Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паневритмията – принципи и основни движения


Иво
 Share

Recommended Posts

“Паневритмията е разумна обмяна със силите на живата природа.” – казва Мъдрецът

Запознати ли сте с основните принципи и движения в Паневритмията? Кои са?

Бихте ли споделили опит и размисли?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Здравейте, приятели,

Играл сам Паневритмията в България и Канада, но никога не съм бил готов досега да я приема изцяло и оценя истински. В простичките движения на паневритмията има космически смисъл нали затова се казва така - космически ритъм! Тя включва източните чи кунг практики, но ги надхвърля, защото освен работа с етерните енергии и дишането, песните и музиката я издигат до съвсем друго ниво. Песните които се пеят в Паневритмията с формули и човек съвсем естествено се свързва с висшият свят, придобива едно приповдигнато чисто радостно и чудно настроение. Освен това при играта по двойки - мъж и жена, става тънак обмен. Освен това цялата тази група която играе е един вид магически кръг - и ако всички са чисти хора (което се предполага) става една групова силна молитва, силна вибрация, която Небето чува (както казват Християните).

Значи, три предимства пред източните практики:

1) Включва техният подход и го надхвърля, защото носи нова вибрация подходяща за съвремието

2) Обмяната между мъжкото и женското начало

3) Груповата работа в кръг многократно усилва ефекта и

Ами, това общо взето са скромните ми лични опитности с паневритмията и мисля за в бъдеще да съм по-сериозен с нея - не защото трябва, но защото започвам все по-силно да я оценявам и духът ми я иска все повече!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Аз досега не съм играла паневритмия :unsure:

Въпроса ми е: мога ли сама да го правя вкъщи? Изтеглих си подробно описание на повечето упражнения. Имам намерение когато детенцето ми порасне малко да играем заедно. Знам, че всяка сутин братята и сестрите се срещат и игарят паневритмия някъде, но аз нямам възможност да ходя. Някой от вас прави ли го сам? А и малко съвети за начинанието хич няма да са ми излишни.

(бел. на модератора: мнението е преместено тук от стара тема, която вече е закрита)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

whatispaneur.gif

На книжният пазар се намира това заглавие, от което можете да започнете.

Един много полезен линк от официалният сайт на Общество Бяло Братство за запознаване с Паневритмията (съдържа и видео).

Друг сайт, посветен на Паневритмията.

А ето и още един сайт, подходящ за запознаване с Паневритмията.

Някои статии от този сайт по темата Паневритмия:

Философско-езотерични основи на Паневритмията

Въведение в Паневритмията

Паневритмия – кратко описание на упражненията

Паневритмията – разговори при Седемте Рилски Езера

Разговори за Паневритмията – част 1

Разговори за Паневритмията – част 2

Разговори за Паневритмията – част 3. Слънчеви лъчи и Пентаграм.

Писмо от чужбина вурху Паневритмията

Вижте също: Филми за Паневритмията

На всички ентусиасти желая успех :thumbsup2:

:smarty:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

"Паневритмитмията е в хармония с изгряващите сили в човека и в живота. Те са вложени в нея. Тя ги събужда и подтиква към дейност.

Кои са изгряващите сили? Те са следните:

1.Доброто. Това е непоклатима канара, здрава основа, върху която се гради какъвто и да е разумен живот. Съграденото върху доброто е ненарушимо. Това, което се руши, не е добро.Доброто свързва човека с неизчерпаемия източник на сили. Силата на доброто прави човека крепък, канара при всички мъчнотии и препятствия. Прави го силен да устои, да преодолее всичко и да победи.

2.Справедливост. Тя е хубавото разпределение на светлината, топлината, силата, на всички блага, с които Природата тъй щедро дарява. Те са дар за всички. Всяко същество, което идва на Земята, има право на живот, на слънце, на всички блага. Справедливостта е условие за правилен растеж и процъфтяване. Тя дава условията на растежа. Само там, дето има справедливост, може да има правилен растеж, естествен развой и възход.

3.Разумност. Това е целесъобразно употребление на светлината, топлината, силата и на всички други блага. Само там, дето цари разумността, има плодове. Само в царството на разумността зреят плодовете. С други думи, само там, където е тя, има трайни, благодатни резултати.

В разумността влиза великата Мъдрост, великото Знание, което разкрива силите, законите и методите за работа. Това е дълбокото разбиране на Природата, на самия човек и на неговия път. Разумността е израз на хармоничното съчетание на Любовта и Мъдростта.

4.Хармония. Когато всички струни на един музикален инструмент са нагласени хармонично, могат да се изсвирят красиви мелодии с него. Само тогава гениалният виртуоз може да прояви чрез него своята сила, своята мощ, своя замах. Също така и когато инструментите на един оркестър са нагласени хармонично, тогава диригентът може да вдигне палката и да изрази чрез него великата идея, която го озарява и вдъхновява.

Всички същества представляват велик космичен оркестър. И когато между тях има хармония, тогава великият Диригент ще изпълни чрез този оркестър музиката на разумния Живот, ще изяви своето величие, красотата на своята мисъл, на своята велика любов.

5.Братство. Иде култура на братството на всички народи. Те ще се считат като членове на едно голямо семейство. По- силните народи ще помагат на по- слабите.

Всички народи са органи на един космически ирганизъм и както всеки орган си има свое място, свое предназначение, своя мисия, тъй и всеки народ.

Тая идея изгрява в съзнанието на човечеството в днешната епоха.

6.Свобода. Свободата е премахване на всички прегради, ограничения и препятствия, които спъват Божественото естество на човека да се изяви в света с всичката си красота, блясък и размах."

Из "Паневритмия", стр.23-24, изд."Бяло Братство",2004

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Въпросът е, доколко паневритмията може да се научи от книги и сайтове или трябва да се играе заедно с човек, който има достатъчно опит? Аз досега съм правил само елементи от нея и - срам не срам - трябва да призная, че все още не съм посетил нито един Рилски събор. Възможно ли е някой да ме въведе в тази практика, така че да не се излагам, ако реша да посетя следващия?

Link to comment
Share on other sites

Здравей Добромир,

Със сигурност Паневритмията не може да бъде научена от книги и сайтове само. По-скоро те са за въвеждане, за информация за принципите и, както и за помощ по време на активното и изучаване. Най-добре е да я учиш от човек с опит или от преподавател по Паневритмия.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...
Guest Мона

А не може ли паневритмия да се танцува самостоятелно, без група, без мъже или жени; просто така - решаваш и си танцуваш?

Link to comment
Share on other sites

Guest irenastoyanova

Защо никой не ми отговаря?

Здравей, мила Мона!

ние си играем паневритмия "просто така", но тя е метод за работа в група, затова няма нищо нередно да си я играеш сама, но повярвай ми тя има мощно и магично действие само в група. Може би, е дошло времето да разшири всеки от нас представите си за собственото си величие като разбере, че той е свързан с другите хора и без тях неговото величие вече не струва. Защото само, ако сме свързани с нишките на любовта ще ни се откирие истински великия живот за всеки от нас и за всички нас заедно. С това исках само да кажа, че е прекрасно, че паневритмията е групов, а не индивидуален метод за самоусъвършенстване.

Link to comment
Share on other sites

Guest Еси

Паневритмията е нещо уникално, само отстрани изглжда че танцуваш, когато се овладее за да бъде танц.

В Паневритмията е отразена философията на Учителя, всяко движение има смисъл, защо се играе така.

Това е невороятна симбиоза от движение, музика и текст на песните.

Играейки влизаш във връзка с природата, взаимодейставаш си с другите които играят.

Приучаваш се да си част от цялото.

Като последно да кажа, че така наречени "упражнения", защото не са упражнения, се играят по двойки.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...
Guest НиколаДамянов

Принципно всички спорове се въртят около различията във физическото позициониране на тялото./най вече постановка на ръцете и краката в отделни упражнения/ .

Не бих искал да коментирам тези неща,а по скоро да предизвикам други теми на размисъл...До сега още не съм срещнал някакво по задълбочено мнение относно духовната страна в играенето на Паневритмията.Това е и ключът,който може да разреши доста от спорните въпроси и да се спре с отрицателната енергия и негативизма,който залива почти всяка една дискусия около Паневритмеята.

Какво имам предвид? - От многобройните ми наблюдения до сега,всички които се включват в кръга са мотивирани от личностни изгоди - едни търсят емоционално или енергийно зареждане,други разтоварват своето напрежение и релаксират,трети - медитират,укрепват телесно или се лекуват и т.н.Разговарял съм с много хора,но до сега никой не е изявил желание да даде нещо.Та нали Паневритмията трябва да се играе първо и основно с Любов?А Любовта не предполага ли преди всичко алтруизъм...т.е. даване,отдаване?

Значи можем да направим следният извод - В основата си,стремежите на играещите Паневритмия са личностни и егоистични,и това е една от причините за трудно постигане на желаната хармония,необходима за циркулиране на Божествените енергии.

Е лесно е да се критикарства и за да не бъде това така трябва да се дават и конструктивни предложения и идеи.Ето и малко неща в тази насока...

Всички който реши да се включи в Кръга трябва да заложи в себе си мисълта как най-пълно може да отдаде своята енергия и Любов към своя партньор в частност,и съответно към всички присъстващи.Така изграденото сливане и хармония в двойката ще си прелее в една обща хармония между всички двойки и ще се изгради една обща "Душа" на Паневритмичният кръг...Душа, която ще е проникната от поривите,желанията,благоразположението на всички участници,които съзнателно искат да даряват Любов на ближните си. Убеден съм,че Небесните Пътища тогава ще са отворени за всички...Това е и единственият начин да се излее от Небесата истинска Духовна енергии и Светлина върху участници !

Поздрави на Всички!

Edited by НиколаДамянов
Link to comment
Share on other sites

Всички който реши да се включи в Кръга трябва да заложи в себе си мисълта как най-пълно може да отдаде своята енергия и Любов към своя партньор в частност,и съответно към всички присъстващи.Така изграденото сливане и хармония в двойката ще си прелее в една обща хармония между всички двойки и ще се изгради една обща "Душа" на Паневритмичният кръг...Душа, която ще е проникната от поривите,желанията,благоразположението на всички участници,които съзнателно искат да даряват Любов на ближните си. Убеден съм,че Небесните Пътища тогава ще са отворени за всички...Това е и единственият начин да се излее от Небесата истинска Духовна енергии и Светлина върху участници !

:thumbsup:

Не знам за кого говори господин Дамянов, но в моята група - над 20 човека всички играят така, както съм цитирала - и винаги са играли така.

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Паневритмията , която ни прави съзнателни участници и творци на еволюцията, изхожда от няколко научни принципа.

Основни принципи в Паневритмията

1.Принцип на разумността (ментализма)]

2.Принцип на вибрацията,

3.Принцип на ритъма,

4.Принцип на полярността,

5.Принцип на съответствието,

6.Принцип на причина – последствие,

7.Принцип на единството.

В процеса на работа добавихме:

8.Принцип на резонанса, и

9.принципа на синхрона.

Автори: Тильо Тилев и Татяна Ванчева

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

паневритмията като йога-упражненията ли е?съществува ли някаква съществена разлика.?на мен паневритмията ми изглежда като окултен ритуал

тези принципи,които изредихте ли са част от принципите и законите в природата?как ги разбирате?така написани на мен нищо не ми говорят.когато отдавате и приемате любов,какво всъщност правите?как точно става това?какво значение има положениетона тялото.?то не трябва ли да е като отражение на тези принципи/или на това невидимото което вършите/осъэнавате ли невидимия свят.Когато един дава любов другия,другия как я приема.?осъзнавате ли го или просто вярвате ,че това се случва?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Здравей, petia.s.i и всички вие,приятели на Паневритмията!

Аз от скоро играя Паневритмия и отворих темата тук, за да задам също своя въпрос, но се замислих върху зададените от теб и ще се опитам да им дам моя отговор.

Дали паневритмията е като йога-упражненията - мисля,че на този въпрос най-точен отговор от това,което съм чела, дава Георги Стойчев. Ето какво казва той за йога-упражненията:

Те се изпълняват индивидуално и са почти статични.

...

Статичното положение на тялото дава възожност за по-дълбока концентрация и медитация, но едновременно с това то е предпоставка за кристализация на човешкия дух в себе си и за себе си. Паневритмията е динамична медитация. Така, както последователите на Йога знаят смисъла на всяка поза, и всеки участник в Паневритмията е необходимо да знае с какви сили и енергии са свързани различните й движения. Само тогава колективната медитация, каквато всъщност представлява нашето участие в упражненията на Големия цикъл, може да събуди латентните ни духовни способности. Колективната динамична медитация е съвместно преживяване. Участниците обединяват своите духовнни сили ,за да може всеки да проникне в царството на Живата природа, в царството на Духа.

Паневритмията - Мъдрост, Философия, Откровение

В същата книга има доста писано по въпроса за основните принципи на Паневритмията, но в поста на Донка над цитата с принципите, има линк, който също отвежда към тяхното разясняване.

Във връзка с принципа на синхрона (

Структурната устойчивост и енергийна стабилност на човека като система е в зависимост от синхронната активност на неговите клетки и органи. Във всяко колективно начинание този принцип е основния. Синхронизирайки нашите взаимни движения с текста на песента и с ритъма на музиката ние усъвършенстваме усета си за съгласуваност и разбирателство. Ставаме по-устойчиви и резистентни срещу случайните десинхронизиращи фактори като радиационни пикове, конфликти, стресови моменти и ставаме по-единомислещи. Усещането за синхронизъм в играта ни повдига духовно и физически. Така синхронизирани като личности имаме шанса за достъп до световното поле на съзнание и се обогатяваме с нови идеи и решения на проблемите.
Източник) имам следния въпрос - случва се,че няколко пъти играя с един по-възрастен брат, който има малко по-различни виждания за Паневритмията в някои отношения и това има своя изява и на физическо ниво. Стига се до там, че ако искам да съм в синхрон с него, губя синхрона с останалите и обратно. Замислих се кое е по-важно в такъв случай!? :hmmmmm: Бих искала да чуя вашите мнения? :rolleyes:
Link to comment
Share on other sites

 • 5 years later...

Играя паневритмия в голям кръг от скоро. При играта усещам различни вибрации и енергии.

И все пак, може ли някой да разкаже, упражнение по упражение:  

- С каква цел е създадено съответното упражнение? 

- Какво носи като като енергийна същност?

- С кои висши сили ни свързва когато го играем? 

- На какво трябва да се наблегне, ако има особености при връзката ни със висшите сили или движенията?

- Има ли особенности при взаимодействието с пратньора?  

- Каква връзка има с планетите, съзвездията и Кармичния кръг (най общо с Астрологията?

- Нещо друго което не се сещам, но е важно за съответното упражнение.

Опитвах се сам да си отговоря на тези въпроси, но от книгите които имам някак информацията е по-мъничко, от тук от там и е непълна. 

 

Edited by magal
Link to comment
Share on other sites

Чудесно предложение! На времето имахме подобна идея и дори малко започнахме  тук. Явно е време този проект да се развие. Може би се успокоих, когато направиха сайта за Паневритмията тук. А и в други сайтове също се събраха материали. И сега осъзнавам, че май не е трябвало да спираме. 

Ще съм ти много благодарна, ако съдействаш колкото и каквото можеш, да започнем тук с дружна работа да събираме тези материали. 

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

Може би да се направи отделна тема и да се разглеждат упражение по упражнение в нея....като всеки пише това което знае....като начало този въпросник върши работа....но всеки може да допълва...и така.

Например има спорове как да са ръцете с длан напред или със закована китка....дали ръцете да се вдигат високо над главата или да е като поздрав и тн...но никой не обяснява кое движение с кой свят кореспондира, за какви енергии става дума и тн. Аз опитах да играя със заковани китки....и дигане високо на ръцете и усетих как света ми стана веднага по "груб" по силов. След това отново заиграх с длан напред и усетих как нещата постепенно започнаха да стават отново по "меки" по свежи и светли. Какво се случва в същност? 

 

Edited by magal
Link to comment
Share on other sites

Здравейте приятели,

Здравей magal,

Аз играя паневритмия от 6 години редовно ,през целия сезон,в група.Това,което  установявам е сладостта на откривателството.

Има една  простичка истина,че паневритмия за всеки е нещо много специално ..Хората,които работят паралелно със Словото на Учителя и музиката ,имат едни преживявания,онези които влизат за пръв път в кръга -други. Едно е сигурно според мене ,на база на малкия ми и скромен опит ,че  паневритмия е много полезна за всеки човек ,без ограничение на възраст или друго..Дори за хората ,които я възприемат само като комплекс от физически упражнения сред природата на ранина.Ако се върнем към момента на даването,свалянето на паневритмия от Учителя,описан в братски спомени,следва да обърнем внимание на  факта,че паневритмия е дадена в началото именно като система от упражнения, с указание да се въведе в училищата .Преди войната дори е имало проведен  курс за преподаватели ,които съвсем не са били само от средите на  последователите на Учението.

Като се замисля ,всеки човек работи индивидуално за собственото си усъвършенствуване ,а практикуваме наученото в Живота .вкл и в групите по интереси.Кръгът на паневритмия е една такава група.

Донка е дала много хубави препратки в коментара си.Към тях бих добавила само една статия на Мария Митовска "Духовната същност на паневритмия",която е публикувана в сп.Житно зърно бр,23 2010 година.

Edited by Розалина
Link to comment
Share on other sites

Благодаря Ви, Розалина и Донка, зачетох се в списанието....и ....открих толкова прекрасни статии. Явно има много, много да чета, да свалям от Горе, да играя Паневритмия всеки ден и да се уча, дори за да мога да задам правилните въпроси. Интересното е, че това ме прави невероятно щастлив...като дете откриващо един прекрасен и вълшебен свят....

 

Edited by magal
Link to comment
Share on other sites

Здравей Добромир,

 

Със сигурност Паневритмията не може да бъде научена от книги и сайтове само. По-скоро те са за въвеждане, за информация за принципите и, както и за помощ по време на активното и изучаване. Най-добре е да я учиш от човек с опит или от преподавател по Паневритмия.

 

Поздрави,

Иво

Иво в същност дава отговор на моят пост от 20.05.

Моята идея беше с учителите по Паневритмия и други братя и сестри, които познават в детайли същността на Паневритмията тук да разгледаме упражненията едно по едно.

Тази зима ходих на курс и преподавателката след като ни покажеше дадено упражнение ни четеше от един лист написан на ръка за неговата енергийна същност и връзката му с другите светове. Но тези листа така и не дойдоха до нас. Тогава на курса кое по напред движението ли, смисъла ли, новите усещания и сили край нас...

Явно нещата се учат постепенно, предавани от учител на ученик, когато ученика е готов. :-)).

А за работата със словото на Учителя, за пътя който съм избрал, това е нещо естесвено, и не само, то ми носи радост и светлина, и осъзнаване. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...