Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте, моля за съвет. Взимал съм ривотрил над 15 години - спрях го преди 3 години и имах адски симптоми на отдръпване. Наистина не знаех, че това е наркотик по силен от хероин. Изписваха ми го лекари...Трабва да отбележа, че когато човек е под влиянието на тази дрога, както и на други неблагоприятни фактори (близки неразбиращи проблема и подхождащи от позиция на сила и авторитет) е много трудно да се оцени ситуацията в която се намираш. Просто липсва трезвост! В един момент човек на който съм изключително благодарен ми обърна внимание, че съм пристрастен към субстанция за която не знам почти нищо. След кратка справка в чуждестранни сайтове научих страшната истина. Интересно е, че проблема се неглижира дори в лекарските съсловия по цял свят - къде поради не знание, къде поради други обективни причини.

Когато го спрях, направих го рязко (още една грешка), но просто душата ми крещеше - не искам да съм наркоман! За хората които сега преосмислят дали да взимат този препарат и другите от тази група, моя съвет е ако решат да ги спират то да стане по един много бавен начин.

Преди година спрях и други леки билки - валерян, алора - разбрах, че действат по подобие на бензодиазепини (на същите рецептори). Тоест по моя преценка, сега съм на около година свободен от бензодиазепини. Лекари при които съм ходил са ми казвали, че щом съм издържал 2 месеца без ривотрил нямало проблеми...Сега имам по леки симптоми но са силно неприятни - като стягане на мускули (непроизволно), задух и други. Моето обяснение е , че това е в резултат на годините злоупотреба с това хапче. Прочетох също , че същестува феномена на продължителни симптоми на отдъпване, за справка " http://www.benzobuddies.org/forum/index.php " . В допълнение ми казаха, че съм с "Окр".  Наистина имам тези натрапливости и не искам да се оплаквам (за това не ги описвам). До голяма степен ги контролирам, след като прочетох "Обсебен мозък" - и я прилагам.Благодарение на тази книга за пръв път на ясен и достъпен език разбрах какво е това странно състояние, което ме е измъчвало с години... Имаш опонент, който те саботира по изкючително хитър начин - "пета колона"...До голяма степен успявам да контролирам симптомите на "окр" с метода на четирите стъпки. Дали от тази книга съм получил цялата необходима информация за борба с "окр" ? Имам усещането, че се затруднявам в самонасочваната когнитивно поведенческа терапия заради физическите оплаквания които съм описал по горе.

Също и спортувам. Въпроса ми е какво още мога да направя? Тези физически оплаквания от дългите години взимане на ривотрил ли са? Искам да отида до края, за това ще съм благодарен на професионален съвет.

Редактирано от moridin
Линк към коментар
Share on other sites

На прав път си! Добави и ежедневна практика на медитация. Тя е нещо, което се практикува доживот. Кара мозъкът ти да работи цялостно, като натрапливото процесиране на информацията през изградените невронни пътечки постепенно силно се минимизира. С времето на практика достигаш до едно мъдро и ведро себепознание, което разкрива мозъчния ти (душевен) потенциал в огромна степен! За справка, виж mindfulness based cognitive behavioral therapy. 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за мнението. Като цяло проблема е по сложен за решаване, поради ефекта от дълготрайното прилагане на бензодиазепини...За съжаление има лекари които дават рецепти за тези и други класове "лекарства"  заради ефекта им да "покрият" проблема, макар и за известно време. Истинското решение е много по трудно и изисква воля, много воля...както и упорита работа.

Редактирано от moridin
Линк към коментар
Share on other sites

Кое е твоето истинско решение и каква е твоята упорита работа?

Линк към коментар
Share on other sites

Истинското решение е отказа от тези медикаменти, които описах по горе. После почва истинската работа и борба. Казвам, че е упорита работа, понеже обикновенно резултати не се виждат веднага. Иска се 24 часа будност, а това е трудничко...Много ми помогна метода от четири стъпки на д-р Шуорц. Неговата книга е качена в sliralata.net Също така е трудно заради физическата болка от абстиненцията. И така :-)

Линк към коментар
Share on other sites

Имам чувството, че чуваш единствено себе си...

Линк към коментар
Share on other sites

Описваш спирането на ривотрила и споменаваш натрапливостите си. Предлагам ти посока - медитацията. Отговор по въпроса?

Линк към коментар
Share on other sites

Сега разбрах. Наистина трябва да се префокусирам по успешно в новата посока - медитация. Правя медитация и има ефект. Искам да успявам обаче и в ежедневието, когато съм на работа да запазвам медитативно състояние...там имам поле за успехи. Благодаря за съвета и даването на нова отправна точка!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Тази сутрин се озовах в стресова ситуация. Причината е в ..... ще ми се да кажа определен човек. Вече знам, че е в мен - в смисъл аз давам значение на това или онова....

След преживения стрес усетих неприятни чувства и физически усещания. Реших да изгоря адреналина и вървях интензивно няколко км. В резултат сега преживявам приятни емоции и мисли. 

Нужен е баланс в ежедневието, да знаеш до колко роботизирано е то, как ситуации и хора натискат определени бутони в нас и задвижват енергията ни, когато тя не е осъзната - а кога ли ще е ???

Този пост е за споделяне на опитност и идеята му е, че винаги има друга възможност.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...