Jump to content
Порталът към съзнателен живот

134. Тонът Фа - УС, 2 юни 1935г., София - Изгрев


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

 

Да бих те слушал

 

Ме-хейн

 

Аин фаси

 

Исая 64

 

Беседа: Тонът Фа

 

Молитвен наряд за край:

 

Духай, ветре

 

Мнозина се запитват, на какво се дължи неуспеха в живота им. Отговорът е много прост. Който не обича да пее и да свири, който не се стреми да развива музикалните си способности, той не може да има успех в живота си. Музиката е метод, чрез който човек може да повдигне трептенията на своята мисъл. Следователно, първото качество на музикалния тон е светлата мисъл; второто качество е възвишеното и благородно чувство, а третото качество - добрата постъпка. Трябва да знаете, че органическият свят е създаден върху законите на музиката. Тонът фа има отношение към материалния свят. Да вземеш правилно тона фа, това значи, да повдигнеш мислите си, да внесеш разширяване в чувствата си и движение в постъпките си. Ако изпеете тона фа правилно, вие внасяте известна хармония в живота си. Следователно, като се обезсърчите, пейте такива песни, в които тонът фа се среща няколко пъти. Ако искате да знаете, обичате ли даден човек, изпейте тона фа няколко пъти. Ако го изпеете правилно, вие го обичате; не можете ли да го изпеете правилно, нямате любов към него.

 

Ще пееш при всички условия на живота и ще знаеш, че Бог е съвършен. Ако виждаш криви неща в живота, те са резултат на човешките отклонявания, а не на Великия и съвършен Творец. За да изправиш кривото, пей, докато започнеш да взимаш тона фа правилно. Някой не може да взима фа чисто, а се заел да изправя великите произведения на видни музиканти. Приложете послушанието, пейте тона фа и не се смущавайте.

И тъй, мислите за тона фа, както мислите за Бога. В това отношение българите са на прав път. Те казват: Фала Богу. Думата "Фала" е образувана от два тона: фа и ла. Ако вземете тона фа за основен, ще образувате акорда: фа, ла, до. Засега работете главно върху тона фа, а после ще работите върху останалите. Ето защо, за да се оправят работите ви, трябва да пеете правилно тона фа. Един тон е, но от него зависи вашето щастие.

 

Господи, обичам Те! При всичките противоречия и страдания, които Си ми дал, Твоята Любов е мой идеал.

Казвам: Който се обърне с тези думи към Бога, никога няма да бъде излъган. 

Тонът Фа

Редактирано от Надеждна
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Надеждна ,за чудесната беседа,която ни представяш днес.

Направихте  ли опита с камертона .Аз опитах .Интересен опит.

Всеки има свой камертон, с който може да настройва мислите и чувствата си. Какъв е човешкият камертон? Като ударите с показалеца и средния пръст на дясната ръка, върху дланта на лявата си ръка и вдигнете ръцете си към ухото, вие чувате правилния тон на вашия живот, според който се настройвате. Палецът поставяте под двата пръста. Трите пръста заедно представляват трите велики добродетели - любов, мъдрост и истина. Прилагайте често камертона си, за да се изправяте. Ще кажете, че въпреки това, противоречията съществуват. Това нищо не значи: противоречията са необходими, като условия за възстановяване на хармонията. И тъй, мислите за тона фа, както мислите за Бога. В това отношение българите са на прав път. Те казват: Фала Богу. Думата "Фала" е образувана от два тона: фа и ла. Ако вземете тона фа за основен, ще образувате акорда: фа, ла, до. Засега работете главно върху тона фа, а после ще работите върху останалите. Ето защо, за да се оправят работите ви, трябва да пеете правилно тона фа. Един тон е, но от него зависи вашето щастие.
    Един момък върви по улиците мрачен, недоволен от живота. След него върви млада, красива мома, която иска да го погледне, да чуе една дума от него и тя да му каже една дума. Той не я вижда, не знае, че тя върви след него и трепти за неговия поглед. И двамата са нещастни, но не знаят, какво да правят. Срещам момъка и му казвам: Спри се за момент. Обърни се и виж, щастието те следва. Трябва да вземеш един тон правилно и да чуеш един правилен тон, за да бъдеш щастлив. Същото казвам и на момата. - Кой е този тон? - Обичам те! И двамата ще се спрете и ще изговорите тази дума. - Нещастни сме. - В нещастието ви Бог е задна стража. Той ви следва. Спрете се, обърнете се и Му кажете само една дума: Обичам Те! Кажете ли тази дума, щастието ще дойде пред вас. В любовта към Бога е щастието на човека. - Вярно ли е това? - Вярно е. - Няма ли друг път? - Хиляди пътища има към щастието, но по-прав, по-добър и по-чист път от този няма. Аз съм минал по него, познавам го и ви съветвам да го следвате.
Обърнете се към Бога и кажете: Господи, обичам Те! При всичките противоречия и страдания, които Си ми дал, Твоята Любов е мой идеал.

 

Тонът Фа

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...