Jump to content
Порталът към съзнателен живот

една объркана студентка


Recommended Posts

Привет на всички в този форум! Най-сетне и аз се престраших да напиша и моята история и да помоля за съвет.В момента съм студентка в Германия.Септември месец започна втората ми година тук.Тук е момента да кажа, че в България дълго време имах периоди в които получавах панически атаки, но така или иначе не потърсих тогава помощ за този мой проблем и сега той се завръща с всички сили.Първата година тук не беше лесна, но може би заради смяната на обстановката ПА ме бяха оставили за малко на спокойствие и не се бяха появявали.

След една хубава и спокойна лятна ваканция с приятели и роднини вкъщи, септември месец трябваше отново да се върна тук и да започна работа.Важно е да кажа, че съм тук заедно със сестра ми, но се наложи да се върна тук по-рано от нея.Още първия работен ден ПА ме "изненадаха" неприятно като се появиха след дълго отсъствие.

Оттогава изпитвам едно неприятно чувство,когато съм сама вкъщи.Работих в заведение за бързо хранене, където винаги трябва да си бърз и стресът е нещо нормално.Първата паник атака беше ужасна с всичките и симптоми и усещания.От този ден нататък приех работата си като товар и исках да се махна възможно най-бързо от там.Напуснах работното си място, като си мислех, че всичко ще си дойде на мястото тогава, но това не се случи.Страхът се завърна отново в моя живот, а заедно с него дойде и чувството, че не мога да се справям със задълженията си.

В момента липсата на вяра в себе си най-много ми тежи.

Сякаш съм попаднала в "черна дупка" от която трудно мога да се измъкна.В този период имах и смущения в съня, заради които посетих лекар.След всичките изброени симптоми, той ми изписа антидепресант, който пия вече почти два месеца.Вече мога да спя нормално, но паник атаките и депресивните моменти не са си отишли.Знам , че трябва да променя отношението си към тях, но това не ми се получава толкова лесно.Като цяло винаги съм била тревожна личност.Расла съм в среда, в която отношенията между близки роднини не са били толкова добри и мисля, че и това ми е повлияло по някакъв начин.Мислите ми са много объркани и постоянно препускат между България и Германия.За една година тук съм постигнала немалко неща и не искам толкова лесно да се отказвам.Голяма подкрепа за щастие получавам от родителите ми , но и тяхната липса много ми тежи. Човек съм, който силно е привързан към семейство и усещам, че и тази липса допринася за моето състояние в момента.

Написах всичко това с желанието да получа съвет как да се измъкна от това положение.В момента посещавам психоложка към университета, която ми помага също със съвети. Веднъж седмично посещавам и йога.За Коледните празници ще се прибирам в България , като бих искала и там да посетя специалист.Бихте ли ми препоръчали психотерапевт или може би психиатър, към когото бих могла да се обърна в Плевен?

Благодаря предварително за отговорите и съветите! 

Линк към коментар
Share on other sites

В България ефективните при тревожни разстройства терапевти могат да се преброят буквално на пръстите на едната ръка. Хубавото за вас е, че единият от тях живее в Плевен: д-р Тодор Първанов, психиатър - психотерапевт. Свържете се с него и заедно решете как да процедирате!

 

Права сте, че преживяванията ви от миналото са оставили отпечатък върху по-тревожния ви характер... Сама сте забелязала, че не външният стрес от работата е решаващ, а вашата вътрешна реакция на него. Още преди да тръгнете за втората си година в Германия, вече сте била силно негативно настроена, което е създало силно вътрешно противоречие и ... останалото знаете прекрасно. Сама споменавате и за прекомерната си привързаност към семейството си и сте права, че тя е част от пораждането на случващото се, тъй като е част от съществуващи във вас убеждения, свързани със зависимост от силните и обичани от вас хора, а при липсата на подкрепата и физическото им присъствие, активиране на тези убеждения. А те са от рода на: "Слаба съм сама и свръх силно се напрягам, за да се справя; Чувствам се самотна и сякаш изоставена от стабилността и силата на близките си, неуверена и провалена; Ужасявам се от мисълта дори, че ще ми се наложи сама да се справям и за в бъдеще; ..." - и много други, свързани с характера ви, но тях ще проучите с терапевта си. Това, което на мен ми се иска да ви кажа, е че самите панически атаки вече работят за вас, в посока изграждане на вътрешна независимост на самооценката, самостойност на самоувереността ви. Тоест, не са нещо лошо, а са прекрасен инструмент, даден ви от Живота, целящ известно характерово преобразуване и зрялост! Въпросът е да промените мисленето, отношението си към ставащото, както и да намерите баланса си в степента на силата на това прекрасно житейско обучение. 

 

Свържете се с д-р Първанов. А той може да ви пише и тук!

 

Успехи от сърце в уроците на живота ви! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за изчерпателния отговор! 

 

Знам, че трябва да променя най-вече моето отношение към ставащото в живота ми, но в момента просто главата ми е блокирана от моите собствени мисли. С паническите атаки вече мога да процедирам по-добре и не са този неизвестен страх , който ме сковаваше в началото, но липсата на вяра и кураж , че мога да преодолея и този "лош" период в момента ми тежи най-много. Имам подкрепата от родителите си, каквото и да реша, но не знам дали ако се върна в България за постоянно ще се почувствам по-добре.

 

Наясно съм, че промяната трябва да се случи дълбоко в мен и най-вече да дойде от мен. Искам да бъда човек , който не се страхува да взема сам решения за собственото си бъдеще , но в момента осъзнавам, че дори възможността аз сама да реша какво искам, представлява нов страх за мен.

 

Ще се постарая да намеря координати на д-р Първанов и да се свържа с него.Още веднъж благодаря за отговора.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...