Jump to content
Порталът към съзнателен живот

25. Без наука няма сполука


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Псалом 25

Нека от сърцето ми любов жива да блика - формула

На душата си ще кажеш - формула

беседа: Без наука няма сполука

Молитвен наряд за край:

Господнята молитва

...някои богаташи, когато осиромашеят, не отиват да работят, а седят и се ровят в ума си за някой свой богат чичо с цел да му пишат да им изпрати малко помощ, или пък започват да се интересуват за старата си богата леля. Те ровят навсякъде в своите тефтери и очакват отнякъде да им дойде даром нещо, малцина обаче са тези, които сами могат да работят. Съвременните религиозни хора мязат на тия, които вървят по лесния път – отиват в църква, запалват една свещ, прекръстват се три пъти и после седят. Такъв човек три пъти ще отиде на църква, но работа няма да похване – сутрин ще отиде, на обед ще отиде и вечер ще отиде. Не е трудна работа да се молиш три пъти на ден. И вкъщи може да се молиш, това е лесно, но кажат ли ти да отидеш в някой град, за да помогнеш на някои бедни, ти казваш: „Тази работа е мъчна, не е за мен.” Да, и тази работа е Божия работа – ще претърпиш малко страдания, но ще отидеш да помогнеш!

Аз вярвам, че във всинца ви има едно горещо желание да се домогнете до вътрешната Истина. Мнозина казват: „Искаме да знаем Истината.” Аз превеждам думата Истина: вие искате да бъдете свободни. Но за да дойде човек до Свободата, трябва да има Живот, трябва да има Светлина. Най-първо трябва да има Живот, след това – Светлина, Знание, а след знанието иде Свободата. След Свободата вие ще научите какво нещо е Истината. Казаха евреите на Христа: „Ние сме свободни”, а Той отговори: „Всеки, който прави грях, е роб на греха, значи не е свободен.” Щом човек греши, той не може да бъде свободен и следователно той ще бъде лишен от едно от най-хубавите си чувства – да усети вътрешната Радост на Духа. А Свободата е отношение с най-разумните Същества.

Влезте в положението на подобните – старайте се тогава да създадете в себе си едно чувство на милосърдие. Не е лошо човек да се ожесточи, но се старайте да предизвикате, да събудите в себе си Божественото чувство на милосърдие. Защото иначе човек най-първо вреди на себе си, да оставим другата лоша страна. Когато човек се ожесточава, разрушава в себе си хубавите неща. Най-първо за свое добро ще се обърнете и ще кажете: „Няма да причиня вреда на себе си!” Ожесточението е вредно за самия човек, защото се изгубват ония връзки между него и Бога. Ако един ученик се ожесточава, той губи връзката с Учителя си. Първото условие, за да може Бог да действа във вас чрез Любовта Си, е човешкото сърце да бъде милостиво и меко – никакво ожесточение! Онова състояние, когато човек е готов като дете да възприеме, да забрави – то е милосърдие.

Без наука няма сполука

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

„Някои казват, че човешкото сърце било развалено и следователно няма какво да се пази. Така е, но когато един човек се обърне към Бога, неговото сърце се обновява и ние говорим за тези сърца именно.”

”Другото условие изисква всеки човек да се намира постоянно на работа. Никой от вас не трябва да бъде в бездействие!”

„Благоприятните условия понякога са приятни, а друг път не са.”

„Без наука няма сполука. Трябва да изучавате основните правила във вашия Живот и ще се стремите да бъдете доволни от малкото Знание, което имате. Това Знание да служи като една основа за нова придобивка, която можете да прилагате всеки ден. Всички искате да служите на Бога, но ако ви попитат по кой начин може да се служи на Бога, ще го определите ли? Служенето на Бога всеки ден може да се изпълни по хиляди начини.Човек може да служи на Бога като обработва своите мисли и облагородява своите чувства, калява своята воля, заздравява тялото си, пресъгражда го; след това той може да влезе в обществото, да служи на всичките хора, да изучава техния живот и да им помага. Следователно първата фаза на всеки един Живот трябва да започва с обработване на човешките чувства.”

Без наука няма сполука

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

Човек може да служи на Бога като обработва своите мисли

Да обработвам мислите си - това го разбирам като да сменям гледните точки, събирам нова информация, освобождавам се от етикети и стереотипи...

и облагородява своите чувства,

Щом сме тук на земята, значи няма да ми се размине негативната емоция - без нея как ще се уча да облагородявам... Дядо ми облагородяваше овошки - на здраво, мощно дърво с кисели плодове режеше младите клони, правеше им нарези и в тях внимателно посаждаше филизи от друго дърво - с едри, сладки плодове. После завиваше нежно присадките и клонките с бинт... Обработените мисли и науката, знанието са филизите, с които облагородяваме иначе силните си дървета...

калява своята воля,

калява - означава от горещо в студено и отново - воля да понесе човек и трудностите, и успехите без да загуби любовта и вниманието си, вярата си...

заздравява тялото си, пресъгражда го;

за мен това означава уважава тялото си каквото му е дадено, слуша го и му осигурява всичко необходимо, за да бъде здраво и да работи според своите заложени от вселената закони

Как разбирате "пресъгражда го" - тялото?

след това той може да влезе в обществото, да служи на всичките хора, да изучава техния живот и да им помага. Следователно първата фаза на всеки един Живот трябва да започва с обработване на човешките чувства.

Човекът не излиза от обществото - там обработва, облагородява, калява, заздравява...

Но само след като свърши това за себе си и вътре в себе си, може да служи и да помага - ако не се е справил със своите мисли, чувства, воля и тяло, по-добре да не се занимава с другите, а да вложи време, внимание и сили първо в себе си...

Линк към коментар
Share on other sites

Това хармонизиране не е един външен процес и с думи не става. Можем да кажем: „Хайде да се хармонизираме”, но от това нищо не излиза. В Невидимия свят има разни методи: Бог най-първо започва чрез съвет и внушение. Ако човек не иска да слуша, има и външни начини – ще дойдат земетресения, мор, глад, болести, сиромашия и т.н. Те са все методи за изправяне на хората. Не мислете, че у Бога има някаква слабост. Той е дълготърпелив, чака хората да се изправят и да изпълнят Волята Му, но дойде ли последният час на послушанието, тогава всичките грехове на хората трябва да се изправят. Ние не трябва да бъдем от тези, които чакат да дойде Божествената тояга, че тогава да влязат в правия път.

"Хайде да се хармонизираме" - по нашия модел за хармония и според нашите човешки пътища за постигането и.

"Бог най-първо започва чрез съвет и внушение." - С какво науката ще ни помогне да чуем съвета и внушението на Бог? Ами ако искам да слушам, но не мога да ги чувам все още? С какво науката може да ми отвори сетивата за тях?

На мен лично науката ми помогна едва когато ме насини Тоягата - преди, признавам си, чувах съветите и внушенията, но "принципите на доброто и почтеността" ги заглушаваха и изопачаваха.

Може би така помага науката (истинската) - от нея човек се учи на безпристрастност, на обективност и на готовност да променим позициите си, ако новата информация и анализът и ни водят към това - не обратното...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...