Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Стоматологични проблеми в детската възраст


Recommended Posts

Здравейте,

Синът ми е на 7 години. През май му падна млечния преден горен зъб. Още не се е подал нов зъб. :3d_121: Това нормално ли е - Вече 5 месеца. Ако не е проблем моля отговорете. Благодаря предварително.

Росица

Линк към коментар
Share on other sites

Млечният зъб сам ли е паднал или след като се е разклатил доста, е бил изваден?

Ако е второто, съвсем възможно е все още да не е поникнал нов. На едната ми дъщеря дори и млечните зъби са с много дълбоки и здрави корени, дълго време стоят разклатени и й пречат, отиваме да ги вадим на зъболекар, а после минава доста време, докато поникне другия.

Все пак за ваше успокоение може да му направите снимка (сигурно дори локална ще свърши работа, но по-добре се посъветвайте с ортодонт) на челюстта, за да се види има ли и къде се намират, в какво положение са и т.н. непоникналите същински зъби. Например моята дъщеря има един зъб в повече още от млечните и едва се бяха сместили в редичка. Когато започнаха да се сменят, истинските зъби са по-големи и широки и единият от резците се оказа извън редицата. Колебаехме се, дали да извадим излишния зъб, но не бяхме сигурни дали и при истинските зъби има един зародиш в повече. Направихме снимка, оказа се, че е така и спокойно извадихме излишния зъб. А сестра ми, например, има едно празно място при кътниците в устата си, защото (видяхме на снимката), че единият кътник "расте" или по-точно е разположен перпендикулярно на другите зъби.

Линк към коментар
Share on other sites

Не е проблем. Горните резци се "спускат" от доста високо ниво, което са имали като зародиш в горната челюст, и в тази възраст става значителна "реконструкция" на горната челюст, която се пневматизира и се "отварят" в нея максиларните синуси. Млечните зъби нямат стабилна "основа" и корени, и разклащането и падането им може да няма никаква връзка с това, че отдолу ги "бута" постоянния зъб. Може да измине много време, докато горните резци прорежат венеца и "поникнат". Забелязвам, като че ли при момчета, п роцесът на никненето на млечните зъби и смяната им с постоянни, като че ли протича и с повече "шум", и по-бавничко, за разлика от момичетата, но това е мое впечатление.

За лично спокойствие е най-добре да направите рентгенова снимка- ортопантомография (т.нар. "панорамна" снимка на зъбите и челюстите)- ОПТГ, на която ще се изобразят всички налични зъби в челюстите- млечни, постоянни поникнали, и зъбни зародиши в различен етап на развитие и "поникване". Снимката се прави в кабинети за стоматологични рентгенови снимки, без направление от лекар или стоматолог, а техниката на осъществяване на ортопантомографията е с нищожно ренгеново олъчване, което позволява направата на такива снимки и при доста по-малки деца.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...