Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Страх от преглъщане


Recommended Posts

Здравейте, бих искала съвет за проблем, който имам от няколко месеца. От юни месец ми се появи проблем с преглъщането на храна и течности, който пречи на нормалното хранене. Осъзнавам, че проблемът е само на психологическо ниво, реално нямам здравословен проблем. Опитвам се да го преодолея, но не се получава, не мога да се храня спокойно, когато се стигне до преглъщането изпитвам някакъв необясним страх и паника. Имам чувството, че мозъкът ми блокира в този момент и се получава някаква борба между желанието ми да преглътна и страха да не го правя. Обикновено сутрин се храня по-спокойно, но през деня почти не мога да преглътна нищо от страх. И като не се нахраня изгладнявам ужасно и се изнервям още повече и съвсем не мога да преодолея страха и да хапна нещо...получава се един омагьосан кръг. Страхувам се да стоя и сама или да ям сама, винаги трябва да има някой при мен.

 

Бях на 5 сеанса хипноза, но няма много голям напредък. Имаше 1-2 дни в които бях по-спокойна, но после нещата пак се връщат обратно в изходно положение и не мога да ям.

 

Посъветвайте ме за по-добър начин,за да се справя с проблема - дали да се консултирам с психотерапевт или поне някакви техники, които мога да правя сама. Не ми се иска да пия лекарства, защото не мога да ги преглътна и това допълнително ме натоварва.

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Добър вечер Z.Mukelova.Следя форума редовно и доколкото виждам Орлин вече ви е дал насоки какво трябва да направите.Сама пишете че сте осъзнали че е на психическа основа-логично трябва да се обърнете към специалист -психотерапевт щом искате да избегнете лекарствата.Едва ли има човет от този форум който се е оправил от няколко посещения или няколко сеанса затова няма как да се надявате това да стане за толкова кратко време.Моят съвет е колкото по рано се обърнете към специалист толкова по добре,но все пак това е моето мнение ,а аз не съм специалист а един от препатилите хора в този форум.С кураж , желание и постоянство всеки може да промени начина си на живот и да бъде отново такъв какъвто е бил преди.Трябва само воля и желание-другото е оправдание.Успех.Извинявам се ако съм била много директна.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...