Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Прогностична и Психологична Астрология


Recommended Posts

Здравейте,

Известни са двете основни направления в Астрологията: Прогностична и Психологична.

Според вас в кои случаи един астролог трябва да ползва прогностична и в кои случаи психологичната астрология (астропсихология)?

С какви техники и методи боравят двете направления? До какъв краен резултат водят?

С кое направление е по-добре човек да започне?

Link to comment
Share on other sites

Не знаех, че има такова деление. Аз съм начинаеща и съвсем естествено ме привлече първо психологическата страна. Започнах от себе си и един много близък човек- сравнявам и правя изводи. Оказа се, че създавам психологически портрети с тази разлика, че намирах обяснения за поведението, реакциите, импулсите...

Не мога и да си помисля да се захвана скоро с прогностика.

Link to comment
Share on other sites

:)

Здравей Милкана,

Ще ти цитирам няколко реда от Словото на Учителя Беинса Дуно за Истината:

"Една необходимост и да говорим истината.Горко ни ако не я говорим! И в края на краищата всеки от вас в края на своята еволюция ще бъде заставен да каже абсолютната истина тъй , както си е. И сегашната карма не е нищо друго, освен едно отклонение от истината. Кармата се е зародила в момента, когато ние сами сме се отклонили да говорим истината. Първият момент, първото отклонение, когато човек се е отказал да говори истината, е създал сегашната карма, която е родила хиляди злини, и за да се освободим от нея, ние трябва да говорим истината и да започнем да я прилагаме в живота си."

"Петър Дънов -Духовното у човека - Вътрешният път за израстване", стр.135

Та в тази светлина ще ти споделя, че и на мен се случи нещо подобно и за да мога да си реша този проблем, освен с астрологичните знания, които ми бяха много полезни, трябваше да науча още много истини за живота. Помогнаха ми Библията, Учението на Учителя Беинса Дуно, на Макс Хайндл, на Рудолф Щайнер и др.

И знаеш ли какво ми беше учудването и радостта, когато на Втората астрологична конференция на БАА, състояла се на 15 и 16 октомври, всички мои преживявания /с които бях се вече справила/ бяха описани в докладите на Ваня Кирицова и Соня Джеджева.

Ако докладите бъдат поместени в сайта на БАА, направи всичко възможно да ги прочетеш. Ще ти бъдат много полезни. Таня

Здравей Иво,

На твоите въпроси ще отговоря с уводната част от книгата на Бернадет Брейди "Орелът и Чучулигата".

Вярвам, че си я чел, но се надявам по- голяма част от участниците във форума да не са я чели и да им бъде много полезна. Ще те помоля да оформиш материала като линк.

"БАСНЯТА ЗА ОРЕЛА И ЧУЧУЛИГАТА

Имало едно време една чучулига, която била известна със своето прекрасно пеене. Всички, които чуели нейната песен, решавали, че това бил най-сладкият звук на земята. От утрин до здрач тя пеела своята песен и докато пеела, в нея нараствало едно желание. Желанието да пее за боговете.

Тя осъзнала, че ако може да полети достатъчно високо, боговете биха я чули. Така чучулигата се понесла във въздуха и полетяла толкова високо, колкото могла, но крилата й се уморили и въпреки че пеела, тя знаела, че боговете не могат да я чуят. Тогава решила да изкачи най-високата планина и да излети от върха. Но даже това не могло да я заведе толкова високо, че да я чуят в небесата.

Един ден тя видяла орел, който се реел високо в небето, много по-високо, отколкото можела да лети самата тя, и чучулигата била сигурна, че ако полети толкова високо, колкото орела, боговете ще да чуят нейната прекрасна песен. Така тя проследила орела и когато той кацнал, се приближила до огромната птица. Дребната, но смела чучулига обяснила своята дилема на големия орел и го попитала дали може да я качи на гърба си, така че заедно да забавляват боговете.

Орелът познавал боговете, защото можел да лети в тяхното владение, но тъй като се срамувал от дрезгавия си глас, никога не се решавал да контактува с тях. Така че с нетърпение се съгласил да понесе малката чучулига.

Тя плахо се изкачила на гърба му и с един размах и плясък на своите мощни крила орелът излетял нависоко. Те се носели все по-високо и по-високо. Чучулигата със страх погледнала надолу. Тя никога не била достигала такава височина. Можела да види целия свят, разпрострян под нея. И тогава, най-неочаквано, те пристигнали. Малката чучулига знаела, че сега е дошъл нейният ред, след като орелът изпълнил своята задача. Тя непоколебимо застанала на гърба на орела, поела въздух и запяла. Небето се изпълнило с нейната прелестна музика. Боговете били изумени от силата на орела и очаровани от прекрасната песен на чучулигата. Орелът вече не се срамувал, а чучулигата била изпълнена с радост. Заедно те дарили музика на боговете.

Откакто свят светува човешката раса се интересувала от бъдещето. Независимо дали се отнасяло до успешния улов, времето, придвижването на врага, или до изхода на едно пътуване, знанието за бъдещето давало предимство. Тази необходимост била толкова голяма, че всяко племе или клан имало свой собствен пророк, предсказател, шаман или свещеник. Тяхната роля била да обясняват необяснимото и да придават смисъл на привидно случайни събития, като по този начин намалявали страха и създавали спокойствие на хората. Когато умирал племенният пророк, племето откривало или проектирало тези способности върху друг индивид.

Човешката раса е започнала своя прогрес от онези първи ранни изображения върху пещерните стени. Но нуждата от предсказания не се променила. В нашия съвременен свят все още бъдещето е необяснимо и неопределено, така че съществува необходимост в обществото някои индивиди "да погледнат" напред във времето. Така съвременното общество търси личностите, които с желание или без такова ще поемат ролята на пророка.

Има много пътеки, които водят до древните пророчества. Учените, предсказващи нови системи за развитие; метеорологичните станции, предсказващ времето; тези, които правят политическа и икономическа прогноза, представляват най-общо казано регламентирани пророци. Ясновидците, медиумите, гадателите на таро, нумеролозите и астролозите в очите на обществото са нерегламентирани пророци.

Така някой решава да изучава астрология, за да задоволи собственото си желание. Често обаче едва няколко седмици след началото на обучението неговите приятели вече искат да

им каже всичко за тях самите и започват да го приемат за свой пророк. По този начин неговото индивидуално търсене на истината и смисъла на живота се обременява от очакването на обществото на пророк още от древността.

Предсказателната работа в астрологията също се смесва с колективната потребност от мистерия, чудо и духовност. Така, като астролози, ние смятаме, че пътят към предсказателната астрология, който започва като персонално търсене на знание, се превръща в минно поле, породено от очакванията на другите.

За да се проправи чист път през това минирано поле, астролозите са вложили много енергия в разработването на нови предсказателни техники и в стремежа си да запълним нуждата на обществото ние продължаваме да се опитваме да изградим едно по-добро и, следователно, "по-безопасно" колело.

Но точно тук лежи парадоксът: ако предсказателната астрология е търсене, тогава тя несъзнателно ще се счита за недостижима, тъй като това е в природата на всяко едно търсене, така че няма да бъде постигната толкова лесно. Освен това предсказанието на пророка би могло да е толкова съкрушително, че никой нормален индивид да не иска да го понесе. Така астролозите, подобно на аргонавта Язон, може постоянно да търсят, без да забелязват какво са постигнали, поставяйки предсказателната астрология толкова високо над себе си, че да не е възможно да бъде достигната.

Затова първата стъпка в търсене на надеждна предсказателна астрология е да разберете, че вече можете да предсказвате, използвайки астрологията, и колко впечатляващо е това за един лаик. Например, ако знаете, че транзитиращият Плутон ще съвпадне с рождения Асцендент на един човек в даден момент, тогава като всеки астролог ще очаквате да се случи някакво събитие в живота на този човек по това време. Дори да (не знаете повече от това, невежият ще изглежда изумен. Освен това, ако сте сигурни, че рожденото време е точно, може да прогнозирате това с много голяма точност. Затвърждаването на такива прости умения в астрологията се считат за доста респектиращи от обикновената публика, което дава възможност предсказателната астрология да бъде свалена най-после от нейния пиедестал. Чрез разпознаване простотата на тези умения и колко лесно могат да бъдат предадени на друг минното поле на предсказанието става малко по-безопасно.

Въпреки това, минното поле все още може* да съществува и изправени пред тази трудност, астролозите имат три възможни пътя, които да следват: първият е да изоставят целия спор и твърдо да заявят, че предсказателната работа не може да бъде извършена. Това не е истинският избор, а едно външно поведение, възприето за да се отблъсне потребността на обществото от пророк.

Вторият подход включва нови методи и техники, в които се използват компютърни програми, правещи точно аспекти-ране с помощта на прецизни изчисления. Томове хартия с данни се създават по този начин и астролозите са отрупани с безкрайно повторение на същата тази информация, реорганизирана чрез безкрайни математически методи. Обикновеният астролог, изправил се пред този подход, осъзнава, че пътуването е през математическия лабиринт на объркването.

Третият подход е пътят на интуицията. Тези астролози изоставят математическите техники и без наистина да разбират методите, които използват, скачат в дълбините на "онова, което чувстват за правилно". Трудността при този подход е, че не може да се предаде, обясни или повтори, а учениците, последвали подобен опит, могат да попаднат в едно празно пространство на блуждаене и разочарование.

Нито един от последните два подхода не е грешен. Проблемът възниква, когато те се използват в чист вид. Тъй като астрологията е едновременно изкуство и наука, тя трябва да разполага и с двата компонента по равно, за да се получат възможно най-добрите резултати. Така интуицията на астролога е като малката чучулига от баснята, а техниките и методологията в астрологичното изкуство представляват могъщия орел. По отделно и двете са валидни и ценни. Заедно те могат да постигат резултати в недостижимото.Следващата стъпка е да се прецени кога и как да се използва интуицията. Коя е точката на интуитивно изтощаване на вашите метафизични батерии, за да се стигне до едно заключение, произтекло от логиката? Много по-добре е да пеете с вашата интуиция, след като логиката е отишла възможно най-далече.

Границите между орела и чучулигата трябва да се следят и всеки един да се използва в подходящото време и място. Твърде често човек вижда орли, балансиращи върху гърбовете на смазани чучулиги, тъй като астролозите изваждат огромни томове с данни с объркан или неразбираем произход. Аналогично, ако астролозите не са наясно какво са предсказали чрез техниките и какво са предсказали чрез интуицията, тогава е много трудно да узнаем къде са сгрешили и как да го коригираме.

Тази книга се отнася за орела, неговата сила и слабост и къде може да сгреши. Тя е също и за чучулигата и кога да я оставим да пее.

Първата стъпка в успешното използване на орела е да разберем природата на звяра. Затова е важно да потвърдим, че корените на астрологията са в света на науката. Това наистина е оригинална наука и до нейните метафизични врати се стига по коридорите на метафизиката и астрономията. С други думи, проумяването на изчисленията и логиката на използваните техники е необходима на астролога. Лесно е в този компютъризиран свят да се натиснат няколко копчета, за да се отпечата хороскопът, и тогава може да се даде полет на интуицията, подминавайки всички проблеми, свързани с изчислението на картите, прогресиите, слънчевите революции и т.н. Това, което лети, разбира се, е песента на чучулигата и ако песента е красива, какъв срам ще е, че е изпята от земята, вместо от гърба на орела

Съществува една стара поговорка, която още е валидна: "Можеш да излезеш само от нещо, в което вече си влязъл." Астрологията се основава на науката и изчисленията и опирайки се на собствения си опит, мога да кажа, че ако не си готов "да преминеш през етапа на чиракуване" и да научиш основата на занаята, вратите, които астрологията може да отговори, остават затворени. Чучулигата може да пее, но няма начин да достигне боговете"

Поздрави, Таня :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

:) Здравейте, приятели!

Някакви интересни прогнози за 2006 има ли да споделите?

И още нещо - кога е добре да се сключват бракове според звездите през 2006 :hmmmmm:

Чувала съм, че е добре когато Луната е в Телец или Везни.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

2006 е година на Огненото куче, по китайския календар и най-благоприятна за брак. Следващата подобна щяла да е след цели 60 г., така че ме посъветваха, ако се омъжвам, то това да стане тази година :D , така де, иначе трябва да чакам цели 6 десетилетия :D

А по принцип освен добрата позиция на Луната /в знак покровителстван от Венера/, трябва да се гледа Меркурий да не е R, както и да се видят аспектите - да няма някой много така...квадратен. Гледат се най-вече аспектите на Венера, евентуално Хирон.

Link to comment
Share on other sites

Ама и вие с вашите гадания - на боб, леща, кисели краставички и звезден прашец... :)! Всичко което са ми казвали астролози досега - винаги много добри, винаги езотерични и ученици, винаги се е оказвало фарс...! Чувал съм че астрологията не взема под внимание наклона на земната ос, нито пък всичките 12 планети в системата ни! Един познат - много добър дългогодишно практикуващ астролог решил че на точно определена дата звездите му предричат успех и печалба - отишъл в едно казино и проиграл всичките си спечелени с неимоверен тежък труд спестявания ... ! Вярвайте на себе си - ако сте силни, тогава звездите ще се влияят от вас, не обратното !!! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Ама и вие с вашите гадания - на боб, леща, кисели краставички и звезден прашец... :)

Ето как още с първото изречение наклянеш темата в посока на която теб ти се иска. Астрологията открай време не е имала, намя и няма и занапред да има нещо общо с гледането на кисели краставички, боб, леща и звезден прашец. Астрологията е наука, боравеща с точни и прецизни изчисления. Няма нищо общо с вещаене и баене.

Всичко което са ми казвали астролози досега - винаги много добри, винаги езотерични и ученици, винаги се е оказвало фарс...!
Ето след такова изречение в астрологичен форум се предполага да може да го подкрепиш с факти и като за начало - колко са тези всички астролози, колко пъти са ти казвали неща, които са се оказвали фарс а може и имена на бележка да ми пуснеш защото съм лично заинтересована от лицата, които имаш предвид.

Чувал съм че астрологията не взема под внимание наклона на земната ос, нито пък всичките 12 планети в системата ни!

Каква е научната стойност на твърдение, започнало с "чувал съм" няма да коментирам, но не си прав. Малко по-подробно разглеждане на този форум ще ти докаже обратното. И пак за моя употреба - би ли ми назовал 12те планети и посочил онези от тях, с които според теб астрологията не работи.

Един познат - много добър дългогодишно практикуващ астролог решил че на точно определена дата звездите му предричат успех и печалба - отишъл в едно казино и проиграл всичките си спечелени с неимоверен тежък труд спестявания ... !
Човек сам избира хората, с които общува, въпреки, че смея да твърдя познавам доста добри астролози, не малко на брой и нито един от тях не е направил подобно нещо.

Да вземем за пример случай, когато лекар поставя грешна диагноза на пациент - напълно здрав като му казва, че е неизлечимо болен и човекът слага край на живота си. Значи ли, че заради един такъв единичен случай трябва да отречем медицината?

Вярвайте на себе си - ако сте силни, тогава звездите ще се влияят от вас, не обратното !!!

Ето, това определено е изречение, с което бих се съгласила.

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

:) Здравейте , приятели!

Милкана , много благодаря ! Надежда и на теб за чудесния отговор !

Орли, добре си е да сме информирани и правилно ориентирани! Астрологията си е много много нужна наука!

Днес например разбрах, че 12 лунен ден бил особено добър за бракосъчетаване :blink:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте - мнението ми беше напълно непрофесионално, ненаучно и необосновано! Просто обичам да провокирам, такъв ми е характерът! :):feel happy:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

:v: Значи то не било май през октомври, а сега съвсем наскоро....

28 февруари - 1 март 2006! Разни съвпади на Уран със Слънцето на 1 март в 13.00, съвпад с Луната на 28 февруари - новолунието февруарско. Някой нещо да разкаже! :D

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...