Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Планиниада - 13-14 декември на хижа Мальовица


Recommended Posts

Ако я нямаше планината... Къде щяхме да избягаме от града? Къде щяха да се завързват най-силните приятелства? Къде щяхме да намираме най-истинската оценка на възможностите си – можеш или не можеш? Къде щяхме да получим възможност да пипнем природата такава, каквато е и каквато винаги е била – чиста, истинска, неподправена? Светът без планини, без природа, е твърде тесен и сложен за едно човешко същество. Нека не променяме планината, нагаждайки я към тесния си кръгозор и недоразвитите си поради мързел възможности, ами се опитаме да дораснем до нея. За да бъдем достойни да я видим и докоснем в цялата й красота. Защо не? Мислите, че не е забавно ли? Че е много трудно? Грешите. Най-хубавото място не винаги е онова, до което можеш да си паркираш колата. Дивото зове гръмогласно за втора сбирка в планината, в защита на планината. Вече не за „девствена Рила”, а просто за цялата ни прекрасна българска природа. Елате си у дома, в нашата обща планина :)

Тази година Планиниадата ще се проведе на 13-14 декември тази година на хижа Мальовица. Организирана е от алпийски клуб "Млад дихател" в партньорство с коалицията "За да остане природа в България!".

Очакваме с отворени обятия всички планинари, алпинисти, загрижени за природата хора и просто хубави хора, желаещи да се позабавляват. Имаме само две задължителни условия: боклукът - в раницата; и всеки да си носи канче:) Стига вече user-ски истории с пластмасови отпадъци и „чашите - от кръчмата”, отиваме на планина.

Програмата е следната:

13 декември 2008 г.

Откриване на цялата сбирка към 10:00 ч. сутринта (то се знае, че нещата пак ще станат „относителни”:). Разпределяне на участниците в следните забави:

1. Ориентиране – дали ще го направите за кеф, за да натрупате опит или за наградите (които ги има), няма значение.

2. Катерене – на стената на хижата. Отново - дали ще го направите за кеф, за да натрупате опит или за наградите (които ги има), няма значение. Катеренето ще е по-безопасно от пресичане на улица, гаранцията е от нас.

3. Украсяване на елха – на мама сладката елхица пред хижата. Стълбите от нас, украсата – от вас:) Нека и Рила се понакипри за Коледа:)

4. Снежни скулптури – който не си е правил от сняг нищо по-различно от снежен човек (или пък нищо не е правил от сняг), много е пропуснал:) Призоваваме всички творци да изваят идеите си от тази нетрайна материя, пък ние ще ги увековечим като фотоматериал. Ако глобалното затопляне позволи...

5. Снежни иглута и пещери – снегът не е само студен и мокър, той може да стане и дом. Всички желаещи копачи и строители могат да покажат, колко точно удобно свърталище ще си направят. Отново – ако глобалното затопляне позволи.

6. Бирпонг – за любителите на биричката и топлите помещения:) В крайна сметка зимата всеки се смръзва рано или късно.

7. Конкурс за планинарска песен – най-добре авторски и нови песни, но допускаме и „изтъркани” парчета в мноооого добро изпълнение:) Май вече споменах, че има награди?

8. Презентации и филми – ще можете да видите интересни презентации за природата и планините и филми и презентации на планинари и алпинисти, които ще споделят опита си у нас и по света.

14 декември 2008 г.

1. Бой със снежни топки – за изтрезняване и повдигане на тонуса:) И не просто бой, а грандиозна битка на големи отбори. Победителите, то се знае, ще намажат по нещо:)

2. Лавинно обучение – ето и нещо полезно – малко обучение относно лавините, откъде и защо аджеба се взимат и как точно да се оправяме с тях. На никой няма да му навреди тази информация.

3. Тенис на маса – открит турнир между всички желаещи, отново с награди.

4. Оценяване на снежните скулптури, иглута и пещери – можете да си довършите творбицата и на сутринта, да видите, как е издържала ударите на времето:)

5. Закриване и награждаване – 14:00 ч. Разбира се това, че сме закрили Планиниадата не означава, че трябва да си тръгнете.

Това е програмата, който намира нещо за себе си в нея – добре, който пък просто иска да се поразтъпче из района също е добре дошъл. Тази година имаме повече участници и спонсори откъм организиране на проявата, което дава надежди за заформянето на една добра традиция. Очакваме ви горе на баира с много усмивки:)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...