Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да изпълняваме упражненията


Recommended Posts

Учителят често напомня, че упражненията, които дава, не са просто гимнастика.

Когато се упражнявате, вие не трябва да мислите кой как прави упражненията, но вие как ги правите.

Вашата мисъл трябва да влиза и в ръката, и в краката, навсякъде трябва да участвува. Мисълта и чувствата да участват навсякъде.

Та и в упражненията трябва да има един вътрешен ритъм, за да бъдат полезни и за да бъдат здравословни.

Всяко движение е пластично. В резките движения се губи повече енергия, те имат съвсем друг характер, а пък ръцете и краката, те са два противоположни полюса. Ръцете и краката играят важна роля. Човек, който не знае как да управлява ръцете и краката, малко постижения може да има. Между двата полюса, ръцете и краката, е поставена главата. Тя е центърът. Ако движите правилно ръцете, вие ще се справите разумно с човешкия свят. Ако знаете как да движите правилно краката, ще се справите с животинския свят. Ако знаете как да упражнявате мускулите на гръбнака и другите мускули навсякъде, тогава ще знаете как да се справите с растителното царство, да черпите сокове оттам. Това не само за насърчение, но да знаете как да упражнявате.

Тайни и откровения

Като направите упражнението, ще видите какъв резултат ще имате. Ще правите упражнението, без да философствате, без да чоплите, и ще наблюдавате, като записвате какви резултати ще произведе то върху мислите, чувствата и постъпките ви. Докато всяко нещо не се опита, то не може да принесе никаква полза. Упражненията, които ви давам, ще правите, докато придобиете някакъв резултат. Ще гледате на тях като на свещени упражнения и няма да ги изнасяте навън, докато вие сами не ги опитате, не получите резултат.

Като правите упражнението, ще дишате дълбоко, да поемате от животворната прана. Праната има различни състояния: тя бива физическа, сърдечна и умствена или ментална. Без прана мисъл не може да се образува; без прана чувствата не могат да се проявят и, най-после, без прана волята не може да действа.

Закон на движение

Като правиш едно упражнение, то е за Господа. Господ те гледа! Теб те е страх да си дигнеш ръцете нагоре. Той ти е дал тия ръце. Онова дете, което не може да стигне клона, какво прави? – Проточи си ръката. И ти ще си проточиш ръцете надалеч. Ще направиш едно движение нагоре до крайния максимум, ще хванеш този клон, няма да го снемеш изведнъж, но полека-лека ще го снемеш и ще вземеш нещо от него. И това, което си взел, трябва да го оцениш. С всяко едно движение, което правите, вие произвеждате вече в невидимия свят известна реакция. Известна енергия трябва да ви се даде. И ако това, което ви е дадено, не го вземете, ще се ползуват други.

Посещение на Бога

Имате ли други ценни съвети на Учителя за изпълнението на упражненият?

Какви са вашите лични опитности за изпълнението на упражненията?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте приятели.

Ето някои правила, които спазвам при изпълнение на упражненията:

Подбирам място сред природата, което да е на източната част на някой хълм или на върха на същия. Ако е обрасъл с растителност, още по-добре. Заставам така, че нищо да не скрива хоризонта откъдето изгрява Слънцето. Около населеното място, където живея, имам няколко места сред природата за изпълнение на упражненията, които не ги променям и всеки път заставам на едно и също място при изпълнение на упражненията. На тези места съм поставил на няколко сантиметра дълбочина в почвата камъни от Рила. Когато времето не позволява да изляза сред природата, упражненията изпълнявам в къщи, пак на точно определено място, което не променям.

Винаги изпълнявам упражненията с лице обърнато на изток. Сутрин излизам един час преди изгрева на Слънцето /пролетно - летния сезон/, така имам време за концетрация, молитва и някои упражнения преди изгрева на Слънцето. След изгрева следва Паневритмия и още упражнения.

100% концетрация и молба към Учителят и Светлите същества, обитаващи мястото, да помагат по време на упражненията /Имам усещанего, че и Те играят заедно с мен./ Накрая им благодаря за помоща.

Винаги нося със себеси един "наръчник" , който представлява извадки от беседи включващи упражненията от Учителят, правила за изпълненията им, смисъла на движенията на крайниците по време на упражненията и т.н..

Поздрави.

http://www.youtube.c...feature=related

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

"Има закон: обтягането на ръцете всякога поставя човека във връзка с теченията в Природата, а при свити ръце няма такъв контакт."

Акордиране на човешката душа, т. 2

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

"...........Самото вдигане на ръцете има отношение към крайния предел на Вселената. Затова вдигни ръцете си нагоре и кажи : ГОСПОДИ, ТВОРЕЦ НА ВСЕЛЕНАТА, ИСКАМ ДА ТИ СЛУЖА С ВСИЧКОТО СИ СЪРДЦЕ, С ВСИЧКИЯ СИ УМ, С ВСИЧКАТА СИ ДУША И С ВСИЧКАТА СИ СИЛА......."

Учителят.

Линк към коментар
Share on other sites

"..............В школата бързане не се позволява. Бързите, лесните работи са от лукавия. Бог никога небърза. Той се занимава с най-бавните, с най-мъчните работи. Лукавият се занимава с бързите и лесни работи. Той бърза, иска да пести време. Не, щом трябва да свършите някаква работа, никакво бързане не се позволява. Много време имате на разположение. Няма защо да бързате толкова. От вас се изисква постоянство в работата, но никакво отлагане и бързане. Работете, без да се стремите да свършите работата си час по-скоро. От вас се изисква да приготвите условията за дадена работа и да постоянствате, а кога ще я свършите, това не е ваша работа. Всяко упражнение е подготовка за дадена работа, която ще дойде после. Например, даде ви се упражнение да носите десет пъти вода на ден. Казвате : - какво ще придобием с това упражнение ? - Първо ти каляваш волята си, която оказва влияние върху ума, а умът върху чувствата. Чрез носене на вода, неусетно в организма се внася малко влага, малко магнетизъм, който неутрализира разрушителното влияние на електричеството, особено в слабите, сухите натури. Носенето на вода внася мекота в човешкия характер, посредством която той привлича праната на живота. Носенето на вода е подготовка към устойчив живот. Тъй щото, ходете по десет пъти на ден за вода, но не бързайте. Това упражнение ще даде добри резултати. Правил ли е някой от вас опити, да брои, колко крачки има до изворчето, колко пъти стъпва с левия, иколко пъти - с десния крак ? При това, интересно е да следите, дали крачките и през десетте пъти на носене вода са еднакво големи. Тези неща, колкото и маловажни на вид, имат голямо значение. Нека онези от вас, които са свършили вече упражнението, направят тези изчисления, да видят колко крачки има до изворчето. От дадените статистически цифри ще извадим законите на движението. По тези числа ученият може да чете и да размишлява, да вади научни заключения.........."

".........При сутринните упражнения, когато вдигате ръцете си нагоре, вие възприемате слънчевите енергии ; чрез краката пък възприемате земните енергии. Когато искате да възприемете енергии от слънцето трябва да правите упражгнения сутрин. Когато искате да се освободите от събраната енергия през деня, трябва да правите упражнения вечер. Земята всичко взима, освобождава човека от излишните енергии, за да може сутрин отново да възприеме от слънцето. Значи, вечер ще се изпразвате, сутрин ще се пълните..............."

" В живота " О . О . К . 6 . 07 . 1927 г.

Линк към коментар
Share on other sites

"..............Като дигате ръката си нагоре, вие се свързвате с Божествения свят, с разумни , светли същества. Ръката представлява възвишеното, благородното в човека............."

" Естествени връзки " О . О . К . 19 . 06 . 1929 г.

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

".................Като се дават задачи, или упражнения, всички трябва да бъдете на един ум. В Школата не се приемат особени мнения. Щом е казано да бъдете боси във време на гимнастика, всички трябва да събуят обущата си. Ама ще ли сте да настинете. Никакъв страх не се позволява. Има ли деление между вас, работата няма да върви. Каже ли се, че трябва да тръгвате на екскурзия, всички трябва да бъдете на крак : в един часа след полунощ ли ще бъде, в два, в три, или в четири, всички ще тръгнете в определения час. - Ама не сме се наспали. - Спали, недоспали, ще тръгвате. Които не са се наспали, на планината ще си доспят. Като ученици, от вас се иска съзнателна дисциплина. Няма ли нужната дисциплина, отсъствува ли единство в работата, никакви резултати не могат да се очакват. - Ама хората не ни разбират ! - Вярно е това, но знайте, че когато хората ви разберат, вие ще бъдете вече на онзи свят. На земята между хората не може да има разбиране. Ако искате хората да ви разберат, знайте, че с това ще ви причинят най - голямата пакост. ............."

" Външни линии на красотата " О . О . К . 26 . 06 . 1929 г.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

"...............Сега да ви дам едно упражнение, но трябва да знаете, че при всяко движение вие се свързвате с теченията на природата. Щом обтегнете ръката си и държите ума си концентриран, вие имате вече контакт с тия течения. И тогава при всеки даден случай вие може да имате връзка или с електричеството на земята, или с електричеството на слънцето. При всяко обтягане на ръката вие можете да имате контакт или със земния, или със слънчевия магнетизъм.Магнетизмът пък изобщо е свързан с праната, т. е. с жизнената енергия на природата. Тъй щото, при обтягане на ръцете и краката и при концентриране на ума, човек използува жизнените енергии на природата и става здрав и силен. При халтаво държане на ръцете природните сили не могат да се използуват.

Упражнение. Ръцете дигнати нагоре, добре обтегнати и с допрени краища на пръстите. Концентрирайте ума си и мислено насочете слънчевите енергии да минат през ръцете ви, да потекат по целия ви организъм. В това положение на ръцете си изговорете формулата : " Аз съм в хармония с живата природа. Нека Божественото благословение протече през мен. "

Ръцете спуснати надолу.

Едно трябва да се знае : всяко движение, което човек прави, трябва да бъде точно определено и да съдържа в себе си известен смисъл. Обаче много хора правят безсмислени движения, които повече им пречат, отколкото да им помагат. Всяко движение има смисъл, само когато е в съгласие със законите на природата, които представляват нейния език. Човек може да хване ухото си и да каже, че това негово движение означава нещо разумно. Обаче това обяснение не е меродавно за самата природа. Дали да хванем ухото си отгоре или отдолу, това има смисъл, но резултатите са различни. Изобщо има разумни, има и неразумни движения. Разумните движения представляват наука, към която някога хората ще се върнат. Върнат ли се днес, когато още не разбират нейните закони, те ще изпаднат в големи заблуждения и суеверия........."

" Три вида съзнания " О . О . К . 7 . 04 . 1927 г.

Упражнението е подходящо за завършек на серия от други упражнения !

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, първо искам да ннаправя едно уточнение, че беседата " Три вида съзнания " , от която е цитата на горният пост, е държана на тази дата през 1926 г. , а не през 1927 г. , грешката е моя. Извинявам се !

".............Има разумни и неразумни движения. Разумните движения са красиви, а неразумните не са красиви. Да изучавате движенията си, това значи, да изучавате органическата или вътрешна динамика. Който се е домогнал до тази наука, той е господар на движенията си. Затова всяко негово движение е красиво и пластично. Той познава откъде иде налягането върху човека и лесно се справя с него. Има два вида налягане : външно - върху цялото тяло и специфично върху мозъка и сърдцето ; вътрешно - върху всички органи. Чрез разумните и съзнателни движения човек може да въздейства върху налягането и, ако е силно, да го намали, да го разпредели по цялото тяло. Ще кажете, че човек трябва да се тренира. Тренирането е механически процес. Разумната природа си служи със съзнателни упражнения, с гимнастика, а не с тренировка. Вятърът, например, е гимнастика, в която взимат участие и хората, и животните, и растенията. Няма живо същество, което да не взема участие в природните гимнастики. Изучавайте законите и методите, с които природата си служи, за да ги прилагате при възпитанието и самовъзпитанието. Природата разполага с методи за хранене, за дишане, за концентриране на мисълта и т. н. Като си служите с методите на природата, вие дохождате до истинското познаване на нещата, до положителната наука............"

" Втичане и изтичане " М . О . К . 1 . 06 . 1928 г.

"..............Ръцете са крайно мощна сила. Те са два полюса. В дясната ръка е положителната сила, в лявата е отрицателната. Следователно, като събереш ръцете между тия две сили се образува течение. Някой път седиш и ръцете са отстрани надолу. Тогава си във връзка със земята. Или поставям краката си близо един до друг и ръцете отстрани. Във всяко движение се образуват известни течения. Когато седиш, как си държиш краката ? Това са различни състояния..........."

" Естествена хладина и топлина " М . О . К . 5 . 02 . 1937 г.

Поздрави !

Линк към коментар
Share on other sites

"........................Сега толкова години на ред вие, младите и старите, не правите упражненията както трябва. Природата не обича безпорядък на нещата, вследствие на което и всички хора са потънали в известно невежество. Едно упражнение, каквото и да е то, трябва да се извърши както трябва. Сега шесте упражнения, които имате вие, трябва да се правят ритмично. Сега как си вдигате вие ръцете - нали, като почвате упражнението, си вдигате ръцете. Във вдигането на ръцете нагоре трябва да си изпълните дробовете с въздух. Ти не можеш да вдигнеш нагоре ръцете си, докато не напълниш с нещо гърдите си. С вдигането на ръцете си нагоре, вие трябва да възприемате нещо. Човек всякога трябва да възприема нещо. И гайдата не може да свири, докато не се напълни, не я нахраните с нещо. И човек най - първо трябва да яде, за да добие сили. И ако няма храна, не може да има, няма движение. Нищо ако нямаме, и движения няма.

Значи трябва да възприемеш въздух при движение ръцете нагоре, и тогава, като слизаш надолу, при клякането, трябва да издишаш. После пак като се качваш, при изправянето нагоре, пак ще възприемеш въздух. А вие как правите? Като слизате, дишате, а като се качвате издишате. Един буламач е станало и няма никакъви резултати, а има едно чувство на разочарование. И тогава човек става хилав. Гледаш, някой човек върви, главата му на едната страна наведена или на другата страна или гръбначния стълб се изкривил. Това са все неестествени положения. Ти ако вървиш прав - има си известни закони в света, ти трябва да вървиш прав по отношение на известна плоскост, на известни сили, които действат в тебе. Ако ти не си в хармония с тези сили, ти не можеш да мислиш правилно, не можеш да чувстваш правилно, ти си изгубил своя перпендикуляр към плоскоста, в която се движиш. Аз казвам плоскост чисто физически, то е плоскост, поле, в което ти работиш..............."

" Знание - съзнание и свръхсъзнание ( Силите в пръстите. Знанието в природата ) " М . О . К . 7 . 10 . 1932 г.

Беседата е от томчето " Великата разувност " София - 2004г. И . К . " Жануа " - 98 " по автентични стенографски записки ! Цитата е на стр. - 35 - 36.

Поздрави !

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

Ето какво казва Учетелят по повод на едно упражнение дадено в беседата " Окултна медицина " , държана пред

О . О . К . на 15 . 04 . 1923 г.

"..............Сега аз пак ще ви кажа : Онези, които остават на особено мнение, които няма да правят упражнението, нека си кажат, нека седят вън, защото всяка мисъл, че не мога, противодейства. Онзи, който не може да прави упражнението, да не влиза, да си каже още сега, защото става разкъсване. А онези, които обещаят - да бъдат точни. Защо ? - Когато правите онези окултни упражнения в Школата, и от невидимия свят взимат участие. Тия същества ви дават благоприятни условия. Невсякога може да ви се дадат тези упражнения, защото със силите на Природата не може да разполагаме всякога. За всяка сила, която се употребява, се води сметка. Нещата не са в излишък, но не са и в недоимък. Всяко нещо трябва да се използва разумно............"

Поздрави !

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

".............Както е построен човешкият крак, има три свивки. Една при стъпалото, една при коляното и една горе при бедрото. Човек трябва да знае колко да свива крака си. При петата кракът се свива напред, при коляното е точно обратното, кракът се свива назад, при бедрото се свива също както при петата. Човек трябва да знае колко да свива крака си, защото всичко това се отразява върху характера. Горната свивка при бедрото, ако човек я свива неестествено, ще се отрази върху физическото тяло, коляното ще се отрази върху сърдцето, а долната свивка при петата ще се отрази върху ума. Ако човек не знае как да свие ръката си при рамото, то това ще се отрази върху тялото. Ако не знае да свива ръката си при лакътя ще се отрази върху сърдцето, а свивката при китката се отразява върху ума. Хората искат да се възпитават. Човек може да се възпитава, като свива ръката си. Дигането на ръката при рамото действува на физическото тяло. Ако човек свие раменете си надолу и напред, той не може да бъде здрав. Що са енергични птиците ? Понеже хвъркат с крилете си. Някой път за да се лекувате, трябва да вдигате ръцете си напред. И затова ние правим упражненията. По 5 -19 минути може да правиш и с ръцете си, тогава ще бъдеш по-здрав, отколкото ако бъдеш огънат. После, като искаш да мислиш, трябва да знаеш как да свиваш пръстите си. Ако не знаеш правилно да свиваш ръката си при китката и да свиваш пръстите си добре, не може да развиваш ума си правилно. За пример слаба ви е волята. Ще протегнеш ръката си напред, ще отвориш пръстите си, после полека започваш да свиваш ръката си на юмрук и поставяш палеца отгоре. Отваряш ръката си полека, после пак свиваш ръката си на юмрук с палеца отгоре. Срах те е да излизаш вечерно време. Защо? Волята ти е слаба. Започни да свиваш ръката си на юмрук. Първата вечер няма да можеш да излезеш, но 5-6 вечери като свиваш ръката си на юмрук, ще станеш по-смел. Ако не се употребяват ръцете, трябва всяко свиване да става правилно, трябва енергия на волята. Затуй като правите гимнастиката, трябва много хармонични движения, за да се развива хармонично целия организъм. За пример някой от вас започнете да свивате показалеца, после средния пръст, после безименния и после малкия пръст. После по някой път опитайте да отделите пръстите един от друг. Най- напред отделете малкия пръст, после безименния, после средния, после показалеца. След упражнението двете ръце едновременно..........."

" Само светлият път на Мъдростта, води към Истината, в Истината е скрит животът."

" Една мярка " М . О . К . 16 . 04 . 1943 г.

Поздрави !

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"................От гимнастическите упражнения, както ги правите, аз съм крайно недоволен. Не може да имате резултат по тоя начин. Гимнастическите упражнения ги правите много лошо. Първите упражнения ги правите много лошо. Това показва, че въобще не мислите през време на упражненията. Един се вдига, а друг през това време се навежда и сваля ръцете си. И всичко е така объркано. Няма единство в упражненията. И после, някои ги е страх да си наведат гърба. Не правите движенията както трябва. Какъв пример ще дадете с тези упражнения на другите?

И ония, музикалните, бързо почнахте да ги правите. Трябва да ги разделим на няколко части, на четири - пет части и да ги правим по части, както трябва. Иначе ще изгубят смисъла. Едно упражнение трябва да се прави едновременно от всички, като че го прави един човек. Хармоничност трябва да има, а пък аз виждам, че един мисли едно, а друг мисли друго. Някой ще каже : " И без упражнения може. " Не, упражненията са необходими. Умрелите никак не се упражняват. Шестте упражнения, ако ги правите добре, пак е хубаво. Ако ги правите с чиста мисъл, вие ще се подмладити. Едно упражнение ако правите на ден, вие ще се подмладите с една година. Ако правите десет дни - с десет години ще се подмладите.Някой ще каже : "Дали е вярно?" Ако аз правя упражненията както трябва, ще се подмладя. А пък щом не ги правя както трябва, то аз остарявам. И вие, ако не ги правите, както трябва, ще остареете преждевременно. И съжалявам за това. Малко упражнения, но на свят да се правят. Като си вдигате ръцете, като един да ги вдигате, единство да има. Я "юнаците" как хубаво и стегнато играят. / Спортна организация "Юнак". / Те под команда играят, а пък тук сме свободни. Един се навел, друг се изправил, а между тях никой не прави нищо. И който не ги знае, ще си седи настрана. Някои по-напреднали не идват на упражнения. Някой казва : "Аз съм напреднал", и не идва на упражнения. Упражненията нека да се правят три пъти на седмицата, но да има дисциплина. Ако не правите упражненията, не може да има Божието благословение.

За мен всяка работа е Божествена. Като мислите, това е Божествено. Като правите упражнения, това е Божествено.

Аз ви говорих повече, отколкото трябва. Половината от беседата ми съдържа човешки работи. Съжалявам, че има човешки работи. Половината от беседата не е за вас. Вие казвате : "Толкова години служа на Бога." Оставете това. И аз толкова години съм проповядвал. Мен и това не ме занимава. Най-хубавото е да изпълним волята Божия в света, за да можем да участваме в порядъка, който Бог е създал. Всички ще станете съпричастни в Божия ред на нещата. И като влезете там, ще имате съдействието на всички добри хора.

Иначе ще бъдете в човешкия порядък, дето ще имате разочарования.

Днес е добре, а утре е зле - това е човешкият порядък.

Като влезете в света, да се подмладите. Да имате идеал. А не като ви видят, да казват : "Тия хора защо са така пожълтели?"............."

" Колко е добър Господ " О . О . К . 17 . 07 . 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

УТРИННА МОЛИТВА ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА ГИМНАСТИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ

О, Ти, Чиста Любов. Която царуваш в цялата Вселена! Господи, изпълни сърцето ми с Тази Любов, за да обичам Тебе, своя ближен и всичко живо!

Господи, Боже Христе наш, Велики Учителю, благодаря Ти, че всичко си създал заради мене. Ти си моето упование. Ти си моята надежда, аз вярвам безусловно в Твоето знание. Твоето Могъщество и Твоята необятна Любов към всички твари.

О, Ти, Господи, Премъдрий, озарявай непрестанно моя дух, бъди мой Светилник, бъди мой Покровител, бъди мой Ръководител във всичко, за да мога да върша Твоята Воля - всичко каквото Ти желаещ.

Амин.

Линк към коментар
Share on other sites

УТРИННА МОЛИТВА ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕ НА ГИМНАСТИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ

О, Ти, Чиста Любов. Която царуваш в цялата Вселена! Господи, изпълни сърцето ми с Тази Любов, за да обичам Тебе, своя ближен и всичко живо!

Господи, Боже Христе наш, Велики Учителю, благодаря Ти, че всичко си създал заради мене. Ти си моето упование. Ти си моята надежда, аз вярвам безусловно в Твоето знание. Твоето Могъщество и Твоята необятна Любов към всички твари.

О, Ти, Господи, Премъдрий, озарявай непрестанно моя дух, бъди мой Светилник, бъди мой Покровител, бъди мой Ръководител във всичко, за да мога да върша Твоята Воля - всичко каквото Ти желаещ.

Амин.

http://petardanov.co...B8%D1%87%D0%B5/

Извинявам се, това е източника !

http://petardanov.co...B8%D1%87%D0%B5/

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...