Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Мысли на каждый день" (03.03.14 - 09.03.14)


Recommended Posts

03.03.14

 

Мы знаем, что величие какого-либо народа, величие какой-либо культуры, может сохраниться только тогда, когда этот народ или эта культура действуют в соответствии с законами живой природы, когда идут в унисон с Божиими заповедями и повелениями.

 

И земля наполнится знанием

 

 

Ние знаем , че величието на който и да е народ, величието и на която и да е култура може да се запази само тогава, когато този народ или тази култура се съобразява със законите на живата природа, когато вървят в унисон с Божиите заповеди и повеления.

 

И земята ще се изпълни със знание

Линк към коментар
Share on other sites

04.03.14

 

Если в народе живёт Бог – в народе будет мир; если Бог не живёт в этом народе – мира не будет. ...Болгарскому народу необходимо стать мягким. Этот народ, с такой своей грубостью, подняться не может. Под словом «мягкий» не подразумеваю слабохарактерность, но народ с благородным и отзывчивым сердцем. Если Бог возьмет болгарский народ, эту малую веточку, и привьёт его к дикой, он станет народом, но если Бог его не привьёт – из него ничего не выйдет.

 

И земля наполнится знанием

 

 

Ако Бог живее в един народ, мир ще има в него; ако Бог не живее в този народ, мир няма да има. ...Българският народ трябва да стане мек. Този народ, с тази си грубост, не може да се повдигне. Под думата "мек" не разбирам мекушав, но народ с едно благородно и отзивчиво сърце. Ако Бог поеме българския народ, това малко клонче, и го присади на една дивачка, той народ ще стане, но ако Бог не го присади, от него нищо няма да стане.

 

И земята ще се изпълни със знание

Линк към коментар
Share on other sites

05.03.14

 

А сейчас, то, что необходимо решать социальные вопросы, необходимы деньги это второстепенные вопросы. Вы можете взять деньги где угодно, но деньги народ не поднимают. Размножение народ не поднимает. Численность народа может увеличиваться или уменьшаться, но, если не произойдёт расширение сознания людей, если в него не придёт эта высшая культура, из этого народа ничего не выйдет. Однако, если это расширение сознания придёт эта высшая культура, как в народе, так и в индивидууме, она является той мощной силой, творящей и вносящей элементы сознательной, разумной жизни.

 

И Земля наполнится знанием

 

 

А сега, че трябвало да се решават социални въпроси, че трябвало пари, това са второстепенни въпроси. Вие можете да вземете пари, откъдето искате, но парата не повдига народа. Размножението не повдига народа. Един народ може да се размножава или намалява, но, ако не дойде разширение в съзнанието на хората, ако не дойде тази висша култура в него, от този народ нищо няма да стане. Ако, обаче, дойде това разширение в съзнанието, тази висша култура, както в един народ, така и в един индивид, това е една мощна сила, която твори, която внася елементи на съзнателен, на разумен живот.

 

И земята ще се изпълни със знание

 

Линк към коментар
Share on other sites

06.03.14

 

Итак, говорю: рассвет может произойти только у тех из вас, у кого пробудилось сознание и в кого проникла идея их предназначения, и кто говорит: вот, столько лет уже молимся, что мы приобрели? Уже столько лет живём для своего народа, что мы приобрели? Нет, в вашей жизни существует более высокий уровень, а именно: вам необходимо жить для всего человечества. Вам необходимо жить для Вселенной. Значит существует более высокий жизненный идеал по сравнению с тем, с которым вы живёте сейчас.

 

Рассвет

 

 

И тъй, казвам: зазоряване може да дойде само у тия от вас, у които съзнанието се е пробудило и у които прониква идеята за тяхното предназначение и кажат: ето, от толкова години вече се молим, какво сме придобили? От толкова години вече живеем за народа си, какво сме придобили? Не, в живота ви има една степен по-висока, а именно: вие трябва да живеете за цялото човечество. Вие трябва да живеете за Вселената. Значи, има по-висок идеал в живота ви от този, с който сега живеете.

 

Зазоряване

Линк към коментар
Share on other sites

07.03.14

 

Говорю: при вступлении в брак некоторые люди женятся чтобы стать мастерами по изготовлению черепицы, некоторые люди женятся чтобы стать садовниками, некоторые женятся чтобы стать профессорами, учителями. Во вступлении в брак существует нечто другое. В женитьбе человеку необходимо дойти до положения стать служителем Бога. Ему и его возлюбленной надо пойти и служить Богу. Под словом «жена» в вечной жизни подразумевается [человек], имеющий благоутробие (доброту сердца). О Боге говорят, что он имеет благоутробие, милостив. Каждому человеку, развивающему себя, необходимо иметь в себе этот принцип. Говорю: в семье муж и жена являются символами неких добродетелей. Если жена не представляет эти добродетели и если муж не представляет эти добродетели, этот символ не имеет значения.

 

Любовь, знание и сила

 

 

Казвам, в женитбата някои се женят да станат керемидчии, някои се женят да станат градинари, някои се женят да станат професори, учители. В женитбата има друго нещо. В женитбата човек трябва да дойде до положението да стане служител на Бога. Той и неговата възлюблена да идат и двамата да служат. Под думата „жена“ във вечния живот се разбира, който има благоутробие. За Бога казват, че е благоутробен, милостив. Всеки човек, който култивира себе си, трябва да има този принцип. Казвам, в семейството мъжът и жената са символи на някои добродетели. Ако жената не представя тия добродетели и ако мъжът не представя тия добродетели, този символ е без значение.

 

Любов, знание и сила

 

Линк към коментар
Share on other sites

08.03.14

 

Сегодняшние врачи занимаются только больными людьми, но не в этом смысл лечения. Мать занимается своими детьми, но не только в этом предназначение матери. Она имеет более высокую службу – обратить внимание и на свою душу. Эта её более высокая служба и предназначение. Ей необходимо внести в свою душу такие качества, чтобы при всех жизненных испытаниях знать,  как с ними справиться. Я называю это героизмом. Когда к тебе придёт череда испытаний не дрогнуть не только внешне, но и внутренне.

 

Даёт плод

 

 

Сегашните лекари се занимават само с болните хора, но в това не е смисълът на лекуването. Майката се занимава с децата си, но само това не е предназначението на майката. Тя има по-висша служба, тя трябва да се занимава и със своята душа. Тази е нейната по-висока служба и предназначение. Тя трябва да внесе в душата си такива качества, че при всички изпитания на живота си да знае, как да се справя. Туй аз наричам геройство. Като дойдат ред изпитания върху тебе, да не се помръднеш, не само привидно, външно, но и вътрешно.

 

Дава плод

Линк към коментар
Share on other sites

09.03.14

 

Я не рассматриваю слово «душа» в таком смысле, как её все понимают. Нет, я говорю о той душе, [существование] которой сегодня доказывают учёные и о которой спорят – существует ли она или нет, имеет ли человек душу или нет. Такую душу имеют и животные. Слово «душа» происходит от дыхания и означает работу. Эта душа, о которой я говорю, ни мучается, ни страдает, ни работает. Она создаёт, она – вечный источник. Эта душа – идейное, Божественное в человеке. Эту душу ощущает каждый из вас. Каждый из вас чувствует её внутреннее влияние. Её внешнее влияние – это те красивые мгновения, когда вы чувствуете, что в вашей душе что-то освещается внутренним светом и вы готовы примириться со всем миром. Но после, когда это мгновение пройдет, вы задумываетесь: действительно ли, реально ли это, не спал ли я и во сне что-то почувствовал?

 

Рассвет

 

 

Аз не взимам думата "душа" в такъв смисъл, в какъвто я разбират всички. Не, аз говоря за онази душа, за която учените днес доказват и за която спорят дали тя съществува или не, дали човек има душа или не. Такава душа и животните имат. Думата "душа" произлиза от дишане и означава работа. Тази душа, за която говоря аз, нито се мъчи, нито страда, нито работи. Тя създава, тя е един вечен извор. Тази душа е идейното, Божественото в човека. Тази душа всеки от вас я усеща. Всеки от вас чувства нейното вътрешно влияние. Нейното вътрешно влияние, това са онези красиви моменти, при които чувствате, че в душата ви нещо блясва и вие сте готови да се примирите с цял свят. Но после, като премине този момент, вие казвате: дали това е действителност, дали е реалност, дали не съм спал и само тъй почувствах това нещо?

 

Зазоряване

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...