Jump to content
Порталът към съзнателен живот

НАРЯД за 22 септември 2008 год.


Recommended Posts

НАРЯД за 22 септември 2008 год.

Празник на есенното равноденствие

Начало на Духовната учебна година

Начало 6.00 ч.

1. Стани, стани!

2. Добрата молитва

3. Благославяй

4. Добрият път (Молитва на ученика)

5. Прочит на Евангелията:

Матей гл. 11: 25-30

Марко гл. 8: 34-38

Лука гл. 6: 27-38

Йоан гл. 8: 12-32

6. Беседа: Смисълът на живота, 22 септември 1942 г. том Опорни точки на живота, София, 1942

7. Кажи ми Ти Истината

8. Формула:

• И това е живот вечен да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога и Христа, Когото си изпратил (3 пъти)

9. Формула:

• Мир, любов и светлина да залеят цялата земя, България, домовете ни, моята душа и душите на всички братя и сестри” (3 пъти)

10. Махар Бену Аба

11. Господнята молитва

12. Формула: Да се прослави Бог в Бялото Братство и да се прославят Белите Братя в Божията Любов (3 пъти)

Братски съвет

източник:www.bialobratstvo.info

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Смисълът на живота

Животът има смисъл за онези, които го разбират. Разбраният живот е радост, неразбраният — скръб, страдание, а зле приложеният — мъчение.

Да изнасяш слабостите и погрешките на хората, това не е истина. Истината открива пътя към любовта. Който търси слабостите на хората, сам попада в тях. Който вижда погрешките им, сам попада в тяхната мрежа.

Човек трябва да мисли право, за да предава Божествените мисли право. Трябва ли да казвате на хората, че са лоши ? По естество човек е добър, но не постъпва според добрината, която е вложена в него. Затова, именно, той е отговорен.

По отношение на злото човек може да не му се противи, но не може да бъде миролюбив. Как ще бъдеш миролюбив към него, ако то иска да ти се наложи? Как ще бъдеш миролюбив към доброто, ако и то пожелае да ти се наложи? Който се оставя на злото и на доброто да му се налагат, те да упражняват насилие върху него, той е отговорен и в двата случая. И злото, и доброто трябва да се проявяват по закона на любовта. И злото може да говори меко, както доброто. Ако иска до каже но някого, че не постъпва добре, то може да му каже меко, с тих, спокоен глас.

Който не е вложил нищо ценно в душата си, постоянно се оплаква, че душата му е празна. Ако душата му е празна, нека я отвори за любовта, за мъдростта и за истината. Любовта ще внесе в него живот и движение, мъдростта — знание и светлина, а истината — свобода. Любовта ще вложи в душата му милосърдието, да помага на ближния си, като на себе си.

Често хората се запитват, какъв е смисълът на човешкия живот. Отговорът е прост: човек живее, за да си изработи права и чиста мисъл, да облагороди сърцето си и да усили волята си. Чистата и права мисъл изключва всякакви тревоги и безпокойства. Защо трябва човек да се безпокои от това, което става в света? Бог царува в света. Какво страшно има тогава. Вярвайте в живота, а не в неговите сенки. Вярвайте в радостите. и страданията като носители на Божиите блага.

Link to comment
Share on other sites

Молитвената програма във Варненския братски център протече много добре. Атмосферата беше приятна, молитвите и песните - вдъхновяващи, беседата - проникновена.

Ето някои от препоръките на Учителя:

"Когато се изнася истината пред хора, които не я разбират и не я обичат, те се отегчават от нея. Да изнасяш слабостите и погрешките на хората, това не е истина. Истината открива пътя към любовта. Който търси слабостите на хората, сам попада в тях. Който вижда погрешките им, сам попада в тяхната мрежа....

Човек е слуга на Божественото. Чрез него Божественото се проявява. Човек е проводник на благата, които идат отгоре. Колкото по-добър проводник е той, толкова по-голямо благословение го очаква...

Без любов хората не могат да се познават. Дето е любовта, там е познаването. За да познаеш човека, ти трябва да го обичаш.

Какво ще правят онези, които са в есента на живота? — Ще събират плодовете си. — За себе ли ще ги задържат, или ще дават от тях и на другите? Вижте какво прави изворът. Той пои растения и животни, малки мушици и бръмбарчета, но, въпреки това, продължава пътя си, с цел да се влее в морето, и там да даде нещо от себе си. Човек не трябва да се задоволява само с едно добро. Много добрини трябва да направи той и да не изпуща случаите за правене на добро...

Сегашните хора страдат, оплакват се от живота, но те не знаят, че страданията им се дължат на неразбиране на нещата. Те са объркали местата им и, като не знаят, къде да ги турят, страдат...

Здрави, бодри, работоспособни хора са нужни на света. "

В беседата е даден и метод за лекуване с ръце.

След като свърши молитвената програма играхме Паневритмия за последен ден тази година. Присъстваха около 25 братя и сестри. Живата музика от цигулка и китара ни донесоха приятни мигове. Зелената поляна с леко бещукащите от слънцето мокри тревички, усмихнатите лица ни предадоха особен ентусиазъм, жизненост и бодрост за началото на новия ден. Времето беше слънчево, като че ли приветстваше началото на новата духовна учебна година...

На всички приятели, светъл ден!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Няколко снимки от срещата във Варна са сложени ТУК

След Паневритмия - традиционните братски поздрави:

med_gallery_2_44_186218.jpg

По традиция след Паневритмия пеем братски песни:

med_gallery_2_44_251696.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...