Jump to content
Порталът към съзнателен живот

ОКР, тревожност, хипохондрия


Recommended Posts

Здравейте всички ! Нова съм тук. Та искам да разкажа моята история и съответно някой от от добрите специалисти, които пишат тук и помагат да ми каже какво мисли. Първо относно ОКР-то - май си го имам от години, но тогава не знаех какво е точно и как се нарича. При мен се изразява примерно в това, че си казвам ако не мина примерно от левия тротоар, а от десния и ще се случи нещо. Или примерно няма да влизам във Фейсбук до 17 днес, защото ще се случи нещо лошо. Сега съм на 28 и така съм може би от 17-18-19 годишна / не помня точно/. Но някак си не ми е пречело. И е било на периоди. Сама съм се справяла. Имах дълги години връзка с мъж, които ме тормозеше психически и физически. Когато най после той реши да ме зареже заради друга аз се поболях от мъка. Так се случи, че забременях от него, а толкова години не можех и реших да задържа детето въпреки, че той не прояви смелост и отказа да е с мен. Страдах известно време още, но малко по малко това започна да отшумява. Родих, гледах си детето. Обаче явно не бях достатъчно подготвена за родител. Все изнервена и ядосана. Все някой ми беше виновен. Все обвинявах нашите за всичките си несгоди въпреки безрезервната им помощ. Все мечтаех да се махна с детето от тази държава. 

 

Та да обясня пък хипохондрията от къде дойде. По принцип никога не съм се плашела от болести. Бях си и здрава и като тинейджър та до миналата година. Обаче от както се помня на баба ми в устата са все ракове, тумори, левкимии и т.н Майка ми е хипохондричка, леля ми също. Тя леля ми все кръвно мери и даже Оропрам пиеше по едно време. Тяь работи в администрацията на една психиатрия и е навътре с нещата. Миналата година синът ми тръгна на ясла на 2г. и 7 мес. Аз започнах работа. Нашите не одобриха, защого била в кухня и съм нямало да се спря понеже не ми се отдавало това. Да съм започнела нещо престижно.  Месец след започването на яслата и детето започна с боледуванията.- Едно, две - той с температура и антибиотици, ангини. Много, много не искаха да го гледат вкъщи и аз да ходя втора смяна на работа, което пак ме озлобяваше и настървяваше срещу нашите.  Декември месец 2013 имах една хрема и след седмица пак. И започнах да си мисля, че това е необичайно за мен толкова често да настивам.И реших, че съм болна от спин. Това го реших защото през лятото на 2013 бях с един мъж с африкански произход. Стигна се на няколко пъти до скъсан кондом.  Пак декември 2013 точно 2 или 3 дни преди  Нова Година ме съкратиха. Едно, че самата бройка съкращаваха и дриго, че м казаха, ч не се справям. Много ми стана тежко понеже аз наистина харесвах работата си, идвах по рано да помагам, бях отдадена и ако е имало нещо то съм го направила от принетснение. А отделно  все едно съм пораженец пред нашите . Плаках с дни. Няьколко дни по късно детето ми се влоши и постъпихме в болницата в пневмония. А точно тогава по вестници и медии се шумеше как върлуващия грип обръща на пневмония от която се умира. Там в болницата за пръв път си открих температура 37 . После в нета търсих симптоми на СПИН и се оказа, че някои са точно такава субфебрилна температура и лимфни възли на шията. Февруари 2014 ходих да се изследвам в ХЕИ София. Обясних там на жената всичко и тя реши да направим бърз тест с кръв от пръста понеже бяха минали 6 месеца от половия контакт. Беше тестяа отрицателен. Питах я лаборантката дали е нужно да правя друг тест с кръв от вената. Тя каза, че не е нужно. Даже ми даде едно като удостоверение, че не съм болна.  Уж се поуспокоих

, но само до следващия месец докато пак не се разкашлях. Изнамерих някаква информация как бързите хив тестове преди година били невалидна патртида и давали отрицателен резултат дори и да си болен. Еми влезе си ми тая муха в главата и до ден днешен не ме пуска, но ме е страх да отида венозен тест отново. Свързах се с една жена, която работи в ХИВ организация и тя обясни, че преди имало такова партида тестове, но са ги махнали от мрежата и сеуга всичките са си ок и че не съм болна-. Но аз не вярвам и не вярвам. Температура поддържам до към 37.3  Постоянно я меря. Правих някои изследвания, но нищо не показва отклонение. Детето ми започна да прави нещо като астма. Освен за пневмонията още два пъти бяхме в болница. Това допълнително ме съсипва. Май започнах Деанксит да пия, но нямаше особен ефект. После целия август пих Оропрам по препоръка на леля ми и нищо. Все съм си така. Мерене на температурата и паника при най малкия симптом на разболяване. Постоянно проверявам челото на детето за температура. Като се закашля някой от нас и подлудявам Имах на два пъти диария. Единия път даже с малко кръв придружена. Това още повече ми затвърди съмненията, че съм със спин. Будя се нощем от страх и пипам детето дали е топло. Ей така от нищо ме хваща някакъв страх. Не знам вече какво да правя.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, от прочетеното оставам с впечатление, че ти си със завишена тревожност още от твоето детство или пубертет. Освен това си заобиколена от близки хора с висока тревожност, приемайки за реални всичките си страхове.

Имайки тази характеристика, мисля, че напълно естествено реагираш на ситуациите които ти се случват.

Относно СПИНа, ( тъй като се занимавах с анти СПИН кампаниите и запознаването на тийнейджърите) можеш да бъдеш напълно сигурна в теста. Всички, абсолютно всички, без изключение, хора, с които съм се срещала до момента и имат рисков полов контакт и са решили да се тестват, реагират по абсолютно същия начин като теб. Без значение, имат ли тревожност, нямат ли. Има хора, които са отлагали прегледа с месеци и с това само засилват тревожността и притеснението си, без причина, тъй като този страх си има реално решение. 

Тази температура, може да следствие и на самия стрес. Имаме умението да си вдигаме и да си сваляме температурата само чрез внушение. Може да е и от някакво леко възпаление с което се бори организма ти, но вероятността да е от ХИВ инфекция е почти невъзможно, тъй като характеристиката на протичане на заболяването е съвсем различна.

За да се успокоиш напълно, обаче, просто отиди и си направи изследването, отнема минутки.

Все повече хора вече си правят редовни профилактики на 6 месеца, това е най - естественото нещо, което можеш да направиш.

Линк към коментар
Share on other sites

Хората страдащи от тревожно разстройство , обикновено са специалисти по предвещаване на най-лошото.

Това са негативните мисли , които трябва да бъда избити .

Как ? Със воля . С разум .

Може и да не е най-лошото , може да е всичко о,кей пък .

Наложи си го заради това детето , за да има спокойна майка .

Трудно е , знам -особенно когато , детето е болно и нямаш подкрепа .

Ти имаш близки , потърси помощ от тях -изкрещи им ако трябва какво те тревожи ,

ако не са малоумни -трябва да вденат .

Помогни си със добавки за да възстановиш съня си -В комплекс , в комбинация с Л теанин .

Не се рови по нета , за да се диагностицираш сама - отдели това време за музика (дори да не ти е до това)  , за скачане дори на място  и

това ще бъде в пъти по добро за емоционалното ти състояние .

И си мисли , че всичко ще отмине -защо да се тревожиш предварително -освен ако не  си баба Ванга .

 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте ! На следващия ден след като писах тук просто се реших и сутринта отидох и направих венозен тест за спин в частна лаборатоиря. Докато чаках резултата цял следобед не знам защо бях много спокойна. Естествено отрицателен. Сега съм решила за известно време да престана да ходя по изследвания и лекари. Е ще отида на пулмолог понеже вече съм си закупила ваучер. но повече не смятам да ходя. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...