Jump to content
Порталът към съзнателен живот

062. Правила на Любовта, Рилски беседи, 23.07.1940 г.


Recommended Posts

Сутрешен наряд:

 

1. Песента "Благославяй"

2. Молитва на Духа

3. Песен 91 псалом

4. 13 гл. от Първо Коринтяном

 

5. Беседа "Правила на Любовта"

 

6. Молитвата "Пътя на живота"

7. Песента "Тъги скърби са богатство"

8. Формула: "Бог, Който живее в мене ме прави силен. Аз използвам силата си, за да се повдигна". (3 пъти)

9. Трите формули от Пентаграма:

- В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа

- Бог, толкоз възлюби света, щото даде Сина Своего Единороднаго, да не погине всеки, който вярва в Него, но да има Живот вечен.

- Търсете първом Царството Божие и Неговата Правда и всичко друго ще ви се приложи.

 

Казано е в Писанието: „Любовта никога не отпада, никога не се изменя.“ Слушате някой да казва, че обича или че е обикнал някого. Той мисли, че обича този човек от момента, когато го е срещнал. Щом мисли така, неговата любов е временна, преходна. Тази любов наричаме „любов на еднодневката”. Докато живее в любовта на еднодневката, човек всякога ще изпада в комични, драматични и трагични положения.

Съвременните хора се обичат едни други, а въпреки това се мъчат. Защо? – Съмняват се в любовта. И който обича, и когото обичат, и двамата се съмняват. Щом дойде съмнението, с него заедно иде и мъчението. Съмнението показва, че любовта не е чиста, че има нещо користно в нея. Който обича безкористно, никога не се съмнява. Той е доволен от факта, че обича. Щом обича, той е богат, доволен е от всичко. Чистата, безкористна любов подразбира любов към всички. Като обичаш едного, в неговото лице ти обичаш всички. Ако твоята любов събужда любов и у другите хора, радвай се, че си станал причина за проява на Любовта. Любовта любов събужда. Невъзможно е да обичаш някого и той да не ти отговори. Могат да минат десетки и стотици години, но един ден той ще ти благодари за любовта, която си имал към него. Любовта е единствената сила, която никога не губи. Ако някой не обръща внимание на вашата любов, това нищо не значи. Ще дойде ден, когато той ще прецени това, което сте му дали, и на любовта ви ще отговори с любов. Той ще плати с лихва за това, което е получил от вас. Да мисли човек, че като люби, губи нещо, той е в голямо заблуждение. Човек може да губи навсякъде и във всичко, но не и в Любовта.

Като на ученици, които търсят Великата Любов, казвам: търсете Любовта през деня, на слънчевата светлина, за да не прелеете, когато я сипвате в шишето си. Не разливайте любовта си по кални, нечисти места.

 

Правила на Любовта

Link to comment
Share on other sites

Правила на Любовта

 

1.Любовта никога не ревнува, никога не търси своето право. Който истински обича, той никога не съжалява, че обича, а не отговарят на любовта му.
2. Който обича безкористно, никога не се съмнява. Той е доволен от факта, че обича. Щом обича, той е богат, доволен от всичко.
3.Любовта любов събужда. Невъзможно е да обичаш някого, и той да не ти отговори. Могат да минат десетки и стотици години, но един ден той ще ти благодари за любовта, която си имал към него.
4.Любовта е единствената сила, която никога не губи. Ако някой не обръща внимание на вашата любов, това нищо не значи. Ще дойде ден, когато той ще прецени това, което сте му дали, и на любовта ви ще отговори с любов. Той ще плати с лихва за това, което е получил от вас. Да мисли човек, че като люби, губи нещо, той е в голямо заблуждение. Човек може да губи навсякъде и в всичко, но не и в любовта.
5.Искате ли да не губите любовта си, не престъпвайте нейната свещена ограда. Ако застанеш до тази ограда по-близо, отколкото трябва, ще изгориш; ако се отдалечиш повече, отколкото трябва, ще замръзнеш. Не търсете вън от вас виновници за изгарянето или за замръзването си. Щом ви е много горещо, отдалечете се малко. Ако ви е много студено, приближете се. Благодарете, че имате огън, да се топлите на него. Благодарете на дърветата, които се жертвуват за вас.
6.Задачата на всеки човек е да прояви любовта си, да работи в това направление, да дойде до най-високата степен на любовта. Жената трябва да обича и жената, и мъжа като себе си. И мъжът трябва да обича и мъжа, и жената като себе си. Любовта на жената носи мекота и топлина, а любовта на мъжа носи светлина. Топлината и светлината, съединени в едно, раждат силата. Като съедини топлината на сърцето си с светлината на ума си, човек става силен и красив.
7.Каква любов е тази, която уморява човека? Христос се пожертвува за човечеството от любов, но не умря, а възкръсна. Значи, в любовта няма смърт. Любовта възкресява хората, а не ги умъртвява. За да имате ясна представа за любовта, не гледайте през дупчиците й. Гледайте през прозорците и вратите й, да я видите в нейната пълнота. Учете се от ония, които се обичат безкористно, за да се учат някога и от вас.
8.Казано е, че любовта не търси своето право, но същевременно тя никога не го губи. Любовта е капитал, който никога не се губи. Всеки, който мисли, че се е излъгал в любовта си, в края на краищата ще получи вложения си капитал с лихвите заедно. Както животът се освобождава от огъня и се връща към своя източник, така и капиталите, вложени в любовта, никога не се губят. Те се връщат към своя източник.
9.Често се говори за великата Божия Любов, но всички не я разбирате. Докато я разберете, дръжте старата си любов. Стремете се към новата любов, но не се отказвайте от старата. Новата любов е дъщерята, а старата – майката. Старата любов изгаря, а новата възкресява. По какво познавате, че някой човек е изгорял? Външно той има изглед на уплашен човек. Каквото да му говорите за любовта, той не вярва, изгубил с вярата си.
10. За да не губите вяра в любовта, избягвайте онази неестествена любов, която изгаря човека. Натъкнете ли се на тази любов, гледайте на нея тъй, както актьорите представят на сцената скръбта, без да скърбят. Те умират на сцената, но пак остават живи. Какво придобиват от сцената? Учат се. Следователно, бъдете и вие актьори в своя живот. скърбете, без да се разрушавате; любете, без да изгаряте; радвайте се, без да се забравяте в радостта. Знайте, че всичко е временно. Обаче, щом сте дошли на земята да се учите, ползувайте се еднакво от преходните и от непреходните неща. Не се привързвайте към преходните неща, за да не страдате.
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...