Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Бартерът като взаимопомощ


Добромир

Recommended Posts

Бартерът може да се разглежда не само като размяна на стоки, тук естествено могат да се включат различни услуги, размяна на информации, предоставяне за ползване на различни материални и виртуални площи и т.н. Могат да се измислят виртуални пари, както например препоръчва Дейвид Айк. Или изобщо да не присъства елементът сметка, ако хората са близки по възгледи и поведение. В цялостна група бартерът може да е неравностоен или кръгов, без дасе интересуваме кой колко дава и получава, колкото и това да ви заприличва на идеята за комунизма - "от всекиго според уменията, на всекиго според потребностите". В действителност ако не беше жадувано това развитие на социума дълбоко от всеки човек, едва ли тези идеи изобщо щяха да намерят почва, да се развият даже при материалистична иначе постановка на света. Ето и Учителят Беинса е предлагал нещо подобно, но на друга основа. той е считал, че не трябва да има свещеници, които да не работят и не допринасят с нещо друго освен проповедите си на хората. Това го казват и някои източни Учители, например Лахири Махасайа и адептите на Сант мат. И след като виждаме с колко сложни аспекти са вече обвързани паричните отношения, доколко биха могли бартерните да им бъдат реална алтернатива или поне допълнение? Как мислите?

Линк към коментар
Share on other sites

:) Добромир,

Капитализмът е днешната диктатура. Има и други, но тази е силна.

Идеята ти е добра! Поздрави. :);) По-добре е да се изкажат тук хора имащи реална представа от икономика. Доколкото знам, напр. ислямът критикува наличието на лихви. Най-важно е естествено Любовта между хората да замества всички сметки, но бартерът е по-добре отколкото парите.

Искам да питам :) също нещо което ми се стори много интересно - може ли малко подробности за това че Учителът е казвал свещениците да работът ? Баба ми, чиято майка се е виждала с Учителя, има един предразсъдък - казва "те /последователите му/ не работят, а само посрещат слънцето" и пр..

Линк към коментар
Share on other sites

:hmmmmm: Далече съм от адептите и учителите, но съм си мислила, че щом където и да съм все някой идва и започва да търси помощ от мен, значи съм полезна. Но, за да можем да посрещнем елементарните си нужди, (а пък имам и 2 деца) трябва да има някакво заплащане. Бартерът е добър, но не и на този етап.

Преди време ми се каза-" Абе, момиче, парите са власт, парите управляват света"

Такъв човек се чувства застрашен, той без пари не би могъл да живее. :feel happy:

За сега само хипотетично тази идея е прекрасна, но трябват доста "откачалки" на едно място , за да може да си помагат и да го осъществят :feel happy::thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Искам да питам :) също нещо което ми се стори много интересно - може ли малко подробности за това че Учителът е казвал свещениците да работът ? Баба ми, чиято майка се е виждала с Учителя, има един предразсъдък - казва "те /последователите му/ не работят, а само посрещат слънцето" и пр..

За съжаление аз просто си спомням, че съм го чел това - и съм сигурен, че го има в беседите, тъй като съм го обсъждал и с други хора - но не мога да цитирам точно, а и нямам време да го търся... тук обаче има доста хора, по запознати от мен с Учинтеля Беинса и вярвам, че ще ми помогнат... може пък и други хубави еща д имаше в тая беседа, но ми е останало това... все пак съм някои съм ги чел преди повече от 20 години!

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Моля ако има икономисти с по-творческо отношение към квалификацията си тук, които да отделят малко време на тази тема, нека пишат.

Линк към коментар
Share on other sites

Нещо което (още) не знам дали е съвсем в темата: книга "Парите като социален фактор" (щракни тук за да я изтеглиш) :)

Редактирано от Любо
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

:) Благодатна 2007 + някой има ли инфо за статута на бартерните клубове в Германия :sleeping: темата ме интересува благ бартер

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:) Благодатна 2007 + когато трябва ще узнаем :D стъпка по стъпка + тънък момент при бартера е да можеш ясно да знаеш цената / стойността + за да не става кон за кокошка :1eye: или да предугадаеш че кокошката ще снесе златно яйце :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Това за преценката на стойността не е трудно да се направи, само трябва да има интерес между хората да обменят. Както действа пазарният механизъм и с парите, например определям условно, че мехлемчето ми струва 3 евро, масажистът ми казва, че масажът му е 15 евро и му давам 5 мехлемчета (а точно това го правя отдавна, защото той ги използва тези продукти при масажите си и му се връзва иделно като размяна). Ако от друга страна някой иска 60 евро, за да ми поправи компютъра и иска за размяна 20 мехлемчета (или, да речем, срещу медицински преглед на 4 души - семейството му), то (ако системата се е разширила вече) аз може би ще си намеря друг компютърен спец, който да ми поправи джаджичката и срещу два пъти по-малко. Т.е. механизмът ще се задейства чрез все по-разнообразното търсене и предлагане. По същия начин например някой ще се ангажира да ни снабдява с хубави хранителни продукти на едро и за тази услуга (организация, временно складиране, разнасяне) ще му трябват, да речем 150 евро на месец. Но той ще снабдява хората в същото време общо за 1500 евро (по едровата цена) продукти, които, ако се купят на дребно, ще са средно тройно по-скъпи, и то с по-лошо качество! Е, от спестените 3000 евро толкова ли ще им се свиди да отделят за посредника 5% от това, което всъщност печелят чрез тази схема? Просто хората си карат по инерция и ги мързи - точната дума - да направят промяна, благоприятна и за тях, и за другите. Затова и възможностите на бартера остават нереализирани или са само в тесен кръг, както е при мен и някои мои познати например. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Добромир спомена в една друга тема за тази и аз реших да прочета за бартера. Предполагам, завръщането към тази форма на разплащания се предлага от някои хора заради по-малката възможност за натрупвания. Доста по-трудно би се получила появата на хипербогати хора, отколкото е при сегашната парична система. Но ако човешката природа, както отбеляза Диана Илиева в друга тема, остава същата, както е в настоящия момент, с какво може да помогне бартерът? Може да забави развитието на икономическите взаимоотношения, което не знам добре ли ще е или зле? Мисля, че по времето, когато са съществували бартерните взаимоотношения, е било популярно и робството... или греша? Не че сега няма друг вид робство. Но кой може да пороби истински свободния човек.

Интересно ми е, какъв вариант би могъл да се измисли за разплащане, например на моята работа - аз правя един проект понякога месец, два и сумата за която той се продава, след това използвам за различни неща, да кажем, покривам си разходите за този месец - храна, транспорт, сметки - ток, парно и т.н., дрешки, книжки, нещо за вкъщи - вазичка, свещниче... спорт, екскурзийки, заведенийца (тук очаквам да бъда охулена) и т.н. Както и да го мисля, при бартерните взаимоотношения трябва да опростя бита си и май да започна да правя нещо, което по-лесно се разменя. Ако има само няколко основни професии - ловец, лечител, земеделец, жрец, певец и т.н. става, но при многообразието от занимания, как може да се осъществи това?

По-удачна ми се струва една друга идея, за която пишеше мисля, че в този форум - нещо като икономика на доброто и пак ми се струва опасно да не се стигне до своего рода сектантство. Мисля, че в днешно време отделните групи са обречени, когато са образувани на базата на някаква идея, колкото и добра да е тя и има известна изкуственост в създаването им. Идеите не могат да обединят хората, може само Любовта, но тогава нещата се случват по друг начин. Щем не щем вървим всички заедно, така или иначе сме едно - и добрите, и лошите, и благородните, и подлите, и умните, и глупавите. Така или иначе, във всеки от нас я има божествената искра, никой не е ощетен, на всеки е дадено най-важното и до едно място ще стигнем, ама някои по-бързо, а други по-бавничко. Какво може да се направи тогава - единственото, което се сещам е, да се живее като човек, да не се замърсява връзката с източника. И ситуациите естествено се задействат. Така мисля сега, но сигурно някой се сеща за други неща. Ще ми е интересно да ги разбера.

Линк към коментар
Share on other sites

Бартерът сега има по-други функции, отколкото в робовладелските общества! Знам, че поне в близките десетилетия е утопично да се премине на преобладаващ бартер. И аз не виждам как бих си плащал например сметките в бартер :) . В едно антибартерно общество не можеш да направиш нещо повече от частична промяна. Но и тя е нещо, когато между приятели наенамесваш енергията на парите с нейните плюсове и минуси - отношенията стават по-непосредствени. И като допълнително съображение, както вече споменах, някои неща се доставят и ползват по-евтино. Но се изисква минимална организация и разбира се, човек да не е толкова хипнотизиран от идеята, че всичко става само с пари. Точно тази идея му идва в повече на съвременното общество, а не обратната, така че опасност към регресия към ретроградни икономически формации мисля не съществува! :)

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

човек да не е толкова хипнотизиран от идеята, че всичко става само с пари. Точно тази идея му идва в повече на съвременното общество, а не обратната, така че опасност към регресия към ретроградни икономически формации мисля не съществува!

Съгласна съм. Може би тази и подобни идеи са особено полезни именно с това - да се разчупи един закостенял и порочен светоглед. Интересно, че човек е склонен да се капсулира в най-разнообразни неща - дали пари, дали идеи, някои много духовни, което е още по-опасно според мен. В този смисъл бартерът може да е много полезен. Явно трябва гъвкавост при избирането на методите и постоянна бдителност, заради склонността на човек да се установява на някое удобно нему място - например пари. А на този свят има само едно за което си заслужава да се борим :) ... Всички ние знаем кое е.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...