Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Астролог.Качества на добрия астролог?


Recommended Posts

Според вас кои са качествата, които трябва да притежава добрия астролог?

Как да разберем дали даден астролог е добър или не?

Link to comment
Share on other sites

Темата е много важна, предвид нарастналия интерес към форума. :)

Много ми се иска да чуя и мнението на астролог за това.

Според мен е важно за един астролог да има баланс. Например случва се астрологът да е или прекалено суров в изказванията си - посочвайки трудните, проблемни места, или понякога е привърженик на "захаросания" стил на представяне на нещата в моменти, когато става дума за сериозни проблеми. Много е важно нещата да са балансирани и равномерни, в противен случай се губи истината.

Един любопитен момент в практиката на астролога, е т.нар. изкуство да не дадеш съвет. Да се избегне отговор, когато въпросът е зададен ей така, от любопитство, интерес и отговорът се очаква да е комерсиален. Но границата е тънка, неуловима почти...Имате ли наблюдения - кога не трябва да отговаря астрологът?

Добър и лош астролог няма. Има такъв, който може да помогне и такъв, който не може. И тук не става дума само за наличие на знания, а за тяхното използване също.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Искате ли да разберете какво означава да си астролог професионалист, и какво представлява астрологът – шарлатанин, според колегите руснаци?

Със сигурност, ДА!

Е, добре, представям ви 12-те правила, с които се съобразяват повечето от руските колеги астролози, и които освен това, чрез тези правила искат да предпазят клиентите от шарлатани или, да го научат как да различава псевдо-астролога от истинския астролог. Правилата са много строги и взискателни, бих казала, прекалено строги, много от Вас сигурно няма да са съгласни с тях, както и много колеги руснаци не бяха съгласни и поведоха разгорещена дискусия в техния астрологичен форум, но моето лично мнение е, че те няма да навредят на никого. Това е просто една полезна информация, а дали ще се съобразявате с нея си е ваша лична работа.

А, защо да не си създадем и ние свои правила?! Какво ще кажете?

12 –ТЕ ЗАПОВЕДИ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ АСТРОЛОГ

КАК ДА РАЗЛИЧИМ ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ АСТРОЛОГ ОТ ШАРЛАТАНИНА?

Подготвили Алберт Тимашев и Сергей Евтушенко

Превод Ани Георгиева

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Дрона,

От хората участващи във форумите в Портала, бих ти препоръчал следните:

Кирил

Филип

Ради

Надежда

Диляна

Зара_

Костадин

...

За Кирил, знам че е професионален астролог и може да си уговориш време и място за консултация. За другите, най-добре се свържи с тях в случай, че имаш конкретен въпрос. Може и те да дават професионални консултации, но не съм сигурен.

Може би има и още, но това са хората, за които аз знам, че са добри. В някои случаи мога и аз да бъда полезен

Ако пък имаш въпрос, който мислиш, че можеш да публикуваш в астро форума, има специална тема за въпроси от начинаещи.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

:yinyang: Здравей Зара, здравейте приятели,

Сутринта се събудих с чувството за недовършена работа. Бях вложила далеч по- дълбок смисъл в това , което писах във Форума, но дори и ти Зара , след като не си го проумяла, наистина се убеждавам, че е още много рано за по- мащабно изучаване на астрология.

Мислих си какво ли ще е това нещо и стигнах до извода, че ще трябва да изкажа мнението си относно вида на астрологията, която се изучава и прилага в момента- дали е повече Меркуриева или Уранова, за етиката на настоящия астролог.

Реших да си запиша това, но нямах лист под ръка и отворих копие на книгата на Учителя Беинса Дуно “Пътят на ученика” и първото нещо , което ми се наби в очи , беше: “Някой човек казва: аз говоря така , аз мисля така. Не, никой човек в света не може да говори; никой човек не може да мисли. В света само Бог се проявява, а всички хора са носители на Великата Божия Мъдрост. Тя се излива чрез тях”.

Изводът , до който ме доведоха тези мисли на Учителя беше, че каквото и да измисля, няма да бъде по- добро от това, което е писал вече настоящият ми учител по астрология , господин Левин. Затова реших да ви предложа неговите “Заповеди за астролога и Правила на астрологичната етика”.Вярвам ,че ще ми прости , тъй като го правя без негово съгласие, но и че ще ме разбере, че го правя единствено в името на Доброто и Любовта. Такива правила БАА все още не е обсъждала.

ЗА АСТРОЛОГИЯТА

Астрологията – една от окултните дисциплини, тя води човека в света на окултните науки. Астрологията не прилича на това, което сте изучавали до сега. В естествените, хуманитарните науки се отделя голямо внимание на инструментите, методите на изследване и много малко внимание се обръща на главният инструмент- на това , което е в центъра на изследването.Във физиката това няма голямо значение. В науките, които изучават човека, не е така просто. Взаимодействайки си с човека, ние му влияем, а и самият способ на взаимодействие става важен. Затова психолозите преминават през курс на психотерапия, за да почувстват това, което чувства пациента.

В окултизма човекът – това е най- главния измерителен прибор. Нашата интуиция и органите на чувствата възприемат всичко, каквото става в света и на екрана на съзнанието се появява образ. Точността на възприемане зависи от това, доколко добре е регулиран приборът-екранът, или иначе казано доколко съзнанието у човека е чисто и ясно. Затова, най- основното нещо , с което трябва да се занимава окултиста – това е със самия себе си. Не е достатъчно в астрологията да се запознаем само със Зодиака, планетите, домовете, аспектите и т.н. Необходимо е да приведем в ред собствените си емоции, мисли , съзнание. Това е работа, която се върши едновременно с изучаването на астрология.Ключов момент в окултизма се явява етиката. От етичното равнище на човека ще зависи и неговата способност за разбиране. Ако нашето етично равнище е ниско, ние не можем да разберем тънкостите на астрологията. Древно окултно правило гласи: “Човек е способен да разбере само това, което не надвишава неговото ниво на съзнание.” Суфии говорят: “Благодатта се дава на всекиму по равно, но всеки я възприема съобразно мярката на своите способности”. Ако нивото на съзнание на човека , чиято карта интерпретира астролога, е по- високо от неговото, той не може да го разбере правилно, да обясни събитията в неговия живот. Когато в човека се повиши нивото на съзнание, се изменя и интерпретацията на неговата карта.

Съществуват различни начини за интерпретация на картата в зависимост от петте фундаментални нива на съзнание. Нивото на старозаветния човек – съвсем не е същото както четвъртото ниво / на ученика/ или петото ниво / на учителя/. В живота на старозаветния човек всички събития протичат на физически план, а в живота на ученика – на психически. Затова , ако ние прогнозираме за ученика физическа травма, тя може и да не се случи, вместо нея той ще преживее психически преживявания, събития във вътрешния живот, но енергетически еквивалентни. И така, етиката на астролога – това е фундамента на неговите познания. На какво се основава тази етика?

ЗАПОВЕДИ ЗА АСТРОЛОГА

Преди около 3400 год.били формулирани десетте заповеди, известни ни като заповеди на Моисей. Длъжни сме да ги обмислим и разберем, как те работят в астрологията.

Изход,глава 20 от Втората книга на Моисей

1.”Аз съм Господ,Бог твой, който те изведе от Египетската земя, от дома на робството. Да нямаш други богове, освен Мене”.

Човекът, който започва да се занимава с окултизма, с духовна практика- това е човек, който излиза от Египетската земя. Може да се отнасяме както ни е удобно към нашия начин на съществуване, но много е важно да разберем, че човекът, който се ражда на Земята, не притежава тези способности, които са необходими, за да познава света такъв, какъвто е в действителност, за да разбере реалността.

Човешките мисли, с които сме се родили- това е зачатъкът на бъдещите мисли. Вече около 8 000 години продължава преходният период, в продължение на който се променя нивото на съзнание на човечеството. Сега започва еволюция на съзнанието – изменения в човешкия организъм, в неговата психика – това е психичната еволюция.

Ние излизаме от Египетската земя, от нашето животинско състояние: в начолото човекът – биологично същество, в края на неговия път – в състояние на богочовек. Исходната точка – това е човекът, подчиняващ се на законите на света, в който той е потопен, а другата точка- Свободният Човек, който сам твори законите на света. Състоянието на пълна подчиненост на света, в което ние се намираме- това е Египет, пребивавщият в робство човек у фараона. Нас ни чака Обетованата земя, но за да я достигнем, ни очаква дълго пътешествие.

Всички духовни практики – това са средства за развитие на човека, ускорение на неговата съзнателна еволюция, с помощта на които той ще излезе от пустинята на другия бряг на Йордан, в Обетованата Земя.

Астрологията и другите окултни дисциплини преобразуват не само мислите на човека, но и емоциите , и волята, при което развива особена воля, с която сам твори света около себе си. Не много от нас ще достигнат такова високо ниво на съзнание в този живот, но всеки наш живот – това е малък етап в нашата еволюция, една крачка към целта. Човек не може да се движи към две цели едновременно. За да достигне ниво на мислене, способно да открие реалността такава, каквато е, да достигне до Истината, трябва преди всичко да обикне тази Истина . Истината за един - единствен Бог.

Астрологията може да се разбере само в случай ако се изучава заради нея самата. Ако искаме да извлечем от нея конкретна полза, да я употребяваме с конкретна цел, тогава не се молим на Единствения Истинския Бог. По този начин можем да постигнем каквото поискаме – социално положение, богатство, но ние няма да можем да достигнем до Истината, никога няма да станем истински астролози.

Само любовта на човека към Истината може да го преведе покрай всички искушения. Какви са те? Когато дойде разбирането, когато се открият астрологичните тънкости, ще възникне дилемата между своите разбирания и Истината. Ако човек иска да утвърди себе си /със силен Юпитер/, той няма търпение да създаде някаква нова система – своя.

Любовта към Истината може да застави човека да се отнесе критично към собствените си идеи и така той ще успее да направи следващата крачка. Готовността да се откаже от самолюбието, от всякакъв авторитет в името на истинското познание на нещата, може да заведе човека към безкрайността, към космическото , урановото съзнание.

2.”Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята и що е във водата, под земята. Не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят, и Който показва милост до хилядно коляно на ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди”.

Тази втора заповед : “Не си прави кумир”. За разлика от първата заповед, където се казва:”Да нямаш други богове , освен Мене”, кумир – това е всичко, което е сътворено от човека, от неговите ръце. Богът – това са външните, природните сили.

Езичниците са се кланяли на Слънцето, на дърветата и т.н., но голямата опастност е- поклона пред делата на своите ръце. Кумир може да стане всяка създадена система,всяка концепция, всяко божество, което сме създали- историческо лице, деятел,общество и т.н.- всичко това е дело на ръцете човешки.

Всяка религиозна система, всяко обществено устройство, всяка научна концепция е създадена от човека. Човек привежда Истината в ред , удобен на разбиранията си , откъдето възниква ограничена система, концепция, представа. Всичко това е временно. Който иска да познае Истината, трябва да помни, че всичко това са кумири, Днес са живи, утре вече ще са мъртви. Да им се кланяме е много по- опасно, отколкото на природните сили.

В човека е заложен стремеж към самоуважение, утвърждаване на себе си , стремеж към заможност, охолство, изобилие. Когато иска да постигне това с помощта на висшите знания, това е грешно, но в краен случай – естествено. Когато обаче човек започва да ненавижда другите хора в името на идеи, концепции – това е най – голямата грешка. Идолопоклонството се счита за много по- голям грях, отколкото простото езичество.

3.”Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно.

Третата заповед се отнася най- първо към окултните ученици, учещи се в тайните езотерични школи. На тях им е забранено да разказват за своите школи, да изнасят наяве тайната на своето обучение. Но в тази заповед се съдържа и втори, по- голям смисъл: когато човек произнася напразно името , което се явява за него най- свещено, той напусто изразходва силите на своето сърце. Ако той хвали своята религия, която обича, на която се покланя, той я излага на всеобщо обозрение, на продажба.

Всяка пуста дума – това е изгубена енергия. Ако разтръбявате своите идеи и искате да ги наложите на другите, то накрая няма да ви остане енергия да ги доведете докрай. Затова даосите говорят: “работи и мълчи”. “Люби, учи се, мълчи, прощавай и пътя свой продължавай”.

Умението да се мълчи е необходимо за съхранение на вътрешното равновесие и вътрешния психичен заряд, за да се достигне определено ниво на разбиране. Това е един от законите, който се отнася към духовния свят на ученика, особено изучаващия астрология. Или когато човек се посвети на астрологията, той не само изучава науката, но и започва да усеща диханието на Космоса.

4.”Помни съботния ден, за да го светиш;шест дена работи и върши /в тях/ всичките си работи.А седмият ден - събота – е на Господа, твоя Бог; недей върши в него никакви работини ти, ни син ти, ни дъщеря ти, ни робът ти, ни робинятат ти, ни твоят добитък, нито пришелецът ти, който се намира в жилището ти. Защото в шест дена създаде Господ небето и земята, морето и всичко, що е в тях, а в седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети”.

В юдаизма съботния ден е особен. Нарушението на този закон се е смятало за смъртен грях. Затова Иисус казал на човек, копаещ земята в събота:”Ако ти знаеш какво правиш, ще бъдеш благословен.Ако не знаеш, ще бъдеш прокълнат, както нарушаващият закона”. Ние разбираме, че за юдеите била дадена съботата като ден за почивка, когато не трябва да се върши никаква работа. Ние сме загрижени за света, в който живеем, нашите чувства са зависими от него, нашите мисли и занимания- също.

За да съхраним своето психично и духовно равновесие трябва да поддържаме в себе си способност към най- висшите възприятия, способност към еволюция, трябва част от своето време да отделяме за разбирането на висшите светове.

Нашият път се простира от света на материалното към света на духовното. Човекът е призван да стане мост между духовния и материалния светове. Египетското робство- ето това е материалния свят. За да може човек да стане такъв мост, той е длъжен част от своето време да посвещава на духовния свят, трябва за кратко време да се откъсва от своите материални дела.

На учениците на окултните школи се дава друго правило. За да изработят воля, яснота на ума и способност към възприемане на духовни знания, цялостно откъсване от веществения свят, трябва обезателно част от времето си да посвети на медитация, уединение, съсредоточаване. И в това време нищо не трябва да ни отвлича.

За това е нужно да се избере време /от 5 минути до 1 час/ и ежедневно това време да се посвещава на медитация или молитви. В тези минути той е длъжен да се откъсне от ежедневието, което се стреми да го увлече във своя водовъртеж. Необходимо е да притежава достатъчно воля, за да се откъсне от всичко, тогава ще съумее да съхрани в себе си равновесието, възможността за по- нататъшно развитие, умение да не се губи в този свят.Тези упражнения създават у човека волеви стремеж, който оформящ се дава мощна опора на човека

5.”Почитай баща си и майка си /за да ти бъде добре/, за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава”.

Тази интерпретация лесно се разбира в астрологичната интерпретация. В астрологията майката се символизира от Луната, а бащата – от Сатурн или Слънцето. Умението да уравновесим тези две начала в собствения си живот е много важно.

6.”Не убивай”.

7.”Не прелюбодействай”.

8.”Не кради”.

9.”Не лъжесвидетелствай против ближния си”.

10.”Не пожелавай дома на ближния си;не пожелавай жената на ближния си, /нито нивата му/, нито роба му, ни робинята му, нито вола му, ни осела му- нищо, което е на ближния ти”.

Всички тези заповеди могат да се отнесат към всички, които се занимават с астрологична практика. Те могат да бъдат разширени до смисъла: “не навреждай”, защото нашата астрологична практика не трябва да се явява като средство за причиняване на болка на ближния ни. Несъблюдаването на този принцип е опасно както за този, на когото е наталната карта, така и на този, който тълкува картата.

Съществува закон за Всемирното равновесие, който понякога се нарича Закон за причината и следствието, Закон на Кармата. Според този закон всяка постъпка, всяко действие има последици, равни по сила на извършеното действие.

Човек, който използва астрологията за свои лични цели, нарушава една от заповедите, без сам да разбере, престава да разбира това, което е разбирал по-рано. При него постепенно се понижава нивото на възприятие, неговите прогнози, интерпретации стават неточни и даже грешни. Такъв човек не може да разбере изменението в себе си, но със своите постъпки той отдалечава себе си от правилното разбиране, тъй като всяко действие има последствие, не само външно , но и вътрешно.

Първото вътрешно последствие е, че загубваме способността си да разбираме. Този , който нарушава истината, престава да я различава от лъжата. Постъпката на човека, това е като камъка, хвърлен във водата, вълната поражда в себе си други по- малки вълни. Първата постъпка – това е като първата следа. Когато човек отново се оказва пред избор, първият опит го подтиква да избере същата следа, т.е. да направи същият избор. Така постепенно се формира коловоз, от който вече не може да се излезе. На него му се струва, че има едно единствено действие в подобни ситуации, не вижда алтернатива, не вижда възможност да се обърне. Обвинява всички около себе си за това, че не успява в това, което иска.В края на краищата погрешното разбиране на реалността разрушава света около него и в самия него.

И само с цената на големи страдания той може да разбере, че неговото възприятие на света е погрешно. Това е най- страшното последствие за лъжлива постъпка, най- тежката карма, по- тежка от външната карма.

Правейки грешка, ние ставаме длъжници на Сатурн. Той е нашият екзаминатор,наблюдател, надзирател. Сатурн – пазител на космическото равновесие. Нарушавайки космическото равновесие, ние ставаме негови заложници. Плащането на дълга се изразява във вида на страданията, на всичките последствия, защото плащайки своя дълг, се освобождаваме от него. Страшни са вътрешните последствия, тъй като всяко изопачаване на възприятията ни заставя да извършим греха отново и отново, а това е много по- опасно. Така ние се оказваме в ситуация, когато губим връзка с Източника, от който черпим знания. Съхранява се формата, но тава вече не е знание, а куха обвивка.

За да избегнем това, ние сме длъжни да сме внимателни. Астрологът не трябва да причинява вреда на хората. Какво трябва да помним?

ПРАВИЛА НА АСТРОЛОГИЧНАТА ЕТИКА

1.Ако сме емоционално заинтересовани от човека, чийто карта интерпретираме, по – добре е да го изпратим при друг астролог. “Не лекува лекарят своите близки”. Ако изпитваме отрицателно отношение към човека, с който работим, не трябва да разглеждаме неговата карта, тъй като отрицателното ни отношение ще повлияе на нашата интерпретация.

Към астрологическата карта астрологът трябва да пристъпи съвършено чист, без емоции. На първо място той трябва да избягва личното отношение към този, с когото работи. Възможно е да има положително отношение към човека, но резултатът от интерпретацията не трябва да бъде повлиян от него. Ако ни се иска резултатът да е положителен, то непременно ще направим грешка. Ако изпитваме вражда, неприязън към човека, не трябва да му съставяме карта въобще: прогнозата ще бъде нечиста и ние ще причиним вреда и на него и на себе си. Затова идеалното състояние е- без емоции.

2.По – добре е да избягваме работа с картите на близки или с хора , с които сме свързани емоционално, дотогава, докато не си изработим своя вътрешна устойчивост, която да ни позволи да бъдем безпристрастни към всичко.

Никога не лъжете, даже и в желанието си да помогнете на човека. Това може да стане препятствие в по- нататъшната интерпретация. Ако не искате да кажете истината, по – добре е да замълчите, без да отговаряте на въпроса, или кажете, че нямате право да отговаряте.

Ако виждате , че на човека или на неговите близки им предстои неприятно събитие, не казвайте, че всичко ще бъде добре, желаейки да съхраните временно тяхното душевно равновесие. Тази лъжа ще се върне към вас.По – добре е да заобиколите тази тема.

4.Постарайте се да избягвате теми, които в настоящия момент са особено значими за вас. Ако някоя страна от живота на астролога е много проблематична, то той не е в състояние да интепретира адекватно тази част от картата, която е свързана с неговия проблем.

Пример: Ако имаме проблеми на работното си място, в отношенията си с началниците, или с колегите си, то когато при нас дойде човек с подобен проблем, ние ще видим не неговия проблем, а нашия собствен. Ако имаме проблем в личния си живот, то тогава трябва да избягваме интерпретацията на тези теми в картата на друг човек. Ако такъв проблем ни пречи да мислим спокойно, ние ще сме склонни да прогнозираме изход, какъвто на нас ни се иска, ще ни бъде трудно да прогнозираме, тъй като невярната прогноза лежи в нас.В резултата ние ще вложим собствения си стереотип на възприятие и ще направим погрешна прогноза.

Нашата задача е да очистим съзнанието си от твърдия стериотип на възприемане на света. Само в такъв случай можем да видим света реално.

В астрологията нищо не е “лошо” или “добро”. Няма зли планети, зли аспекти или зли знаци. Във всичко , с което астрологията си има работа няма нищо лошо. Често така наречените лоши аспекти работят положително и обратно. Ако сме затвърдили в себе си нещо отрицателно,лошо, ние не можем адекватно да интерпретираме картата. Срещу нас никога не стои лош човек.

Ние можем да се отнасяме към постъпките на човека както ни е удобно, да ги считаме за престъпления, но когато работим като астролози трябва да забравим за тези етични оценки. За нас няма престъпление, няма добро или лошо. Има просто събитие. Луната в съвпад с Плутон или Сатурн в квадратура с Юпитер са причина за случилото се събитие. За нас няма престъпници, тъй както няма и герои.

Само при отказа от каквито и да било оценки на човешкия живот, ние ще сме в състояние да разберем какво става. Разбирането и оценката са две противоположности. Ние или разбираме, или оценяваме. Оценката ни е нужна за това, за да направим избор в живота, просто да живеем. Астролога в момента на работа с картата не трябва да прави оценка.

6.Никога не завиждайте на този човек, с който работите.

7.Не търсете в картата отрицателното.

8.Не се бойте от това, което има в картата.Страхът от бъдещето – това е професионална болка за астролога, особено начинаещия. Част от живота е преминал, и в бъдеще ви очаква такъв живот.Няма в света нищо такова, от което астрологът да се страхува, както не си струва да се боим от елементите на езика астрология – те просто трябва да се знаят.

Непрекъснато трябва да бъдем етични. Тъй както , докато астрологията развива работата на висшите центрове, които дотогава не са били задействани напълно, работи половинчато, така и правилното възприемане на света от етична гледна точка, формира емоционалната страна на съзнанието на човека.

С какво започва астрологията?

Човек е подобен на Космоса. Този постулат на космоподобие е основата на астрологията.В книгата Битие е написано:”И сътвори Бог човека по свой образ , по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори”. Тук се казва, че човекът е подобен на Бога.

В астрологията имаме работа с редуцирани принципи. Бог съединява в себе си битието и небитието. В човека има нещо, което не въплътено нито във времето, нито в пространството- нещо, лежащо на границата на света, на границата на физическото, психическото , душевното съществуване, светът на мислите, чевствата, преживяванията. Тона, което можем да разберем по неговото проявление, но не можем непосредствено да видим, чувстваме го в света, но го приемаме само с помощта на интуицията – това невъплътеното, извънвремевото, извънпространственото, извънсветовното начало в човека. То е извън космоса и следователно извън астрологията.

Божественото начало в човека астрологията не може да изучи. Астрологията изучава въплътената част на човека. Както божествената идея се въплъщава в космоса, така и Божественият дух в човека се въплъщава в неговия живот.

Цялата верижка на човешкото съществование от началото и до края има пълно въплъщаване на Духа, но нито един живот не може да бъде пълно въплъщение. Богоподобен е човек в целостта си. В астрологията ние имаме работа с въплътения човек и този човек е подобен на космоса- в него има всичко, което има и в космоса.Но както всеки елемент на космоса се намира в определено взаимодействие с останалите, така и съответстващата същност на човека се намира в такова взаимодействие с останалите негови части.

И така, подобието на човека с космоса – това е в основата на астрологията. Човека се нарича микрокосмос, тъй като е отражение на макрокосмоса. Това е много древен принцип, който в не много различна форма може да се намери в Изумрудените скрижали на Хермес Трисмегист- едно от древните окултни произведения.

В окултната традиция Хермес Трисмегист се смята за основоположник на древно – египедската култура /впоследствие бил обожествен/.Той стоял начело на египедската култура , тъй както Рама е стоял начело на индийската култура. До нас е достигнало цялото учение, което било наречено херметизъм. Това учение било тайно , скрито – оттук е повятието херметичност.

Хермес Трисмегист казва: “Това, което е горе е подобно на това, което е долу и това, което е долу е подобно на това, което е горе”. Малкото е подобно на голямото , човекът е подобен на космоса. Това, което не можем да научим непосредствено в човека, можем да го изучим в света, наблюдавайки строежа на Космоса, например, строежът на обществата и намиращата се аналогия у човека. И накрая може да се направят общи изводи, знаейки как е устроен човека.

Пример за това как работи главния принцип, на подобието, разглеждайки едно или друго сечение на Космоса, можем да съдим за работата на човешкия организъм.

Разсичайки Космоса, ще получим проекцията на човека на някоя плоскост, т.е. ще изберем една плоскост от човешкото съществуване и ще я разгледаме. Поставя се въпроса кое пространствено сечение е вярно и кое не, ако разбираме принципа на космоподобието. Въпроса е в това как и къде работи този принцип. Значи астрологията поставя въпроса не така, както го поставя обикновената наука.

Пак е много дълго, но вярвам, че ще има хора, на които ще им хареса и ще го прочетат. Публикувам материала, преди да прочета мнението ти от снощи, за да не се разколебая. Все още съм твърде чувствителна, както си забелязала.

Link to comment
Share on other sites

:yinyang: Ако всеки мери с различен аршин, как би просъществувала БАА, скъпа Зара...? Не мислиш ли , че е настъпило времето да помислим всички заедно за моралния кодекс на астролога - член на БАА, за да имаме реални последователи? Не мислиш ли , че като учредители на БАА трябва да бъдем за пример, независимо какви чувства изпитваме едни към други и да си помагаме , а не да се възползваме от Форума по този начин?

Дано това послужи за урок на всеки, който се възползва от знанията си по астрология, защото: "Сега вие можете да кажете :не ми трябва астрология, аз няма да се занимавам с нея. Ти можеш да не се занимаваш, но Небето се занимава с теб. Това е все едно някоя детска топка да каже на детето: аз нищо не искам да зная за теб. Следователно вие трябва да разбирате влиянието на планетите, защото , като ви вземат в своя кръг, вие ще бъдете за тях като една топка, и ще скачате, но после ще се научите, че трябва да разбирате астрологията. Астрологията се занимава с физиологичния процес на човешкото развитие. Всеки трябва да знае тези процеси. Това е едно основно знание в окултната наука. И всеки, който иска да има един нормален ум, едно нормална сърце, трябва да разбира влиянието на планетите"-Беинса Дуно.

Link to comment
Share on other sites

Здравей Таня,

Аз лично много се радвам, че пишеш тук и си ни дала толкова много, и полезна информация.

По принцип този астро форум не е обвързан с БАА, а самата БАА има собствен форум : http://www.bulastro.com/invboard/index.php

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Guest Зара_

Честно казано, идеята за "морален кодекс" винаги ми е звучала леко абсурдно поради простата причина, че моралът не може да се определя от някакви правила, написани на хартия и приети от група хора. Моралът всеки си го определя и може да търси опора от различни източници /дали ще е Библията, дали ще са беседите на Беинса Дуно, дали ще е нещо друго.../.

Безспорно фактът, че съществуват организации на астролози в България, говори за голям напредък, но аз лично мисля че за обществото като цяло е рано да приеме огромното значение и сила на астрологията, още по-малко е готово да й отреди подобаващо място в живота си. Тук някой може да ме прекъсне и да каже: Ами ето това е ролята на една астрологична асоциация-да работи именно за популяризиране на астрологията в обществото! И да, и не :) Преди всичко виждам ролята й като на организация, в която се поддържа "истинската" астрология, която способства за разпространението й сред желаещите и най-вече готовите да се запознаят с нея. Погледнем ли назад в историята, ще видим ,че нито астрологията, нито друга езотерична наука някога е била масово разпространена и с нея са се занимавали ограничен кръг хора. Сега е различно-Ерата на Водолея все пак,нали, което ще рече,че лавинообразно нараства броят на хората, търсещи познание за себе си и света чрез астрологията. Това е добре,но много голяма част от тях са склонни да злоупотребяват с наученото, може би и аз съм била от тях,не знам. Въпросът е,че когато нещо стане популярно, то се опошлява. За мен например именно изкривяване на истинската сила на астрологията са ежедневните хороскопи по вестници и телевизии,които създават един лъжлив образ на тази наука и като следствие на това предизвикват негативна реакция с нелепите прогнози.

А на теб, Таня, бих могла да ти кажа още някои неща,но няма да го направя на форума, защото съм сигурна, че ще приемеш негативно моите думи, а все пак много хора четат написаното тук. Ако искаш да ги чуеш, обади ми се чрез Лични съобщения, защото аз сама няма да се свържа с теб-не съм сигурна че си готова да говорим /не се обиждай,това не значи,че си назад в развитието си :) / .

Link to comment
Share on other sites

Бившият ми свекър каза по повод един шивашки курс, който бях записала: "Ако не помага, не вреди!"

Същата мисъл може да се приложи и по отношение на Моралния кодекс на астролога. Може поне да накара някой да се замисли, след което все едно ще вземе решение за себе си. Може да види нещо в него, което иначе би му убягнало. Подобен кодекс е дело на колективен труд, а се знае, че две глави мислят по-добре от една, К глави мислят по-добре от К-1 глави следователно по принципа на математическата индукция колкото повече глави мислят, толкова по-добре.

Популяризирането на знание има две страни. От една страна може да се използва по непочтени и дори вредни начини /това може да стане и ако не е чак толкова популярно/. От друга страна несъмнено публичността и гласността постепенно работят за това да бъдат защитени интересите на максимум хора. Гласността повдига постепенно по този начин /понякога след поредица от грешки/ общия морал. Популярността съдейства и за сплотеността между хората, подтиква ги да се организират и да действат за общите интереси, включително на хората, които са в по-слаба позиция. Сещам се за два примера. Първият е за ядрената енергия и приложението й за ядрено оръжие и за ядрени електроцентрали. Едното за зло, другото - за добро. Колкото повече хора знаят за това, толкова повече шансът е на страната на доброто.

Другият пример е гражданското общество. За да не се отклонявам повече от темата, ще се огранича само със споменаването му и се надявам, че всеки сам може да го разбере.

Моят глас е: ДА за Моралния кодекс в астрологията и изобщо по принцип.

Съгласна съм, че истинската наука не се прави масово, а е резултат от качествен упорит труд и талант, които не при всеки се получават. Обаче масовата достъпност на знанието подпомага изминаването на този път. Повече хора имат шанса да го направят и повече от тях да постигнат високи цели.

Иначе ние сме свободни да грешим и да сме будали, като се доверяваме на шарлатани с нисък морал и жажда за печалба и слава. Ако обаче приложим принципа на гласността като ги изобличим масово, това ще е добър ход. Хората без морал ще се чувстват по-утеснени. А какъв точно морал? Къде е Кодекса? Има нужда нещата да са определени, да имат конкретни параметри, за да се прилагат на практика.

Трудно ми е да пиша кратко, моля да ме извините! При внимателен прочит може да откриете и смисъл в това изобилие от букви, дори и такъв, какъвто аз не съм имала предвид.

:whistling::thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

:yinyang: Здравей Зара, здравейте приятели,

Мисля, че не е толкова важно дали ще се видим или ще си пишем. По- важно е да си говорим, като по този начин ще си помогнем да осъзнаем, че независимо на колко сме години, колко много знаем и колко сме духовни, все още има какво да научим един за друг и един от друг, че не сме съвършени /иначе нямаше да се срещнем/, да осъзнаем , че споделянето е един от пътищата за духовното ни усъвършенстване.Когато поставих темата:"Астрологията - като средство за възпитание на деца и възрастни" имах предвид, че основното преднадначение на астрологичните знания е да ни помагат да бъдем:"като тревата- да се изправяме, когато някой ни прегази; като кокиче- да намираме топлина и в снега; като звездите- близки и далечни, но винаги даряващи любов и топлина". Независимо от това кой го е написал, вярвам, че го е написал на базата на собствения си опит. Вярвам също, че сме в постоянна връзка освен с нашето и Колективното Подсъзнание , а също и с нашето и Колективното Свръхсъзнание, които се включват точно в решаващите за нас моменти.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Samarkand

С какъвто аршин мерите - с такъв ще ви се отмери. Правила няма, има вътрешно чувство за истина, ако него го няма, никъв кодекс за етика не върши работа.

Link to comment
Share on other sites

Така е, отчасти. Ама да не се повтарям... Кодексът е като огледало, в което може да се огледа човек. Кодексът е като щит, за да отвърне на евентуални нарушения. Официалното "анатемосване" на хората без морал, нарушили професионалната етика нищо ли е за тях? Професионалната етика би трябвало да е израз на по-висшата етика. Вярно, че реалността не е идеална. Да вземем за пример медиците и Хипократовата клетва /старичка е вече.../. Не че се спазва от всички, но представете си какво би било, ако я няма. Какво ли става в душите на онези лекари примерно /все още са малцина/, които са осъдени примерно за вземане на рушвет или за немарливост при изпълнение на служебните задължения? Ще посмеят ли отново да правят същото, ако все още имат права да практикуват? А какво става в душите на техни колеги, които са правили същото, докато проумеят, че не са напълно неуязвими и е възможно същото да сполети и тях?

Накъде без правила и морал бе, хора?! Да не сме в Дивия Запад?

:thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

:rolleyes:

"Нищо не става произволно. Който не познава законите на живота, мисли, че някои неща стават произволно или по волята на дявола. Какво всъщност е дяволът? Той е колективно същество. Милиарди същества образуват едно търговско сдружение с единствената цел да задигат всичко, което харесват и да го продават. Някои рисуват дявола като човек с волски рога. Кой не си е служил е рогата на дявола? Те представляват чаша, с която може да се пие вода, вино. Който пие вино, не употребява ли рогата на дявола? Когато си неразположен, не си ли свързан с рогата на дявола? Нищо лошо няма в дяволските рога, но важно е как ги употребявате. Възмущавате се от дяволските рога, но без тях не можете да ушиете никаква дреха. Всяка игла е дяволски рог. Случи ли се нещо в живота, всички казват, че дявола е причина за това. Не е така. Всеки сам е виновен за лошото, което му се случва. Има нещо лошо в дявола, а именно: той може да спъне развитието на човека – да подобри своето положение, а да влоши неговото. Докато не се спъне от дявола, човек не се интересува от него. Той гледа на дявола като на човек. Щом го спъне, тогава го нарича дявол, демон. Под „дявол" разбират клеветник, шепотник - това е неговата специалност. Той нашепва на човека различни неща, докато го накара да направи някаква грешка, а после отива при Господа да го клевети; ще представи грешката му по-голяма, отколкото е в действителност. Бог вижда какво прави дяволът, разбира намеренията му, но нищо не казва - само се усмихва. Във всеки човек може да се яви желание, като в дявола, да наклевети своя ближен. Това се дължи на слизането на духа в гьстата материя. Защо е така, не е важно. Това е една отровна област, в която не трябва да влизате. Занимавате ли се с дявола, имате възможност да се отровите. Не трябва да се говори много за дявола. Говориш ли за него, и в теб може да се яви желание да намериш някаква грешка в ближния си и да го наклеветиш. Какво изисква новата философия от човека? - Да служи, на Бога. Новата философия е Божествената. Тя подразбира служене на Бога с любов. Страшно е да служиш без любов. Помнете: никога не ограничавайте силите на Любовта и силите на доброто в себе си. Ограничите ли ги, ще се натъкнете на злото в себе си." /”Учителя за Библията, том ІІ, стр.283-284, изд.2003 г. / :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

здравейте и от мен :)

според мен астрологът трябва да е не просто звездоброец, а психолог, мъдрец и интелектуалец ;)

а кои са показателите в натала, които посочват, че човек може да се занимава с такава работа? аз съм чувала за Слънце в съвпад с Нептун и подчертано присъствие на Дева. а също си мисля и за 12ти дом ... всъщност аз имам пълен 12ти: Слънце, Меркурий , Юпитер (управител на 6ти), Хирон и се чудя тука какво ще стане от мене ..

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Румяна Кожухарова - много опитен астролог с над 15 годишна практика, силна интуиция и човечност! Нейният сайт е: astroto.com

:feel happy: Успех, астролози! Астрологията е наука на науките!!! :angel:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
"Нищо не става произволно. Който не познава законите на живота, мисли, че някои неща стават произволно или по волята на дявола. Какво всъщност е дяволът? Той е колективно същество. Милиарди същества образуват едно търговско сдружение с единствената цел да задигат всичко, което харесват и да го продават. Някои рисуват дявола като човек с волски рога. Кой не си е служил е рогата на дявола? Те представляват чаша, с която може да се пие вода, вино. Който пие вино, не употребява ли рогата на дявола? Когато си неразположен, не си ли свързан с рогата на дявола? Нищо лошо няма в дяволските рога, но важно е как ги употребявате. Възмущавате се от дяволските рога, но без тях не можете да ушиете никаква дреха. Всяка игла е дяволски рог. Случи ли се нещо в живота, всички казват, че дявола е причина за това. Не е така. Всеки сам е виновен за лошото, което му се случва. Има нещо лошо в дявола, а именно: той може да спъне развитието на човека – да подобри своето положение, а да влоши неговото. Докато не се спъне от дявола, човек не се интересува от него. Той гледа на дявола като на човек. Щом го спъне, тогава го нарича дявол, демон. Под „дявол" разбират клеветник, шепотник - това е неговата специалност. Той нашепва на човека различни неща, докато го накара да направи някаква грешка, а после отива при Господа да го клевети; ще представи грешката му по-голяма, отколкото е в действителност. Бог вижда какво прави дяволът, разбира намеренията му, но нищо не казва - само се усмихва. Във всеки човек може да се яви желание, като в дявола, да наклевети своя ближен. Това се дължи на слизането на духа в гьстата материя. Защо е така, не е важно. Това е една отровна област, в която не трябва да влизате. Занимавате ли се с дявола, имате възможност да се отровите. Не трябва да се говори много за дявола. Говориш ли за него, и в теб може да се яви желание да намериш някаква грешка в ближния си и да го наклеветиш. Какво изисква новата философия от човека? - Да служи, на Бога. Новата философия е Божествената. Тя подразбира служене на Бога с любов. Страшно е да служиш без любов. Помнете: никога не ограничавайте силите на Любовта и силите на доброто в себе си. Ограничите ли ги, ще се натъкнете на злото в себе си." /”Учителя за Библията, том ІІ, стр.283-284, изд.2003 г. / yinyang.gif
Link to comment
Share on other sites

Приятели, предлагам ви Етичния Кодекс на БАА, одобрен от Общо събрание, състояло се на 10.12.2006 год. в гр.София

Етичен Кодекс на Астролога

на Българска Астрологична Асоциация

    Подкрепяйки този Кодекс, астролозите са съгласни и зачитат разнообразието от астрологични методи и школи, и едновременно с това, базират своята астрологична практика на определен стандарт, който включва анализ и прогноза, както върху астрологичната карта на отделна личност, така и на групи, колективи или държави.

Професионален Астролог - Към момента на създаване на този Етичен кодекс в България вече съществува дефиниция на тази професия, според Националната класификация на професиите. Според този Етичен Кодекс за Астролог се счита: лице, което притежава необходими и достатъчни знания и умения за провеждане на астрологична практика, като за това може да получава финансово възнаграждение (хонорар).

Астрологична практика - по смисъла на този Етичен кодекс, за астрологична практика се счита:

    * Консултантска практика (устна, писмена или чрез медии);

    * Преподаване и обучение по Астрология;

    * Изследователска работа по Астрология;

Общи правила:

    Астрологът е длъжен да използва знанията и уменията си с пълното съзнание за отговорността, която носи и в съгласие с настоящите етични принципи, които го ръководят в неговата/нейната практика и/или взаимоотношения с други организации, астролози, ученици или медии.

    Астрологът служи на интересите на клиента, обществото и астрологията, ръководейки се от следните основни принципи:

    * Да не вреди!

    * Да не съди!

    * Да не лъже!

    С работата и поведението си астрологът трябва да работи за издигане имиджа на професията Астролог, във всички ситуации трябва да демонстрира обективност и професионално отношение.

Взаимоотношения с медии, организации, други астролози и ученици:

  Астрологът трябва да се въздържа от публични коментари или предсказания относно личния, емоционалния живот или здравословното състояние на публични личности, а когато това е необходимо да поднесе информацията така, че да не накърни авторитета на Астрологията и на личността.

    Астрологът не трябва да експлоатира доверието на широката общественост давайки неверни обещания, изявления или заключения. При публични изяви трябва да допринася за постигане на разбиране за астрологията като интерпретационна система базирана на астрономични и астрологични знания и теория, и на символен език.

    Когато рекламира астрологични дейности, астрологът трябва да се придържа към истината. Това означава, че няма право да си присвоява звания или степени, които не притежава.

    Астрологът полага съзнателни усилия за своето лично и професионално развитие и обучение. Това може да бъде осъществено чрез посещението на курсове, четене на астрологична литература, посещение на семинари и конференции.

    Астрологът преподава на учениците си материал, за който е получил необходимите обучение, квалификация и опит.

    Астрологът не трябва да критикува открито дейността на други астролози, злепоставяйки техния имидж.

    Астрологът подпомага усилията на своите колеги в името на развитието на Астрологията, повишаване доверието на широката публика в Астрологията и издигането на имиджа на професията Астролог.

Взаимоотношения с клиенти:

    Според този кодекс, клиент е всяко лице, което ползва астрологична помощ/консултация от астролог, независимо дали със или без заплащане.

    Астрологът е длъжен да пази конфиденциалността и анонимността на клиента и на всички материали, свързани с него. За да използва данните му (име, дата, място и час на раждане) за публикуване или обучение, трябва да получи изрично разрешение за това.

    Астрологът е длъжен да уведоми клиента за методите си на работа, времетраенето и естеството на консултациите, а също така и размера на необходимото заплащане преди започването на каквато и да е работа.

    Астрологът трябва да се убеди, че изискванията на потенциалния клиент са в областта на неговата компетенция, и ако не са, да препоръча колега с подходящ опит или познания.

    При построяването на хороскопа астрологът е длъжен да използва стандартни методи и процедури, основани на точни данни: дата, място и време на раждане. Ако се използва ректифицирано време или алтернативен метод, клиентът трябва да бъде уведомен за това.

    Интерпретацията и оценката на хороскопа трябва да бъдат направени на базата на астрологични съответствия и правила. Използването на не-астрологични методи и техники трябва задължително да бъде оповестено на клиента.

    Астрологът не трябва да злоупотребява с получената от хороскопа и по време на консултацията информация за клиента.

    Астрологът трябва да се въздържа от даването на каквито и да е медицински, юридически или финансови съвети на астрологична основа, докато не получи подходяща квалификация и умения за това.

    Астрологът има право да откаже да даде на клиента информация за трето лице по собствена преценка.

    Астрологът трябва да се отнесе с уважение към разбиранията и вярванията на клиента, да зачита неговото право на себеизява, да се въздържа от крайно негативни предсказания (или смърт), които биха могли да причинят страх, безпокойство или да ограничат личностното развитие на клиента.

    Настоящият кодекс е разработен на базата и опита на съществуващи световни астрологични сдружения, обединения и асоциации, а именно:

    * OPA - http://www.professional-astrology.org/

    * ISSAR - http://www.isarastrology.com/

    * AFAN - http://www.afan.org/

    * СПА - http://www.astroprofi.org/

    Неговата цел е да представи приемственост, както и общи принципи и правила, обединяващи астрологичната пракика, с необходимото зачитане на различните астрологични школи, техники и методики на работа.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...