Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Синастрия.Аспекти в синастрията.


Recommended Posts

Здравейте,

Знаете ли какво представлява синастрията? Как се прави и в кои случаи се използва този астрологичен метод?

Желаещите за примерен хороскоп за съвместимост (синастрия) с учебна цел нека да публикуват данните си тук.

Иво

Link to comment
Share on other sites

Guest триъгълниче

ето бихте ли опитали с нас

28.11.1965. 21.40 Силистра

и той 13.10.1966г 12.30 София

любопитно ми е какво е бъдещето на връзката ни.Т. е. какво ще бъде развитието и. Благодаря за вниманието ви и за труда . Късмет

Link to comment
Share on other sites

Guest Artexa

Аз също проявявам интерес към подобна тема, както и към голяма част от темите, разгледани в Портала.

Ето датите:

27.09.1978 - 13.45 - София

16.11.1978 - 12.50 - Етрополе

Link to comment
Share on other sites

Guest Artexa

Като разгледах и разни други хороскопи, че навсякъде има име.

Затова започвам отначало:))

Десислава 27.09.1978 - 13:45h. - София

Любомир 16.11.1978 - 12:50h. - Етрополе

Link to comment
Share on other sites

Guest в началото

може ли някой да направи кратко разграничение между трите техники на партньорските хороскопи. Синастрията-как неговите, съответно мойте планети влияя върху връзката ни.Композита -какво сме ние като двойка-как ни приемат околните.Комбина -не зная нищо за него.

И още нещо прилагате ли тези техники върху соларите на всеки един от двойката, и прогресиите.

Да сега се сетих за още нещо например датата на първата среща може ли да се прави двойна карта с нея. да се види как всеки един от нас се е пхроменил след срещата.

Транзитите върху коя от картите , е най-добре да се наложат за да се предскаже хода на връзката .

Попадала съм на блестящи синастрии върху натални карти.Обаче връзката се е развивала по хода на соларите например.

правилно ли е да се прилагат всички техники при анализ.

Link to comment
Share on other sites

Транзитите върху коя от картите , е най-добре да се наложат за да се предскаже хода на връзката .

Попадала съм на блестящи синастрии върху натални карти.Обаче връзката се е развивала по хода на соларите например.

правилно ли е да се прилагат всички техники при анализ.

Здравей!

Транзитите са си за всеки!Връзката между двама души е двустранна, затова е връзка, а не самостоятелно съществуване, но всеки я възприема различно, така че трябва да се гледат транзитите на двамата.Ако имате планети в еднакви градуси,имам предвид независимо от знака, тогава се говори за "споделения опит", който помага заедно да преодолеете трудностите, струпващи се на главите Ви едноврвеменно.Но...ако ги нямате пък имате друго предимство- който не е засегнат да дава кураж на другия, който се чуди накъде да погледне и незнае какво да прави.Така, че хода на връзката зависи, кой от какво има нужда и дали другия може да му го даде....а навсякъде трябва да правим компромиси, нали?!Според мен зависи и от настройката на всеки към самия себе си, но понякога ние се самозалъгваме и сами се убеждаваме, че не това сме търсили в една връзка.А може това е бил първоначалния ни план, още преди да се родим!!?

При анализ на една връзка мисля, че трябва да се започне със синастрията- дали имаме достатъчно неща, които да ни свързват, но дори да ги няма човек може да реши, че нещата ще потръгнат...избор, това е Изборът,но защо и как кой ще обясни.....дали причината не се дължи на минали прераждания???1 :hmmmmm::thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Guest Guest

Ето и нашите данни :)

Сребрина 10.10.1979, София

Juan Jose 20.10.1966, Валенция, Испания

Мерси предварително и успех :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :) !

Вчера си оставих данните като гост, а сега вече мога да го направя и с акаунта си :D

Ето и нашите данни:

Сребрина 10.10.1979, София

Хуан Хосе 20.10.1966, Валенсия, Испания

Мерси предварително и успех :thumbsup2:

Очаквам отговора ви с нетърпение :dancing yes:

П.с. Изпращам ви това съобщение за сетен път B) , но мисля че направените поправки в данните са необходими :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Зара_

Съжалявам че отварям втора тема за синастрията, но ми се стори че първата набляга на разглеждането на конкретни натални карти,така че тази може да е малко по-обща.

Съгласни ли сте,че при партньорски хороскопи от всички планети и аспекти най-важни са тези между Слънце/Луна и Марс/Венера, евентуално Слънце/Венера и Марс/Луна, както твърдят на много места. Имате ли наблюдения дали някои от другите планети могат да изиграят важна роля в развитието на една любовна връзка , дори споменатите да нямат такива помежду си?

Кои фактори вземате под внимание, за да определите кармичните връзки между партньорите?

Link to comment
Share on other sites

Зара, няма нужда да съжаляваш. Темата е много добра.

За жалост обаче аз имам само наблюдение върху споменатите от теб аспекти.

Мисля че в една синастрична карта би било важно да се изследва как се отнасят Северните и Южните възли на човека към картата на партньора му.

Предполагам че хората с повече опит в синастрията ще дадат и други ценни идеи и съвети.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Здравейте!

За тълкуване на кармични връзки съм срещала и Сатурн с личните планети.Това съм го чела в книгата на Марч и Макевърс 5 том.Те смятат аспектите със Сатурн за най-обвързващите.

За съжаление нямам много личен опит, който да споделя.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

аз гледам Възлите, Планетите, Домовете.

Почти винаги като правя сианстрия, гледам картите на хората и поотделно - управителите на 7 и 5 дом, господарите на Хороскопа, Слунце, Луна и Асцендент, и т.н.

За кармичен фактор например може да се вземе 12 дом.

Link to comment
Share on other sites

Guest Зара_

Започнах тази тема,понеже все по-често започнах да се сблъсквам с няколко аспекта в партньорските хороскопи:

-аспект между Сатурн на единия и Меркурий на другия-най-често съвпад,но и тригони,квадратури,секстили,досега-нито една опозиция; понякога-едновременно аспект и между Меркурий на единия и Сатурн на другия;

Това си има основание според мен-нали Меркурий е ученикът, а Сатурн-учителят, и връзката е основана на взаимно "преподаване" на уроци.

Често липсват главни аспекти между Слънцата,Луните,Венерите и Марсовете, но ги има споменатите и връзката е също толкова пълноценна,ако не и повече.

-в композитната карта-попадане на Слънце и Меркурий или Сатурн и Меркурий в един дом и знак,понякога в съвпад, или пък абсолютно точния аспект между тях.

-Меркурий на единия се явява управител на знака,в който се намира един от Лунните възли на партньора.

Въобще,отскоро много сериозно започнах да преоценям значението на Меркурий и стигам до извода,че е много подценяван,а значението му-изкуствено ограничено. Още повече че нали сме тук,за да учим?! :smarty:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest Mariana

ЛЕКЦИИ ПО СИНАСТРИЯ

Фьодор Рожански (откъс)

превод Нели Тотева

Може да се каже, че в основата на синастрията е заложен тезиса:”Не съществуват случайни хора”. Всеки човек, с който ви се е наложило да се срещнете, започвайки с непознатия, който ви моли за цигара и завършвайки с вашата съпруга (съпруг), изпълнява във вашия живот своя определена функция. В първия случай тази функция най-често не е толкова значима, а във втория , разбира се, ще окаже голямо влияние върху целия ви живот. Нерядко се чува:”Този човек се оказа съвършено случайно мой мъж. Между нас няма нищо общо”, “Даже ми е странно да си помисля, че тази жена е моя” и т.н. Такава реакция е възможна само при пълно неразбиране на ситуациите, както и на себе си. Ако даден човек ви става близък, в произволен смисъл на тази дума, значи има много важни (макар и не винаги видни) причини, които ви свързват с него.

Каква роля изпълнява партньора в живота на човека? Несъмнено, те са много, но за нашата тема една от тях е най-важна. Хора, имащи макар и елементарна представа за окултния светоглед, знаят една принципиална особеност в устройството на човека и причинността на събитията, които се случват с него, което може да се сформира по следния начин:”Всичко външно се явява отражение на вътрешното”. Ще поясним. Всяко събитие, което се случва с човека има резултат съответстващ на неговия вътрешен свят. Ако ударят човека, то вътре в него не е изяснен въпроса с агресията. Ако човека го напуска любимата жена, значи той не е могъл да направи някаква крачка в своето вътрешно развитие, и съдбата е решила да го научи чрез по-сурови методи. И ако човек получи наследство, то също, само защото го е заслужил вътре в себе си. (На практика, разбира се, всичко е много по-сложно – например, към всеки човек се предявяват индивидуални изисквания, и това, което за един човек е огромна вътрешна работа, за друг е просто халтура). Но да се върнем към партньора. Партньорът е най-ярката, материално осезаема и активна част от външния свят. Затова една от основните функции на вашия партньор е да бъде огледало, отразяващо състоянието на вашия вътрешен живот. Едва след като осъзнаем този факт можем да пристъпим към синастрическото изследване.

Един от главните резултати и едновременно фундамент на цялото изследване на ситуацията се явява нейното кармично осмисляне. Да сме наясно какво означава това. Партньорът и отношенията с него са едни от основните индикатори за натрупаната карма. Казано груба, всичките синастрически ситуации може да се разделят на две класи (ще ги наречем условно “кармическа отработка” и “свободно общуване”). Към първия клас се отнасят ситуации, които се изпращат на човек, за да се замисли за своите нерешени проблеми, да ги проумее и да извърши определена трансформация със себе си, или, казано с други думи, от човека се изисква да отработи натрупаната до дадения момент от живота карма. В друг случай, човек в достатъчна степен е решил всичките си минали проблеми и напълно успява да се промени, както се изисква от него. Тогава ситуацията, в която той попада не изисква твърдо от него да я разреши адекватно, а му предоставя всички възможности да живее за свое удоволствие (това, обаче не означава, че човека ги използва). Макар че всяка жизнена ситуация в нещо е “кармична” отработка, а в нещо е “свободно общуване”, винаги има акцент или върху първото, или върху второто. За да се оцени ситуацията и да се разбере какво означава тя за човека във всичките си прояви е необходимо да се направи детайлен астрономически анализ. Задачата на тази книга се явява изложението на методика за такъв анализ, но преди да разберем самия метод е необходимо да изясним основните принципи, върху които се основава дадената теория и да разгледаме астрологическите обекти, които участват в нея. Основни астрологически обекти се явяват планетите, затова ще разгледаме как изглеждат принципите на планетите в интересуващата ни област.

1.ЗНАЧЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ В СИНАСТРИЯТА

Символичните значения на планетите в синастрията като цяло не се отличават от значението на планетите, например, в психологическата астрология. Обаче, различните функции на планетите, представляват различен интерес за синастрията.

СЛЪНЦЕ

Слънцето винаги се явява основа на личността на човека, неговия център. Положението на Слънцето определя психотипа, вида на отношенията със света, основната кармична задача. Положението на Слънцето в знака на една или друга стихия показва какви хора ще са близки на човека и разбираеми, кои – интересни, загадъчни (или на по-ниско ниво – чужди). Нерядко се смята, че в хороскопа на жената Слънцето показва мъжа. В известна степен е по-скоро така, обаче е нужно по-подробно да разберем причините за това. В по-голямата част от историята на човечеството, семейството се е градило по принципа на доминиране на мъжа, т.е. центъра “на личността на семейството” е съвпадал с центъра на личността на мъжа. По такъв начин положението на Слънцето в хороскопа на жената е символизирало начина на нейното включване в семейството (като правило семейството се е оказвало за нея практически целия свят). В наше време проявата на индивидуалността на жената стана по-независима, нейната личност започна понякога да изпълнява извън семейни функции, и заедно с това Слънцето вече в по-малка степен символизира фигурата на мъжа.

ЛУНА

Значението на Луната в синастрията на половете е огромно. Ако изобщо не чувствате Луната на човека, когато обсъждате с него работните проблеми, гледайки изявите му по телевизията или когато му четете лекция, то щом се окажете за една две вечери в една квартира неговата Луна ще се прояви. Синастрията, свързана с взаимоотношенията между противоположните полове е много “лунна” област в астрологията. Преди всичко Луната заедно със Слънцето формира ядрото в психиката на човека. Но, ако при това, Слънцето отговоря за по-явния слой, за слоя на волеизявата, структурираща психиката, то Луната се държи по-скрито и алогично – тя управлява цялата емоционална сфера, сферата на желанията и въобще подсъзнанието като цяло. Луната постоянно е включена в семейната и домашна обстановка. Ако вие с вашия партньор живеете отделно, то вие може да не чувствате всички прояви на неговата Луна, но даже при такава ситуация ще мине месец, два, три и луната ще се прояви ясно и точно. Луната винаги се включва при сексуални контакти, от нея доста зависи половото влечение. Тя символизира фигурата на майката, и моля, не е нужно да си психолог или психоаналитик, за да разбереш колко силно ще се проявят взаимоотношенията на привързаност с майката при създаване на собствено семейство. В хороскопа на мъж Луната символизира жената (или постоянната сексуална партньорка). В хороскопа на жена Луната показва как тя ще се изявява с семейната сфера (а доколкото тази сфера за жената е най-принципиална, нерядко положението на Луната в женски хороскоп означава повече, отколкото положението на Слънцето).

Луната също е непосредствено свързана и с майката и отчасти с всички хора, които живеят заедно с човека.

МЕРКУРИЙ

Меркурий е безполова планета и има косвено отношение към синастрията на половете. Да се запознаят хората, да им се даде възможност да общуват на езика на думите (някои влюбени, впрочем, напълно успешно общуват без тях) – това са неговите стандартните функции. С Меркурий в определена степен е свързано цялото близко обкръжение на човека – неговия съпруг (съпруга), деца, макар че това са по-скоро неговите вторични функции. В някои астрологически карти Меркурий се оказва една от водещите планети в отношенията с противоположния пол, но, като правило, за сметка на своята изявеност в дадената конкретна карта. С него могат да бъдат свързани сестрите и братята на човека, а също всички хора, с които той поддържа приятелски отношения. По Меркурий вървят хора, с които съществуват постоянни делови контакти.

ВЕНЕРА

Венера, както и Луната, също има най-пряко отношение към синастрията на половете. Тези две планети, сякаш символизират двете страни на любовта. Любовта, като влюбеност, като построяване на естетическия идеал – това е Венера. Любовта като програма за възпроизводство, като начало за създаване на семейство – това е Луната. Тези две планети действат успоредно, но тяхната роля в различните случаи е различна. Венера започва да действа веднага щом видите човека (понякога даже по-бързо, отколкото Асцендента; все пак Асцендента – това е филтъра между света и човека, и за да работи той, трябва да има някакво общуване между тях). Венера отговаря за симпатиите на човек. Случва се вашето съзнание не приема нечие поведение, то ви е чуждо, но се включва хармоничен аспект между Венерите и вие ставате по-снизходителни, а постъпките на човека ви се струват мили и приятни. Любовта винаги започва с включване на Венера, но минава време и Венера се оказва на втори план, а на първи излиза Луна. Най-силно този преход започва при сексуални контакти, а също и след брака. Отговаряйки за сфери, близки до лунните, Венера може частично да изпълнява функциите на Луната: да управлява емоционалния живот на човек и даже да символизира неговата майка в хороскопа му. Но преди всичко в хороскопа все пак Венера означава любимата и етично естетическия идеал. По положението на Венера може да се определи как успява човек да започне романи, как се развиват те, доколко е голяма способността му да привлича противоположния пол, и за кого именно той се явява привлекателен.

В другите сфери на синастрията Венера символизира социалното обкръжение на човека като цяло, а също представителките на женския пол.

МАРС

Марс е планета на енергията и активността, основен изразител на мъжкото начало. Марс в мъжки хороскоп определя спецификата на поведение на човека в ролята на мъж. Марс е основната планета, отговаряща за секса (макар че към секса имат непосредствено отношение също и Луна, Плутон и в определена степен Венера). Ако Венера и Луна в голяма степен могат се компенсират една друга, то функциите на Марс принадлежат практически само на него единствено (компенсация за недостатъчно марсово начало може да има само за сметка на силен Овен или отчасти, първи дом). В женски хороскоп Марс показва, какъв вид активно начало най-много импонира на жената, определя също какво представлява за нея “истинския мъж”. Марс също е свързан непосредствено със способността да се привлича противоположния пол. Ако Венера създава около човека усещането за красота и естетическо съвършенство, то Марс изпълва всичко това с живителна енергия, която няма да позволи да се види в човека само абстрактна картина. Марс присъства във всички енергетически наситени ситуации: раздори, силни емоционални преживявания.

ЮПИТЕР

Юпитер е вече планета от надличностно ниво, и тя оказва по-малко влияние върху отношенията с противоположния пол. Въпреки това, Юпитер се смята за планета, отговаряща за брака. Макар че брака не винаги се явява еднозначно радостно и многообещаващо събитие в живота на човека, но идеята на брака се състои именно в появата на нови перспективи, откриването на нови хоризонти и разширяване на възможностите. Традицията да се организира сватбено пътешествие е несъмнено потвърждение на този факт. Нерядко с действието на Юпитер е свързано раждането на дете (това, че детето е подарък от съдбата, се оказва по-принципно, отколкото появата на маса грижи).

По Юпитер вървят чужденците, а също и хората, оказващи протекция или покровителство. С Юпитер са свързани учителите и преди всички духовните, т.е. формиращите жизнените идеали в човека.

САТУРН

Сатурн е планета, която половете теоретически няма какво да правят в синастрията. Явявайки се антагонист, както на Юпитер (брака), така и на Луната (топлината и мекотата на семейната обстановка), Сатурн, като планета на студенината, строгостта и твърдостта, не може да управлява, която и да е отделна сфера от взаимоотношенията между половете. Но Сатурн е също планета, която материализира кармата и превръща абстрактния потенциал в нещо “с тежест, грубо, зримо”, затова едва ли съществува сфера от живота, в която не участва Сатурн и където не се е изисквало неговото присъствие, дори и в минимална степен. Сатурн е необходим във всички отношения, за да се запази необходимата дистанция, за да не се допусне сливането на хората в едно безформено образувание, което да доведе до загуба на индивидуалността. Сатурн регулира отношенията в семейството между различните поколения, като позволява на младите да се учат от по-възрастните. Сатурн придава форма на семейството, като не допуска нейния разпад, например, поради поява на връзка извън семейството (ревността в голяма степен се управлява от Сатурн). Нерядко Сатурн кристализира отношенията, замразява ги, като не им дава да се разгърнат, свеждайки ги през цялото време до една и съща ситуация. В такива случаи горчивите сълзи няма да ви помогнат – те са безразлични за Сатурн. Той иска само едно: разбиране на ситуацията, на своя живот, на своите грехове и своята карма. И ако вие, придобиете мъдрост, осъзнаете, какво се иска от вас, то Сатурн ще ви освободи от постоянно повтарящата се ситуация (макар и не веднага – общувайки със Сатурн е нужно да умееш да чакаш).

По Сатурн в картата на човек може да се стигне до някой от родителите (рядко даже двамата), в зависимост от активността на изпълнение на “ограничаващата” функция, т.е. функцията на строг наставник. Със Сатурн са свързани представителите на по-старите поколения – баби и дядовци. В професионалната сферата Сатурн символизира началството.

УРАН

Уран е най-непредсказуемата планета, и в синастрията на взаимоотношенията между половете тя изпълнява напълно конкретна функция – отговаря за разводите и разривите. Ако във вашите отношения с партньора Уран е силно изявен, то най-вероятно вашите отношения няма да се задържат много дълго. Впрочем, както показва практиката, много хора се изхитрят да приведат енергията на тази планета в друго русло, например, като създават отношения с много оригинален, нетипичен (понякога с много свободен) характер, или като внасят в тях елемент на спонтанност и неочакваност. Нерядко в такива отношения е сложно да се разбере къде минава границата между любовта и дружбата. Уран, като правило, играе голяма роля в хомосексуалните контакти.

НЕПТУН

Нептун е планета на космическата любов, и понякога не е лошо тази любов да пронизва и земната любов. Нептун не винаги е отделен в отношенията между половете, но, ако той присъства, има реална възможност да се почувства, че любовта се дава отгоре. Впрочем, Нептун е планета с огромен диапазон на проява, и освен космическата любов с него са свързани всички измени и лъжи, които доставят значително малко приятни емоции. Нептун силно изкривява възприятията на човек, което често дава неправилна оценка на ситуацията и несбъднатите надежди. В своите низши прояви Нептун е свързан със сексуалните извращения от садо-мазохистичен вид. Често това свойство на Нептун не стига до сексуална патология, но създава ситуация, когато един от партньорите доста грубо се отнася с другия, а този с всички сили се наслаждава на своето положение (като правило неосъзнато), например, мъж бие жена си, а тя го обича още по-силно за това.

ПЛУТОН

Плутон е планета на смъртта, трансформацията и в синастрията изпълнява няколко функции. Както и Марс, Плутон е свързан със секса, но ако Марс по-скоро стимулира идеята за сексуална активност, то от гледна точка на Плутон, секса е тайнство, трансформация, непостижима с човешкото съзнание, своего рода “смърт”, която води към раждане на новия човек. Плутон е планета-чистилище, и, ако в отношенията активно е задействан Плутон, вие скоро ще научите всичките си грехове и слабости, които до тогова успешно са се крили в недостъпните дълбини на вашето съзнание. Вашият партньор ще докосва най-чувствителните места във вашата психика, ще избухнат някакви явно не добри черти, които вие успешно сте си прощавали по-рано, оправдавайки се с фрази от типа “Всички се държат така” или “Какво аз! Ето съседа всеки ден бие жена си”. Освен това Плутон нерядко създава усещането за “съдбоносна” ситуация, т.е. санкционирана от някакви могъщи висши сили (впрочем не е задължително да са с негативен характер). Плутон също е свързан със стреса. Всички най-силни преживявания, страдания, караници и изяждане един на друг са резултат от действието на тази планета, която естествено напомня за себе си при разпад на отношенията, особено, ако ситуацията е все още жива и болезнена за вас.

Освен планетите, съществуват немалко астрологически обекти, и най-голямо значение сред тях в синастрията придобиват нематериалните точки, свързани с лунната орбита: лунните възли, Черната Луна е лунният перихей.

ЛУННИ ВЪЗЛИ

Лунните възли са нематериални точки, които се образуват от пресичането на лунната орбита с плоскостта на еклиптиката. Тяхното действие, както и действието на всички нематериални точки, е по-скрито, по-тънко, и, следователно, по-малко видно, отколкото действието на планетите. Даже от астрологичната същност на Лунните възли (точки, свързващи орбитите на Земята и Луната) става ясно, че към такава “лунна” област, като синастрията, те са длъжни да имат непосредствено значение. Забележителността на Лунните възли се състои в това, че те позволяват някак да се излезе извън границите на картата, установявайки преди всичко връзка не вътре в една карта, а между картите или даже между някакви по-сложни за разбиране същности. Южният възел достига някъде дълбоко – или до предците на човек, или до неговите предишни реинкарнации. Северният възел е насочен към бъдещето. В синастрията именно възлите позволяват да се даде оценка за възникналата ситуация от кармична гледна точка, да се определят причините за възникване на ситуацията. Южният възел символизира връзка с ситуации от миналото, с необходимостта да се разрешат, натрупаните по-рано проблеми. Северният възел символизира свободата от товара на кармата, способността към движение напред (не защото ни побутват, а защото краката сами вървят). Счита се, че възлите също имат непосредствено отношение към децата. Това не е съвсем така. Възлите, наистина, имат отношение към децата, но само дотолкова, доколкото децата са хора, върху които преди всичко лежат неразрешените проблеми на родителите, техните кармични дългове. Би било правилно да се каже, че възлите отразяват някои връзки, съществуващи между поколенията, между родителите и децата.

ЧЕРНА ЛУНА И ЛУНЕН ПЕРИХЕЙ

С Черната луна (апогей на лунната орбита) нерядко се свързва едва ли не цялото световно зло. Но Черната луна е планета на злото дотолкова, доколкото се явява зло да бъдеш самия себе си. Черната луна е точката на максималната индивидуализация във възприемането на света от човека. В тези области, където у вас съществува свое собствено, необективно (поради дълбокото лично отношение) мнение, там действа Черната луна. И един от най-чистите примери за действие на Черната луна се явява създаването на образа на вашия партньор. Всички знаят, например, че любимия човек се вижда не такъв, какъвто го виждат другите хора. В отношенията към него възниква нещо крайно необективно, когато престават да се виждат недостатъците, и въобще цялото възприятие придобива някакви напълно собствени, с нищо несравними черти. Това означава, че се е създал образ, и, следователно тук не е минало без Черна луна. Затова в синастрията Черната луна е една от най-важните точки в картата. Образът, създаден от Черната луна, обхваща цялата личност на човека, изисквайки собствено култивиране и отглеждане. Ако в отношенията между хората е задействана Черната луна, то това може да ги свързва един с друг по-силно, отколкото една дузина други фактори. Нерядко връзки по Черната луна се проследяват между членове на едно семейство – отношението към близките хора почти винаги е индивидуализирано.

Точката в опозиция на Черната луна е лунния перихей (понякога я наричат Бяла луна, но доколкото Бяла луна наричат и някаква символична точка със седемгодишен цикъл, ние, за да избегнем объркването, няма да използваме този термин). Ако Черната луна е точка на максималната индивидуализация, точка на особено лично ниво, то лунния перихей е изход на надличностно ниво, или, казано по-точно, изход на ниво на личността от по-висш порядък (доколкото обективността на лунния перихей това не е тази обективност, която обединява мнението на всички съседи във вашия вход). Лунният перихей – това е сякаш поглед на някоя “космическа личност” и под този поглед се рушат образите, създадени от Черната луна. Действието на лунния перихей се възприема най-често като много светло, а човекът, свързан с лунния перихей нерядко считат за ангел-хранител.

И накрай на тази глава ще въведем няколко термини, които ще ни потрябват впоследствие. Планетата се нарича хармонична, ако има аспекти тригон или секстил и няма други мажорни аспекти с останалите планети (под планети имаме предвид десетте планети от Слънце до Плутон, без да отнасяме тук Лунните възли, Черната луна и Лунния перихей). Планетата се нарича напрегната, ако има аспекти опозиция или квадрат и няма други мажорни аспекти с останалите планети. Планетата се нарича неаспектирана, ако няма мажорни аспекти.

Тук трябва да се кажат няколко думи за поразената планета. Макар, че много астролози интуитивно свързват това понятие с понятието напрежение, т.е. аспектирането с напрегнати аспекти, от практична гледна точка такова разбиране все пак не бива да се счита в достатъчна степен адекватно на действителността. Да, поразените планети, т.е. хипертрофиране на нейната проблематика, нерядко се свързва с напрегнатата аспектация. Обаче, не по-малко проблематично понякога може да се окаже отсъствието на аспекти и даже силно хармоничната аспектация. От друга страна, напрегнатата аспектация, също, както и слабата или хармоничната съвсем не е задължително да доведе до хипертрофираност на проблема на тази планета, доколкото това се определя преди всичко въз основа на характерната аспектация на останалите планети и ред други фактори, определяни като цяло по картата. Да, поразяването на планети нерядко е свързано с напрегната аспектация. Обаче, не малко проблематично понякога може да се окаже отсъствието на аспекти и даже силната хармонична аспектация. От друга страна, напрегнатата аспектация, също както и слабата или хармоничната съвсем не е задължително да доведе до хипертрофираност на проблема на тази планета, доколкото това се определя преди всичко въз основа на характерната аспектация на останалите планети и ред други фактори, определяни по картата като цяло.

ПРИНЦИП НА АСПЕКТИТЕ В СИНАСТРИЯТА

Както ще стане ясно по-долу, основен и изходен метод за изследване на взаимното влияние между двама души се явява разглеждането на наталните карти на партньорите и взаимодействията възникващи между тези две карти. Доколкото в основата на изучаване на такова взаимоотношение (резонанс) е заложено разглеждането на аспектите, възникващи между планетите на двете карти, то преди да се пристъпи към излагането на основните методи, да въведем понятието аспект и да разгледаме принципа на конкретните аспекти.

Значенията на аспектите между картите са доста близки до значенията на аспектите в наталната карта, обаче съществува ред специфични различия, на които ще обърнем внимание.

Преди всичко ще въведем понятие за символичен и реален аспект. Реален аспект между две планети се нарича дъговото разстояние между тях в астрологическата карта или при налагане на картите.

Символичен аспект се нарича дъговото разстояние между някои градуси на знака, в които е разположена една планета и същия градус на знака, в който е разположена втората планета. Например: Слънце в 2 Телец, Луна в 29 Водолей. Между тези планети реалният аспект на секстил е с обрис 3, като при това те се намират в аспект на символичен квадрат (Телец Водолей). Ако смисъла на реалния аспект е взаимоотношението между планетите, тяхното взаимно включване, то символичния аспект определя отношението между знаците на зодиака, в които се намират планетите. Когато реалният аспект между планетите на две карти е точен, то произволно включване на планета в едната карта (например, аспект на транзитна планета) ще съвпада с включването на тази планетата в другата карта. Без това не е възможно да се представи съвместното съществуване на хората, ако не съществуват събития, които засягат едновременно и двамата, то едва ли между тях съществува някакъв тесен контакт – техните съдби не са преплетени една с друга. Друго е, че едно и също събитие може да се възприема различно от тях: нали се включват различни планети и под въздействието на различни аспекти. Например, ако вашата Венера се намира в секстил със Сатурн на вашия мъж, то не се учудвайте, когато възникнал намек за страничен роман (някаква планета е застанала в тригон с вашата Венера), ще бъде пресечен от вашия мъж (едновременно се включва неговия Сатурн и вашата Венера ще почувства това), но относително меко (секстила все пак не е квадрат), във времето, когато той под влияние на домашни преживявания, или потопен в работа (планетата, включваща вашата Венера, е в секстил с неговия Сатурн), или обратно, не може достатъчно пълноценно да работи (планетата е в опозиция на Сатурн).

Впрочем, особено ясно “причинно-следствените” връзки се забелязват не при точните аспекти: отначало се включва една планета, после друга. Така, ако в приведения по-горе пример транзитната планета включва отначало Сатурн на вашия мъж, а после вашата Венера, последователността на събитията може да изглежда малко по-иначе: мъжът започва да прекарва много време на работа (аспект към неговия Сатурн), което ви дава възможност да започнете роман (последващия аспект към вашата Венера).

Всичко това се отнася към реалните аспекти. Идеята на символическия аспект е друга – типа на преобразуване на енергията на една планета (определяна от знака) е близък или чужд на типа на преобразуване на енергията на другата планета. Ако Венера на вашия партньор се окаже в символичен квадрат с вашата Венера, то неговите етико-естетически критерии ще ви се сторят нови, неразбираеми или чужди, а при символичния тригон – родни и разбираеми. Доколко конфликтна ще се окаже ситуацията в сферата на действие на тези планети ще определи вече реалния аспект.

Най-интересни са случаите, когато реалния аспект не съответства на символичния. Нека, например, Слънцето в едната карта се намира в първия градус на Скорпион, а Луната в другата карта – в последния градус на Рака. Макар че двете планети са близки по тип на преобразуване на енергията (символичен тригон) и при друга ситуация биха намерили общ език, тук конфликтни ще станат тези принципи, които отличават единия знак на дадената стихия от другия (реален квадрат). Например, постоянната напрегната емоционална активност на Скорпиона ще създава дискомфорт и ще кара да нервничи този, чиято Луна е в Рак, и постоянно ще изисква от него да заздравява психологическите защити, вместо спокойното отпуснато да съществуване.

Обратно, нека във втората карта при същата Луна в края на Рака, в първата Слънцето да се намира в началото на Везни. В друга ситуация би могло да се очаква напрегнат конфликт (символичен квадрат) между крайно обективизираната личност на Везни и дълбоко индивидуализираната емоционална сфера на Рака. Обаче в единия случай конфликта се превръща в творческо взаимодействие (реален секстил): например, Рака ще създава за Везните уютна емоционална обстановка, позволяваща абстрахиране от натрапчивата сложност на заобикалящите проблеми, изискваща адекватна оценка и вземане на решение. На свой ред тактичността на Везните ще им позволи да не допуснат постъпки, които могат да засегнат обидчивия Рак.

Да разгледаме принципите на реалните аспекти, възникващи между планетите на двете изследвани карти:

СЪВПАД

Съвпадът е най-силния и, следователно, принципен аспект.

Спецификата на съвпада се състои в това, че планетите много тясно взаимодействат една с друга, изпълнявайки постоянно две функции: предавател на своите вибрации и рецептор на вибрациите, излизащи от другата планета в съвпада. Т.е., от една страна, планетата се включва под въздействието на другата планета, възприемайки нейните импулси и оцветявайки с тях сферата, която сама управлява. От друга страна, тя самата оказва същото въздействие върху втората планета. Макара че във всеки конкретен случай може да се говори за преобладаване на първата или втората функция, взаимодействието между планетите в съвпад е толкова силно, че нито една от функциите не се редуцира до нула. Но на ниво тенденция може да се говори за четири типа очаквано поведение на планетите в съвпад:

1. Планетата включва другата, като оцветява нейното действие със своята енергия;

2. Планетата включва другата планета;

3. Планетата се включва от другата планета;

4. Планетата се включва от другата планета и се оцветява от нейната енергия.

Слънце Луна Меркурий Венера Марс Юпитер Сатурн Уран Нептун Плутон

Слънце С>Л С>М С>В С>М С>Ю

Ю>С Со>Са

Са->Со Ур->С

С>Ур Н->С

С>Н П->С

С>П

Луна Л>М В>Л М>Л Ю->Л Са->Л Ур->Л Н->Л П->Л

Меркурий М>В

В>М Ма>Ме Ю->М С->М У->М Н->М П->М

Венера М>В Ю->В С->В У->В У->В П->В

Марс Ю>М

М>Ю С->М У->М Н->М П->М

Юпитер Ю>С

С>Ю Ю>У

У>Ю Ю>Н

С>Н Ю>П

П->Ю

Сатурн С>У

У>С С>Н

Н>С С>П

П>С

 включва, -> оцветява

Планетата оцветява своя визави (не знам какво означава тази дума, но и на български така се превежда в речника) в съответствие със своите принципи. Юпитер кара планетата да бъде самонадеяна, а понякога надута и със силно завишени изисквания. Но едновременно с това на планетата се предава оптимизма, и перспективите може да се представят в доста радостен вид.

Сатурн замразява планетата, всичките й прояви се разтягат във времето. Дисциплината на планетата се оказва под строг контрол, спонтанната и свободна проява на планетата е затруднена, но затова път по-материално и чувствително.

Уран създава за планетата нестабилен фон, провокира към неочаквани и резки прояви, изтласква я от устойчивите енергетически цикли или в по-конструктивен вариант изисква оригиналност в проявите.

Нептун размива действието на планетата, нерядко създавайки, от една страна усещането за висша наслада и отрицание от суетата на този тленен свят, а от друга страна, невъзможност да концентрира енергията на планетата за постигане на целите.

Плутон придава на цялата сфера на действие на планетата стресова украса и не оставя безнаказан нито един минал или настоящ пропуск. В общия случай не може да се каже, хармоничен ли е аспекта на съвпад или напрегнат. Но в конкретния случай съвпада винаги може да се определи като хармоничен или напрегнат, изхождайки от това, кои планети участват в него. Приблизителен принцип, позволяващ да се определи типа на съвпада звучи така:”Съвпада на еднополовите планети е хармоничен, съвпада между разнополови планети е напрегнат”. Да разгледаме това по-подробно. Както е известно знаците на зодиака се делят на мъжки и женски. Всички нечетни знаци, започвайки с Овен, са мъжки (стихиите на огъня и въздуха), всичките четни са женски (стихиите на земята и водата). Планетите също се делят на мъжко начало (ян) и женско начало (ин), но това деление не е толкова дискретно. Ще приведем схема, показваща как от наша гледна точка, се делят планетите по пол:

Луна Венера Нептун Сатурн Уран Плутон Юпитер Слънце Марс Меркурий

Най-силни изразители на своето начало се явяват Луна и Марс, по-слаби – Венера и Слънце, още по-слаби – Нептун и Юпитер. При Сатурн и Плутон вече почти няма доминиращо начало, а Уран и Меркурий съдържат и мъжко и женско начало абсолютно в еднаква степен. Въз основа на тази схема може приблизително да се определи степента на хармоничния съвпад. Така, съвпада на Луната с Марс е много дисхармоничен, а на Луната с Венера или на Слънцето с Марс е хармоничен.

Колкото по-точен е съвпада, толкова неговите качества са по-ярко изразени.

ОПОЗИЦИЯ

Значението на опозицията между планетите от различни карти малко се отличава от значението на нейното действие вътре в една карта. За една карта опозицията е несъмнено напрегнат аспект, създаващ противофаза при включване на две планети. За синастрията опозицията се оказва доста положителен и при това силен аспект. Първо, макар че взаимодействието между планетите да е активно, те не са свързани толкова здраво, че да потискат една друга. Ако съвпада на Луна-Марс е несъмнено дисхармоничен, то опозицията на тези две планети ще бъде лишена от много отрицателни свойства. Второ, необходимо е да се отбележи, че транзитната или прогресивната планета, правеща аспект с една от планетите, намиращи се в опозиция, ще създава сходен аспект с друга планета (тригон към една – секстил към друга; квадрат към една – квадрат към друга и т.н.). вътре в една карта това несъмнено е болезнена ситуация: вместо да се компенсира излишъка от енергията на квадрата с някакви възникващи хармонични аспекти, с квадрат се оказва аспектирана и другата планета. А спада на натрупаната енергия при тригона се усилва от секстила към опозицията на тези планети. Съвсем друго значение има това явление за планети от различни карти. Възникващите подобни аспекти към опозиционните планети свидетелства за това, че двата човека еднакво ще възприемат случващите се външни събития, и трудностите за единия никога няма да бъдат радост за другия. Доколкото опозиционните планети, като правило, се намират в противоположни знаци, опозицията помага на хората заедно да постигнат цялостно възприемане на света в съответните на тези планети сфери. Това не може да се каже за съвпада, който създава претоварване за знака, като позволява на хората да видят само едната страна на “истината”, която носи в себе си дадения знак без опозиционния. По такъв начин, като цяло опозицията може да се счита за един от най-благоприятните аспекти, без да губи при това своята конструктивност.

КВАДРАТ

Както и в наталната карта, квадрата при резонанс е най-напрегнатия аспект. Той създава излишък от енергия, който изисква определен навик, за да го използва за конструктивна дейност. В синастрията квадрата носи в себе си два важни принципа. Първо, по своята същност той е аспект, създаващ конфликт между планетите от едната и другата карта. Както ще стане ясно по-нататък, доста често този конфликт е нещо не само полезно, но и необходимо. Въпреки това, квадрата винаги създава проблеми. Второ, най-често планетите, свързани с аспекта на квадрата, се намират не само в знаци от различни стихии, но и от различен пол (символичен квадрат), и заедно с това доста зле се разбират една друга поради различията в знаците, в които се намират. Това е необходимо, за да се създаде някакъв интерес към “непонятното”, който позволява на хората да намират в партньора нещо ново и различно от тях. Обаче, излишъкът от квадрати нерядко създава непоносими за живот условия.

ТРИГОН И СЕКСТИЛ

Тригонът и секстилът от гледна точка на синастрията нямат някакви качествени различия; в смисъл, че сектстила е не много ясно изразен тригон. Тригонът е аспект, свързващ планети, които са разположени като правило в една и съща стихия. Секстилът свързва знаци с еднакъв пол, но различни стихии. Ако вътре в картата тези аспекти (особено тригона) нерядко имат доста негативен оттенък, правейки планетата прекалено отпусната, и не допускат конструктивна дейност в съответната сфера, то в качеството си на аспект между планети от две карти те са по-привлекателни. Планети, свързани с аспекти тригон или секстил добре разбират един друг, оказват си взаимно хармонично влияние, създавайки взаимопомощ между дейностите на хората в съответните сфери. Разбира се и в този случай тригона или секстила не носят особено конструктивно начало, но разликата между аспектите вътре в картата и аспектите между картите (особено за любовни ситуации) се състои именно в това, че в първия случай, излишъкът от проблеми ще доведе до всестранна мобилизация на човек, а във втория случ

Link to comment
Share on other sites

Здравейте форумчани,

Не ми се видя да е отговорено по синастрическите въпрси.Та ще започна с "триъгълниче"но накратко.В началните години е съществувало добро биологическо привличане и у двамата .Действували са едино,както и сега.В момента 2005 година Съпругът е богатството на тази жена /от силистра/Мажът сигурно има или ще има затруднения съ възрастни хора-евентуално наследство.За съпругът тази жена е вашият много добър служител в семейството.Жената в момента не е много доволна от индивидуалното си развитие в този живот.Възможностите за първо дете при тази двойка са били:

Дете родено по направление ,определено от м. и ж.-Везни -овен

Дете по личното направление мъжа-Рак-козирог или

Дете родено по личното направление за ж.Лъв -Водолей

Това е в сила само за първо заченато и първо родено живо дете!

Желая дълъг съвместен живот.С уважение:

К.Петров

Link to comment
Share on other sites

Синастрия за Artexa,

В началот е имало привличане -чисто биологично и интересно противопоставяне на индивидуалностите.В действителност е трудно да се определи съвместният им живот.По всяка вероятност непрекъснато се води борба за надмощие.Трудно се смесват двете стихии .Необходимо е да се извърши цялостна класическа синастрия или чрез контактна космограма.

При прогнозиране за децата се получава, общо взето едно припокриване на разрешените полета.Или на практка за първо заченато и първо родено живо дете се дава област в рак ,близнак или козирог ,стрелец

Ако не са се развели им желая щастие . Ако желаят нещо повече да изпратят такива данни и за родителите си/Независимо дали са жива или не./

С уважение:

К Петров

Link to comment
Share on other sites

По синастрията за Сребрина!

Не са дали час ,но положението малко се облекчава от това ,че са от една зодия.Ако идвамата са дневно или и двамата са нощно родени връзката ще е стабилна -независимо от разликата в годинитеЗа Серебрина този мъж се явява в всички смисли -ботатството и.За мъжа това е жената за неговия дом .Векторите са съвместими в електрическите си компоненти-това осигурява общи действия.Магнетичното привличане липсва.При по хладна жена -напълно допустим съвместен живот.

Първо дете /заченото първо и родено първо живо/се дава по направлениеза двамата:Везни или скорпион-овен или телец.Личните позволени направления стават доста много и без да познавам хората не си заслужава да се прави прогнозирането.Доста сложно се получава при прогнозирането на деца без да се знае часът на раждане на самите родители.

Оставям на предположението ,че са родени в еднакви части от денонощието.,и че са действували по съвместното за двамата направление.

С поздрави от България:

К Петров

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, аз също много бих искала да ми направите синастрия.

Моите данни : Ирина, родена на 07.05.1980 в 08:00 часа.

Неговите данни : Павел, роден на 12.01.1978 в 02:45 часа.

Благодаря!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Знаете ли какво представлява синастрията? Как се прави и в кои случаи се използва този астрологичен метод?

Желаещите за примерен хороскоп за съвместимост (синастрия) с учебна цел нека да  публикуват данните си тук.

Иво

желая хороскоп за съвместимост

титана 20,06,1970 21,40часа несебър

драго 25,05,1974 13,15часа кюстендил

Link to comment
Share on other sites

Здравейте ,уважаема Ирина!

Съжалявам, че съм причина за изкривяване на пнятието синастрия.Тук съм демонстрирал ,какво може да се каже /и то не напълно/,ако се извърши едно съотнасяне на рождените слънца/Даващи основно индивидуалността на човека/ и Прогресивнте им слънца в една прогресия с мащаб

1год=1знак. Частично е показано и влиянието на зодиите в точките, където се намират слънцата.Даже не са търсени и сравнявани наталните хороскопи и др.елементи.

Нюансирането на възможностите е в съответсвие с електромагнитните свойства на зодиакалните знаци и планетите.Цялостно разглеждане на синастричните ви отношения с някой е доста по трудоемко но тогава нещата придобиват по голяма реалност. Възможно е да се правят и синастрически изводи и от машини/PC/.Всеки сам избира.Потърсете по астрологическите сайтове ,ако се интересувате.

Вие най -добре можете да прокоментирате казаното от мене.

Не сте дали никакви сведения за характера на отношенията Ви към момента.

Ако Вие сте в фаза опознаване и евентуално бъдещо задълбочаване на приятелството ще Ви кажа следното:

Не можете да разчитате на много продължително биологично привличане/Самка и самец/Във физическото поле/на земята/можете с успех да осъществявате сэвместни дейности.Такава е и създаването на деца.Вие сте жената на неговите любовни въжделения.Той обаче ще изпита тайните на Вашият 12 дом.През тази година Вие сте ангажирани с успешно решаване или оформяне на материални проблеми от всякакъв характер.Желете да оформите ваши личносни идей.Той е в 4 дом и усвоява ,възприема вътрешните си ресурси с цел последваща раелизация в живота.Възможно е и да приклучва с някакви дейности или дела.

Бично направление -за деца на:

-м.-по ос Рак-Козирог

-Ж. -по ос Лъв -Водолей

Приятелството Ви не се гради върху тази биологична възможност-подсъзнателните Ви желания да имате дете по някое от тези направления.С тези направления не се изчерпват всички възможности.Не сме разгледали :Вашата съвместна способност и подсъзнателните желания на родителите Ви.

Независимо от всичко той изпитва към вас скрити чувства на лъвска любов-най малко не е съгласен да Ви дели,а Вие няма да спрете да мислите за него ,тъй като своиствата на неговата зодия съвпадат с ващата цел в живота.Вие желаете да намерите своето място в структурата на заобикалящата Ви действителност.Той желае да участва в процеси свързани с оформянето и/или/натрупване на материални цености.

В момента, поне от негова страна ,трябва да има любовни чувства.

С уважение :

К.Петров

PS-Преди да говориме за синастрия е необходимо да имаме основни престави за свойствата на наталните си хороскопи.Считам ,че е крайно необходимо да се обърнем с молба за помощ към професионарните астролози в страната.Дано да започнат да се появяват .

-Материалът за синастрията ,предоставен ни от Мариана е добър, и ще изясни понятията.

Link to comment
Share on other sites

Guest Гост_Ирина__*

Здравейте Костадин!

Искрено Ви благодаря за написаното. Връзката ми с този човек продължава вече 3 години. През този период живяхме заедно извън България. В момента живеем разделени, тъй като той се върна в България за период от приблизително 6 месеца. Надявам се това да ви помогне!

Ирина :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте,

Искам да ви попитам в партньорси хороскоп какво значение имат асцендента и десцендента. Чувала съм, че е добре асцендента да съвпада с десцендента на партньора и и обратно. Изобщо има ли някакво значение това съвпадение.

Link to comment
Share on other sites

Bih iskala go napravite i za men:)

Moite danni:Dora,28 08 1984,4.00 chasa

Negovite:Anastas,23 05 1983,za sajalenie nz to4niq chas,no e roden prez nostta,ako tova ste e ot nqkakva polza

Blagodarq predvaritelno!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...