Jump to content
Порталът към съзнателен живот

12-те Ключа в Таро


Guest Мона

Recommended Posts

Отварям една тема, която преди време изтрих, поради ненавременността й; не, че сега Е времето, но ако го чакаме, то никога няма да БЪДЕ.
Очевидно, упорствата на мисълта ми са безкрайни и еднообразни smile.png
Та, това е тема за онези, за които картите Таро са мостове към инобитието, към паралелния свят на мисълта, където има само приглушени тонове засега и много спекулации. Но пък бъдещето е ясно определимо и вече случило се.

Ключовете са следните:
Ас пентакли
Умереността
2 жезли обърнати
Колесницата
9 пентакли
Ас чаши обърнат
Висша Жрица
Луната
Дяволът

Справделивостта - отстрани
Влюбените - отстрани, понякога до Колесницата

Така, който е навлязъл в картите, ще разбере за какво пиша и ако има нужда ще си помогне или ще си навреди. Таро в своята същност е познание, което е отвъд гледането, отвъд ежедневните въпроси, свързани с битието. Таро просто е отвъд спекулациите за добруване - Таро е болка и като такава вирее в калта - както и Лотосът.
Успех на всички smile.png

Редактирано от Лиула
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Има един уникален стих (химн за Кала) от Атхарваведа, който гласи следното:

Във времето е времето на Боговете

и времето, когато хората не съществуват,

а това е като недъг на земята.

Във времето са миналото и бъдещето,

на него се основава желанието.

Боговете, скитащи, влизат в утробата на съществата

и те се раждат отново.

Особено първите три реда по безапелационен начин упоменават на един тотално митичен език и произхода на Таро и защо картите не са средство просто за гадаене и какъв е произхода им. Понеже цивилизациите имат универсален код за общуване помежду си, както и времената на отдалеченост между тях, информацията е съхранена по изумителен начин - тя съществува, ала е невидима, облечена е в живи символи. Защото Времето на Боговете и времето на Човеците винаги ще се разминават, и ще бъдат изгубени в превода на ... картите Таро.

Четейки древните източници, препратките са налице, стига човек да не се удави в морето от значения. И да не мисли с главата си (която в повечето случаи става само да отрича чрез бърборене), а със сърцето си - 23 Аркан от Таро. То би могло да отключи и останалите ключове в Таро, стига да се отърси от всички ментални заблуди, и просто да приеме, че и Небето може да бъде и да стане Земя. Да заживее живия живот на своя собствен Сън.

Всъщност, това е цялата философия на Таро, според мен.

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Защо Справедливостта е сред ключовете в Таро? Нима може да й се повлияе? Каква е нейната роля?

Понякога всичко това е толкова излишно. Обречено ли е нещо... не става. Прилича на счупен рафт, които наместваш всяка сутрин.

Може да изглежда глупав въпроса ми но ми е интересно можем ли да повлияем на собствения си мироглед и представи с Таро? Ако нямаме доверие, то да направим така, че отново да повярваме, че все пак е възможно да бъдем обичани и че някъде има някой на които можеш да се довериш или неща в тази посока? Освен да предизвикваме събития можем ли да си помогнем да предолеем някакви бариери, които сами си поставяме? :huh:

Редактирано от Деяна
Линк към коментар
Share on other sites

Защо Справедливостта е сред ключовете в Таро? Нима може да й се повлияе? Каква е нейната роля?

Понякога всичко това е толкова излишно. Обречено ли е нещо... не става. Прилича на счупен рафт, които наместваш всяка сутрин.

Може да изглежда глупав въпроса ми но ми е интересно можем ли да повлияем на собствения си мироглед и представи с Таро? Ако нямаме доверие, то да направим така, че отново да повярваме, че все пак е възможно да бъдем обичани и че някъде има някой на които можеш да се довериш или неща в тази посока? Освен да предизвикваме събития можем ли да си помогнем да предолеем някакви бариери, които сами си поставяме? :huh:

Едното и другото нямат нищо общо. Това добре го знаеш.

Всеки ден се променяме, ала ако искаме.

Този въпрос не е за тази тема, а за всеки в самотата му и в пътя му - доближаваш се и гориш, ала изгаряйки живееш и се трансформираш. Приемаш болката от изгарянето за израстване. И продължаваш.

Справедливостта е точно на мястото си, във всеки един живот, във всяка една подредба, не зависи от нас - от нашите желания сега.

Нашите желания преди и бягства - истината днес, спасение няма. Плащане без касова бележка.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Жрицата и Луната като Ключове.

 

Да, имат сходни функции. Но има една уловка - едната от две подобни или сходни карти, е неутрална, за разлика от другата. Т.е. трябва да се внимава за какво, за кого и как се използва като ключ. В конкретния случай Висшата Жрица е неутрална карта. Неутралните карти, които са ключове имат една особеност: те хем са ключове, хем са и врати, и в този смисъл са самодостатъчни. Ако се използва Луната, тя сама по себе си е само ключ, но към неизвестна врата - трябва да се намери подходящата карта-врата с подходящата ключалка, за да пасне този лунен ключ.
Когато говорим за картите като ключове, е добре да обърнем малко словореда и да направим други фрази - Луната не е ключ просто, това е Лунен ключ. Висшата жрица е ключ на Двете Порти (звучи объркващо, но не е, това се налага поради символиката).

Ас пентакли и 9 пентакли са взаимозаменяеми също, но по подобие на Луната и Висшата жрица, само една от тях е неутрална и това е 9 пентакли, за разлика от Ас пентакли, който има и силен разрушителен ефект и влияние. И това е особено важно да се знае, Ас пентакли се използва рядко и не без подкрепата на пазители от другите карти. Освен това, влиянието на това Асо може да се автонихилира, ако не сме уцелили времето за действие.

Ако нямаме вътрешен усет, кога е моментът за дадено събитие, всичко ще пропадне. Т.е. трябва да уцелим моментите, когато и онези, другите врати се отварят като широки порти, за да е възможно и картите, като материални носители, да задействат механизма по отварянето.
А що се отнася до заключването, ако е било истинско отключването, заключването реално е невъзможно.

Линк към коментар
Share on other sites


А сега по темата - ако Таро е болка, то и пътят към него би трябвало да се отвори с такава.
Моят път започва с 9 пентакли. Това е картата, която ме отразява, от която действително боли. В никоя друга не усещам нещо подобно, 9 пентакли натрапчиво се появява в подредбите, в мислите ми. Тя е нещо много повече за мен от образ и усещане. Тя е реална.
Има ли при вас карта, която усещате различна и особена, специално за Ключовете, и с какво асоциирате усещането и посланието?


Понеже споменаваш за болки ... Разбира се, не би трябвало при Ключовете в Таро да се говори за болки, но от друга страна, болката е свързана с осъзнаване, с индивидуация, а всяка индивидуация е крайният процес на трансформацията. В психологически план, ключовете в Таро са сигнификатори и на такива психични процеси, чиято цел е осветляването на собствените ни дълбини.
Третата двойка от ключовете, това е Ас чаши обърнато и Дяволът. Ето тук трябват яки връзки с Аз-а, за да не препуска конят без своя ездач. Тук устойчивата карта е Дяволът, а Ас чаши обърнато - е стрелата, която или може да се забие в сърцето по страшен начин или да пропука наболял възпалителен процес, и да го излекува чрез катарзисно преживяване. Дяволът и Ас чаши обърнато пробуждат у нас най-страховитите сили на психиката, най-разрушителните, най-съзидателните също; променят бързо посоката на събитията, обръщат времето.
А какво е времето - времето е КРЪГ, в който кръг, ние сме ЦЕНТЪР - и от посоката ни на гледане от центъра, зависи и спектъра на влияние.
Дяволът и Ас чаши обърнато влияят на времето във всичките му аспекти и измерения. Най-голямото постижение е да УЕДНАКВИМ нашето лично психично време с времето на върящият се в кръг СВЯТ или по-точно светове smile.gif Е, тогава и ключовете отварят вече отворените врати.

От митологията, на какво ви напомня историята на Дяволът и Ас чаши обърнато? Пък и не само на тези два ключа. Ако предпочитате други - ок.
Ще бъде интересно да споделите, пък и то не е една само легендата ...
Линк към коментар
Share on other sites

По-горе говоря за знаци. Как да разберем има ли знаци около нас? Натрупването на синхронични събития по едно и също време, е доказателство, че определени нива за въздействие, се отварят.
Когато нещо предстои да се случва, то бива предхождано от верига синхроничности: онова, за което концентрирано мисли човек, бил той проблем емоционален или друг, това няма значение, започва да се проецира навсякъде около него. Попада в ситуации, които изключително много напомнят неговата, но по косвен начин. Има най-разнообразни прояви на синхроничността и всичките те могат да се случат за кратко време. Системата подготвя човека, настройва струните на съзнанието му по-точно, за предстояща промяна. Той трябва да резонира с музиката на синхроничността. Освен това, започват да се повтарят минали ситуации по не много по-различен начин, когато са се случили за пръв път. Това е сигнал „Внимание“ – нещо се случва.

По отношение на Ключовете в Таро, това е много важен момент. С определения за проблема или ситуацията ключ, може да се помогне процеса да мине по-безболезнено. Визирам специално обърната 2 жезли. Тя може много да помогне, но и страшно да навреди, ако сме избързали с нейната употреба или пък, закъснели. Това всеки преценява сам, а доколко преценките ни са били правилни, бъдещето показва.
Проблемът с Ключовете в Таро и синхроничността отваря много казуси, много коментари, много умуване.
Как работят, кога работят и кога абсолютно отказват да помогнат (отключат).

Линк към коментар
Share on other sites

Картите Таро могат да предсказват и улавят бъдещи събития далеч преди те да са се случили. Години напред. Разбира се, това е рядко явление. Но принципът е важен.
Няма как да не впплетем и темата за Портата, защото е неразривно свързана с Ключовете - задвижва се в зависимост от силата на ключовете в нея и накъде са насочени те. За едни ще отнеме месеци, за други година, години също. Това не зависи от нас, не може да се промени.
И тук идва момента на включването на 2 жезли обърната. Единствено тази карта може да задвижи един угаснал или угасващ процес, но с риск той да се превърне в ураганен вятър или пълна катастрофа. Способността да се улавят правилно сигналите, кога е време да се действа и кога не е, е висше изкуство.
Ако го знаех, щях да влияя на климата, например - ето днес е хладно, а пък аз искам Слънце. Примерът е немного подходящ, но е показателен за егоистичността на желанието да променим събитие или състояние в наша полза.
Изкуствено запалената свещ ще изгори нас.

Линк към коментар
Share on other sites

Има един основен ключ, триада, а именно Ас пентакли, Умереността и Луната.

Когато се постави правилно и е в синхрон с личността, всичко се случва. 

Отваря каквото трябва да се отвори.

Линк към коментар
Share on other sites

Има известна нуминозност при първото осъзнаване на ключовете в Таро като медиатор за една по-пълноценна личност и по-мощно вглеждане в контекста на Таро.

Нека не бъркаме това с постигането на баланс между живеене и реализирана личност. Битието е малко смешно по своята конституция: откривайки нуминозността на даден архетип, който вече е приобщен, ние го мислим за чудо, а то не никакво чудо, то е ежедневен етап от развитието.

Преминаването на етапите къде е публично, къде не е, както една тройка карта отключва парадигми на тълпата, така и други тройки отключват същностни азови хоризонти.

Затова има човешки и нечовешки карти в Таро, условно казано. Всъщност и не толкова условно, ако си спомним за една велика мисъл, че децата се учат да живеят, а възрастните - да умират ...

 

Та в този контекст, да се откриеш е като да преминеш през Via Mala, носейки Кръста, който не всеки сам е избрал smile.png А който услужливо ти е предоставила съдбата, уловката е така да го носиш, че да балансираш между нежеланието си да го носиш и дълга да го правиш.

Тук вече стигаме до приемането на ключовете не като магически формули, а като осъзнати действия в търсене и намиране на себе си.

 

Обремени сме човеците. Да, от много мислене за другите. И от малко мислене за себе си.

В крайна сметка, изнамиринаето на ключовете не е довело никого до бурна и еуфорична радост, а до тихо усещане за красота, нещо, което явно, трудно се понася.

 

Работата с Таро, постигането на успехи с Таро, преминаването през различни етапи, които са неминуеми и изискват години, винаги води до едно-единствено нещо: да се познаеш, припознаеш, да приемеш съдбата и да я наречеш със собственото си име.

Линк към коментар
Share on other sites

Работата ми с Таро, особено напоследък, ме доведе до един съществен извод изобщо за системата на картите. И то по отношение на ключовете. Най-лесни за оживявяване са именно те, а не другите карти и това има ясно обяснение - само ключовете реално са проводници на онова познание, което е необходимо, достатъчно и изцяло обема информацията.

12-те канала (Ключове), през които протича тази информация, това огромно знание, са буквално истинската колода и брой на Таро.

 

Ще дойде време, когато изобщо ще престана да работя с цялата колода, защото това е ненужен воал и покривало върху огледалото на Таро. На онова Таро, което изобщо не е за гледане, което е истинското Таро, което Таро, работи единствено и само с ключове. По-натам, тези ключове ще придобият и нови имена , защото тези имена, с които картите са широко известни, не са реалните имена на картите.

Линк към коментар
Share on other sites

Един от също много важните ключове в Таро е обърнат Ас чаши, за който, никой не говори.

Това са двата полюса в Таро - обърнат Ас пентакли и обърнат Ас чаши.

Северът и Югът - единият бряг е пожелаван, а другият - забравен път.

 

В Астрологията това отговаря на Сверният и Южният възел.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...