Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts


Здравейте! 
 

Имам сериозен проблем относно пушенето. Приятелят ми е пушач, а аз не. Твърдо против цигарите съм, бидейки запозната с всичките негативни ефекти породени от пушенето на цигари. Опитвах много пъти да го убедя да спре цигарите, но без резултат. Аз не мога и не искам да приема пушенето като нещо естествено, защото не е, а пък той е просто непоклатим по темата. Как мога да го накарам да се осъзнае и да разбере, че не печели абсолютно нищо докато пуши, а напротив вреди на себе си?! Не го направя, за да го командвам или нещо подобно, просто ме е грижа за него и не искам да се съсипва по този начин. Въртя се в омагьосан кръг, мисълта, че съм безсилна и няма какво да направя много ме натъжава и имам нужда от помощ, за да помогна и на него. 

 

Редактирано от rainbowvr
Линк към коментар
Share on other sites

" Как мога да го накарам да се осъзнае и да разбере, че не печели абсолютно нищо докато пуши, а напротив вреди на себе си?! Не го направя, за да го командвам или нещо подобно, просто ме е грижа за него и не искам да се съсипва по този начин. Въртя се в омагьосан кръг, мисълта, че съм безсилна и няма какво да направя много ме натъжава и имам нужда от помощ, за да помогна и на него."

Той иска да пуши и има пълното право да го прави. Право законово, право човешко. Да, не е най-добрият навик, но ако това му е кусурът, халал да му е... В случая той няма проблем със себе си. Вие имате. Казвате, че искате да му помогнете, но помощ се дава само ако е искана. Иначе не само, че е непоискано добро, което се превръща в зло, но както е в случая, се превръща в желание за манипулация, за властово налагане. Да, умът ще рационализира здравословни доводи, които ще замажат желанието за манипулация, ще извади вода от 99 кладенеца защо цигарите са вредни и човек не бива да пуши... Да, но въздухът и дишането като цяло също са изключително вредни, знаете ли? Да, дишането създава свободни радикали, кислородът буквално изгаря и бавно, но сигурно убива. А 100% от ражданията завършват със смърт... 

Истинският въпрос тук би бил не как да го изманипулирате да разбере за вредата от цигарите и да ги спре - той това го знае отдавна. Въпросът е "Защо искам да наложа себе си, когато твърдя, че го обичам?" Обич ли е, когато вместо да се фокусираш в доброто в човека, се залавяш да променяш минусите му насила, което е житейски доказана кауза пердута?! 

Извън горното, при едно истински добро желание за помощ, бихте могла с мекота и пълно приемане, искреност и доверие в него, да му кажете: "Скъпи, обичам те, с цигари или без тях. Да, по-приятно ще ми бъде, ако си свободен от този навик. Но, обичам те и с него. Ако все пак обаче решиш, ей така, за да не ми счупиш хатъра, моля те погледни тази книжка: Не пуша вече. Автор: Алън Кар. " ... Ако прочете и реши да ги спре, чудесно, помогнала сте, не чрез налагане, а чрез искрено желание за добруване. Ако не иска, негово право е. Тогава, ако толкова ви пречат цигарите, можете или да го напуснете, или да останете, питайки се въпросите от по-горе! 

 

 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Примерът с цигарите е доста показателен по очевиден начин за човешката природа. Деструктивна, егоистична, ригидна, и при все това въпрос на свободен избор, който страничен наблюдател може само да приеме. Порокът е личен избор, и нищо странично не може да го промени, никакви доводи, насилие или любов, нищо. Така че колкото и негативно да изглежда за страничен наблюдател, това е поне доказателство за силата на личният избор. Хората обожават да се оплакват, че са жертва, и друг им е виновен, но видиш ли силата на волята с която някой защитава порокът си, се убеждаваш колко са фалшиви оправданията им. 

Иначе, ако си говорим разумно, не али бали, човек се изправя пред изборът да остана с този човек и приеме пороците му, или да го остави, защото не иска да бъде част от тях. И двете са форма на любов, само нещо "средно" е болестно състояние...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...