Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Не достатъчно добра


Recommended Posts

Знам, че четенето изобщо не е вариант, но въпреки това го правя. Наясно съм, но се оставям на порива. Не си научавам урока и това е. Ще звънна близките дни, решено е.

Интересното е, че всяка година се повтаря по едно и също време. Не знам има ли някаква зависимост или просто аз вече подсъзнателно си го чакам. 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 9 часа, schoo каза:

Интересното е, че всяка година се повтаря по едно и също време. Не знам има ли някаква зависимост или просто аз вече подсъзнателно си го чакам. 

По-скоро правиш. Има много варианти, в които амигдалата - структура в мозъка, отговорна за "пускането" на реакции от типа битка или бягство, които гарантират оцеляването ни, прави бързи аналогии с някакво отминало време, в което климатично, часово време, място или територия, процес (например шофиране) аромати, цветове и прочее са били асоциирани с опасност.

Психотерапевта ти ако е вещ в метода на десенсибилицазията (виж накратко неговото описание в сайта на Диляна - http://lammen.bg/десенсибилизация/) ще ти помогне да превъзможгнеш този аспект на тревожността ти. Изглежда обаче ще трябва да поработиш още като цяло за постигането на по-смел и творчески живот.

Линк към коментар
Share on other sites

Честно казано не знам дали е бил приложен този метод някога при мен. Сесиите винаги протичаха първо в разговор, а после в хипноза, в която си почивах, представях си красиви места и затварях страха си в ковчеже и го пусках да отпътува с лодка или го изпращах. Доста добре се чувствах след това, отпочинала, спокойна, но понякога чувствах, че е само на повърхността. И така след няколко сесии вече бях готова да продължа сама. И така досега. Не съм се почувствала обаче коренно променена, а и щом пиша пак с такива оплаквания, значи не съм. Не знам, може би и аз не съм се показала напълно каква страхливка съм, затова и да не сме ровили по -надълбоко и с по-активна работа от моя страна, за да се науча на смелост.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 11 часа, schoo каза:

но понякога чувствах, че е само на повърхността

Не се ли сети да потопиш ковчежето, не просто да го пуснеш по течението :)

Виж, терапевтът ти трябва да помага да се обучиш на находчивост и креативност, така че да изведеш докрая борбата със страховете си. Щом си стигнала до кабинета му, не е било необходимо да показваш нищо по отношение на дълбочината на страховете си - то е ясно. Би трябвало да е ясно...

преди 11 часа, schoo каза:

а и щом пиша пак с такива оплаквания

Много медицински се изразяваш... Пробвай със "пиша за моите неовладяни способности", "пиша за моите застъргвания"... някакви думи, които да те извадят от проблем-центрираното отношение към случващото се с теб. Човек си - ще имаш стресове и затруднения, нормално е. Както също толкова е нормално да намираш спонтанно и с лекота решенията си. Учи се.

Линк към коментар
Share on other sites

По-скоро ми идва да го изгоря. :)

Уча се или поне се опитвам, имам голям напредък отпреди 3 години, но все нещо ми убягва, а то май все е най-същественото. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...