецепция и аспект, то имаме идеалната ситуация – желана среща или събитие. По това, кога в една рецепция, между телата, ще оформи и аспект, може да се прогнозира и времето на събитието.

 

Когато в наталната карта имаме планети в точен аспект с налична рецепция, можем да наблюдаваме и обмяна на сфери на действие. Но за това, вече е станало дума на друго място.

 

Има още няколко основни правила, които трябва да се вземат под внимание, преди да се оцени влиянието на аспекта.

 

На първо място е природата на знаците, които участват в аспекта.

От първото правило естествено следва второто, а то е, как природата на планетите, участващи в аспекта, се съчетава с природата на знаците. Съответно, дали планетите са в своята есенциална слабост или сила.

 

Това ни дава важна поправка, защото една Венера в Овен, ще действа чрез секстила по един начин, а Венера в Телец по съвсем друг, отново чрез секстил. Докато Марс в Скорпион, ще е много по благонадежден, чрез квадрата, отколкото същият чрез тригон във Везни.

Като допълнение или като „едно на ум”, винаги можем да взимаме под внимание дали планетите са естествени „врагове” или „приятели”.

 

И като последна подсказка, за това как можем да тълкуваме аспекта между две планети, е да разгледаме планетата, която има достойнства и в двата знака, в които се намират планетите формиращи аспект.

 

Ако например имаме планети в два от водните знаци, а картата е нощна, то в планетата, която има достойнства в тях е Марс, по триплицитет. Това се налага, защото Марс е общ диспозитор и на двете планети, диспозитора от своя страна описва мотивацията, която движи планетите участващи в аспекта и дава темата, която ги свързва, чрез позицията си по дом. Според есенциалната сила на този Марс – съответно дали е в Козирог, или е в Телец имаме различен прочит на ситуацията, можем да определим важността, интензивността и въобще остротата на събитията.

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Едно правило останало непроменено и в съвременната астрология, е че аспектите се делят основно на два вида - формиращи се или разпадащи се, могат още да се срещнат под названието "сходящи" и "разходящи". Тази специфика на аспектите е една от основните отправни точки за определяне на времето. Настъпването на събитието е в момента на формиране на точен аспект. Времевите рамки, съотношението между градус и период - минута, час, ден или месец, се определя по други правила.

 

Неминуемо, когато стане дума за аспекти, се повдига темата за орбисите. Орбисата е сферата, около планетата, в която вече започва взаимодействие между телата, които ще формират точен аспект. При различните автори тази сфера или сияние, около планетата е с различен обхват. При Птолемей това са градусите на хелиакалния изгрев на планетите.

 

Диаметъра на орбисата по Птолемей са:

 

Сатурн - 14 градуса

Юпитер - 12 градуса

Марс - 14 градуса

Венера - 5 градуса

Меркурий - 11 градуса

 

При друга автора Клод Дарио и далечният му предшественик Бен Езра орбисите са:

 

Сатурн - 18 градуса

Юпитер - 18 градуса

Марс - 16 градуса

Слънце - 15 градуса

Венера и Меркурий - 14 градуса

Луна - 24 градуса

 

Орбиси с различен обхват поставят още един нюанс в аспектите. При определени обстоятелства може да се окаже, че само едната планета прави аспект, а другата предстои да го формира.

 

Трябва да се запомни, че преди всичко аспектите дават възможност на планетата да промени природата си, а събитията настъпват, когато има промяна на природата на сигнификатора. Аспектите са и показатели на фазовото положение на планетите спрямо Слънцето.

 

Аспектите са отношение и пораждат събитие, но при строги обстоятелства.

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...