Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Подводната археология


mvm

Recommended Posts

Покажи малко уважение

dive1.jpg
Археологията може да бъде трудна, нали? С мистрия и кирка на проливния дъжд или палещото слънце. Трудно е да се изучава стария свят.... Добре, кого ние се опитваме да заблуждаваме тук?

Археологията рядко е твърде трудна, изтощителна и застрашаваща живота на сушата. Да не се разстрои някой, обичам я, обичам и археолозите също. Всичко, което аз казвам е, че тя не се разглежда често като "екстремна" игра.

Въпреки това, подводната археология е съвсем друг въпрос. Покажете ми археолог във водолазен костюм и аз ще ви покажа някой, който заслужава огромно уважение. Всеки път, когато морските археолози са под водата , те водят битка за преодоляване на реално и страшно много опасности и почти гигантски практически трудности.

Физиологичните ограничения на подводните разкопки включват необходимостта археолозите да се обучават за водолази. Дори и с обучение обаче, има потенциално смъртоносни опасности в подводната археология.

На първо място има азотна наркоза, за която Жак Кусто казва: "Харесвам я и се страхувам от нея като от смъртта. Тя разрушава инстинктите за живот". Азотът е безвреден инертен газ в морето на морското равнище, но е токсичен при налягане. Ефектите са сходни с пиянство и може да доведат до допускане със себе си и други хора в рискови ситуации. Когато "възторгът от бездната" ви обземе, ви е нужно огромно усилие да се съсредоточите върху работата си и да се въздържите от голямата грешка да извадите регулаторът от устата си.

Следващият проблем там е най-тежка простуда. Въпреки че водолазът може да бъде в тропическите води, в които се чувства прекрасно на повърхността, температурата пада бързо с дълбочината. Водата отвежда топлината от тялото, така че дори и когато са напълно облечени в неопрен, водолазите трябва да водят битка с хипотермията (спадане на телесната темепература под 35 градуса по Целзий), ако смятат да прекарат известно време под водата.

Друг проблем е декомпресационната болест, по-известна като кесонова . Емболизмът, причинен от разширяването на мехурчета азот в кръвта, поради бързото понижаване на налягането в околната среда при потапяне, може да доведе до реакции, вариращи от мускулни болки, парализа до смърт. Декомпресионната болест е основен фактор за подводните разкопки, тъй като влияе върху дълбочината и времето под вода, които могат да бъдат постигнати. Ако една развалина е на дълбочина 30 метра, сгъстеният въздух трябва да бъдат заменен с Nitrox или други газови смеси, които от своя страна налагат собствени усложнения , тъй като се изисква допълнително обучение, преди водолазът-археолог да може да ги използва безопасно.

Освен това има опасности водолазите да бъдат повлечени към морето от силни течения, да бъдат заклещени в развалините, да се изгубят при ниска видимост поради частици тиня във водата, или да пострадат от подводна флора и фауна: аненомии (anenomies), риба-лъв, акулите, огнените корали................... списъкът е дълъг.

Изкопаването понякога е почти невъзможно, тъй като вълните носят по повърхността тиня, видимостта се доближава до нула, а след това и тинята може да се върне точно върху изследвания обект и да го затрупа.

Предходните точки, комбинирани с икономическите и технологичните ограничения, финансови трудности за доставяне на леко водолазно дихателно оборудване, поддръжка на системи за отстраняване на тинята, системи за навигация използващи глобално позициониране чрез спътник и оборудването на корабите с всякаква необходима апаратура означава, че подводните разкопки са нещо съвсем различно от наземната археология.

Следващият път, когато срещнете морски археолог ... покажете малко уважение!

Редактирано от mvm
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...