Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Цветовете


Recommended Posts

Здравейте:),

colors.jpg

Всички ние сме чували, опитвали и усещали, че цветовете имат влияние върху нашата психика. Има и различни медитации и упражнения с цветовете.

Чрез цветовете ние можем съзнателно да работим върху себе си, да изграждаме една или друга черта от характера.

Следователно те са един много мощен метод за развитие, а и много приятен.

Какво е вашето мнение и опит за влиянието на цветовете:)?

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Тази тема всъщност е много интересна.

Цветовете са в пряка връзка с тоновете, идеите, дните от седмицата, планетите, числата и т.н.

Може би тук можем да направим таблица на съответствията и да видим какъв личен опит има всеки...

Иво.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте.

Лично аз обичам червения цвят. Някъде четох, че бил цвета за борба или самозащита, зависи от психическото състояние на човека. А и беше свързан с първата чарка - най-важната....Всъщност като се замисля червеното е свързано и с кръвта (като се говорим за кралските особи, в чийто вени тече синя) <_<

Това ми е първото мнение за този сайт, така че спирам дотук. :king: поздрави от мен за всички кралски особи.....и всички останали топлокръвни като мен.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте,

Би било добре да продължим тази тема.. тъй като е много интересна и съм сигурен, че може много да се мисли/опитва/пише по нея.

Доколкото аз съм чел (и малко практикувал):

- червения цвят е за енергичност

- розовия - за емоционалност и любов

- оранжевия - за лекуване

- жълтия - знание и мъдрост

- зеления - за развитие и за материални блага (даже пари)

- синия - за примиряване на противоречията, вяра

- виолетовия - за връзка с Бога

Като метод на работа може да се използва мислено обливане с душ от лъчите, от които имаме нужда с концентрация и използване на кратки утвурждения/формули/стихове от Библията.

Това е накратко.

Иво.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте:),

Здравей Малвина, не нуждно да спираш, нищо че е първо мнение:).

Вибрациите на цветовете действат върху нас и оказват своето влияние. Иво е дал някои от основните влияния на цветовете. Също може да бъдат свързани и цветовете с музикалните тонове, планетите, зодиакалните съзвездия, с различните храни, разстения и цветя...В природата има разнообразие, което прелива в дълбоко единство - в нейния език на багри, звуци, стихии,живот...

Иначе казано различните цветове изразяват различните сили действащи в природата (както и астрологичните знаци), и са носители на тези сили...

Цветовете могат да бъдат използвани за низши и висши цели. Който търси само собственото си благо, завладян е от егоизъм - той може да използва тяхната сила...и да ускори своето разрушение. Който обаче е разбрал че неговото щастие и живот, неговата радост и светлина не са нещо отделно от живота на другите, на всички същества във Всемира - той може да използва цветовете за доброто на всички - на другите и на себе си.

Оранжевия освен лекуване дава и индивидуализация, виолетовия дава духовна мощ и сила на характера, силна воля, също почит и смирение. Жълтия е свързан с интелигентността, равновесието между мисъл и чувство. Белия е Божествения синтез на всички цветове, свързан с чистотата и съвършенството.

Затова именно белия цвят се свързва с действието на всички градивни и позитивни сили в природата, затова езотеричната наука говори за Бяло и Черно Братство.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте,

Пак за цветовете:). Цветовете и силите които носят могат да бъдат в помощ на всеки в трудното ежедневие, в постоянните борби, мъчнотии и противоречия.

Много често ние имаме афинитет към даден цвят или цветове, подсъзнателно ни харесва неговото въздействие върху нас. Освен това нашата астрологическа карта също може много да ни помогне в тази насока - всяка една зодия и планета са свързани с даден цвят. А и всекидневните пречки и нужди изискват и съответните сили за тяхното преодоляване...

Най-често тези три показателя са в хармония и сочат едни и същи багри и сили - така ние може да работим съзнателно върху себе си, използвайки този лесен и красив метод - краските.

По принцип въздействито на цвета е по-силно ако си го представим мислено, отколкото ако го наблюдаваме, но и то върши работа ;).

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Дните от седмицата и цветовете:

Понеделник - зелен

Вторник - червен

Сряда - жълт

Четвъртък - син, тъмно син

Петък - розов, светло син

Събота - виолетов

Неделя - оранжев

Още за значението на цветовете:

от зеления цвят зависи успеха, освежаването, развитието, растежа

липсата на зелено води до бедност (не само материална)

зеления цвят в повече ражда алчност. Лекува се с червения цвят.

недоимък на червения цвят - води до безлюбие и омраза. Как се лекува? Да се намерят хора със силно развит зелен цвят, за да се уравновесят. Или да се облива човек с душ от червени лъчи.

Ако човек е прекалено обичлив - има в повече от червения цвят

червения цвят е емблема на Любовта - основа на живота

тъмно червеното дава активност

глупост, липса на знание, разрешаване на противоречия - жълтия цвят ги лекува, дава знания и мъдрост

синия цвят развива усет за хубавото

виолетовия цвят дава сила, но и благост в същото време

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Някои астрологични връзки към цветовете:

Луна - зелено

Марс - червено

Меркурий - жълто

Юпитер - синьо

Венера - розово

Сатурн - лилаво

Слънце - оранжево

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Преглеждайки тази тема си спомних,че когато бях бременна ми подариха "Завета на цветните лъчи на светлината"и до раждането в подходящите дни четях и се "обливах"с розови,сини и жълти лъчи.Само около раждането четях оранжеви.И сега когато съм неспокойна чета розови и виолетови и смея да твърдя,че наистина ми въздействат.

Link to comment
Share on other sites

Здравей Тони,

"Завета на Цветните лъчи" е наистина много мощен и въздействащ метод. На всеки ден отговаря определен цвят и съответно стиховете свързанани с него. Също според нуждите и качествата, които човек иска да придобие, може да се четат тези текстове свързани с тях.

Но както с всеки един метод, даден ни от Разумната Природа, трябва да внимаваме да не го използваме за користни цели, а за доброто на всички.

А всеки чувствителен човек ще усети въздействието на тази книга и на наблюдателните няма да убегнат резултатите от нея в живота и ежедневието ни.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

Здравей Тони,

"Завета на Цветните лъчи" е наистина много мощен и въздействащ метод. На всеки ден отговаря определен цвят и съответно стиховете свързанани с него. Също според нуждите и качествата, които човек иска да придобие, може да се четат тези текстове свързани с тях.

Но както с всеки един метод, даден ни от Разумната Природа, трябва да внимаваме да не го използваме за користни цели, а за доброто на всички.

А всеки чувствителен човек ще усети въздействието на тази книга и на  наблюдателните няма да убегнат резултатите от нея в живота и ежедневието ни.

Поздрави,

Ради

Драго ми е Ради да се срещнем отново!БИли ми казал моля те наблюдавал ли си ти хора ползващи се от тази книга,защото оригиналите не са много а от копията не можеш да се ползваш.Аз имам наблюдения когато книгата се използва за користна цел.От собствен опит върху себе си разбрах какво е да я ползваш позитивно.Повярвай ми моята книга е в добри ръце.Бих ти я преотстъпила за малко...но вероятно я притежаваш.

Link to comment
Share on other sites

Още за цветовете, думите и състоянията:

Цветовете имат различни октави - всъщност по данни взети от една лекция (Превръщане на цветоверте, Гняв и страх - МОК3) - 7 на брой. Т.е. имаме 7 цвята и всеки цвят има по 7 октави. Общо 49 проявления на цветовете. Червения цвят има отношение към любовта, но също и към активността и в по-низше проявление(тъмно червено) към гнева (прекалено голяма вътрешна активност и напрежение). Какво трябва да направи човек? - Да повдигне червения цвят на трета степен и тогава получава - благост. Въобще силата на думите е когато са точно определени по форма, смисъл и съдържание. Само такива думи създават силни мисловни импулси в човека, така наречените мисъл-форми. Например, ако кажем думата любов - тя е неопеределена, човек се сеща за любов към приятеля, партньора и т.н. Но думата благост е точно определена в съзнанието ни. Може би е малко остаряла и не се ползва често в съвременния ни език, но пробвайте да си я кажете няколко пъти и вижте какъв ефект ще произведе във вас. Правил съм такива малки опити и имам чудесни резултати за прости неща - като тронсформиране на върешно напрежение и т.н. Гневът се лекува с розов цвят - нежност, мекота или пък със син цвят - вяра, мир, покой. Страхът се лекува с жълтия цвят - със знание и разбиране.

Имате ли други наблюдения във връзка с цветовете?

Иво

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Синия цвят дава едно вътрешно усещане за свобода и висота, разкрива величието на тази велика сила и реалност - Истината, която за съжаление днес звучи повече като досадна и неудобна абстракция.

А Мъдерцът казва - В Истината е скрит живота!

Синия цвят ни помага да го усетим - реално.

Червеното носи Любов, Живот - прави ни активни, силни, динамични, побеждаващи...защото за Любовта няма спънки и прегради.

Жълтото веднага дава светлина и широта на ума, успокоява чувствата и ни разкрива силата на Интуицията, по-скоро ни загатва за нейната мощ и красота, подготвя ни. Тя е едно много високо състояние на ума, буквално Божествен шепот.

Това не са просто клишета или думи, а една реалност - част от живота.

Това са споделени преживявания.

Виолетовото ни изпълва със сила и мощ - трябва да я контролираме и използваме добре. С виолетовото - оценяваме трудностите на живота.

Поздрави,

Ради

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Червеното в низшата си октава дава раздразнителност, нервност, сприхавост, отмъстителност - марсов цвят е. Недоволството също се свързва с червения цвят. Въобще цветовете могат да бъдат активни и пасивни. Ако ви обиди някой, има два начина на реагиране в низшата октава на червеното - или човек да се разгневии да извади юмруци ако е по-силен (активно проявление) или ако е по-слаб да си каже - аз ще му отмъстя (пасивно проявление). Това обаче не е нишо друго освен неизползвана енергия. Хората, които лесно се гневят трябва да намерят начини за канализиране на тази енергия, всеки според интересите си. Пример: медитация, успокояваща музика, спорт, работа с градина и цветя, пиене на билки (днес един познат ми каза, че маточината също имат успокояващ ефект), дълбоко дишане, мисловна работа с с друг цвят за неутрализиране и т.н.

Зеленото ако се прекали с него може да доведе до фантазиране, преувеличаване, заспиване на съзнанието, а от там и до мързеливост. От тази гледна точка, екскурзиите през зимата в планината могат да бъдат по-плодотворни. Белотата и синьото небе (бяло и синьо) задействат позитивните сили в организма, тонират, събуждат. Когато човек няма условия за истински екскурзии може да се прави умствени такива. Правил съм малки подобни опити и дават резултат. :)

В южните склонове по планините има повече енергии на синия цвят, най-здравословните места са това. В северните склонове - енергии на зелено, оранжево и червено.

за справка:

МОК3, том1, лекция Езикът на Природата

Link to comment
Share on other sites

Червеното в низшата си октава дава раздразнителност, нервност, сприхавост, отмъстителност - марсов цвят е. Недоволството също се свързва с червения цвят. Въобще цветовете могат да бъдат активни и пасивни. Ако ви обиди някой, има два начина на реагиране в низшата октава на червеното - или човек да се разгневии  да извади юмруци ако е по-силен (активно проявление) или ако е по-слаб да си каже - аз ще му отмъстя (пасивно проявление). Това обаче не е нишо друго освен неизползвана енергия.  Хората, които лесно се гневят трябва да намерят начини за канализиране на тази енергия, всеки според интересите си. Пример: медитация, успокояваща музика, спорт, работа с градина и цветя, пиене на билки (днес един познат ми каза, че маточината също имат успокояващ ефект), дълбоко дишане, мисловна работа с с друг цвят за неутрализиране и т.н.

Зеленото ако се прекали с него може да доведе до фантазиране, преувеличаване, заспиване на съзнанието, а от там и до мързеливост.  От тази гледна точка, екскурзиите през зимата в планината могат да бъдат по-плодотворни. Белотата и синьото небе  (бяло и синьо) задействат позитивните сили в организма, тонират, събуждат. Когато човек няма условия за истински екскурзии може да се прави умствени такива. Правил съм малки подобни опити и дават резултат. :)

В южните склонове по планините има повече енергии на синия цвят, най-здравословните места са това. В северните склонове - енергии на зелено, оранжево и червено.

за справка:

МОК3, том1, лекция Езикът на Природата

Tuk се сещам за обратната връзка - не влиянието на цветовете върху нас :)) а цветовете , които ние излъчваме в пространството:)

преди години случайно забелязах , че виждам някои хора в цвят :)

като някой цвят или група цветове бяха характерни за определен човек , като нюансите или допълнителните цветове се променяха.

тогава за мен беше игра

едва след доста години прочетох различни материали по този въпрос

и едва тогава се замислих за обратното излъчване , с което влияем на хората и живите същества около нас, или зареждаме околното пространстово.

и тогава, представете си , моля , една песен на Богдана Карадочева "...ако до всяко добро същество , застане поне още едно ....":))

поздрави:)

Link to comment
Share on other sites

Много добре:)))

Да аурата е съставена от цветове. Те ни характеризират и по този начин влияем на другите.

Ако някой цвят ни липсва, а у друг го има ние "инстинктивно" обикваме този човек, мислим за него и така приемаме цвета (качествата).

:)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

:) Здравейте!

Прочетох темата и ми се стори интересна. Всеки възприема, осмисля и използва цветовете по различен начин и ако позволите, ще добавя и собствен опит ;)

Всеки ден създавам цветове за хората, такова е естеството на професията ми.

Наблюдавала съм техните възприятия и мога да кажа, че най-лесно и естествено се възриемат т.нар. топли цветове - червено, жълто, оранжево.

Дори студените цветове като синьо, зелено и виолетово са по-възприемчиви, когато им се добави топъл нюанс, най-често червен.

Тези цветове мога да определя като емоционални, естествено достигащи до сетивата и по този начин достъпни.

Въздействието на по-студените изисква определена нагласа у хората, по-интровертно ориентираните ги предпочитат. Предполагат едно по-духовно възприятие на дълбоко ниво. :hypocrite:

Всичко е хубаво, когато е цветно, шарено и колоритно. :sorcerer:

Поздрави :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Намирам жълтото за чудесен цвят! :)

Преди няколко години боядисах стаята си в светло жълто и сега я намирам за много по-слънчева и жизнерадостна от преди. :P

Да си призная, най-силно ме грабва червеното в по-тъмните му нюанси. Много интензивен и динамичен цвят, провокира ме да действам :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Здарвейте,

съгласна съм 4е цетовете са силен и приятен метод за работа!

Аз ли4но имам опит сис „Завета на Цветните Лъ4и на Светлината„

За извли4ане на основните цветове може да използвате кристална призма, която пре4упва слън4евите лъ4и :):):)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Интересно колко близки са дефинициите на Денис Лин, Фенг Шуи ескперт, до това което разискваме в темата за цветовете. Ето ги неговите дефиниции:

>> жълтия - символизира мъдростта и стимулира интелекта;

>> синия - поощрява размишленията и отпускането;

>> зеления - е равновесие и здраве;

>> червения - стимулира физическата активност и възбужда;

>> оранжевия - носи късмет и премахва сковаността;

>> белия - символизира чистотата;

>> виолетовия - стимулира интуицията;

>> розовия - призовава към любов.

Човек може да открие сам силата и значението на повечето цветове като мисли, наблюдава природните явления. Пример: Кога човек е зрял, учен, мъдър? - Обикновенно когато е достигнал една определена възраст, в есента на живота си... Кога листата на дърветата пожълтяват? - През есента. Кой цвят е свързан с растежа, изобилието? Кога има силен растеж и развитие в природата? - Когато през пролетта всичко се раззеленява, следователно зеленото. Какво прави когато човек загуби вяра? - Обръща поглед на горе, моли се на "небето" т.е. синьо ...

Link to comment
Share on other sites

"Завета на Цветните Лъчи на Светлината" е много силна книга, дадена от Учителя Беинса Дуно и представлява избрани стихове от Библията, чието въздействие е свързано със съответния цвят.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...