Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисли от Учителя за хомеопатията


Recommended Posts

"В медицината има две теории; алопатия — за максимални дози, и хомеопатия — за малки дози. При алопатията например може да приемете цяла аптека лекарства, без да усетите някакво сътресение в организма, без особена реакция. При малките и разредени дози може да имате по-голям резултат. Закон е: при малките усилия имате същите резултати, както при големите. "

из Книга за здравето - с избрани мисли от Учителя

"...при хомеопатията методите са подобни на тия на Любовта. Досега всички хора са били алопати. Време е да минат към хомеопатия – от силни към слаби дози."

из Честното ухо

"Малките величини произвеждат по-големи резултати от големите. Хомеопатията си служи с крайно малки величини — лекувайте по хомеопатичен начин. Едно крайно малко число от килограма на дадено вещество, единица с 60 нули накрая, може да произведе голямо въздействие върху човешкия организъм. Достатъчно е болният да вземе само една капка от тази крайно разредена материя и веднага да оздравее. В тази капка е вложена Божествена енергия. Ако вярваш в силата на тази енергия, в два-три дни ще оздравееш."

из Книга за здравето - с избрани мисли от Учителя

"Казвам, по-добре вие да се лекувате хомеопатично, да имате хомеопатични подтици."

из Божественият ум, сърце и воля

"Хомеопапично лекуване ще имам за всичките работи. Намеря се в затруднение. – 10 капки. Скарал съм се с някого. Не мога да се примиря. – Ще изпия 10 капки и ще се примирим. Някоя болест дойде. - Като изпия 10 капки и болестта, и всичко друго е разрешено."

из Пътят и възможностите

"...колкото се разрежда материята, става по-мощна. В хомеопатията има лекарства от тридесето деление и се употребяват за цяр. Знаете какво означава тридесетото деление. Ако вземете една капка вода и турите една капка от някакъв цяр, то е първото деление. Ще вземете второ шише от един килограм вода и ще турите една капка от първото шише. От второто една капка ще турите в трето и т.н., до тридесетото деление. И от тридесетото деление ще дадете една малка доза и болният ще оздравее."

Из Двама господари, НБ, 01.10.1939г

"...трябва да разбирате хомеопатия."

Из Бъдете щедри

"Едно здравословно състояние в човешкия организъм се поддържа само с доброто. А пък от злото, ако сте умен, понякога е необходимо да направите по една хомеопатична доза.... Злото лекува света и злото лекува човека. И от злото човек поумнява. Ако е много силна доза, ще го умъртви. Ще турите много малко. Без злото не може в света."

Из Младост и старост, МОК, 9.12.1938г

"Има думи, които имат свойствата на киселини. Има думи, които носят разрушителни сили в себе си, както сярната и азотната киселина..... Едно благо са, когато ги вземем в минимално количество, в минимална доза. Ако вземем азотната киселина в 30-о деление, тя няма да бъде вредна, а ще бъде полезна. Това е теорията на хомеопатите."

Из Четерите закона, НБ, 9.05.1943 г.

"Всичката погрешка не е че имате отрова, но давайте в тези минимални дози от 30-то деление. Хомеопатично ще давате. Например искаш да кажеш някому една обидна дума. Но кажи му една дума от 30-то деление, хомеопатично и този човек ще оздравее. Разправяше ми един приятел, казва му неговия учител: "Много си способен, даровит, но си мързелив." - "Тогава в мене се яви инициативата и станах пръв ученик....""

Из Симфония на щастието

"На физическия свят българинът се нуждае от една хомеопатична доза надежда; в духовния свят той се нуждае от хомеопатична доза вяра, а в Божествения свят - от любов. Щом има надежда, той ще бъде здрав, ще се бори геройски с всички болести."

Из Израил и българин

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

... ако болният е трескав, лекарят не трябва да му предписва петдесет сантиграма хинин, каквато е дозата за възрастния, но да го лекува по хомеопатически начин. Тъй щото, когато лекарите и ближните на болния успеят да събудят вярата и надеждата на болния, лекуването му е сигурно.

Здраво мислене – 27 лекция, 16 май 1926 г. МОК „Време и сила“

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Ще ви дам един пример, от който да си съставите идея каква е тази малка част от материята, която причинява скърбите и радостите. В едно шише с вместимост един килограм туряте чиста вода и само една капка червена боя, която силно се разрежда; от тази разредена течност изваждате една капка и я поставяте в друго шише от един килограм вместимост, пълно с чиста вода; от второто шише вземате пак една капка течност и я поставяте в трето шише, пълно с един килограм чиста вода. По този начин продължавате да пренасяте от разредената течност в други шишета, около тридесет на брой, пълни с чиста вода. В хомеопатията се казва, че след тридесетото разреждане на една капка от известен разтвор всяка капка от последния, дадена на някой болен, може да го излекува. Можете ли да изчислите каква част от материята се съдържа в последната вода след тридесетото разреждане на капката, като се знае, че всяка капка съдържа една стотна част материя отмилиграма?

Отговор: Като се извади една капка от първото шише, тя ще съдържа 1/1 000 000 част от първичната материя, а след тридесетото деление капката ще съдържа 1/1 000 000 степен 30.

При това доказано е, че колкото е по-разреден известен разтвор, толкова по-ефиказно действа. Такова малко число, т.е. такава малка част от материята, представляват радостите и скърбите в живота на човека. Но макар и да е микроскопическа тази част от материята, тя моментално внася промяна в психиката на човека.

"Законът на внушението", МОК, 24-та лекция, 5 април 1925г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Едно време доктор Миркович искаше да лекува по хомеопатия.Даде ми едни хапове, имам още, една кутия хапове.Той ги даваше цели, когато е разстроен човек, направени от едно растение наречено бубар.Аз вземах единия хап и го разделях на 12,15,16,20,25,30 малки парченца.Казвам:Докторе така не се дава.Казвам му, направете един опит.Ти си хомеопатист.Вземете двама болни.На единия му дайте цели хапове, а на другия болен малкото парченце.И ще видите,че работата е икономична.Единият хап ще струва 20 лева, а разделеният на двадест парченца ще струва един лев.Следователно, хапа може да услужи на 20 души, а по неговия метод само на един човек.Но в този случай, когато аз казвам, че в това парченце аз от себе си влагам нещо.Силата седи в това, вземам този хап и като го деля вложа нещо.Това, което аз слагам в малкото хапче, то лекува,моята мисъл, която влагам.Ако ти влагаш нещо и се колебаеш,няма да има резултат.

Умни, здрави и богати 28.04.1937г"Запалена свещ"ООК

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...