Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хигиенни правила за ЛДШ Рила


Recommended Posts

Слушай, изуй обущата отъ нозете си, защото мястото, на което стоишъ, земя е свята”.                                  Изх. 3:4,5

 

Любезни братя и сестри, скъпи гости,

Пребивавайки в циркуса на Седемте рилски езера по време на Лятната духовна школа, ние заявяваме пред себе си, пред обществото и най-вече пред Учителя си своята принадлежност към неговото дело. Ето защо вярваме, че всеки от нас съзнава голямото благо, което ни е дадено да се докоснем до тези чисти места и огромната отговорност, която носим към тях. През последните години поради нарасналата популярност и улеснения достъп, многократно се увеличи притокът на посетители, не всички от които са информирани за крехкостта на екосистемата в района.

Призоваваме ви като ученици и като духовно общество да дадем пример с поведението си. Текстът по-долу цели да обърне внимание на част от правилата в Национален парк Рила и да даде обяснение на някои от тях.

 

 

ХИГИЕНА

На територията на НП „Рила“ СЕ ЗАБРАНЯВА

 

  • Къпането в реките и езерата
  • Използване на изкуствени торове и други химически средства (в това число употребата на шампоани, пасти за зъби, препарати)
  • Замърсяването на терените и водите с отпадъци
  • Намеса в биологичното разнообразие

Правилник за вътрешния ред в Духовната планинска школа „Рила – 2014“

  • В района на лагера и езерата не трябва да се перат дрехи. Ако това се налага, то трябва да става в хижа „Рилски езера“
  • Отпадъците в лагера се събират, разделени по видове – хранителни, стъклени, метални, пластмасови и хартиени. Всеки лично си събира собствените отпадъци и ги транспортира обратно до определените за целта места
  • При монтиране на палатките не се прави окопаване, подравняване, вадене на чимове

 

 

Не случайно тези правила са залегнали и като точки от правилника за вътрешния ред в Духовната школа на Рила. Чистотата, любовта и уважението на Ученика към природата и особено към, свещената школа която представлява цялата местност на Седемте рилски езера, са наше естествено отношение като бъдещи Ученици на Всемирното Бяло Братство. Обръщайки се към словото на нашия Учител по отношение на тази школа, която знаем е подготвяна за нас хилядолетия наред от възвишени и светли Духове, намираме следните препоръки:

 

„Пазете чистотата, за да се свържете с напредналите същества, които ще ви помогнат. Разумните същества тук обичат чистотата, тя е необходима. От всички се иска да държите чисто, да не хвърляте остатъците дето ви попадне. Трябва да имате чистота - физическа, умствена и сърдечна.”

„Чистотата е един от важните фактори и първо условие за здравето. Всяка култура трябва да започва с чистота в къщата, тялото, дрехите и тогава да се пристъпи към вътрешна чистота. Поставете чистотата за основа на физическия живот, за да възстановите здравето си.”

„Ако искате да се ползвате от условията тук, по три пъти на ден трябва да си измивате краката до коленете. Измивайте и лицето си с топла вода. Ще ви дам една задача: всеки от вас да се окъпе с топла вода, като вземе вода от чешмичката и види какви ще бъдат резултатите. Трябва да пазим тялото чисто. Направете задачата поне един път. Гледайте да се измивате добре, порите на кожата да бъдат отворени. Не се обленявайте, а запалете огън и стоплете вода.”

Събрал из Словото на Учителя:

брат Илия Узунов

София, Изгрев;

март 1960 г.

 

 

 

Защо:

Занете ли какво е  Антропогенна еутрофикация?

Казано на най-достъпен език: заблатяване на водни басейни, породено от човешка дейност. Поради изключителната чистота на водата и силното слънчево греене, средата е чувствителна към всякакви биогенни елементи. 

Това означава, че миенето, къпането и прането способстват за развитието на водорасли. Например хората често използват слънцезащитен крем, когато са на планина. Чрез измиване на ръцете и лицата той попада директно във водата. Тук трябва да е хем по-научно, хем по-достъпно, хем по-кратко 

Използването на битова химия като: перилни препарати, сапуни, шампоани, паста за зъби и веро застрашава екосистемата на езерата, независимо от факта, че измиването не става директно във водната повърхност, тъй като дъждовете способстват те да попаднат там.

Алтернативи: Желателно е поддържането на личната хигиена да става без допълнителни изчистващи средства или чрез естествени продукти като хума, розова вода и други, от които могат да се приготвят домашни паста за зъби, сапуни, шампоан, почистващи препарати.

Освен това х. „Рилски езера” разполага с бани срещу заплащане.

Примерна рецепта за домашна паста за зъби:

1 ч.л. хума

1 ч.л. зехтин

1 ч.л. карамфил на прах

малко розова вода, която ще предаде кремообразна консистенция на пастата

според вкуса:

5 капки етерично масло от мента, чаедно дърво, евкалипт или бял бор

Посоченото количеството е за 2-3 позлвания.

Примерна рецепта за веро:

3 лимона

400 мл вода

200 гр морска сол

100 мл оцет

Примерни рецепти за домашен шампоан:

6-7 супени лъжици хума, без значение каква
150-200 мл запарка от лайка или коприва
10-15 капки масло от бадем или етерично масло по избор

1-2 чаена лъжичка зехтин

или

1 супена лъжица  мед
1 супена лъжица хума
1 чаена лъжичка канела
1 жълтък
сок от половин лимон

 

ПРИДВИЖВАНЕ В МЕСТНОСТТА

Придвижването трябва да става само по маркираните пътеки. Нека отивайки на Паневритмия се движим един зад друг, не един до друг, за да не способстваме за образуването  или утъпкването на нови пътеки.

Защо: Премахването на горния тревист слой на почвата - способства за заблатяването на водните басейни, тъй като прахта попада чрез дъждовете в езерата и образува почва, благоприятна за развитието на водорасли. Нека следващия път, когато сме на Езерния връх, погледнем в посока към хижата и се запитаме дали ни харесва гледката от безброй пътеки и  дали можем да помогнем, давайки пример.

Нека оставим туристите, конете и всички други съпътстващи фактори настрана и да помним, че ние сме тези, които открито заявяваме, че имаме истинско отношение към тези места.

Нека оставим навиците от града и с благоговение да пристъпим в храма на Рила! Заедно.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...