Jump to content
Порталът към съзнателен живот

И моят син


Recommended Posts

Здравейте,

имам нужда от съвет или помощ. Става въпрос за сина ни. Той е на 16 години, умно момче, не създава почти никакви проблеми, в училище се справя доста добре, когато реши се държи нормално, но все пак предпочита да си стои в стаята и да играе на компютъра с приятели в мрежа. Когато го помолим да помогне, го прави, е, не винаги с желание, но го прави. Излиза отвреме-навреме с приятели и до тук нищо друго. Но се държи ужасно с по-голямата ни дъщеря-на 10 години ( имаме и още една на 4г., с която няма никакви проблеми-грижовен и добър батко е). Всеки път, когато са заедно в една стая, той я обижда, удря ( кога уж "без да иска", кога нарочно), апострофира я на всяка реплика, нарича я по всякакви начини и това ми действа ужасно. При всеки опит да говорим с него, казва, че не може да я понася, че е отвратителна и не може да се сдържа да я тормози. Отначало тя приемаше всичко на шега, но с времето започна също да се дразни, да плаче при най-малкия опит за тормоз от негова страна, а напоследък и да крещи и също да обижда. Всяка вечер у дома е война и единствените спокойни мигове са, когато са в две отделни стаи. Но съберем ли се да вечеряме например, вечерята се превръща в кошмар. Моля за съвет как и откъде да започнем към потушаването на тази борба. Факт е, че и двамата са в някакъв етап на пубертета, но все трябва да има начин да седят без да се изяждат в една стая. Благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, най - вероятно причината която предизвиква това дразнене е несъзнателна или подтисната.

Той се съпротивлява на нещо, но на какво не можем да кажем, можем само да гадаем.

Важно е това да излезе от него, за да може и той самият да се успокои, но за съжаление родителите често са последните, към които ще се обърне тийнейджърът с подобен проблем.

Твърде вероятно е да има и някаква конкретна ситуация, за която да не знае никой и синът ви да държи да я запази в тайна. 

Това което вие можете да направите е да поставите някакви граници на това поведение. Да му помогнете с идеи или насоки как да изразява този гняв по Безопасен и приемлив за всички начин. В тази възраст е много важно физическото натоварване, където се изразходва голяма част от енергията, която имат в тази възраст момчетата. За тях са много важни и минутите на тишина и усамотение, ако не може да си осигури такива, става гневен. 

Ако има нещо конкретно, което го дразни в сестра му, независимо дали ще е реалното или външното изражение на неговия гняв е добре да се разбере и да се коригира.

Важен е родителския екип, преразгледайте правилата, дайте време и начин да се изразява гнева. Ако има близък на семейството, който е в близки отношения със сина ви, помолете го да разговарят, може и да разбере причината.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви много. Ще търсим, надявам се все някъде да изскочи тази пуста причина, а докато търсим, ще следвам съветите ви. Благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

 

При всеки опит да говорим с него, казва, че не може да я понася, че е отвратителна и не може да се сдържа да я тормози.

 

Здравейте!

Би било хубаво да опитате да извлечете конкретиката в подобни декларации. Не е нужно да е настъпателно или укорително, дори по-скоро може да е приятелски (макар по правило родителите да не трябва да се превъщат в приятели на децата). Това няма обаче как да стане в момент на афект - гневът и логиката са несъвместими. Трябва да "издебнете" подходящия момент.

 

Много е важна ролята на бащата в случая - всячески той трябва да демонстрира уважение и почитание към дамите. Макар синът ви да е подминал възрастта на подражанието на бащата, с постоянство, но наистина упорито постоянство няма как да не окаже влияние едно целенасочено и демонстративно, но все пак дискретно, поведение от страна на съпруга ви.

 

И още нещо - споменавате за проблемите на вечеря. Направете я нестандартно, променете и нея, и другите ситуации, доколкото ви е по възможностите, в които забелязвате най-голямо ожесточение на конфликта. И като споменах промяна - колкото повече неща можете да промените в обичайното си ежедневие, толкова по-добре. Както казва Диди - наистина може само да се гадае дали става въпрос за съперничество между децата, изразено по този неприятен за вас начин, или дали има конкретна причина - независимо вътре или вън от семейството.

Въпреки това, дори да не намерите конкретната причина, не спирайте да опитвате да промените каквото можете в делника си.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...