Jump to content
Порталът към съзнателен живот

43. Бог е съчетал


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Господнята молитва - молитва

В зорите на живота - песен

Сърцето ми е топло - формула

Беседа:

Бог е съчетал

Молитвен наряд за край:

Псалом 19 - молитва

Какво трябва да се подразбира под тези думи? По видимому Христос говори за брака. Но брак ли е това, което хората днес правят? Сдружат се две фамилии, живеятъ си и момъкът и момата, оженват ги, съчетаят ги. Това съчетание бива отъ Бога и отъ хората. Аз приемам, че в света има три вида съчетания: първото и истинското съчетание е, което Бог го прави, второто съчетание сам човек го прави, а третото съчетание е, което хората правят. Следователно всички неприятности в живота произлизат от последнит две съчетания. За да може един човек, или един учител, или една държава да направи известно съчетание, трябва да разполагат с една Божествена Мъдрост, да разбират дълбоко основния закон, върху който е съграден животът, разбирам органическия живот, тъй както се изразява той в природата.
Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Всички трѣбва да бѫдемъ носители на това Божествено учение, защото всички съставляваме една съвокупность отъ Божествения организъмъ и Господь иска щото неговото тѣло да бѫде здраво, всичко да бѫде въ редъ и съгласие. Господь иска да сме радостни и весели. Ако не сме радостни и весели, причината не е въ Бога. Ако мѫжъ и жена не могатъ да живѣятъ, причината не е въ Бога. Ако нѣма хармония между братя и сестри, между синове и дъщери и родители, между властьта и поданицитѣ, причината не е въ Бога. Причината е въ разваляне на съчетанието.

Бог е съчетал

А как ние хората разваляме това съчетание?

Бог е съчетал душите ни - ние сме един до друг, за да се учим заедно и да си помагаме. Ние, обаче се идентифицираме с ролите си. Аз съм съпруга - и започвам да "отговарям" на приетите норми за тази роля вместо да бъда просто себе си до човека, с когото живеем заедно. Той да бъде себе си, а не да очаквам от него съда бъде "съпруг". Същото важи за майка - дете, сестра - брат. Затова сигурно Христос е казал, че е дошъл да разлъчи ролите ни - за да ни помогне да намерим истинското себе си под маските, с които имаме склонност да се срастваме.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...