Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Аязмите-какво точно представляват те?


Ribolinov
 Share

Recommended Posts

Искам да помоля за малко инфо относно аязмата като място и етимология. Какво точно означава самата дума, от къде произхожда? Какво е значението на тези места за древните обичаи? За какво се използва водата им? Благодаря предварително :)

Link to comment
Share on other sites

Guest aorhama

Искам да помоля за малко инфо относно аязмата като място и етимология. Какво точно означава самата дума, от къде произхожда? Какво е значението на тези места за древните обичаи? За какво се използва водата им? Благодаря предварително :)

Не просто извори, а целебни извори, Риболинов. Етимологията е бял кахър, до мястото ще те заведе сърцето ти ... и хорските приказки. Стига да умееш да общуваш живо с тях. Понякога на хората им писва да говорят и сядат да пишат по разни форуми, или пишат книги, после се намесват библиотекарите, интелектуалците, психоаналитиците, политиците, разни силови държавни институции ... и става една, не ти е работа.

Това е положението.

Една разходка сред Природата би била на място. За теб.

Има такива извори - наскоро във Вълчи Дол, Варненско открих едно селебрити-аязмо - на мъжете им ставало от тая вода. Съвсем наблизо до мястото е и Пожарната (тя е към МВР).

Няма майтап, хората пълнят десетки литри, с туби - това го видях с очите си. И никой не ги спира.

Хубава вода, пробвах я.

Ако не ми вярваш, питай някой местен.

Но учтиво, с уважение в погледа и тона - особено ако е униформен и носи бронежилетка.

Edited by aorhama
Link to comment
Share on other sites

Хората имат право да задават въпроси. Така човек научава нови неща. Етимологията е интересна. Ще ходя в библиотеката днес да плащам едни такси и ще погледна в българския етимологичен речник. Там трябва да я има думата.

Link to comment
Share on other sites

Погледнах в етимологичния речник. Думата, както предполагах, е гръцка: αγιασμα, от глагола αγιαζω "освещавам". Не ми хрумна, че на мястото на я-то трябва да търся гама, йота, алфа, защото съм прекалено "деформирана" от четенето на класически гръцки. Но всъщност днес гръците точно така четат тази дума и още по византийско време произношението е било такова (за маниаци: тази дума се явява едно от много доказателства за звученето на гръцкия по византийско време, на които доказателства българският се явява богат извор).

Думата е преминала в българския вероятно заедно със православието, защото контекста на значението "лечебен, свещен извор" е източноправославен.

П.П. Много ми се ходи на голямата аязма в Странджа. Последният път не успях да мина заради лошо време. Добре е да се отиде там през юни, когато са нестинарските празници. Точно на 3-ти юни играят, на рождения ми ден. Мислех си, че другия път трябва да го празнувам... в село Българи?

Edited by azbuki
Link to comment
Share on other sites

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%8F%D0%B7%D0%BC%D0%BE

Общо взето това е.

По моя край има много аязми и при всяко се ходи в определени църковни или други празници.

Водата се смята за лековита като всяко аязмо има различен лечебен ефект и история.

Аязмите които аз знам (по Странджа)обикновенно са в труднодостъпни райони водата извира или от дълбочината на скали или под коренищата на големи дървета,някои извират просто от земята и са оформени като дълбоки кладенчета.

За мен ценни са тези които извират от дълбочината на скалите обикновенно са на много "магични места".

Link to comment
Share on other sites

Много благодаря за помощта :). По стечение на обстоятелствата се оказвам един от малкото хора, информиран за такова конкретно място(при това по необикновен начин), на което и преди това са се случвали странни работи, но районът е изключително недостъпен и се боя да отида. <_<

Edited by Ribolinov
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...