Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Срещи на "живо" с изкуството


Elia

Recommended Posts

ЗДРАВЕЙТЕ !

Радвам се за възможността да ви поздравя!

Отскоро имам нет в къщи и затова отскоро, но с голям интерес посещавам Форума от Портала.

ЧУДЕСНИ СТЕ !!! :3d_022::3d_137:

Но... умеем ли да разказваме? Какво, къде, как?

Какво сме видели, чули, а и какво ни е развълнувало или пък вдъхновило, когато "удобно" сме седнали в концертната или театрална зала?

Предлагам ви тази тема да бъде за една от най- вълнуващите срещи - за "живата" среща с изкуството!

Обичам да ходя на концерти, изложби и т. н., но често се учудвам как все по- малко хора оценяват тази своеобразна "среща", а салоните са почти празни или пък с ограничена аудитория :huh:

Предлагам ви разказа си за един отминал, но и незабравим концерт в града ни.

А вие бихте ли споделили за впечатленията си "на живо" или пък за мига Вечност, който преживяхте ?!?

Страници от " малкия град "

Мили приятели, познати и непознати, пиша ви по повод събитието, което дълго ще се помни не само с музикалноестетическото си, но и с художествено интерпретиране на песни и мелодии от Учителя Беинса Дуно.

В края на ноември, в "Ден Първи" на Виделината (неделя) се състоя концертната изява на обичните ни сестри Йоана Стратева - цигулка и Радостина Нягалова - пиано, гостуващи на град Шумен. Въпреки студа и първия сняг, белият братски автобус, подобно на морски албатрос "долетя", за да ни направи отново съпричастни, както към живописните кътчета на Рила - малки бисерчета, уловени чрез фотообектива на сестра Галя Герасимова, така и към чудесната програма, представена ни от двете инструменталистки.

Празникът на Духа започна с тиха и мистична вглъбеност -" Ще се развеселя", "Нева Санзу", "Мелодия 16.".., а изпълненията се характеризираха с висок професионализъм. В малката читалищна зала, но с чудесна акустика ( едно важно качество за доброто интерпретиране на музика), с изящество се преплитаха звучните интонации на Йоанината цигулка с приглушената педална звучност, арпежираните акорди и кадифеномеките украшения на пианото. Последните, подобно на малки звънчета деликатно въздействаха на съзнанието, което като че ли бе в унисон с представящите ни се картини от видеостената: капчици роса в тревите и дъхавите планински цветя; многобагрени изгреви, а и лунна светлина; стичащи се водопади, както и задружен братски живот - носене на вода и дърва за кухнята, приготвяне на вкусен обяд.

Втората част от концерта бе посветена на известни пиеси от класическата музика. Произведенията от "стари майстори " - Й. С. Бах, В. А. Моцарт, бяха последвани от тези на Фр. Шуберт с "Пчеличката" , както и от емблематичната програмна "Песен на Солвейг" от Ед. Григ.

Но като че ли най- голямо впечатление направи финала на програмата - пиесата за "Радостта и Скръбта", по аранжимент на брат Георги Стратев. Тук драматичният диалогизъм се почувства на няколко равнища: чрез многобройни щрихи и интонационни обагряния, както и с ефектно преминаване на мелодичната линия от единия към другия инструмент - символично представящи двата емоционални пласта. В кулминационните моменти звукът бе мощен и силен, достигащ посредством големи кресченди и темпово забързване до фортефортисимо, като по този начин конфликтността се изразяваше в най- пълния си вид. Присъстваше и голямо движение в дълбочина - чрез контрастност на двата инструмента: ефирността на цигулката се противопоставяше на плътността на клавирната техника, което като че ли разширяваше хоризонтите на възприемчивост, граничещи до навлизане в други измерения...

Отзвучаващите акорди бележат края, но и началото. Началото на нещо ново и нетрадиционно. Под звуците на "Унгарски танц" на Й. Брамс пред нас се разкри необичайна картина от братския живот: яркожълтата "птица-въртолет " дойде на помощ на братята и сестрите, а пренасянето на багажа към Рилския лагер бе осъществено като с магическа пръчица.

Още много може да се разкаже, но като че ли най- важното остава недоисказано - в сърцето и в душата на всеки един от нас, докоснал се чрез езика на изкуството и импровизацията до творческото проявление на Духа.

Благодарим ви от все сърце, мили братя и сестри - гости на Шумен, че ни направихте съпричастни на тази феерия от звуци и живописни Рилски нюанси и до нови срещи!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...