Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Синдром на Турет или?


Recommended Posts

Здравейте!

 

Аз съм момче на 16 години и от 2 месеца някъде имам странен проблем.За секунда през главата ми минава някаква мисъл която е засрамваща за мен(примерно се сещам как съм казал нещо тъпо или съм мислил да кажа нещо тъпо или си мисля как в бъдеще ще направя нещо, което ще е тъпо или по някакъв начин засрамващо за мен) и ми идва отвътре да извикам или да направя някакво некоординирано движение или просто да издам някакъв звук(най-често съскане).Ходих при психиатър, който много бързо ми сложи диагнозата "синдром на Турет" и сякаш не обърна внимание, когато му казах, че нещата които правя стават само при някаква засрамваща за мен мисъл.Също да кажа, че когато съзнателно си помисля нещо засрамващо не правя никакви движения или викане, нито ми идва енергия отвътре да направя нещо.Мога да направя много добра алегория с това да сънуваш кошмар.Докато сънуваш кошмара изпитваш много силни чувства(най-често уплаха) и ти идва от вътре енергия и се събуждаш най-често с трепване, викане или нещо от сорта.Същото е и при мене само че става в будно състояние.Правя го сравнително често(от може би 10-20 пъти на ден до ...50 или нещо такова).Не мога да определя точно дали мисълта, която минава през главата ми е съзнателно моя или не.Но мога да кажа, че примерно сега ако се опитам съзнателно да си помисля нещо, колкото и засрамващо да е за мене, никога няма да ми дойде от вътре да извикам.Ще ви разкажа 1 случай за да добиете д/г представа за какви мисли става въпрос.Мислих си преди няколко дена как се разхождам с 1 красиво момиче из града.Всичко е супер, хубава романтична обстановка.И дойде време да се прибираме и тя мина с мен пред блока.И точно тогава в мисълта ми тя стана гола и съседите от блока бяха излезли на прозорците и сякаш с поглед ми казваха - "абе ти добре ли си да минаваш с голо момиче пред блока" "абе ти нещо фукаш ли се с това момиче" "нещо на важен ли искаш да се направиш".При което ми дойде много енергия от вътре и извиках...Също често вместо викане или движения правя гримаси...Надявам се да съм бил максимално ясен и изчерпателен.

Link to comment
Share on other sites

Симптомите на този синдром са доста очевидни и не е много трудно да бъде определен. Ако по време на прегледа си проявил някой от тях е напълно нормално диагнозата да е поставена сравнително бързо, което не означава, че не се налага по - задълбочена работа.

Въпросът е каква е алтернативата, която ти е дадена и как работиш по нея? 

Link to comment
Share on other sites

Понеже майка ми е доста притеснителен човек поиска да отидем и на друг психиатър за всеки случай.След първия преглед при него, той не постави диагноза, затова след седмица ще ходя пак.Никога досега не съм направил някой от симптомите докато съм при психолог или психиатър.Най вероятно е така, защото докато съм при тях съм съсредоточен и не си мисля за нищо и следователно не ми минават мисли през главата.Лично аз и майка ми прегледахме доста материали и статии за синдрома на турет и никъде не пишеше че симптомите се пораждат при някаква мисъл?Възможно ли е да съм някой строго индивидуален случай или?

Link to comment
Share on other sites

Това са английски сайтове за Турет, мисля доста по - добри от повечето материали на български, тъй като в България по този синдром се работи стандартно с медикаменти, поне моята информация е такава, може и да греша.

 

http://www.tourettesyndrome.net 
http://www.tsa-usa.org 
http://www.tourette-syndrome.com 
http://www.tsa.org.uk 
http://www.tourette.c

 

А що се отнася до етиологията и въпросът за мислите:

 

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ: наличие на множествени и генерализирани двигателни тикове плюс вокални тикове – покашляне, ръмжене, звуци, провикване, копролални вокализации – извикване на цинична дума.
Тиковете се проявяват много пъти през деня, обикновено на пристъпи, почти всеки ден или периодично в течение на повече от една година.
Промяна в анатомичната локализация на тиковете, количеството им, честотата, сложността и тежестта с течение на времето.
Начало до 21 години.
Появяват се не само по време на интоксикация с психоактивни вещества или заболявания на нервната система.

За първи път обикновено се появяват между 2 и 10 годишна възраст и почти винаги преди 14-та година. Най-често започват с тикове на главата и гримаси на лицето, а по-сложните двигателни и гласови симптоми се появяват няколко години след началото. Копролалията обикновено започва в ранната юношеска възраст и присъства в 1/3 от случаите. С този синдром често са свързани импулсивност, трудност в задържане на вниманието, натрапливи мисли и действия, личностови проблеми. Понякога тиковете имат агресивен или сексуален компонент. Заболяването протича флуктуиращо, обикновено трае до края на юношеството, но може да продължи с отслабена интензивност и в зрелостта. Нарушава силно социалното вграждане, тъй като пречи на учебния процес. Трябва да се направи диференциална диагноза спрямо неврологични заболявания, които протичат с хиперкинези. Ако не се лекува този синдром придобива хроничен ход и може да се проявява през целия живот с периоди на относителни ремисии и обостряния. При някои могат да се получат и сериозни емоционални проблеми, включително и депресия.

Това е стандартната клинична картина, виждаш, че са характерни и натрапливите мисли и сексуалния компонент в проявите. 

Разбира се, тук не можем да кажем почти нищо конкретно, но ако имате съмнения, най - добре е да се поинтересувате за специалисти работещи с този синдром и да се направи консултация при тях.

 

Хубаво е да знаеш, че този синдром се появява от 8-10 годишна възраст до към пубертета и има вероятност да отшуми след това, но е добре през този период да се работи по него не само с медикаменти.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...