Jump to content
Порталът към съзнателен живот

"Мысли на каждый день" (15.05.17 - 21.05.17)


Recommended Posts

15.05.17

У вас есть друзья, товарищи, у вас имеются взаимоотношения. Являетесь ли вы слугами или господами – вашим отношениям нужно быть чистыми. Скажем, что я молодой человек, моим отношениям с молодыми девушками нужно быть чистыми. Посмотрев на девушку – иметь чистые отношения, желать ей всего доброго, желаемого ей Богом, думать о ней хорошо. Радоваться хорошему, имеющемуся у неё, а не использовать её. И девушки, посмотрев на тебя, и они не будут хотеть использовать тебя. Это – мораль. А мы сейчас скажем: «Связать этих двух молодых, чтобы стали счастливыми». Не связывайте людей! Оставьте их так, как Господь распорядился. Не перестраивайте. Мы разрушили Божественный порядок.

Три связи

 

Вие имате приятели, другари имате, отношения имате. Слуги ли сте, или господари – отношенията ви трябва да бъдат чисти. Да кажем, че аз съм млад момък, между млади моми - отношенията ми трябва да бъдат чисти. Като погледна една мома, да имам чисти отношения, да й желая всичкото добро, което Бог й желае, да мисля нейното добро. Да се радвам на доброто, което има, а не да я използвам. И момите, като те погледнат, и те да не искат да те използват. Това е морал. А ние сега ще кажем: "Да съберем тия двама млади, да станат щастливи." Не събирайте хората! Оставете ги, както Господ е наредил. Не пренареждайте. Ние сме развалили Божествения порядък.

Трите връзки

Link to comment
Share on other sites

16.05.17

Теперь дойдём до существенного. Так, как вы идёте, это не движение. На этом пути человек не может развиваться, если не понимает трудностей в своей жизни. Они – большое благо, [но] только для умного человека. Потому что без трудностей развития быть не может. Без страдания, без существования зла в мире, развития быть не может. И если зло существует, то оно существует как возможность для добрых людей развиваться. И тогда бывают два вида развития: одни люди через зло идут выше, а другие люди через добро идут вниз. Добро заставляет плохих людей идти в ад, а зло заставляет хороших людей идти на Небо.

Новый способ

 

Сега, да дойдем до същественото. Така, както вървите, това не е вървене. По този път човек не може да се развива, ако не разбира мъчнотиите в живота си. Те са едно голямо благо, само за умния човек. Защото, без мъчнотии, не може да има развитие в света. Без страдания, без зло в света не може да има развитие. И ако злото съществува, то съществува като една възможност за добрите хора, да се развиват. И тогава, имаме два вида развитие в света: едни хора, чрез злото, отиват нагоре, а други хора, чрез доброто, отиват надолу. Доброто кара лошите хора да отиват в ада, а злото кара добрите хора да отиват на небето.

Новият начин

Link to comment
Share on other sites

17.05.17

Зло развивает ветви, а добро развивает корни дерева. В дереве вы имеете поляризацию всей человеческой жизни. Корни существуют, живут через хорошее, не через зло, а сила зла питает ветви и листья. Следовательно, если к вам приходит какое бы то ни было искушение, какого бы ни было характера, оно служит для развития веток ввысь. А если это искушение не придёт – ты не можешь развиваться ввысь. Но если придёт хорошее – будут развиваться корни, оно разовьёт у вас некие практические качества – они являются корнями. Они – необходимы. Те люди, которые проходили через самые большие искушения, обладают намного более сильным характером чем те, кто не встречал никаких трудностей, не испытывал никаких искушений.

Новый способ

 

Злото развива клонищата, а доброто развива корените на дървото. В дървото вие имате поляризиране на целия човешки живот. Корените се поддържат чрез доброто, не чрез злото, а силата на злото поддържа клонищата и листата. Следователно, ако идва у вас едно изкушение, каквото и да е то, от какъвто и характер да е, то служи за развиването на клонищата нагоре. Ако това изкушение не дойде, ти не можеш да се развиваш нагоре. А пък, ако дойде доброто, ще се развиват корените, то ще развие у вас някои практически качества, те са корените. Те са потребни. Ония хора, които са минали през най-големи изкушения, са много по-силни по характер, отколкото ония, които не са минали никакви мъчнотии, никакви изкушения.

Новият начин

Link to comment
Share on other sites

18.05.17

Сейчас, если вам даются какие-то правила, вы остановитесь на формальной стороне вещей. Формальное толкование – это не знание. Рассмотрение вещей только формально – это буквоедство. Но правильная жизнь не состоит в форме. Доброта человека состоит не в форме, а в поступках. Хорошо, когда человек проявляет разнообразие в своих поступках, не осуществлять их одним и тем же способом. Нужно совершать очень много разнообразных поступков.

Встреча любви

 

Сега, ако ви се дадат някои правила, вие ще се хванете за буквата на нещата. Буквата не е знание. Буквоядството е, когато вземеш нещо само като форма. А правилният живот не седи във формата. Добротата на човека не седи във формата, но в постъпките. Хубаво е човек да е разнообразен в своите постъпки, да не ги прави по един и същи начин. Трябва да имате безброй разнообразни постъпки.

Срещата на любовта

Link to comment
Share on other sites

19.05.17

Если кто-то влюбился в вас, то на самом деле он не влюбился в вас. Рассматривайте вопрос немного объективнее. Когда вы доходите до какой-нибудь чешмы, вы влюбляетесь не в чешму, хотя приходите к ней, а влюбляетесь в то, что вытекает из неё. Вы влюбляетесь в какого-то человека, но важно не то, что находится в [его] теле – вы любите то, что исходит от человека. Это что-то невидимое. Если то, что исходит от человека, исчезнет – вы его не любите. То, что текло от него, течь перестало. Следовательно, между вами не может быть та связь и тогда уже имеются обыкновенные отношения. Таким образом иной раз появляются большие противоречия.

Естественное состояние человеческой души


 

Ако някой се е влюбил във вас, той не се е влюбил във вас. Разгледайте малко обективно въпроса. Когато отидете при някоя чешма, вие не се влюбвате в чешмата, макар че отивате при чешмата, но се влюбвате в онова, което изтича от нея. Вие се влюбвате в някой човек, но не е важно това, което е вътре в тялото, но вие обичате това, което излиза от човека. То е нещо невидимо. Изчезне ли това, което излиза от него, вие не го обичате. Онова, което е текло от него, престава да тече. Между вас следователно не може да има онази връзка и тогава вече имате обикновените отношения. По този начин по някой път се появяват големи противоречия.

Естественото положение на човешката душа

Link to comment
Share on other sites

20.05.17

Вам нужно жить в хорошей среде. Между вами постоянно необходимо осуществляться обмену. Очень опасно, когда образуется общество из 10 – 12 человек. Сначала очень хорошо, но, по истечении длительного периода, эти люди истощаются. ...Поэтому говорю: расширяйте круг. Имейте большой круг. Имейте общение с людьми разного характера, а не «однообразными». Например, приходишь к набожному человеку, желающему только хвастаться. Он – однообразный. Иди приходишь к кому-то, кто хочет только думать. И он однообразен. Он мыслит от причины к следствиям. Общайтесь с разными людьми. Не для того, чтобы быть проводником разных благ, созданных Богом, но для общения с художниками, с адвокатами, с учителями, с земледельцами, ткачами и другими людьми, работниками на всех местах общественной жизни. Это – истинный путь.

Естественное состояние человеческой души


 

Добра среда трябва да имате. Постоянно трябва да има една обмяна. Много опасно е, когато се образува едно общество десет-двайсет души. Най-първо е много хубаво, но като мине един дълъг период, те се изтощават. ...Та казвам, разширявайте кръга. Да имате широк кръг. Имайте общение с хора от разен характер, а не еднообразен. Например отиваш при един набожен човек, който иска само да се хвали. Той е еднообразен. Или отиваш при някой, който иска само да мисли. И той е еднообразен. Той мисли от причината към последствията. Общувайте с разни хора. Не да бъде човек проводник на разни блага, които Бог е създал, но ти да общуваш с художници, с адвокати, с учители, със земеделци, тъкачи и прочие, с работници от всички положения. Това е истинският път.

Естественото положение на човешката душа

Link to comment
Share on other sites

21.05.17

Мы говорим: «Бог нас любит!» За что нас будет любить Бог? За лень? Мы говорим: «Бог милостив». За что Он милостив? Может быть милостивым по отношению к способному человеку. Я могу встать на плохой путь и Он может быть милостив, отклонить меня от плохого пути, направить меня на хороший путь и направить меня на работу. Господь желает направить меня на работу! Вы хотите уйти к Нему! У Господа нет необходимости в том, чтобы вы приходили к Нему, Он имеет необходимость в работе для Него. Вы хотите уйти, чтобы Его видеть. Он не имеет нужды в этом. Вы можете Его видеть везде. Если вы хотите Его видеть – вы не имеете ясного представления о Боге. Вы желаете где-то увидеть Его, поглядеть на Него. Вы впадёте в заблуждение. Можешь ли ты работать для Господа, работать на ниве? Иной раз, когда ты работаешь на ниве, Он пройдёт мимо и спросит тебя: «Как идёт работа?» Так, пока ты работаешь, Господь пройдёт мимо тебя и изъявится тебе – до такой степени, до которой ты в состоянии Его понять.

Новое учение

 

Ние казваме: "Бог ни обича!" За какво ще ни обича Бог? За лентяйството ли? Казваме: "Бог е милостив." За какво ще е милостив? Може да бъде милостив за способния човек. Може да съм хванал лош път и Той може да е милостив, да ме отклони от лошия път, да ме тури в добрия път и да ме тури на работа. На работа иска да ме тури Господ! Вие искате да отидете при Него! Господ няма нужда да ходите при Него, Той има нужда да работите за Него. Вие искате да отидете, да Го видите. От това Той няма нужда. Вие можете да Го видите навсякъде. Щом искате да Го видите, вие нямате ясна представа за Бога. Искате някъде да Го зърнете, да Го погледнете. Ще се заблудите. Можеш ли да работиш за Господа, да работиш на нивата? Ти, като работиш на нивата, един ден, Той ще мине там и ще те попита: "Как отива работата?" Тъй, както работиш, Господ ще мине и ще ти се изяви – до степента, до която, ти си в състояние да разбереш.

Новото учение

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...