Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мъдростта на форумите


Guest НиколаДамянов

Recommended Posts

Guest НиколаДамянов

Често ми се случва да срещам мъдри и стойностни мисли, когато чета форумите.

Осъзнато или не човек в определени моменти става Божествен "проводник" и изстрелва в пространството синтезирани, кратки, ясни и точни послания ...

Нека тук в тази тема да публикуваме подобни мисли, които са ни впечатлили съгласно горните критерии, и най-вече да са авторски, тоест да казани в контекста на някое изказване на някой съфорумец, а не да са копиране от някъде.

Като начало днес ми хареса това:

"Опит (жизнен) без съзнание, е кармично повторение на подсъзнателни модели, от които половината човечество не може още да се отърси." Silviya (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

"Тя (майката) ме научи да пиша и чета (но баща ми ме научи как да разбирам и да се отнасям към литературата, киното и музиката) майка ми ме научи да смятам (но баща ми ме научи какво е значението на цифрите и как да извличам смислите от нещата), майка ми ме научи кое е правилно и кое не (ала баща ми ме научи да преценявам правилността, независимо от това кое се смята за правилно и кое не), майка ми даде чувството за сигурност (а баща ми ме научи да разбирам какво е сигурност и най-вече как да я преследвам без да бягам от несигурността)." selsal ( от тук)

"Семейството е една нова личност, в която двамата партньори трябва да излеят себе си така, че да изгубят досегашната си личностна идентификация." Венцислав ( от тук)

Редактирано от НиколаДамянов
Линк към коментар
Share on other sites

Модераторска бележка:

Моля публикуващите в темата да искат предварително съгласие от авторите на цитираните мнения.

Ако някой от цитираните до момента автори не е съгласен с публикуването на мнението му в тази тема, моля да се обърне към един от модераторите на този форум, за да бъде изтрито.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

"Нужно е да познаваш това, което те напада- да познаваш врагът си изключително добре, за да можеш да се защитиш от него по най-добрия и ефективен начин. Но първо трябва да разбереш кой всъщност е врагът...Най-често той е вътре в нас..." Кристиян (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

"Възпитанието не е нещо отделно от личния пример - точно в разделянето им се коренят грешките.

Просто се опитвайте да следвате своя идеал за човек, а детето Ви ще следва Вас - така пътят е един и няма разминаване." късметче (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

"Toва,... "война на вярата", е (всъщност) война на егото... понякога скрито зад табелата на някоя изопачена религия.

Вярата няма нужда от войни! " късметче (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

" ...Най-интересният за мен момент беше именно свръхрационализмът и това, че той се оказва смазван от рационализмът. Т.е. на земята могат да съществуват 99% хора които да мислят по тоя начин. Но намерили се 1% които да са обикновени рационали, те ще докарат всичко на своето ниво." iti (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

...

но всичко е въпрос на приоритети и всеки избира отношението си в своя собствен свят.

...

п.п. Поздравявам те Венцислав_ и за мнението ти като цяло. Има много дълбочина и искреност в него.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

"...разбрах защо хората, които наричаме Учители, не са зависими от други хора, от вещи, от дейности - именно защото те са постигнали това състояние на наистина безусловна любов. Те нямат необходимост от никой и нищо, за да пробужда любовта в тях - умеят сами да я пробуждат. Намерили са източника в себе си." maggee (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

"Ако (хората) наистина вярваха в повечето неща които приказваха, те щяха да ги прилагат в животът си. Ако ако ги прилагаха, щяха да имат шанс да видят колко са абсурдни отнесени към реалността..." iti (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

"...Не наказвай себе си заради постъпките на другите. Гневът, презрението, недоволството, ревността и всякакви чувства които не са в хармония със самите нас ни карат да се разболяваме." Буболече (от тук)

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

С днешна дата трябва да уточня,че спирам да пиша в темата с известно огорчение, но … такива са реалностите и аз ще се съобразя с тях.

За мотивите ми ? – най-кратко може да се обяснят, ако перифразираме една поговорка и напиша : „Глас приятелски, глас Божий” … тоест получих доста упреци от приятели относно темата . Най-общо упреците са базирани на субективизъм при определяне на „мъдростите”; страх от това,че ще се получат отрицателни мисли и завист от хора, които не са цитирани, а са умни; как можело една час от изказване да е мъдра, а друга да не е мъдра? ; може ли пък други изказвания да не са мъдри, щом не са цитирани? ; сигурен ли съм,че тези мъдри мисли за един са и мъдри за друг човек? ; …

Дебатирахме доста … :) От уважение! Макар, че колко е лесно да се отговори на тези въпроси, ако се прочете първият пост в темата …? „Мъдростта” на форумите се състои в „синтезирани, кратки, ясни и точни послания” ...,които са ни впечатлили персонално, което значи че ЛИЧНОТО отношение и привкус е на първо място! Та нима това е лошо? – няма значение.

Има ли някой който да оспори факта,че и от най-глупавият и неграмотен човек може да се научи и чуе нещо полезно…?Не ви ли се е случвало, когато „случайно” някъде си говорят, някой да каже реплика, която да бъде ключ към разрешаване на проблем или търсен отговор на въпрос ? Писах,че в такива случаи човека е Божий „проводник” , което значи, че ранга му, знанията му, професията му,…изобщо няма значение! За подобни „мъдрости” на хора имах предвид - „Мъдрости”, които или ни помагат по някакъв начин или повтарят по своеобразен (уникален!) начин неща,които знаем вече…

Не ви ли се е случвало също да четете Беседи и в различни моменти да получавате различни "ключове" ? - няма значение. Да не задълбавам !

Другата страна (съпътстваща идея!) на темата беше тя да е едно „тренировъчно поле” …Можем ли да видим нещо положително в мнението на опонента си ? Можем ли да се радваме истински и да приемем две различни гледни точки например, като имаме своя трета гледна точка? (без да изкажем мнение на момента!)

Принципно аз виждам много мнения във форумите, които не споделям или в доста от случаите съм на коренно различно становище. За себе си мога да изпиша десетки подобни случаи, където въпреки разминаването в гледните точки, аз не се намесвам …или не виждам смисъл, или разчитам,че ще съм по полезен с въпрос или молитва – това няма значение. Важно е радостта и удовлетворението когато гледаш, че хората общуват… Искрено се радвам на различните гледни точки и дори не се стремя да доказвам Истината, защото проявяване на разумност и жаждата за знание е винаги на първо място…Стремежа за разумен живот – това е основа на всяко познание и духовно израстване. Истината си сама изгрява, когато трябва и за когото трябва, ако е достатъчно желана.

От трета страна – темата има за цел да ограничи спама (косвен начин) и по-точно да предизвика стремеж в пишещите тук да се изразяват по ясно, точно, стегнато и лаконично. За това са горните „ограничения” и най-вече нещата да са „авторски” … Разбира се,че има много мнения, които споделям и ценя, но те не попадат в темата, защото липсва синтезираност, …НО това трябва ли да е пречка ?!? Трябва ли да се сърди някой,че не е цитиран ???

Накрая - смятам,че подобна тема е повече от необходима за форум за съзнателен живот…Това е нашето огледало и за добро и за положително мислени и за братско отношение, и за хармония , толерантност и разбиране …и …ЗА ВСИЧКО !

В този ред на едноседмични размисли и дерзания взех решение - за сега да не пиша в темата повече, освен, ако приятелите ми не вземат някакво друго становище… и не преосмислят позицията си, и не ме подкрепят (на дело, с цитати!), …иначе няма смисъл!

То приятелите ти, ако не те разберат и подкрепят, то кой друг може да те разбере ?!? :)

Поздрави за Всички !

п.п Към хората, които се боят от това да са цитирани и искат от модераторите да са изтрити, ще кажа – ТОВА е ваше право и избор, но не се страхувайте от това,че сте били за някой светлинка в дадения момент! Лошо е, ако Вие се определяте като светлинка. Не е нужно да разбирате, защо сте такава за някой…Едно е нужно само - да не развивате Егото си, ако ви цитират. Благодарете на Бог,че сте помогнали или дали светлина на някой, та дори и да не са ви разбрали „правилно”, тоест така както ви се иска. Гледайте по-широко на нещата.„Неведоми са пътищата Господни!” – това изчерпва всичко.

п.п.п. Моля, нека ако някой има коментари по настоящето мнение да коментира тук или тук , или на друго място, защото темата има друг замисъл и не цели дискусия или уточнения.

Редактирано от НиколаДамянов
Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.
×
×
  • Добави...