Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паневритмията като език на жестовете


Розалина

Recommended Posts

Здравейте,

повод да поставя тази тема ми дадоха две наблюдения.

Първото

По време на семинара по паневритмия в с.Изворово, Казанлъшко, имаше едно практическо занятие по паневритмия. Накратко, всички участници бяха разпределени на случайни (според спонтанното нареждане в кръга) групи от няколко (не си спомням броя, той се определи в момента от общия брой присъствуващи) участници. Водещият занятието, постави на всяка група по едно упражнение и след определено време групата представяше пред всички възможните аспекти, начини на игра и т.н на упражнението.

Една от групите разработваше упражнението Побеждаване. Излъченият да представи мнението на групата участник, много добре започна с демонстрация на това, как различните хора играят упражнението. Свърза го с натурата, зодията на играещия и даде за пример себе си-Зодия Лъв. Играе отсечено, отривисто, все едно събаря стена с ръцете си при вдигането им. Веднага даде и алтернативно изпълнение с плавно, не толкова борбено издигане на ръцете.

Второто

Вчера гледах един клип със запис на голяма паневритмия на Рила и видях, че има участници, които са с ръкавици по време на играта.

Замислих се, как това обстоятелство би повлияло на другия от двойката?

Предлагам да обменим мисли за това, какво изразяваме с този език на жестовете, когато е различен от общия фон на останалите?

Проблем ли е да се играе с ръкавици?

Имате ли други подобни наблюдения, над които да се замислим?

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен също изпълнението на движенията при Паневритмия донякъде показват характера на човека, особено при начинаещите (в това число и при мен), които още не са напълно запознати с всички принципи на Паневритмията. Поне в курса по Паневритмия, който аз посещавах, това се виждаше много ясно - всеки си играеше, както му идва от вътре, като понякога имаше и доста забавни изпълнения :)

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...