Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Преходни и непреходни карти в Таро


Recommended Posts

Темата естествено възниква от друга, а именно от Таро и техните сенки, където споменавам за наличието на преходни и непреходни карти в Таро.
Трябваше отдавна да създам тази тема по няколко причини. Първо, познанието за това кои са преходните и кои непреходните карти в Таро, най-малкото ще осветли проблема с така наречените активни и пасивни карти, които позволяват на нещо да се случи чрез ситуация, а на друго – да остане само като състояние на обекта или на обектите.
Първо ще акцентирам върху Големите Аркани в Таро, а по-натам и върху Малките. Големите Аркани дават по-голяма отчетливост за това кои от тях са преходни (ситуационни/активни) и кои не са.

От 22 Големи Аркани:
Преходни карти са 7:
Глупакът, Магът, Папата, Влюбените, Колесницата, Справедливостта, Кулата

  • Характерно за преходните карти е, че говорят за ситуации, при които има развитие в рамките на обозримо време, в конкретното настояще. Те са активни и образуват процеси, при които имаме начало, завръзка и евентуално развръзка. Това са карти на движението и на активната позиция на обекта спрямо други обекти от комбинацията.

Непреходни са 9:
Висша Жрица, Императрица, Император, Силата, Отшелникът, Обесеният, Дяволът, Звездата, Луната

  • Тук основният акцент е състоянието, в което се намира обекта. Обектът е по-скоро вторачен в себе си, в собствената си екзистенция, но му липсва саморефлексията, т.е. способността за самооценка и оценка на процесите, които протичат около него. Това са състояния на натрупване на опит, общо казано, но без неговото активно приложение в живота.

Смесени са 6:
Колелото на Съдбата, Смъртта, Умереността, Слънцето, Страшният съд, Светът

  • Това са карти, които могат да бъдат и преходни, и карти на състоянията, поради спецификата си на „надличностни“ карти, каквато е Колелото на Съдбата, и други карти, които могат активно да участват в действия – Смъртта, Страшният съд, както и такива, които са преход между състояние – Слънцето, и Умереността, при която, образно казано, течността може да заври и да се излее, но може и да замръзне. Тяхната природа е двойствена и обектът може да бъде в състояние на „вторачване“, „висене“, но може и да бъде активно насочващ действията си по посока дадено развитие.

Ще се радвам темата да ви е полезна. Според мен тя ще улесни доста процеса на тълкуване на картите Таро в правилна посока. По-натам ще продължим и Малките Аркани, където ситуацията е по-комплицирана.

П.С. Определенията преходни и непреходни съм заимствала от лингвистиката за преходните и непреходните глаголи.

Линк към коментар
Share on other sites

Преходни и непреходни карти в Малките Аркани
Започваме с боя жезли, както всички знаят, нейна сигла е огънят.

Преходни:

  • 2 жезли (права и обърната), Ас жезли обърнат, 3 жезли права, 4 жезли права, 5 жезли права, 6 жезли права и обърната, 7 жезли права, 8 жезли права и обърната, 9 жезли обърната, 10 жезли обърната

Забележка:

  • 2 жезли обърната има специално място в картите Таро, при нея преходността и непреходността (ситуационността и състоянието се сливат в едно и образуват перфектното действие, особено ако е на последна позиция, но не и на първа);

Непреходни:

  • Ас жезли прав, 3 жезли обърната, 4 жезли обърната, 5 жезли обърната, 7 жезли обърната, 9 жезли права, 10 жезли права

Смесени, както и при другите дворцови карти, са всички пажове, рицари, кралици и крале. Много често, в зависимост от положението си в подредбата, те играят роля за определяне на състояния, но и на действия. Затова се наричат и смесени.

  • Паж жезли прав – преходен
  • Паж жезли обърнат – непреходен
  • Рицар жезли прав и обърнат – преходен в повечето случаи, (с изключение ако е предхождан или последван от карти от боя Чаши)
  • Кралица жезли права – преходна (с изключение, ако е последвана от Дяволът)
  • Кралица жезли обърната – непреходна
  • Крал жезли прав – преходен (с изключение, ако е последван от карти от боя чаши от ниския регистър до Паж)
  • Крал жезли обърнат – непреходен (във всички случаи)
Линк към коментар
Share on other sites

Уточнения:

 

2 жезли обърната на първа позиция е понятна и разбираема като Ас пентакли на първа, за да стане по ясно. В тази тема повече нужда от обяснения няма защо е така, многократно сме изяснявали и коментирали илюзорността и отлагането във времето на Ас пентакли като първа карта. Т.е. говорим за хроничност на ОЧАКВАНЕТО за ПРОМЯНА.

Рицар жезли обърнат не съм казала, че само той е преходен, такъв е и Рицар меча обърнат, но още не сме говорили за него; той е същият. Това са състояния на желания за действие, но без такова да се осъществи.

Кралица меча и Звездата - това е комбинация изключение, при която самолечението в смисъл на саморефлексия се осъществява и в този смисъл непреходната Звезда става атрибутивна на Кралица меча, т.е. нейна проекция. От този процес обаче, от този терапевтичен процес на кралицата не й става по-леко: самотата й става хронична, т.е. - непреходна като състояние

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...