Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лунни възли. Теоретични основи.


Recommended Posts

Значението на лунните възли при съвременните автори е неустановено. Приписва им се значение с кармичен привкус, неопределено зло или неконкретизирано добро. Те или „увеличават” или „намаляват”, но как точно и в какво се изразява тяхното влияние не става ясно.

 

Но ако съдим по старите автори, то значението на възлите се проявява само при съвпад с планета, понеже това са фиктивни точки, те не отдават светлина, а съответно не могат да отдават и аспекти. Друг възможен начин на проява на възлите е чрез техния диспозитор. Съответно, колкото по силен е диспозитора, толкова по голяма е и силата на възела и влиянието му в дома, в който се намира. От отношенията на възела с неговия диспозитор се налага и друг извод – диспозитора е носител на влиянието на възела, той е физическата проява на всичко, което описва възела. Възлите упражняват влиянието си върху дома, като привнасят темите управлявани от диспозитора.

 

Лунните възли, също така, носят и акцидентална характеристика. Традицията говори затова, че ако планета се намира на север от еклиптиката, то тя е акцидентално по-силна от планета намираща се на юг от еклиптиката. Разбира се това е условно, не поради друга причина, а единствено и само в контекста на ситуацията. Съответно, северния възел или Главата на Дракона, дава акцидентална сила напланетата, с която е в съвпад, планетата придобива сила за действие и реципрочно, но с обратен знак, важи и за южния възел или Опашката на Дракона.

 

Преди да започнем с практичното приложение на възлите, ще споделя няколко редки цитати от гръцки, арабски и средновековни автори потемата за възлите.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Едно от първите писмени описания на лунните възли е в „Тетрабиблос”на Птолемей. Той говори за възлите в контекста на физическите недъзи и качествата на душата. Птолемей пише: „Когато светило се движи към зловредна звезда или когато лоша звезда се намира в опозиция към едно от светилата,особено ако те са разположени заедно с Луната, в мястото на който и да е от възлите, роденият ще стада от недъг, гърбица или увреждане на орган.”

Друго изречение на Птолемей се отнася за интерпретацията на възлите:”Ако Луната се намира на едно място с Лунен възел, то тази позиция ще усили проницателността на душата и ще я застави да действа по живо.”

В коментарите на Али Ибн Ридван, към втората книга на Тетрабиблос, казва че Главата на дракона е гореща, а Опашката е студена: „ АкоСатурн се намира в съединение с Опашката на Дракона, това оказва на голяма хлади студ. Ако това съединение е в Риби, хората ще изпитват ужас, страх и недостиг на риба, а сред вярващите ще се възцари велика болка и мъка. Ако с тях прави аспект Марс ще има убийства, ако Венера сключва аспект ще бъдат взети в робство, ако Слънцето прави аспект – кралят ще бъде възхваляван.

В „Центилоквиум” или сто афоризма на Хермес се казва: „Близнаци и Стрелец се подчиняват на Главата и Опашката на Дракона, повече от всичкиостанали знаци и затова Възлите носят най - голямо нещастие именно в тезизнаци.

В 65 афоризъм се казва: „ Главата на Дракона причиняваголямо зло, със злите планети (в съвпад) това зло нараства. И обратното, велико благо, защото ако е заедно с благотворни планети нейната доброта се увеличава.Опашката на Дракона действа обратно и като позиция и като значение е противоположна на Главата.”

 

 

Албубатер казва: „Когато Главата на Дракона е разположена на Аснцендента заедно със Слънцето, Венера и Меркурий, роденият ще бъде алчен.

От същия автор: „Когато Опашката на Дракона е разположена на Асцендента, заедно със зловредно светило, роденият ще бъде без едно око, ако добра планета не образува с асцендента благоприятен аспект.”

 „Ако Опашката на Дракона се намира на Асцендента, роденият ще стане трубадур, изпълните набалади за подвизи в чужди страни.”

”Когато Опашката на Дракона се намира заедно с Меркурий в осми дом, живота на родения ще бъде прекъснат на смъртоносно лекарство или черна магия. Когато Опашката на Дракона се намира заедно с Луната в осми дом,роденият ще загине, отровен от слабително, или като приеме смъртоносна напитка.”

„Когато Опашката на Дракона, Юпитер, Венера и Сатурн се намират в осми дом, роденият ще бъде убит, и възможно без причина, обезглавен или обесен.

„Когато Главата на Дракона, Слънцето, Луната и Меркурий се намират в дванадесети дом, това предвещава сериозни и тежки болести, строшени кости, слепота или изгаряния, а също и това, че родения ще умре от насилствена смърт, или ще бъде убит от враг, особено ако и Сатурн се намира заедно с тях в дванадесети дом.”

„Когато Главата на Дракона, Венера и Меркурий се намират в единадесети дом, при родения ще дойде късмет чрез неговата жена.”

 

 

Бен Рагел казва: „Луната е малкото светили, управител на Асцендента на света, тя прилича на човека, особено в началото на нейното зараждане. Защото тя се е появила малка и расте, получавайки светлина от Слънцето, докато не стигне своята опозиция, а ако в това място се окаже един от двата Възела, то се случва нейното затъмнение. Също така Луната затъмнява Слънцето тогава, когато образува с него съединение заедно с един от двата възела. Ето затова слънчевото затъмнение поражда безчестни и подли хора, които оскърбяват и унижават своите крале.”

„Този, който е написал „книгата на Примерите” счита, че съществуват четири благоприятни планети: Юпитер, Венера, Луната и Главата на Дракона. Неблагоприятните са също четири: Сатурн, Марс, Слънце и Опашката на Дракона.Меркурий е благоприятен с благоприятните и обратно. По волята на случая благодетелите могат да се превърнат във вредители и обратното.”

„Когато искаш да се нанесеш в дома си, винаги се настаняват в тази част, където се намират благоприятни планети. Ако дойде някой, който тие приятен, разположи го близо до теб, на същото място или там, където се намира друг благодетел. Нека ти бъде известно, че пространството от Средата на небето до точката на Изток принадлежи на Венера. Самата точка на Изток принадлежи на Слънцето. Пространството от точката на Изток до точката на Север, която образува ъгъла на Земята, принадлежи на Юпитер. Самата точка на Север принадлежи на Меркурий. Пространството от точката на Север до точката на Запад принадлежи на Луната. Самата точка на Запад принадлежи на Сатурн,пространството от точката на Запад до Обедната точка, принадлежи на Главата на Дракона. Самата обедна точка принадлежи на Марс.”

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...