Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Проблем с хазарта


Recommended Posts

Здравейте на всички.

 

Искам да ви разкажа за моята зависимост към хазарта превърнала се вече в проблем. По-точно става дума за залагания на футболни срещи. Започнах да залагам доста отдавна в Еврофутбол, още когато не бях пълнолетен и бях на около 15 години. Сега карам 23-тата година, но едва в последната половин година проблема стана сериозен. Започнах да залагам все повече и повече, преследваики стари загуби. Всеки път обаче си казвах, че нямам проблем, защото накрая винаги печелех относително същата на загубената сума. Все пак се стигна и до момента, в които късмета не беше на моя страна и се стигаше до големи загуби, но аз си намирах други извинения от сорта на 'тези пари все едно съм ги похарчил за....'. В началото беше нещо като игра веднъж на седмица с нищожен бюджет приближаващ се до този необходим за тото фиш. Не мога да дам точни причини за това, защо започнах да залагам все по-често. Една тежка раздяла в личния ми живот може би също събуди в мен един гняв към загубата на каквото и да било. След този момент започнах да приемам все по-лично нещата. Предполагам, че може да се дължи на това, че вече повече от 3 години съм студент в чужбина и живея под стрес в почти 9 месеца в годината, в които съм задължен да говоря и пиша на различен език, но също така да работя, за да мога да продължавам студентството ми. Отдалечаване от приятелите ми и средата в която бях свикнал преди, среда в която се връщам за няколко седмици през ваканциите и в която забравям за всичко лошо и негативно, но все пак останал с мисълта, че вече не съм част от нея. Като цяло никога не съм имал проблеми с адаптирането или с комуникацията където и да било, но може би в последните години ми се случва доста често да ги върша по-задължение тези неща, защото в крайна сметка чужденците са си чужденци. Забелязал съм също, че трудно се наслаждавам на нещата, когато не съм си вкъщи. Дори обграден с хора, съм леко самотен. Точно поради тези причини мисля, че започнах все повече и повече да намирам време за залози, да бъда обладаван от идеята, че мога да забогатея по този начин и да направя неща които искам да се случат в живота ми. Търся хора, които са минали през това, защото си казах, че е крайно време да се справя с този проблем. Започнах с това, че затворих по необратим начин сметката в интернет страницата в която залагах и се регистрирах във вашия форум. Ще се радвам да чуя всякакви терапии от вас. Обмислям да ходя на психолог или психотерапефт, но в момента отново не съм в България затова нямам идея как би могло да стане възможно това.

 

Благодаря предварително.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!моят съвет към теб е ,че колкото по бързо се обърнеш към психотерапевт или психолог толково по-бързо ще се справиш с ПРОБЛЕМА си.Аз живях с такъв проблем десет години и ти казвам "Търси изход иначе ще си съсипеш живота".Човекът които беше до мен стори точно това..Проблемът разби едно наистина чудесно семейство (всички завиждаха за нашето щастие и казваха за нас ,че сме мечтаното семейство),но никой не знае как се живее с този порок.Сега страдат три деца ,а и самите ние страдаме от това,но за съжаление е твърде късно да се поправи каквото и да било.За това пак те съветвам потърси помощ ,но знай,че ако ТИ самият не го желаеш истински -никой не може да ти помогне!

Линк към коментар
Share on other sites

Хазарта спада към един от видовете зависимости.

Като цяло дори задължителната доза вино, пушенето и мощната спортна кола също са зависимости, но те са по - безобидни, по - делнични и по - приети от обществото. Всички те обаче наред с тежките зависимости като алкохолизма и наркотиците са компенсации на психиката, носещи временно облекчение и изместващи основния проблем.

Това за което пишеш, е вече следствие, корена е в започването и придобиването на зависимост.

Разбира се, освен осъзнаване на пристрастеността се изисква и много воля за неговото преодоляване.

Важен момент за теб е да си ГОТОВ, ЖЕЛАЕЩ И СПОСОБЕН.

Всички казват ДА, аз съм готов, но често се сблъскват с мнимата си воля и с амбивалентното поведение - "да, обаче...."

Да желаеш, означава да си осъзнал важността на промяната.

Да си способен, вече не е достатъчно само желание, понякога хората желаят промяната, но не са способни на нея. Способността се корени в това несъответствието в желаното поведение и настоящото да стане толкова голямо, че промяната да изглежда изключително важна и да задейства себе- ефективността.

А готовността е въпрос на приоритет, който изключва мисли от сорта - " Важно е за мен, но ще започна от утре" или " Мога още известно време така" или "Отказвам се от утре"  :) В този случа, често се получава въпроса : Кое утре?

 

Ако тези важни предпоставки са налице промяната е налична, но себе- ефективността, развиваща се самостоятелно от зависимия често изиграва лоша шега. Затова в този процес нуждата от специалист е силно препоръчителна.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...